Kamerun

Foto: Natacha Buhler/Leger Uten Grenser

Kamerun


Tusenvis fra det nordøstlige Nigeria søker tilflukt i Kamerun på grunn av Boko Haram og konflikten i området.

Hjem > Land > Kamerun
Oppdatert 10.10.2018
        

Leger Uten Grenser startet å jobbe i Kamerun for første gang i 1984.

Den vestafrikanske staten Kamerun ble dannet i 1961 og har en befolkning på rundt 24 millioner. Tidligere besto området av en blanding av franske og engelske kolonier. 

De siste årene har Boko Harams opprør i de nordlige nabolandene påvirket de muslimske områdene i Nord-Kamerun og tvunget mange på flukt.

Leger Uten Grensers arbeid har først og fremst bestått av å håndtere epidemier og endemiske sykdommer og gi helsehjelp til mennesker på flukt.  


Vårt arbeid i 2017 

Leger Uten Grenser trappet i 2017 opp sitt arbeid med å gi akutt helsehjelp til voldsofre nord i Kamerun.

Siden 2011 har konflikten mellom nigerianske regjeringssoldater og væpnede opposisjonsgrupper ført til at hundretusenvis av nigerianere har flyktet over grensene til Tsjad, Niger og Kamerun. I løpet av de siste tre årene har konflikten i nabolandet gradvis spredt seg over grensen og ført til at enda flere er på flukt i eget land. Mot slutten av året bodde rundt 89.000 nigerianske flyktninger og 240.000 internt fordrevne i Kamerun. Leger Uten Grenser startet sine første prosjekter i Kamerun i 1984.

Les mer om vårt arbeid med flyktninger i Afrika

Akutt helsehjelp for voldsofre

Siden de første selvmordsangrepene i Kamerun i 2015 har tilsvarende angrep skjedd jevnlig. Bare i 2017 registrerte Leger Uten Grenser over 58 slike angrep nord i landet. Det tilsvarer mer enn ett angrep hver uke i snitt.

Dette har ført til at Leger Uten Grenser har oppskalert arbeidet og kapasiteten til å behandle mange pasienter med akutte voldsskader. I Mora, like ved den nigerianske grensen, har Leger Uten Grenser også rehabilitert operasjonsstuen og satt opp en ambulansetjeneste ved det lokale sykehuset. Våre team har behandlet pasienter og overført de som har trengt spesiell kirurgi til sykehuset i Maroua.

Artikkelen fortsetter under bildet

En gynekolog på sykehuset i Maroua opererer en kvinne med revnet livmorhals. Foto: Pierre-Yves Bernard.

 

I 2016 rehabiliterte vi vår operasjonsstue og postoperative avdeling ved Maroua og vi driver nå sykehusets kirurgiske avdeling.

I 2017 utførte Leger Uten Grenser 3136 operasjoner på sykehuset i Maroua.

Våre team ga også opplæring til nasjonale helsearbeidere i hvordan man takler store pasientgrupper og vi har donert en mengde førstehjelpsutstyr til de lokale sykehusene.

 

Ernæring og hjelp med barnehelse for internt fordrevne og andre sårbare grupper

Økningen i internt fordrevne og vold har lagt stort press på det allerede svake helsesystemet i landet. I området som grenser mot Nigeria mangler sykehusene nok helsepersonell og medisinsk utstyr. Det har også ført til at noen av sykehusene er forlatt på grunn av voldshandlinger i området og derfor ikke er i drift. På grunn av dette begynte Leger Uten Grenser å gi helsehjelp i flere provinser nord i landet i 2017.

Teamene som jobber på sykehusene i Mora, Maroua og Kousséri driver spesialiserte ernærings- og helseprosjekter for barn under fem år.

Leger Uten Grenser bistår også operasjonsavdelingen på sykehuset i Kousséri, tillegg til at vi har opprettet en blodbank.

Leger Uten Grenser jobber også på to helsesentre som jobber med helsehjelp til internt fordrevne og lokalsamfunnet i Mora. I Kousséri driver Leger Uten Grenser tre helsesentre med blant annet ernæring, i tillegg at vi utfører pasientkonsultasjoner.

I juli overleverte Leger Uten Grenser ansvaret for de medisinske prosjektene i Minawao-leiren til FN. Her har Leger Uten Grenser jobbet med å gi helsehjelp i forbindelse med fødsler, samt ernæring og mentale helsetjenester til de nigerianske flyktningene i leiren. Siden 2015 har det blitt utført flere enn 110.000 polikliniske konsultasjoner av Leger Uten Grenser i denne leiren.

 

 

 HVORFOR ER VI I KAMERUN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen