Burkina Faso

Foto: Noelie Sawadogo / Leger Uten Grenser

Burkina Faso


I Burkina Faso jobber Leger Uten Grenser med behandling av sykdommer, driver opplæring av helsearbeidere og bistår internt fordrevne flyktninger med helsehjelp. 

Hjem > Land > Burkina Faso
Oppdatert 03.03.2020
        

Leger Uten Grenser startet å jobbe i Burkina Faso i 1995. Vi trakk oss ut av landet i 2015, men returnerte etter at det brøt ut en denguefeber-epidemi i oktober 2017.  

På bare to år har 700.000 mennesker blitt tvunget på flukt i Burkina Faso på grunn av økende vold og angrep fra væpnende grupper. Etter at volden eskalerte i Sahel og Centre-Nord regionene i starten av 2019, har Leger Uten Grenser jobbet med å bistå tusenvis av mennesker som har blitt tvunget på flukt. Flyktningene har hovedsakelig dratt til de nærliggende landsbyene Foubé, Barsalogho, Arbinda, Kelbo eller Déou, hvor de bor i flyktningleirer.  

Burkina Faso: Tusenvis flykter fra vold og konflikt

Leger Uten Grenser sine team gir grunnleggende helsehjelp til flyktningene, i tillegg til at vi jobber med å forbedre vann- og sanitæranlegg for å hindre spredning av sykdommer.  Leger Uten Grenser støtter også lokale helseteam og opptrapper arbeidet i landet etter behov.  

I 2018 utførte vi blant annet 8140 pasientkonsultasjoner, behandlet 2150 mot malaria og utførte 380 omfattende kirurgiske inngrep. 

Les mer om vårt arbeid med flyktninger

Vårt arbeid i Burkina Faso i 2018

I 2018 åpnet Leger Uten Grenser nye prosjekter i de nordligste provinsene i Burkina Faso, men flere ganger gjorde den usikre situasjonen i landet dette arbeidet utfordrende.  

Artikkelen fortsetter under bildet

Her sjekker sykepleier Dicko en ung jente for malaria under et nødhjelpsprosjekt vi i januar 2019 satte opp i forbindelse med at 8000 mennesker ble
internt fordrevne grunnet voldelige sammenstøt nord i landet. Foto: Caroline Frechard / Leger Uten Grenser

 

Sivile ble fanget i kamper mellom væpnede grupper og sikkerhetsstyrker, særlig i Sahel-regionen på grensen til Mali hvor tusenvis måtte flykte.  I hovedstaden Ouagadougou døde 30 mennesker i et koordinert angrep mot den franske ambassaden og Burkina Fasos militære hovedkvarter.  

Vi åpnet nye prosjekter i de nordlige provinsene Soum og Oudalan halvveis inn i året, for å bedre tilbudet på akutte helsetjenester, og hjelpe lokale og fordrevne lokalsamfunn i avsidesliggende helsedistrikter.  

Vi støttet tre sykehus i Dori, Gorom-Gorom og Djibo, Ved å drive opplæring av ansatte, pusse opp bygninger og operasjonssaler og donere medisinsk utstyr og medisiner økte vi kapasiteten i akuttmottakene deres. Vi utstyrte akuttmottaket i Gorom-Gorom og sendte et team med kirurger og anestesileger for å øke kapasiteten til den kirurgiske avdelingen på sykehuset i Djibo.   

I tillegg startet vi å støttehelsestasjoner i avsidesliggende områder i Soum og Oudalan. Her ga vi gratis malaria og diarébehandling til barn. Dette arbeidet ble dessverre avbrutt flere ganger på grunn av de økende urolighetene i landet.    

Lenger sør, fortsatte vi å støtte helsedepartementets arbeid for å håndtere denguefeber-epidemien som ble erklært i den sentrale regionen i 2017. Vi etablerte et nettverk for å hjelpe til med overvåkning og diagnostisering av mistenkte tilfeller, opplæring av helsearbeidere og bistå dem med å sette opp en beredskapsplan for nye utbrudd. 

Les mer om vårt arbeid under sykdomsepidemier

 

 HVORFOR ER VI I BURKINA FASO 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen