Helse hjelp i Sør-Sudan

Sør-Sudan

I Sør-Sudan gir vi akutt helsehjelp til de som er rammet av vold og konflikt og rykker ut etter behov.

Igor Barbero/MSF

Vi jobber også med mor-barnhelse, vaksinering og grunnleggende helsehjelp. 

Hva er situasjonen i Sør-Sudan i dag? 

Sør-Sudan løsrev seg fra Sudan og ble opprettet i 2011. Landet grenser til Sudan, Etiopia, Uganda, Kenya, Den demokratiske republikken Kongo og Den sentralafrikanske republikk. I 2013 brøt det ut en svært voldelig borgerkrig som rammet landet hardt. Siden har det brutt ut kamper mellom rivaliserende væpnede grupper. Landet har rundt 11 millioner innbyggere, og over halvparten har ikke tilgang til god nok helsehjelp.

De siste årene har mange sivile blitt utsatt for vold og angrep, og millioner har blitt tvunget på flukt. Mange lever i avsidesliggende områder med begrenset tilgang til helsehjelp. Landet blir også hvert år rammet av flom som fører titusener av mennesker på flukt og skaper store behov.

Ifølge FN er 2,3 millioner internt fordrevet i Sør-Sudan (per juli 2023) og 2,4 millioner har flyktet fra Sør-Sudan (per juni 2023). Det er store helsebehov, og Leger Uten Grenser har omfattende helseprosjekter en rekke steder i landet. Ikke-statlige organisasjoner som Leger Uten Grenser står for mesteparten av den medisinske hjelpen i Sør-Sudan.

10 år siden opprettelsen av Sør-Sudan: Fra selvstendighet til borgerkrig og uro

Hva gjør Leger Uten Grenser i Sør-Sudan? 

I 1983 begynte Leger Uten Grenser å jobbe i de områdene som i dag ligger i Sør-Sudan. I dag jobber vi mange steder i landet med blant annet akuttkirurgi, svangerskapshelse og behandling av sykdommer, og vi rykker ut i kriser. Sør-Sudan er et av landene vi har flest prosjekter i, og i 2023 hadde vi 3773 ansatte i landet.

I 2023 utførte vi blant annet over 879.000 pasientkonsultasjoner, behandlet 347.100 mennesker mot malaria og assisterte ved 14.100 fødsler. Vi hadde også 74.300 innlagte pasienter på sykehus og klinikker vi driver eller støtter i løpet av året.

Feltbrev: Psykolog Siri jobbet med tidligere barnesoldater i Sør-Sudan

Vann- og sanitærkoordinator Adrian Mahama gir opplæring til helsearbeidere på et sykehus i Juba. Foto: Gabriele François Casini

Flom rammer landet hvert år

Sør-Sudan blir rammet av flom hvert år, og 2022 var det fjerde året på rad med katastrofale flomnivåer. I regnsesongen var to tredjedeler av Sør-Sudan dekket av flomvann, og flere enn én million mennesker var berørt. De siste fire årene har flommen blitt kraftigere for hvert år, og landet har blitt satt i frontlinjen av klimakrisen. Titusenvis av mennesker bor i leirer for internt fordrevne, der det er mangel på tak over hodet, rent drikkevann, helsetjenester og toaletter.

Mange lokalsamfunn har blitt til «øyer» som det er vanskelig å reise til eller fra. I flomperioder har vi derfor drevet mobile klinikker for å forbedre tilgangen til helsetjenester og henvist alvorlige tilfeller ved hjelp av båt. Noen steder setter vi også opp provisoriske klinikker for å sikre kontinuitet i behandlingen. I Bentiu i delstaten Unity responderte vi på en tilstrømning av pasienter med vannbårne sykdommer ved å øke sengekapasiteten fra 135 til 175.

I Maban, Upper Nile delte vi ut nødhjelpsartikler, inkludert plastduk, tepper, hygienepakker og matlagingsutstyr, og vi installerte vannkilder og toaletter. Teamene våre måtte i noen tilfeller gå i flere timer for å frakte medisiner til pasienter som var sperret inne som følge av flom i Abyei Special Administrativt Area.

Vold og kamper

Volden eskalerte i mange deler av landet i 2022. Teamene våre satte opp mobile klinikker og behandlet pasienter som hadde vært rammet av væpnede kamper i syv ulike områder.

Ved sykehusene våre i Old Fangak, Malakal by og Malakal beskyttelsesleir for sivile, mottok vi i 2022 mange sårede pasienter. Noen kom med alvorlige infeksjoner, da det ofte hadde tatt dem dager å nå sykehuset på grunn av utrygghet og flom. I juli 2022 lanserte vi en tre måneders nødhjelpsoperasjon i Magwi fylke, der vi bistod med å opprette vann- og sanitærfasiliteter i tillegg til å gi grunnleggende helsehjelp.

Teamene våre er heller ikke immune mot volden. En sørsudansk sykepleier fra sykehuset vårt i Agok ble drept i hjemmet sitt i februar da det brøt ut kamper mellom ulike grupperinger. Nok en Leger Uten Grenser-ansatt ble skutt og drept i Leer fylke. I Yei ble et av teamene våre ranet langs veien og det ble satt fyr på to av kjøretøyene våre. Da det brøt ut voldelige sammenstøt i Agok i februar og mars, flyktet de fleste innbyggerne til Abyei by eller Twic County. Vi ble med dem for å kunne fortsette å gi humanitær og medisinsk hjelp.

Sykdomsutbrudd

I 2022 gjennomførte teamene våre en massevaksinasjonskampanje i den største leiren for internt fordrevne i Sør-Sudan. Kampanjen var et resultat av et stort hepatitt E-utbrudd i leiren – et virus som er spesielt dødelig blant gravide, og tar livet av opptil 25 prosent av smittede i denne gruppen. Vi håper at vaksinasjonskampanjen vil skape presedens og oppmuntre til at flere land tar i bruk denne vaksinen ved lignende utbrudd.

Teamene våre gjennomførte også vaksinasjonskampanjer mot meslinger i fem ulike delstater. I Maban delte vi ut myggnett til husholdninger for å beskytte dem mot malaria, etter at andre organisasjoner hadde stanset sine malariaaktiviteter på grunn av kutt i midler.

Leger Uten Grenser bruker bil, motorsykkel og båt for å nå avsidesliggende områder som har behov for helsehjelp i Sør-Sudan. Foto: Frederic Noy

Siste saker fra Sør-Sudan