Tsjad

Foto: Juan Haro / Leger Uten Grenser

Tsjad


I Tsjad arbeider vi med mor-barn-helse, vaksinering, underernæring og rykker ut under sykdomsutbrudd.  

Hjem > Land > Tsjad
Oppdatert 21.08.2020

Hva er situasjonen i Tsjad? 

Tsjad består hovedsakelig av ørken og omtrent midt i Afrika. Landet har rundt 15 million innbyggere og FN anslår av 700.000 mennesker trenger nødhjelp. Siden 2015 har titusenvis av mennesker i landet vært nødt til å flykte fra vold og harde kamper mellom væpnede grupper og militære rundt Tsjadsjøen, og ifølge FN er rundt 170.000 internt fordrevne. Tsjad har også rundt 440.000 flyktninger, de fleste fra Sudan (334.000), og Den sentralafrikanske republikk (100.000). 

Les mer: Meslingutbrudd i Tsjad ikke under kontroll: Tusenvis av barn vaksineres

Artikkelen fortsetter under bildet

Her bor Khaddidja og Hawa sammen med sine søsken i landsbyen Almourai i Ablelaye-distriktet.
Det finnes ingen skole i nærheten eller vannstasjon og nærmeste helsesenter er rundt fem km unna. Foto: Juan Haro 

 

Vårt arbeid i Tsjad 

Leger Uten Grenser startet å jobbe i Tsjad i 1981, og jobber i dag i flere distrikter og i hovedstaden N’Djamena. I 2019 utførte vi blant annet over 150.000 pasientkonsultasjoner, vaksinerte 150.000 mot meslinger og behandlet 109.900 mot malaria. Vi er også nå en del av korona-responsen i landet hvor vi blant annet behandler alvorlige tilfeller av viruset på et sykehus i hovedstaden. Vi har også gitt opplæring til helsearbeidere og har jobbet med smittesporing. 

Artikkelen fortsetter under bildet

VANNMANGEL: Det kommer stadig inn flere flykninger til landsbyen Koulkimé, som ligger rett ved Tsjadsjøen. Leger Uten Grenser jobber sammen med de tsjadiske helsemyndigheter for å gi primær helseomsorg i Koulkimé.
Flesteparten av de som bor rundt sjøen har ikke tilgang på rent drikkevann. Foto: Sara Creta

 

Pågående meslingutbrudd 2018 - 

I 2018 ble landet rammet av et meslingutbrudd. Året etter forverret utbruddet seg og meslinger ble rapportert om i 75 av landets 126 distrikter. Leger Uten Grenser rykket ut i mai 2019 og vaksinerte rundt 107.000 mennesker på fire uker i Am Timan. Vi bidro også med pasientoppfølging på et sykehus og tre helsesentre. Vi omgjorde et ernæringssenter i N’Djamena til å gi lindrende behandling for de alvorlige syke barna og støttet opp 21 helsesentre. 

Artikkelen fortsetter under bildet

 
– Ingen av barna mine var vaksinert mot meslinger og dette er derfor andre gang jeg tar med barna hit de siste tre dagene, fortalte Absa (32) som har Abakar Harun på fanget.
Barna hennes fikk lindrende behandling mot meslinger og ble friske. Foto: Juan Haro

 

Underernæring er endemisk i Sahel-beltet

Sahel-beltet går midt gjennom landet og i dette området har underernæring blitt verre de siste årene. Det er ikke nok mat, folk har mindre kjøpekraft og den økonomiske krisen i landet rammer innbyggerne hardt. 

Det pågående meslingutbruddet i landet er svært alvorlig da det sammen med underernæring potensielt er livsfarlig. Leger Uten Grenser jobbet derfor også i 2019 med behandling av underernæring i hovedstaden. Vi rykket også ut under en hjernehinnebetennelseutbrudd sørvest i landet.  

Les mer: TSJAD: Underernæringskrise i hovedstaden i 2018

Artikkelen fortsetter under bildet

 

Henryk Mazurek er gynekolog og obstetriker for Leger Uten Grenser og utfører her en ultralyd på en pasient som skal føde tvillinger.
Foto: Sara Creta

 

Mor-barnhelse 

Vi jobber også med mor-barnhelse i Tsjad og behandler hvert år titusener av barn mot malaria. I 2019 behandlet vi over 100.000 mennesker mot sykdommen som hvert år tar livet av tusenvis av barn i landet. Leger Uten Grenser støtter også opp operasjonsaler, mødrehelseavdelingen, nyfødtavdelingen og barneavdelingen på Moissala-sykehuset og jobber med svangerskapshelsehjelp på to andre helsesentre.  

 



 
 

 HVORFOR ER VI I TSJAD 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen