Bolivia

Foto: Juan Renau

Bolivia


Leger Uten Grenser jobber med å bekjempe Chagas sykdom i landet med verdens høyeste forekomst av parasitten.

Hjem > Land > Bolivia
Oppdatert 21.01.2018
        

Innlandsstaten Bolivia har et variert terreng som strekker seg over Andesfjellene, Atacama ørkenen og Amazonas-regnskogen.

Rundt to tredjedeler av Bolivias 11 millioner innbyggere er urbefolkning. Evo Morales ble i 2005 valgt til president, og er den første presidenten i landets historie med bakgrunn fra landets urbefolkning.

Leger Uten Grenser har jobbet med Chagas i landet siden 1986. Vi overførte arbeidet vårt til helsemyndighetene i 2013, men returnerte i 2015 for å samarbeide med helsemyndighetene. Våre team har desinfesert hundrevis av hus som en del av det nasjonale Chagas-programmet.

Artikkelen forsetter under bildet.

DESINFISERER: Vi behandler private hjem med kjemikalier som tar knekken på parasitten som bærer Chagas. Ingen parasmitt, ingen videre smitte. I regioner som Aiquile anslås det at mellom 40 og 43 prosent av befolkningen er smittet. Foto: Juan Renau


Vårt arbeid i 2016

I 2016 startet Leger Uten Grenser nedskalering av våre aktiviteter i Monteagudo. Samtidig presenterte våre team en omfattende manual om hvordan man kan takle Chagas sykdom i rurale områder for det Bolivianske helsedepartementet.

Bolivia er fremdeles landet med den høyeste forekomsten av Chagas i verden. Sykdommen er endemisk i 60 prosent av landet, og rundt 4,4 millioner mennesker står i fare for å bli smittet.

Leger Uten Grenser planlegger nå å avslutte sitt prosjekt i Monteagudo, som ligger i Chuquisaca-provinsen. I dette området har Leger Uten Grenser samarbeidet med lokale helsemyndigheter for å implementere en integrert strategi for behandling og forebygging av Chagas i det offentlige helsevesenet.

Artikkelen fortsetter etter bildet

SMITTEBÆRERE: Triatoma-innsektene kalles ‘vinchuca’ på folkemunne. De bærer med seg parasitten som gir den dødlige sykdommen chagas. Foto: Seamus Murphy


I løpet av året som har gått har våre team arrangert opplæring og lagt til rette for bevisstgjøring rundt behandlingen av sykdommen for helsepersonell, i både urbane og rurale områder. Helsepersonalet på 17 helsesentre i området har fått opplæring. Dette gjorde det mulig å oppdage 1094 tilfeller av Chagas, og av disse har 445 pasienter fullført behandlingen.

Kartlegger prasittene med en app

I år lanserte Leger Uten Grenser telefonapplikasjonen ‘eMOCHA’ i tre kommuner i Narciso Campero-provinsen.

Denne applikasjonen gjør det mulig for befolkningen å rapportere beliggenheten til vinchuca, eller de såkalte «kyssende» insektene, som sprer Chagas sykdommen.

Ved å sende en SMS og rapportere beliggenheten kan innsektene bli fjernet raskt og effektivt.

Artikkelen fortsetter under videoen

 

Hjelper myndighetene 

Den omfattende brukermanualen som Leger Uten Grenser har utviklet er ment som et verktøy for å veilede landets helsedepartement, kommunale myndigheter og det nasjonale Chagas-programmet i kampen mot sykdommen.

Brukermanualen er basert på Leger Uten Grensers erfaring med å implementere den omfattende behandlingsmodellen i Monteagudo. Den kan bli brukt som referanse i andre endemiske regioner i landet.

 

 

 HVORFOR ER VI I BOLIVIA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen