Frankrike

Mohammad Ghannam/Leger Uten Grenser

Frankrike


I Frankrike gir vi helsehjelp til flyktninger og migranter.

Hjem > Land > Frankrike
Oppdatert 08.09.2023
        

Hva er situasjonen i Frankrike i dag? 

Det bor mange flyktninger og migranter i Frankrike, også mindreårige uten foresatte. Mange er tvunget til å leve under vanskelige forhold, uten et trygt sted å sove om natten. Verken lokale eller nasjonale myndigheter er i stand til å tilby alle et sted å sove, noe som er særlig farlig om vinteren. Mange blir fanget i et komplisert byråkrati og får ikke den informasjonen og hjelpen de trenger.

Les mer: Vold og maktbruk møter mennesker på grensen mellom Italia og Frankrike​

Hva gjør Leger Uten Grenser i Frankrike? 

I regionen Ile-de-France åpnet vi i 2017 et dagsenter som tilbyr somatisk og psykologisk helsehjelp og juridisk og sosial støtte. Senteret har tatt imot mer enn 3000 unge personer siden det åpnet.

Fra 2020 har vi også tilbudt husly til enslige mindreårige i Sevran nord i Paris og i Marseille. I 2021 åpnet vi et senter med ti sengeplasser for jenter. Til sammen har mer enn 350 enslige mindreårige fått husly og hjelp.

Vi driver en rekke ulike aktiviteter for å hjelpe flyktninger og migranter. I samarbeid med andre organisasjoner driver vi et dagsenter i Pantin, en bydel i Paris. Her tilbyr vi medisinsk og psykisk helsehjelp, kulturformidling og tolketjenester og juridisk og sosial støtte til enslige mindreårige som har fått avslag på sine søknader om beskyttelse fra franske myndigheter.

I 2022 utførte Leger Uten Grenser 5400 medisinske konsultasjoner og 2020 konsultasjoner innen psykisk helse i Frankrike.

I april 2023 startet vi et prosjekt i Calais i Nord-Frankrike for å gi migranter og flyktninger medisinsk og psykisk helsehjelp.

Les mer: Vårt arbeid med flyktninger og migranter i Europa

Vi varsler helsemyndighetene

Leger Uten Grenser jobber også for at tilgangen til helsehjelp skal bli bedre for alle grupper, og vi varsler lokale myndigheter om konsekvensene de prekære leveforholdene har på barns helse. Våre ansatte tar seg av et økende antall enslige jenter, noen av dem gravide, som er nektet tilgang på sosialhjelp og etterlatt til seg selv.

Vi driver mobile klinikker i bydelene i hovedstaden. På den måten kan vi også tidlig avdekke de medisinske og humanitære behovene i de midlertidige leirene og dermed varsle lokale helsemyndigheter.

Akuttovernattinger i Paris og Marseille

På vinteren hjelper vi hundrevis av enslige mindreårige som sover på gaten i hovedstaden med å finne overnattingsteder.

I Marseille får ikke mindreårige flyktninger og migranter som offisielt har blitt anerkjent som mindreårige, uten videre beskyttelse. De sover ute på gaten fordi lokale myndigheter påstår de ikke har nok overnattingsteder for alle.

I byen helt sør i Frankrike sørger våre ansatte for overnatting til unge mennesker, samtidig som vi også bistår med en rekke andre tjenester. Dette arbeidet er støttet gjennom et nettverk av andre organisasjoner.

 HVORFOR ER VI I FRANKRIKE 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen