Tsjad

Foto: Leger Uten Grenser / Sara Creta

Tsjad


Konflikten i nabolandet Nigeria spredte seg til Tsjad i 2015, og behovet for humanitærhjelp er stort. 

Hjem > Land > Tsjad
Oppdatert 12.10.2018

Tsjad består hovedsakelig av ørken og er Afrikas femte største land med en befolkning på 14 millioner mennesker. Leger Uten Grenser har også prosjekter i landet hvor vi behandler barn mot underernæring, samt at vi jobber med fødselshelse. 

Siden 2015 har tusenvis av mennesker i landet vært nødt til å flykte fra vold og harde kamper mellom væpnede grupper og militære rundt Tsjadsjøen, og ifølge FN er rundt 160.000 internt fordrevne. 

Tsjad har også ifølge FN rundt 440.000 flyktninger, de fleste fra Sudan (334.000), og Den sentralafrikanske republikk (100.000). 

 

Vårt arbeid i Tsjad i 2017

I 2017 fortsatte voldelige sammenstøt mellom opposisjonsgrupper og militære styrker i Tsjadsjø-regionen ved grensene til Nigeria og Niger og tvinger menneskene i regionen på flukt.

Artikkelen fortsetter under bildet

VANNMANGEL: Det kommer stadig inn flere flykninger til landsbyen Koulkimé, som ligger rett ved Tsjadsjøen. Leger Uten Grenser jobber sammen med de tsjadiske helsemyndigheter for å gi primær helseomsorg i Koulkimé. Flesteparten av de som bor rundt sjøen har ikke tilgang på rent drikkevann. Foto: Sara Creta

 

Helsetjenester i Tsjadsjø-regionen

Leger Uten Grenser har drevet mobile klinikker i Baga Sola, Bol og Liwa for lokalbefolkningen og for internt fordrevne siden 2015. Her tilbyr vi grunnleggende helsetjenester, i tillegg til at vi jobber med mentalhelse, underernæring og barnehelse. Leger Uten Grenser har også kjørt en malaria-forebyggingskampanje for barn under fem år.

På øyene Fitine og Bougourmi driver Leger Uten Grenser mobile klinikker for avsidesliggende lokalsamfunn som ikke har tilgang på helsetjenester.

Leger Uten Grenser samarbeider med det offentlige helsevesenet på sykehuset i Bol på avdelingene for kirurgi, ernæring, svangerskap og barneavdelingen. I Sawa-distriktet i nærheten av Bol, jobber Leger Uten Grenser med helseinformasjonskampanjer rettet mot ufaglærte jordmødre for å oppmuntre gravide kvinner til å føde på lokale helsesentre eller klinikker.

 

Artikkelen fortsetter under bildet

ULTRALYD: Dr. Henryk Mazurek, gynekolog og obstetriker for Leger Uten Grenser, utfører en ultralyd på en pasient som skal føde tvillinger. Foto: Sara Creta

 

Bekjempe epidemier i øst-Tsjad

Leger Uten Grenser rykket ut da det oppsto hepatitt E- og kolera-epidemier i Salamat-regionen.  I byen Am Timan ble 1.222 mistenkte tilfeller av hepatitt E avdekket frem til nødhjelpsprosjektet ble avsluttet i april. Som en del av en forebyggingskampanje delte Leger Uten Grenser ut 10.567 hygiene-pakker til mennesker som var i risiko.

I august 2017 brøt det ut en kolera-epidemi i Dar Sila-regionen ved grensen til Sudan, som spredte seg sørover til Am Timan. Dette gjorde at Leger Uten Grenser satte opp kolerabehandlingssentre i og rundt byen. Mellom 11. september og 30. november 2017 var det iafølge landets myndigheter 817 kolerapasienter, hvorav 29 døde i Salamat.

 

Artikkelen fortsetter under bildet

NØD: Mangel på husrom og tilgang på rent drikkevann er noen av problemene som flyktningene møter på. foto: Sara Creta

 

Mor-barn-helse i Am Timan

Leger Uten Grenser startet opp prosjekter i Am Timan i 2006 da det oppsto en underernæringskrise i byen. Siden da har vi støttet det regionale sykehusets barne- og svangerskapsavdeling, samt med laboratorietjenester. Leger Uten Grenser driver også ernæringsprogram og ga behandling til tuberkulose- og hiv/aids-pasienter frem til utgangen av 2017. I tillegg drev vi klinikker for grunnleggende helsetjenester, ernæring- og svangerskapsoppfølging på to helsesentre.

Leger Uten Grenser overfører nå gradvis aktivitetene våre i Bol og Am Timan til helsemyndighetene i landet. 

 

Bekjempelse av malaria i Moissala

Leger Uten Grensers arbeid i Moissala-distriktet, sør i landet, har siden 2010 fokusert på forebygging og behandling av malaria hos gravide og barn under fem år. I 2017 delte vi ut medisiner for å forebygge malaria for 111.757 barn. Leger Uten Grenser støtter også opp sykehuset i Moissala med håndtering av kompliserte tilfeller malaria, i tillegg til at vi støtter 22 nærliggende helsesentre.

  
 

 HVORFOR ER VI I TSJAD 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen