Burkina Faso

Foto: Leger Uten Grenser /Mario Fawaz

Burkina Faso


I Burkina Faso jobber Leger Uten Grenser med å gi helsehjelp til mennesker som er rammet av vold og konflikt. 

Hjem > Land > Burkina Faso
Oppdatert 16.05.2023
        

Hva er situasjonen i Burkina Faso i dag? 

Burkina Faso ligger i Vest-Afrika, og grenser blant annet mot Mali og Niger. De tre landene ligger i Sahel-beltet, og regionen har siden 2019 vært preget av vold og konflikt mellom ulike grupper.

Siden da har nesten 1,4 million mennesker blitt tvunget på flukt i eget land i Burkina Faso. Det er store medisinske og humanitære behov, men dessverre er det store utfordringer knyttet til sikkerhet for humanitære organisasjoner i i hardt rammede avsidesliggende områder. 

Les mer: To ansatte fra Leger Uten Grenser ble skutt og drept på jobb

Hva gjør Leger Uten Grenser i Burkina Faso? 

Leger Uten Grenser startet for første gang å jobbe i Burkina Faso i 1995. I 2019 trappet vi opp arbeidet vårt i landet for å respondere på de store humanitære behovene som følge av at mange ble tvunget på flukt. Vi jobber med å gi grunnleggende helsehjelp, mor-barnhelse, sykdomsbehandling, vaksinering, og vi deler ut vann. 

I 2021 utførte vi blant annet 844.300 pasientkonsultasjoner, assisterte ved 12.300 fødsler, utførte 225.600 vaksinasjoner og behandlet 321.600 mennesker mot malaria. 

Les mer: Tusenvis flykter fra vold og konflikt

Artikkelen fortsetter under bildet

– Jeg orker ikke lenger høre om landsbyen min. Mennene våre ble drept og tingene til barna våre ble brent, fortalte Haibata da hun oppsøkte
helsehjelp hos Leger Uten Grenser i Barsalogho-leiren for internt fordrevne i Burkina Faso i starten av 2019. Foto: Caroline Frechard


Helsehjelp til internt fordrevne

Flere og flere mennesker blir internt fordrevet i Burkina Faso som følge av konflikten mellom væpnede grupper og nasjonale og internasjonale styrker i Sahel. Sikkerhetssituasjonen gjør det vanskelig for humanitære organisasjoner å være til stede i avsidesliggende områder, også Leger Uten Grenser. Flere sykehus har blitt stengt eller utsatt for angrep, ambulanser har blitt kapret og helsearbeidere har blitt kidnappet. Det gjør at vi har vært nødt til å tilpasse prosjektene våre i enkelte steder i Es, Sahel og Centre-Nord. Dessverre ble vi også i 2021 nødt til å midlertidig stanse prosjektet vårt i Foubé etter at helsesenteret brant ned. 

Sykdomsbehandling og utdeling av vann 

Vi gir helsehjelp til de mange menneskene som har blitt tvunget på flukt i mange av landets regioner. Her jobber vi med epidemier, malaria, hjernehinnebetennelse, hepatitt-E, meslinger, vannbårne sykdommer, psykisk helsehjelp og seksualisert vold. 
Leger Uten Grenser har også delt ut vann og rehabilitert borehull da tilgang til vann var svært utfordrende på grunn av konflikten. 

Rykke ut i nødsituasjoner 

Vi rykker også ut i Burkina Faso under akutte situasjoner og kriser. Her har vi team som både gir psykisk helsehjelp og medisinsk helsehjelp, og deler ut nødhjelpspakker. Vi setter også opp mobile klinikker og helseposter. 

Les mer: Dette er en av de mest glemte humanitære krisene i verden

 HVORFOR ER VI I BURKINA FASO 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen