Kenya

Foto: Patrick Meinhardt

Kenya


I Kenya jobber Leger Uten Grenser blant annet med helsehjelp i flyktningleirer og i slumområder, hiv og tuberkulosebehandling og vi rykker ut hvis det oppstår sykdomsutbrudd.  

Hjem > Land > Kenya
Oppdatert 20.12.2018
        

Kenya ligger øst i Afrika og har nesten 50 millioner innbygger og Leger Uten Grenser har flere omfattende prosjekter i landet. I 2017 hadde vi prosjekter i ti områder, og etter 20 år har vi overlevert prosjektene våre i landets største slumområde, Kibera til helsemyndighetene. 

Historier fra Kenyas største slumområde 

I 2017 utførte vi blant annet 211.000 pasientkonsultasjoner, hadde 20.800 innlagte pasienter og 15.200 hiv-pasienter i behandling, i tillegg til at vi assisterte ved 10.800 fødsler i Kenya. 

Vårt arbeid i 2017

På grunn av streik blant helsearbeidere mistet tusenvis av mennesker tilgang på helsehjelp og mange sykehus og klinikker var stengt i store deler av 2017. De første tre månedene av året streiket legene og mellom juni og november streiker sykepleierne.

Det førte til at langt flere pasienter oppsøkte prosjektene våre og vi måtte utvide helsetjenestene våre. Vi ga også noe økonomisk støtte til pasienter som trengte spesialisert helsehjelp på private klinikker. 

Artikkelen fortsetter under bildet
En sykepleier hjelper Suádo Mohamed Arab og hennes nyfødte barn på klinikken til Leger Uten Grenser i Dadaab.
Leiren er en av verdens største flyktingleire hvor rundt 230.000 flyktninger fra Somalia bor. Foto: Tom Maruko

 

Helsehjelp i Dadaab – en av verdens største flyktningleirer

Dadaab var lenge verdens største flyktningleir hvor flesteparten er fra Somalia. Regjeringen i Kenya har lenge truet med å stenge leiren som i 2017 var hjem for flere enn 230.000 flyktninger. Heldigvis bestemte landets Høyesterett seg for at dette ikke var lovlig og planene ble stanset. Leger Uten Grenser har lenge kritisert steningen av Dadaab og vi er svært glad for avgjørelsen til høyesterett.

Hvis Dadaab stengte ville hundretusenvis av mennesker risikert å måtte vært nødt til å reise tilbake til Somalia, et land som fremdeles ikke er trygt og med begrenset tilgang på helsehjelp. 

I Dadaab jobber Leger Uten Grenser på to helseposter i I Dagahaley-leiren hvor vi behandler flere enn 10.000 pasienter hver måned. Vi har også et sykehus for pasienter med mer kompliserte medisinske behov. Her jobber vi også med seksual- og reproduktiv helsehjelp og utfører kirurgi. VI gir også medisinsk og psykologisk helsehjelp til ofre for seksualisert vold og behandler hiv og tuberkulosepasienter.

Leger Uten Grenser behandler også pasienter med kroniske sykdommer, som også innebærer å lære opp diabetespasienter med hjemmebasert insulinhåndtering. 

Artikkelen fortsetter under bildet

 

Seksualisert vold i Nairobi 


I hovedstaden Nairobi driver Leger Uten Grenser prosjekter i Eastlands hvor vi tar imot og behandler ofre for seksualisert og kjønnsbasert vold.

I disse prosjektene har antall pasienter økt de siste årene, noe som tyder på at årevis med helseinformasjonsarbeid i disse områdene har hjulpet og at flere tør å oppsøke hjelp. 
I løpet av 2017 var flere enn 1900 pasienter innom akuttmottaket vårt i Eastlands og det finnes også en døgnåpen telefonlinje hvor ofre kan ringe inn gratis. Senteret henviser også ambulanser. 

Artikkelen fortsetter under bildet

HOMA BAY: Lege Ogembo sjekker her hvordan pasient John Opiyo har det under morgenrunden på hiv/aids-avdelingen på sykehuset i Homa Bay. 
I Homa Bay er 25 prosent av innbyggerne smittet av viruset, det høyeste i hele landet. Foto: Patrick Meinhardt

 

Hiv-behandling i Homa Bay

Homa Bay er det området i landet med høyest forekomst av hiv, hele 24 prosent av innbyggerne. Leger Uten Grenser støtter 33 sykehus og klinikker med hivbehandling i Ndhiwa, i tillegg til at vi jobber på to avdelinger for alvorlig syke hiv-pasienter som har utviklet andre sykdommer. 
Vi samarbeider også med helsedepartementet og lokalsamfunn med helseinformasjonsarbeid hvor vi oppmuntrer folk til å teste seg og oppsøke helsehjelp, samt informerer om hvordan man kan unngå smitte. 

Leger Uten Grenser støtter også tuberkuloseavdelingen på henvisningssykehuset i Homa Bay fylke, som behandler pasienter som er legemiddelsensitive og resistente. 

 

Fødselshjelp i Mombasa 

Siden 2016 har Leger Uten Grenser hatt en klinikk på skipscontainere i Likoni i Mombasa og i 2017 åpnet det en operasjonssal hvor pasienter kan få akutt kirurgisk hjelp, også svangerskapshjelp. Tidligere måtte mange gravide kvinner ta ferge over kanalen for å få helsehjelp, en ferge som ofte var forsinka. Det gjorde at risikoen for komplikasjoner for både mor og barn var høy, noe som gjør at Leger Uten Grenser fortsetter å sørge for å utvide helsetjenestene på skipscontainerne og arbeider for at det skal bli et permanent sykehus i 2018. 

Artikkelen fortsetter under bildet

En lykkelig mor sammen med sitt nyfødte barn på sykehuset til Leger Uten Grenser i Likoni i Mombasa. Foto: Paul Odongo/Leger UTen Grenser

 

Akutt nødhjelp

Etter parlamentsvalgene i august 2017 var det voldelige sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i flere deler av landet. Leger Uten Grenser behandlet totalt 217 sårede i fylkene Nairobi, Kisumu, Homa Bay og Garissa. 
Vi rykket også ut under malariautbrudd i Baringo, Turkana og Marsabit hvor vi hjalp helsemyndighetene med å teste flere enn 5000 mennesker, behandle rundt 1800 pasienter og delte it 49.000 myggnett. 

Teamene håndterte også kolerautbrudd i Nairobi og Dadaab, Chikungunya i Mombasa, og jobbet med underernæring i regionen som tidligere var kjent som den nordøstlige provinsen.

Artikkelen fortsetter under bildet

KIBERA: Helsepromotør Siama Musine kaster vann over en stein som er dekket av maling som kun vil vise seg når det regner. Etter 20 år har Leger Uten Grenser overlevert prosjektene våre
i Kibera- landets største slum over til helsemyndighetene. Foto: Bryan Jaybee

 

Forlater Kibera etter 20 år

I juni 2017 overleverte vi prosjektene våre i Kibera-slummen over til helsemyndighetene i Nairobi etter å ha jobbet der i 20 år. Prosjektet startet lite i 1997 men ble senere utvidet til et prosjekt med omfattende medisinske helsetjenester innen blant annet behandling av tuberkulose, hiv og kroniske sykdommer, samt hepatitt C og fødselshjelp. Senteret har også helsehjelptilbud for ofre for seksualisert og kjønnsbasert vold. 

Vi vil fortsette å støtte helsemyndighetene med tuberkulosebehandling og sørge for at alle hepatitt C-pasientene våre har fullført behandling frem til juni 2018. 
 

 


 

 HVORFOR ER VI I KENYA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen