Nauru
Nauru
På øya Nauru er det desperat behov for mental helsehjelp. På tross av dette ble Leger Uten Grenser kastet ut av øya oktober 2018.
Avgjørelsen om at vi måtte forlate øya er vi sterkt uenig i. Frem til da hadde vi et team på øya som jobbet med å gi mentalhelsehjelp til øyboerne, flyktningene og asylsøkerne som bor på Nauru. Nesten alle de 900 flyktningene og asylsøkerne som er sendt til øya av australske myndigheter har vært der i over fem år i uvisshet om hvor de skal bo i fremtiden. 115 av disse er barn og behovet for mentalhelsehjelp er stort.
Artikkelen fortsetter under bildet
Ny rapport om den sjokkerende realiteten bak Australias tredjelandsavtale
4. desember 2018 lanserte Leger Uten Grenser den første uavhengige medisinske rapporten som avdekker de ekstreme psykologiske lidelsene som finner sted på Nauru. 3 av 10 flyktninger Leger Uten Grenser behandlet på Nauru har forsøkt å ta selvmord og barn helt ned i ni-årsalderen har selvmordstanker, skader seg selv eller har forsøkt å ta sitt eget liv i desperasjon. Siden starten av 2018 har Leger Uten Grenser behandlet 285 pasienter på Nauru, hvorav 208 var flyktningene og asylsøkerne. 124 av disse menneskene hadde selvmordstanker og 63 har forsøkt å ta sitt eget liv.
Leger Uten Grenser krever at Australia umiddelbart evakuerer alle flyktninger og asylsøkere for å unngå ytterligere lidelse.
Her forteller "Kazem" om hvordan det er å leve som flyktning på Nauru
Artikkelen fortsetter under videoen av feltarbeider Elma som med egne øyne har sett de ekstreme mentale lidelsene blant flyktningene på Nauru.
Vårt arbeid på Nauru i 2107
Teamet på Nauru ga mentalhjelp på en uavhengig klinikk, på helsedepartementets sykehus og gjennom hjemmebesøk. Leger Uten Grenser drev også opplæring av offentlige ansatte på Nauru slik at de kunne takle psykologiske og psykiske lidelser i befolkningen bedre. Team reiste også rundt for å informere om tjenestene våre, samt drev helseinformasjonsarbeid for å øke bevisstheten om psykiske problemer og på den måten redusere stigmaet knyttet til det å søke behandling.
Prosjektet på Nauru ble etablert etter flere besøk til øya de siste to årene, hvor Leger Uten Grenser så at dekningen av behovene innen mentalhelsehjelp var utilstrekkelig, både blant den nauriske befolkningen og for flyktninger og asylsøkere på øya. De identifiserte tilfeller av schizofreni, familievold og at urovekkende mange slet med depresjon, særlig barn. I juni 2017 inngikk vi en avtale med nauriske helsemyndigheter, men i oktober 2018 fikk teamet beskjed om å forlate øya innen 24 timer.
Les også: Krever umiddelbar evakuering av flyktninger og asylsøkere på øya Nauru