Kamerun

Foto: Albert Masias

Kamerun


De siste årene har deler av  landet vært preget av vold og konflikt, og det er store helsebehov. 

Hjem > Land > Kamerun
Oppdatert 24.09.2020
        

Dette er situasjonen

Siden 2018 har de norvestlige og sørvestlige områdene i Kamerun vært preget av konflikt. 

Daglig foregår det kamper mellom statelige og ikke-statelige væpnede grupper. 

Vold, angrep, kidnapping, tortur og seksualisert vold rammer sivilbefolkningen.

Fotohistorie: Hvordan er det å leve i konflikt? 

Artikkelen fortsetter under bildet

Felix (23)
Felix (23) fikk hånden kuttet i et angrep i nordvest Kamerun og fikk behandling av Leger Uten Grenser. Foto: Albert Masias

 

Ifølge FN er 680.000 mennesker tvunget på flukt i eget land og nesten 60.000 har flyktet til nabolandet Nigeria.

To millioner mennesker trenger humanitærhjelp - og det er også stort behov for helsehjelp. 
 
Flere klinikker er delvis eller helt ute av drift, og både bevegelsesrestriksjoner og gjentatte voldsepisoder hindrer folk i å oppsøke helsehjelp.

Vårt arbeid

Leger Uten Grenser startet å jobbe i Kamerun for første gang i 1984, og jobber i dag i tre regioner i landet. Det innebærer å rykke ut under sykdomsutbrudd, gi helsehjelp og mentalhelsehjelp til de som er rammet av konflikten og bistå med helsehjelp til flyktninger. 

I 2019 utførte vi blant annet 221.600 pasientkonsultasjoner, behandlet 83.200 for malaria og utførte 6050 kirurgiske inngrep i prosjektene våre i Kamerun. 

Les mer om vårt arbeid med flyktninger i Afrika

Artikkelen fortsetter under bildet

Paul er bonde og ble angrepet av væpnede menn som anklaget han for å støtte fienden. De torturerte og skjøt han flere ganger. Han greide likevel å få tak i hjelp og ble tatt med til et sykehus.
Foto: Albert Masias

 

Akutt helsehjelp norvest og sørvest i landet 

Angrep, konflikt og vold har preget innbyggerne i de nordvestlige og sørvestlige områdene i Kamerun i mer enn tre år. Nå har også covid-19 kommet til landet. 

Vi gjør alt vi kan for å fortsette å kunne gi akuttkirurgi til de som blir rammet av konflikten, fortsette å sørge for livreddende ambulansetjeneste og fortsette å støtte 30 helsesentre i to regioner. 

Situasjonen i Nordvest-Kamerun føyer seg dessverre inn i rekken over noen av verdens mest glemte kriser.

I tillegg til å gi akutt helsehjelp for de som blir rammet av konflikt, vold, svangerskapskomplikasjoner eller seksualisert vold – vil vi også fortsette å fortelle deres historier.

Fotohistorie: Hvordan er det å leve i konflikt? 

Artikkelen fortsetter under bildet

Loveline og hennes nyfødte datter på sykehuset St. Mary Soledad som Leger Uten Grenser støtter nordvest i landet. Foto: Albert Masias

 

Flyktninger og internt fordrevne i Far North-regionen

Vold, konflikt og fattigdom preger dagliglivet til befolkningen i regionen. Vi har team i Mora og Maoua som jobber med ernæring, mentalhelse, helseinformasjonsarbeid og akuttkirurgi. I nærheten av grensen mot Nigeria jobber vi med å gi grunnleggende helsehjelp og sykehushenvisninger. I 2019 fikk 40 helsearbeidere opplæring i behandling av vanlige barnesykdommer som enkelt kan behandles, samt identifisere kompliserte tilfeller videre til andre sykehus og helsesentre.

I starten av 2019 måtte vi også rykke ut i Goura etter at rundt 35.000 nigerianske flyktninger kom over grensen fra Rann. 

I løpet av året utførte vi blant annet 75.000 pasientkonsultasjoner og 4000 kirurgiske inngrep og behandlet 23.000 barn mot sykdommer som malaria og diaré. 

Rykke ut under sykdomsutbrudd

I 2019 bistå vi under to kolerautbrudd i landet. Her vaksinerte vi rundt 35.000 mennesker og behandlet hundrevis mot den vannbårne sykdommen. Vi støttet også opp responsen under et meslingutbrudd og behandlet 1300 pasienter mot den smittsomme sykdommen. 
 

En gynekolog på sykehuset i Maroua opererer en kvinne med revnet livmorhals. Foto: Pierre-Yves Bernard.

 

 

 

 HVORFOR ER VI I KAMERUN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen