Syria

Foto: Leger Uten Grenser / Chris Huby

Syria


Konflikten i Syria har skapt den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig.

Hjem > Land > Syria
27.06.2017 | Oppdatert 11.04.2018
        

Den komplekse borgerkrigen i Syria går i stor grad utover de sivile. Sivile områder har blitt rutinemessig bombet. Det har også vært angrep hvor ofrene viser symptomer på at kjemiske våpen er brukt.

Les Leger Uten Grensers siste nyheter fra Syria

Vi har gjentatte ganger sett at de krigende partene ikke respekterer nødhjelpspersonell eller helsefasiliteter. Bare i 2016 var det 71 angrep på 32 sykehus og klinikker Leger Uten Grenser støtter i Syria.

Spesielt i områder hvor kampene pågår, er det kritisk mangel på medisinsk utstyr og helsepersonell.

Over halve befolkningen i Syria tvunget på flukt

Ifølge FN var det over fem millioner registrerte syriske flyktninger utenfor Syria den 19. juni 2017. De aller fleste av disse har søkt tilflukt i nabolandene Tyrkia, Irak, Jordan og Libanon. I tillegg er rundt seks millioner mennesker internt fordrevet inne i Syria, mange er fanget mellom kampene eller kommer seg ikke videre på grunn av stengte grenser til nabolandene.

Mellom april 2011 og mars 2017 søkte 937.718 syrere om asyl i Europa. Leger Uten Grenser bistår syriske flyktinger i Hellas, Serbia, Frankrike, Sverige, Italia og ved Middelhavet.

Begrenset tilgang

Leger Uten Grenser har hatt prosjekter i Syria siden 2009, før krigen startet. Nå er det ekstremt utfordrende å arbeide i Syria, også for Leger Uten Grenser. I 2017 driver vi selv seks sykehus og klinikker nord i Syria.

I tillegg støtter vi mer enn 150 klinikker og sykehus rundt om i landet hvor Leger Uten Grenser ikke kan være direkte tilstede selv. Vi sender materiell, penger, forsyninger, medisiner og tilbyr kursing til ansatte.

Les også: Symptomer på nervegass i Khan Sheikhoun

Per dags dato nekter den syriske regjeringen Leger Uten Grenser adgang i myndighetskontrollerte områder.

I tillegg har vi tatt den vanskelige avgjørelsen å ikke jobbe i områder kontrollert av gruppen Den islamske stat (IS). I 2014 ble fem av Leger Uten Grensers ansatte bortført og senere løslatt av IS. Siden den gang har vi ikke fått garantiene vi trenger for at våre ansatte ikke vil bli skadet.

Som en konsekvens av dette, er vi kun fysisk tilstede i områder som er kontrollert av opposisjonsstyrker.

Slik rapporterer vi om hendelser i områder vi selv ikke er tilstede

Leger Uten Grensers arbeid i Syria i 2016

I 2016 fortsatte Leger Uten Grenser å drive seks sykehus nord i Syria, og støtte mer enn 150 sykehus og klinikker i områder vi selv ikke har fysisk tilgang til.

32 av disse sykehusene og klinikkene har blitt bombet eller beskutt. Den 15. februar ble sykehuset Ma’arat Al Numan i Idlib truffet av fire missiler. 25 mennesker ble drept og 11 skadet, inkludert ansatte ved sykehuset, pasienter og besøkende.

Den 27. april ble minst 55 mennesker drept, blant dem pasienter og ansatte, da den Leger Uten Grenser-støttede sykehuset Al Quds og nabolaget rundt sykehuset i Aleppo ble bombet.

Vårt arbeid i Aleppo guvernementet

Slaget i Øst-Aleppo 

Siden 2014 har Leger Uten Grenser sendt medisinske forsyninger til åtte sykehus, seks helsesentre og tre førstehjelpssteder i øst i Aleppo by. Da at det regjeringsledede slaget om byen startet i juli 2016, ble det umulig for oss å fortsette leveransen.

Unntaket var i august, da vi fikk inn 100 tonn utstyr etter at opposisjonsstyrker åpnet en midlertidig rute inn i byen.

Selv om vi ikke var i stand til å tilby direkte støtte, fortsatte Leger Uten Grenser å holde kontakten med leger og sykepleiere vi hadde jobbet med i Øst-Aleppo. De fortalte om ekstrem lidelse for befolkningen som var fanget i byen. Sivile områder, inkludert sykehus, ble rutinemessig angrepet.

I desember tok den syriske hæren fullstendig kontroll over Aleppo. Tusenvis av mennesker fra den østlige delen ble evakuert til Idlib og andre steder i Aleppo-området. Siden da har Leger Uten Grenser drevet mobile klinikker, delt ut nødhjelpsutstyr og organisert vaksinasjonskampanjer.

Artikkelen fortsetter under bildet

BOMBING: Et sykehus i Øst-Aleppo blir fylt igjen med sandposer etter luftangrepene i April 2016, som drepte en lege og skadet flere sykepleiere. Foto: Karam Almasri


Azaz-distriktet:

I Azaz-distriktet nord for Aleppo driver Leger Uten Grenser Al Salamah sykehus. Sykehuset har 34 senger og tilbyr et vidt spekter av tjenester, både polikliniske konsultasjoner, akutt medisinsink hjelp, kirurgi og mor-barn-helsetjenester.

Pasienter som trenger videre behandling blir overført til Tyrkia. I 2016 utførte våre ansatte 85.737 polikliniske konsultasjoner, 1598 kirurgiske inngrep og la inn 3692 pasienter.

Kampene blusset opp igjen i Azaz i 2016, og tvang mer enn 35.000 mennesker på flykt. Flere kom fra andre steder, og innen april var mer enn 100.000 mennesker fanget mellom frontlinjen og den tyrkiske grensen.

Leger Uten Grenser delte ut livsnødvendig utstyr og hygieneprodukter til over 26.000 mennesker og telt til 1330 familier.

Et vann- og sanitærprogram ble også implementert i en av de uformelle bosetningene øst for Azaz by.

Vaksinasjonskampanje

Krigen har ført til at mange barn ikke er vaksinert mot vanlige barnesykdommer og sykdommer som lett smitter i leirer med dårlige hygieneforhold.

I juni støttet Leger Uten Grenser vaksinasjonsprogrammer i tre distrikter i Aleppo-området. Vi gjennomførte også to vaksinasjonskampanjer mot meslinger.

Artikkelen fortsetter under bildet

ASSISTANSE: Leger Uten Grensers team gir humanitær assistanse i leiren Menbij i Nord-Syria. Foto: Leger Uten Grenser

 

VAKSINE: Leger Uten Grenser utfører vaksinetjenester til barn på vei ut av Raqqa og landsbyene rundtom. Foto: Leger Uten Grenser


Kobanê

I området rundt Kobanê/Ain al-Arab nord i Syria har Leger Uten Grenser jobbet side om side med den lokale helseadministrasjonen siden mars 2015 for å gjenoppbygge de grunnleggende helsetjenestene og vaksineringsprogrammene, tilby polikliniske undersøkelser og starte opp programmer for psykiske helsetjenester.

Nå støtter vi ni helseklinikker for grunnleggende helsetjenester, en mor-barn-klinikk og to sykehus. I 2016 hadde vi fem team i området som jobbet med underernæring.

Mer enn 101.680 polikliniske konsultasjoner ble utført, i tillegg til 138 kirurgiske inngrep.

Jarabus og Manbij

I rurale områder av Jarablus samarbeidet Leger Uten Grenser med den tyrkiske organisasjonen AID for å bistå tre helsesentre med å tilby primære helsetjenester.

I løpet av sommeren flyttet frontlinjen seg slik at sivile måtte flykte fra byen Manbij og bosette seg nær elven Eurfat. Leger Uten Grenser oppjusterte arbeidet i området for å møte behovene til de internt fordrevne og samfunnene som tok dem imot.

Da menneskene returnerte hjem i august, var det plantet miner rundt omkring i byen. I løpet av fire uker hadde sykehuset vi støtter i Kobanê behandlet mer enn 190 mennesker som var skadet av disse minene i Manbij.

Les: Finner miner plassert i kosedyr

Vårt arbeid i Idlib-guvernementet

Atmeh

Leger Uten Grenser holdt frem å drive et sykehus for brannskadde i Atmeh. Sykehuset har 20 senger og tilbyr pasientene kirurgi, hudtransplantasjon, fysioterapi, psykisk helsehjelp, akuttbehandling og polikliniske konsultasjoner.

Vi jobber også med å forhindre epidemier, gir helseinformasjon og overvåker sykdomsutbrudd i 180 leire og landsbyer i området. Det bor rundt 165.000 internt fordrevne rundt Atmeh. Vi overfører pasienter som trenger mer avansert behandling til Tyrkia.

Artikkelen fortsetter under bildet

KNUST: Beleiret, bombet, angrepet, forflyttet, den syriske befolkningen er knust etter fire år med krig. Grunnleggende behov - tilgang til helseomsorg, vann, elektrisitet, mat. I Bab Al Hawa og Atme er bosituasjonen prekær. Foto: Leger Uten Grenser


I løpet av 2016 utførte teamet på sykehuset i Atmeh 2883 akuttkonsultasjoner og 3696 kirurgiske inngrep. 439 pasienter ble innlagt og 398 ble overført til Tyrkia for videre behandling.

I leirene og landsbyene satte vi over 118.000 doser mer vaksiner til barn under fem år.

Quanya

I Qunaya oppskalerte Leger Uten Grenser støtten til det regionale henvisningssykehuset. Her er vi ikke fysisk tilstede. Vi støttet alle tjenestene til sykehuset med materiell og teknisk tilsyn.

I 2016 utførte sykehuset 105.168 polikliniske konsultasjoner og 12.011 pasienter ble innlagt for behandling.

Teamene administrerte også 53.241 vaksiner på sykehusene Qunaya og Darkoush.

Vårt arbeid i Hassakeh-guvernementet

Siden 2013 har Leger Uten Grensers team tilbudt primære helsetjenester, spesielt mor-barn-tjenester og behandling av kroniske sykdommer, i Hassakeh. Her jobber vi på tre helsesentre, inkludert en mor-barn-klinikk.

Senterne er tilgjengelig både for internt fordrevne, beboere i lokalsamfunnet og irakiske flyktninger.

I 2016 utførte Leger Uten Grenser 44.873 konsultasjoner. 8257 av disse var for barn under fem år. 951 pasienter ble behandlet for kroniske sykdommer og 5598 mennesker var inne på konsultasjon for reproduktive helsetjenester.

Våre ansatte assisterte rundt 170 fødsler i måneden.

Støtte til sykehus og klinikker hvor vi selv ikke er tilstede

Siden 2011 har Leger Uten Grenser støttet et voksende antall medisinske fasiliteter i områder som er hardt rammet av konflikten, men vi selv ikke har direkte tilgang.

Dette er en uvanlig arbeidsmetode for oss, men vi har valgt å jobbe slik i denne vanskelige situasjonen.

Støtten drives hovedsakelig fra nabolandene og innebærer donasjoner av medisiner, medisinsk utstyr og nødhjelpsutstyr, kursing for helsepersonell inne i Syria, medisinsk veilleding og økonomisk støtte.

Artikkelen fortsetter etter bildet

FORSYNINGER: Leger Uten Grenser sender nødhjelpsforsyninger inn i Syria over den Jordiske grensen. Foto: Caitlin Chandler


I beleirede områder er helsepersonell avhengig av at hjelpen kommer inn gjennom andre kanaler enn de offisielle, siden medisinsk utstyr ofte blir tatt fra offisielle nødhjelpskonvoier av okkupantene.

I 2016 ga vi normal støtte til 80 sykehus og klinikker i Syria, inkludert i Aleppo, Dara’a, Hama, Homs, Idlib, Queitra og noen steder i Damaskus-guvernementet.  

Sykehusene og klinikkene vi støtter utførte mer enn 2,2 millioner polikliniske konsultasjoner, 770.000 akuttkonsultasjoner, 225.000 kirurgiske inngrep og tok imot over 29.000 fødsler.

Noen av fasilitetene støttes kun av Leger Uten Grenser, mens andre støttes også av andre organisasjoner.

Ad hoc-støtte, som medisinske forsyninger, ble gitt til ytterligere 80 klinikker og sykehus i Syria.

 


 

 HVORFOR ER VI I SYRIA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen