Italia
Italia
I Italia hjelper vi migranter og mennesker på flukt.
Dette er situasjonen i Italia:
Tilgang til helsehjelp kan være utfordrende for sårbare grupper som migranter, og andre som er ekskludert fra det nasjonale helsevesenet. Mange ankommer også Italia med båt ved å krysse Middelhavet, og etter forlis er det mange som kan ha mistet familie eller andre nære relasjoner.
Sørlige deler av regionen Calabria, helt sør i Italia, og øyene Sicilia og Lampedusa tar hvert år imot tusenvis av mennesker som har tatt den livsfarlige ruten over havet.
Leger Uten Grenser har jobbet i Italia siden 1999 med å hjelpe migranter og flyktninger som kommer til landet sjøveien. I 2022 hadde vi prosjekter i regionene Lazio, Calabria og Sicilia.
Les mer: Dødelig forlis: Overlevende, også barn, sterkt traumatiserte
Dette gjør Leger Uten Grenser i Italia
I Roccella Jonica i Calabria gir vi medisinsk og psykologisk helsehjelp ved ankomst. Våre ansatte i Crotone i Calabria og Agrigento på Sicilia finner og hjelper sårbare mennesker på mottakssentre og hjelper dem med å skaffe videre helsehjelp.
Vi tilbyr også psykologisk førstehjelp til overlevende etter skipsforlis i Middelhavet på ulike steder på Sicilia og i Calabria. I Palermo på Sicilia jobber vi på en klinikk som gir psykisk og medisinsk helsehjelp til migranter og flyktninger som har blitt utsatt for vold, tortur eller overgrep i hjemlandet sitt.
Sammen med lokale helsemyndigheter gir vi kvinner som bor i fattige nabolag og uformelle, midlertidige leirer i Roma, tilgang til helsetjenester for seksuell og reproduktiv helse.
I Ventimiglia, på grensen til Frankrike, driver vi en mobil klinikk for å hjelpe migranter og asylsøkere som forsøker å krysse grensen i dette området.
I 2022 utførte vi 4500 konsultasjoner, 1890 individuelle konsultasjoner knyttet til psykisk helse, og vi behandlet 84 ofre for tortur.
Les mer: Vårt arbeid med flyktninger i Europa
Les mer: Leger Uten Grenser klager Italia inn for EU-kommisjonen
Respons under korona-pandemien
Italia var våren 2020 et av landene som var hardest rammet av viruset. Derfor støttet Leger Uten Grenser fire sykehus som var i episenteret av utbruddet. Vi jobbet også med familieleger og helsearbeidere som jobbet med pasienter i hjemme-isolering. Vi støttet også opp eldresentre som har hadde tilfeller av covid-19.
Les mer: Korona-pandemien: Leger Uten Grensers største epidemirespons i Europa