Syria

Foto: Florent Vergnes

Syria


Den 13 år lange krigen i Syria har ført til enorme medisinske behov. Over 16 millioner mennesker er avhengig av nødhjelp, og mange millioner mennesker er tvunget på flukt enten i Syria eller til andre land.

Hjem > Land > Syria
27.06.2017 | Oppdatert 20.12.2024
        

Dette er situasjonen i Syria:

Krigen i Syria har pågått siden 2011 og har kostet hundretusener av liv. Krigen har ødelagt store deler av landet, tvunget millioner av mennesker på flukt og skapt enorme lidelser og store helsebehov. Rundt 16,7 millioner mennesker har nå behov for humanitær hjelp. Sivile områder, inkludert sykehus, har blitt regelmessig angrepet, og tilgang til helsehjelp er svært begrenset flere steder i landet.

Millioner av syrere er på flukt i eget land, og de fleste av dem har blitt fordrevet flere ganger. Mange millioner har også flyktet ut av landet siden krigen startet i 2011. De aller fleste flyktet til Tyrkia, Irak, Jordan og Libanon.

Konflikten har gått hardt utover helsesystemet. Mange sykehus og klinikker nord i landet har enten blitt skadet eller ødelagt, mens andre har vært nødt til å redusere kapasiteten sin drastisk.

I desember 2024 ble president Bashar Al-Assads regime styrtet av syriske opprørere. Situasjonen i landet er foreløpig uavklart. 

Leger Uten Grenser har ikke hatt tilgang til områder tidligere kontrollert av Assad-regimet, men er nå i dialog med nye makthavere om å få gjøre egne undersøkelser av behovene i disse områdene.

Les mer: De humanitære behovene øker i Nordøst-Syria

Jordskjelvet i Sørøst-Tyrkia og Nordvest-Syria i 2023

Den 6. februar 2023 ble Tyrkia og Syria rammet av et kraftig jordskjelv. Leger Uten Grenser hadde allerede team i områdene som ble rammet, og nødhjelpsresponsen vår kom raskt på plass. Vi satte fort i gang med å behandle skadde. Vi delte ut store mengder nødhjelpspakker, gjennomførte titusenvis av pasientkonsultasjoner på mobile klinikker, og donerte flere titalls tonn med medisiner og utstyr. 

Les våre siste nyheter fra Syria

Zeinab bodde i et område som ble tatt over av IS, og greide å flykte til til fots til Ain Al Arab etter at staten kollapset. Mange av kvinnene beskriver hvordan konflikten har fratatt dem barn og ektemenn og ført til store lidelser. Foto: Jake Simkin

 

Hva gjør Leger Uten Grenser i Syria? 

Vi er til stede i de områdene vi har tilgang til, men samtidig gjør sikkerhetssituasjonen arbeidet vårt svært utfordrende. Den syriske regjeringen har ikke gitt oss tillatelse til å jobbe i områdene de har kontrollert, noe som har begrenset muligheten vår til å gi helsehjelp. Dette kan nå endre seg etter at Assad-regimet falt i slutten av 2024.

I områdene der vi har forhandlet frem tilgang og fått garantier om sikkerheten til våre ansatte, driver eller støtter vi flere sykehus og helsesentre. Vi gir også helsehjelp i leirer for internt fordrevne flyktninger. I områdene hvor vi ikke har muligheten til å ha egne folk på bakken støtter vi på andre måter. Det kan være donasjoner av medisiner og utstyr, fjernopplæring av helsearbeidere og teknisk og økonomisk støtte.

Les også: Slik rapporterer vi om hendelser i områder vi selv ikke er til stede

I dag jobber vi nordvest og nordøst i landet i Aleppo, Raqqa, Hassakeh og Idlib. Vi har medisinske team i flere leirer for internt fordrevne, deriblant Al Hol-leiren. I Syria jobber vi med kroniske sykdommer, psykisk helse, krigskirurgi og grunnleggende helsehjelp, i tillegg til at vi rykker ut under sykdomsutbrudd eller andre akutte kriser. I 2023 utførte vi, sammen med våre partnere, nesten 1,2 millioner konsultasjoner. 

Vi gir også helsehjelp til syriske flyktninger i flere andre land som Libanon, Jordan og Irak. 

Ny rapport: En generasjon tapt: fare og desperasjon i Al Hol-leiren i Syria

En sykepleier sjekker oksygennivået til en pasient med korona-symptomer på et behandlingssenter vi støttet i Idlib under en alvorlig korona-bølge i 2021. Foto: Abdul Majeed Al Qareh

 

Angrep på helsehjelp  

Leger Uten Grenser har gjentatte ganger sett at de krigførende partene ikke har respektert helsearbeidere eller helsefasiliteter. I 2016 var det 71 angrep på 32 sykehus og klinikker Leger Uten Grenser støttet over hele landet. I mange områder er det en kritisk mangel på medisinsk utstyr og helsepersonell. 

Les mer: Angrep på sykehus og klinikker

Et sykehus i Øst-Aleppo ble fylt igjen med sandposer etter et luftangrep i 2016, som drepte en lege og skadet flere sykepleiere. Foto: Karam Almasri
 HVORFOR ER VI I SYRIA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen