Syria

Foto: Leger Uten Grenser / Chris Huby

Syria


Konflikten i Syria har skapt den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig.

Hjem > Land > Syria
27.06.2017 | Oppdatert 03.04.2019
        

Den komplekse borgerkrigen i Syria går i stor grad utover de sivile. Sivile områder har blitt rutinemessig bombet. Det har også vært angrep hvor ofrene viser symptomer på at kjemiske våpen er brukt.

Les Leger Uten Grensers siste nyheter fra Syria

Vi har gjentatte ganger sett at de krigende partene ikke respekterer nødhjelpspersonell eller helsefasiliteter. Bare i 2016 var det 71 angrep på 32 sykehus og klinikker Leger Uten Grenser støtter i Syria.

Spesielt i områder hvor kampene pågår, er det kritisk mangel på medisinsk utstyr og helsepersonell.

Over halve befolkningen i Syria tvunget på flukt

Ifølge FN var det over fem millioner registrerte syriske flyktninger utenfor Syria den 19. juni 2017. De aller fleste av disse har søkt tilflukt i nabolandene Tyrkia, Irak, Jordan og Libanon. I tillegg er rundt seks millioner mennesker internt fordrevet inne i Syria, mange er fanget mellom kampene eller kommer seg ikke videre på grunn av stengte grenser til nabolandene.

Mellom april 2011 og mars 2017 søkte 937.718 syrere om asyl i Europa. Leger Uten Grenser bistår syriske flyktinger i Hellas, Serbia, Frankrike, Sverige, Italia og ved Middelhavet.

Gjennom 2017 fortsatte angrep på sivile mål og tusenvis av mennesker ble drept eller skadet som følge av de militære offensivene rundt om i landet. Flere hundretusen mennesker ble tvunget på flukt. I løpet av 2017 ble elleve sykehus og klinikker Leger Uten Grenser støtter bombet eller skadet i angrep.  

Leger Uten Grenser fortsetter arbeidet i Syria og tilbyr helsehjelp i de områdene vi har tilgang til. Dessverre er tilgangen begrenset og den ustabile sikkerhetssituasjonen i landet gjør arbeidet i Syria svært utfordrende. 

Vi har egne prosjekter og egne folk på bakken i de nordlige provinsene Idlib, Raqqa, Hassakeh og Aleppo. I de andre provinsene gir vi indirekte støtte til sykehus, klinikker og helsearbeidere på andre måter, blant annet med medisiner, utstyr og økonomisk hjelp. 

Les også: Symptomer på nervegass i Khan Sheikhoun

 

Begrenset tilgang flere steder i Syria

For å få tilgang til områder vi ønsker å gi humanitær hjelp, forhandler Leger Uten Grenser alltid med dem som til enhver tid kontrollerer et område – om det er offisielle eller uoffisielle myndigheter. 

Leger Uten Grenser er ikke til stede i IS-kontrollerte områder fordi de ikke kan garantere for sikkerheten til våre ansatte etter at de bortførte flere Leger Uten Grenser-ansatte i 2014. I tillegg jobber Leger Uten Grenser heller ikke i regjeringskontrollerte områder fordi vi ikke får tillatelse av syriske myndigheter, til tross for at vi gjentatte ganger har søkt om en slik autorisasjon. 

I områder hvor tilgang ble fremforhandlet, drev eller arbeidet Leger Uten Grenser i 2017 ved seks sykehus og syv helsesentre, i tillegg til seks mobile klinikker og seks vaksinasjonsteam. 

 

Indirekte støtte til sykehus og klinikker


I de områdene hvor det ikke var mulighet til å ha egne folk på bakken, støtter Leger Uten Grenser likevel flere sykehus og klinikker på andre måter. Det meste av dette arbeidet blir styrt fra nabolandene og innebærer blant annet forsyninger av medisiner og medisinsk utstyr. Leger Uten Grenser gir også opplæring av helsearbeidere, gir teknisk medisinske råd, og støtter økonomisk med driften av klinikker og sykehus. I beleirede områder hvor hjelpekonvoier ofte blir fratatt medisiner og utstyr hadde Leger Uten Grenser forsyningslinjer som gikk under bakken. 

Gjennom de sykehusene og klinikkene Leger Uten Grenser støttet indirekte i 2017, ble det utført flere enn 2,6 millioner pasientkonsultasjoner og 158.000 operasjoner. 152.000 pasienter fikk behandling på sykehus og Leger Uten Grenser bisto ved 38.000 fødsler. Noen av disse helsefasilitetene er helt avhengig av Leger Uten Grenser for å være i drift, mens andre blir støttet av flere andre organisasjoner, slik at tallene ovenfor ikke kun kan tillegges Leger Uten Grensers støtte.  

Slik rapporterer vi om hendelser i områder vi selv ikke er til stede

Leger Uten Grensers arbeid i Syria i 2017

Artikkelen fortsetter under bildet

BOMBING: Et sykehus i Øst-Aleppo blir fylt igjen med sandposer etter luftangrepene i April 2016, som drepte en lege og skadet flere sykepleiere. Foto: Karam Almasri

 

Raqqa-provinsen 

I juni 2017 utførte Syrian Democratic Forces (SFD) med USA-ledet internasjonal støtte, en offensiv for å ta kontroll over Raqqa by. Da frontlinjene flyttet seg, ble mange sivile fanget i Raqqa by og på grunn av den ustabile sikkerhetssituasjonen var det vanskelig å nå de som hadde behov for helsehjelp. Leger Uten Grenser satte opp en stabiliseringsenhet i nærheten av frontlinjene for å kunne nå de mest kritisk skadde pasientene som ble rammet av kampene da de flyktet fra byen. 

I november stilnet kampene i Raqqa og Leger Uten Grenser var en av de første organisasjonene som var på plass med grunnleggende helsehjelp inne i byen. Da mange sivile begynte å dra tilbake til byen ble mange skadd eller drept av eksplosiver, miner og udetonerte bomber og andre eksplosiver som lå igjen etter kampene. De siste seks ukene av 2017 behandlet Leger Uten Grenser 233 pasienter med slike skader. 

Under beleiringen av Raqqa ble sykehuset i Tal Abyad delvis ødelagt. Her jobbet Leger Uten Grenser i samarbeid med de lokale helsemyndighetene for å kunne behandle pasienter med krigsskader fra byen eller i områder rundt. På dette sykehuset støttet Leger Uten Grenser opp alle de største avdelingene, inkludert barne- og fødselsavdelingen og operasjonsenhetene, og jobbet med vaksinering, mentalhelse og behandling av thalassemia (blodsykdom). Under offensiven mot Raqqa ble flere hundre pasienter operert, hvorav 73 prosent ble vurdert til å være livreddende. Flere enn halvparten ble operert for krigsskader, de fleste eksplosjonsskader. 

Artikkelen fortsetter under bildet

VAKSINE: Leger Uten Grenser utfører vaksinetjenester til barn på vei ut av Raqqa og landsbyene rundtom. Foto: Leger Uten Grenser

Leger Uten Grenser bisto også de internt fordrevne flyktningene i Ain Issa-transittleiren nord for Raqqa. Flyktningene fikk utdelt blant annet madrasser, tepper og hygieneartikler og Leger Uten Grensers team satte også opp vannstasjoner og toaletter, responderte på et meslingutbrudd og gjennomførte rutinevaksinasjoner. Teamene bygde også en helseklinikk og en mentalhelseklinikk, og støttet opp helsesentre drevet av andre frivillige organisasjoner. 

I Tabqa rehabiliterte Leger Uten Grenser i juni 2017 et helsesenter og tilbød grunnleggende helse- og mentalhelsehjelp, i tillegg til fysioterapi for de internt fordrevne. Medisinske team reiste også videre nordover til Twaheenah-flyktningleiren hvor de vaksinerte barn mot meslinger og ga grunnleggende helsehjelp.

Leger Uten Grenser støttet – og utførte – vaksinasjoner av flere enn 100.000 barn i Raqqa-provinsen ble vaksinert i 2017.

 

Artikkelen fortsetter under bildet

Racha (4) blir operert av Leger Uten Grenser på Al-Hasakah-sykehuset mot alvorlige brannskader da en varmeovn eksploderte hjemme i huset hennes. Hun og søsknene hennes fikk alle brannskader og faren tok dem med til Leger Uten Grenser. Foto: Louise Annaud/MSF

 

Hassakeh-provinsen

Harde kamper nordøst i Syria førte til at mange i området ble drevet på flukt i eget land. Tusenvis av mennesker ble skadet og det var store medisinske behov. Flere av de skadde pasientene ble behandlet på akuttmottaket som Leger Uten Grenser gjenoppbygde på hovedsykehuset i Hassakeh.

Flere av flyktningene som returnerte tilbake til byen etter at kampene var ferdige, ble også rammet av gjemte eksplosiver og miner lagt i hus, på jorder eller i veikanten. I likhet med i Raqqa, så Leger Uten Grensers medisinske team en økning av pasienter med slike skader.

I 2017 ga Leger Uten Grenser akutt helsehjelp til 3800 pasienter og utførte 563 operasjoner, samt drev to helsesentre i Hassakeh og hadde mobile klinikker i leirer for internt fordrevne. På disse klinikkene ble det gitt behandling for mentalhelse, familieplanlegging og behandling av kroniske sykdommer som diabetes og høyt blodtrykk.

 

 

 

Aleppo-provinsen

I Aziz-distriktet i Aleppo støttet Leger Uten Grenser Al Salamah-sykehuset som blant annet jobber med grunnleggende helsehjelp.  I dette distriktet hadde det ikke foregått normal vaksinering siden 2014. Leger Uten Grenser utførte derfor en omfattende vaksinasjonskampanje i 2017. 

Da det oppsto kamper nord i Syria i mars 2017, startet Leger Uten Grenser å arbeide på Manbij-sykehuset i samarbeid med de lokale helsemyndighetene. Mobile klinikker utførte vaksinasjoner i området og i ulike flyktningleirer.  

I Kobane/Aun Al Arab jobber Leger Uten Grenser med lokale helsemyndigheter for å bygge opp igjen grunnleggende helsefasiliteter. Her ble det også utført pasientkonsultasjoner, vaksinering og mental helsehjelp. I løpet av 2017 bygde Leger Uten Grenser opp den polikliniske avdelingen, intensivavdelingen, fødselsavdelingen og operasjonsstuen, samt ga bistand til sykepleiere med tilsyn og oppfølging av pasienter og donasjon av medisiner. 


 

Artikkelen fortsetter under bildet

KNUST: Beleiret, bombet, angrepet, forflyttet, den syriske befolkningen er knust etter fire år med krig. Grunnleggende behov - tilgang til helseomsorg, vann, elektrisitet, mat. I Bab Al Hawa og Atme er bosituasjonen prekær. Foto: Leger Uten Grenser

 

Idlib-provinsen 


Gjennom 2017 støttet Leger Uten Grenser vaksinekampanjer nord i Idlib og satte mobile team til å hjelpe mennesker som ankom flyktningeleirer og bosetninger. Her utførte Leger Uten Grenser medisinske konsultasjoner og delte ut hygieneartikler og nødhjelpspakker til den kalde vinteren, i tillegg til arbeid med vann- og sanitærforhold. 

I november 2017 begynte Leger Uten Grenser å behandle pasienter med kroniske sykdommer på to helsesentre, Taqad og Tal Krysian, i tillegg til å drive mobile klinikker i avsidesliggende landsbyer. 

Leger Uten Grenser fortsatte sin indirekte støtte til pasienter som hadde fått nyretransplantasjoner i provinsen og sørget for at flere 90 pasienter ble tatt hånd om og fikk oppfølging. 

I Qunaya startet vi et samarbeid med regionens henvisnings-sykehus og ansatte fem faste stillinger. 

På Atmeh-sykehuset fortsetter Leger Uten Grenser å tilby spesialist-helsehjelp for pasienter med brannskader. Dette innebærer kirurgi, hudtransplantasjon, bandasjering og sårbehandling, i tillegg til fysioterapi og psykologisk støtte for pasientene.

Artikkelen fortsetter etter bildet

FORSYNINGER: Leger Uten Grenser sender nødhjelpsforsyninger inn i Syria over den jordanske grensen. Foto: Caitlin Chandler

Homs-provinsen 


I det beleirede, opprørskontrollerte området i nordlige Homs, støtter Leger Uten Grenser indirekte åtte sykehus og klinikker. Fjernstøtten innebærer blant annet også behandling av 26 pasienter som hadde fått utført nyretransplantasjoner. 

Rif Dimashq-provinsen


Det er store medisinske behov i provinsen, men på grunn av perioder med beleiring og bombeangrep utført av den syriske regjeringskoalisjonen, har Leger Uten Grensers støtte til lokalsamfunnene i hardt rammede områder blitt kuttet. 

I mai 2017 måtte Leger Uten Grenser midlertididig stanse all medisinsk støtte til Øst-Ghouta i én måned på grunn av den manglende respekten for helsehjelp i en periode preget av intense kamper mellom opposisjonsgrupper i området. 

I løpet av det siste året har Leger Uten Grenser redusert fjernstøtten til flere sykehus og klinikker i Rif Dimashq; fra 33 til 22 helsefasiliteter. Årsaken til dette er å prioritere de mest medisinske relevante sykehusene og klinikkene. Her er behovene like store for ikke-traumeskader som det er for krigsskader. 

Daraa- og Quineitra-provinsene 

Leger Uten Grenser sørget for medisinsk, teknologisk og logistisk støtte til åtte helsefasiliteter sør i Syria for å sørge for bedre tilgang på helsehjelp for internt fordrevne og andre lokalsamfunn i de to provinsene. 

 

 


 

 HVORFOR ER VI I SYRIA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen