Mobil klinikk i øst-Tsjad

Tsjad

Vi jobber med sårbare grupper, som kvinner og barn, og landets mange flyktninger fra konfliktherjede naboland.

Johnny Vianney Bissakonou/MSF

Etter at krigen brøt ut i Sudan i april 2023, startet vi et storstilt nødhjelpsarbeid for å hjelpe de tusenvis av flyktningene som krysset grensen øst i Tsjad.

Hva er situasjonen i Tsjad i dag? 

Tsjad består hovedsakelig av ørken og ligger omtrent midt i Afrika. Siden 2015 har tusenvis av mennesker blitt tvunget på flukt på grunn av vold og konflikt i områdene rundt Tsjadsjøen. Det er kronisk helsekrise i landet med epidemier og undernæring, og Tsjad er et av landene i verden med høyest barne- og mødredødelighet.

Flere enn 1 million mennesker er tvunget på flukt i Tsjad. Likevel har landet de siste 20 årene også tatt imot flyktninger som flykter fra vold og konflikt i nabolandene Sudan, Nigeria, Den sentralafrikanske republikk og Kamerun.

Krigen i Sudan fører til store behov

Allerede før den nåværende krigen i Sudan var Tsjad vertskap for flere hundre tusen sudanske flyktninger. Siden midten av april 2023 har nærmere 748.000 mennesker på flukt og 216.000 hjemvendte flyktninger krysset grensen til det østlige Tsjad, ifølge FN (tall per februar 2025).

Leger Uten Grenser jobber med denne krisen i tre grenseregioner: Sila, Wadi Fira og Ouaddaï, der de fleste nyankomne har kommet. I den mest folkerike regionen Ouaddaï ligger Adré, og transittleiren her huser mer enn 180.000 mennesker, ifølge FN.

Vann

Vi forbedrer tilgangen til trygt vann, utfører helseopplysningsarbeid og gir helsearbeidere og tradisjonelle fødselshjelpere opplæring i forebygging av hepatitt E.

I Adré får folk mindre enn 10 liter vann per dag, noe som er langt under de 20 literne som anbefales i en nødsituasjon. Vi distribuerte 1,7 millioner liter vann til leirene i Tsjad i 2023.

Helsehjelp

Vi tilbyr et bredt spekter av helsehjelp, som primærhelsetjenester, screening og behandling av underernæring, vaksinering og tjenester knyttet til seksuell og reproduktiv helse.

Det gjøres ved å støtte eksisterende, lokale helseinstitusjoner og ved å etablere sykehus og klinikker i leirene. I tillegg bruker vi mobile klinikker for å nå ut til de mest sårbare lokalsamfunnene.

Utdeling av såpe og myggnett

Den humanitære innsatsen i det østlige Tsjad har blitt hindret av utilstrekkelig finansiering til humanitære organisasjoner på bakken, noe som har ført til kritiske mangler i forsyningen av mat, husly, vann og sanitæranlegg.

Når andre organisasjoner ikke har kapasitet til å gjøre det, deler også Leger Uten Grenser ut presenninger, myggnett og såpe for å hindre at sykdommer sprer seg blant menneskene på flukt fra krigen i Sudan.

Myggnettene bidrar til å redusere antall malariatilfeller. Såpen motvirke sykdommer som kan forebygges gjennom god hygiene, for eksempel diare, kolera eller hepatitt E.

Hva gjør Leger Uten Grenser i Tsjad? 

Leger Uten Grenser har jobbet i Tsjad siden 1981, og vi jobber i dag flere steder i landet og i hovedstaden N’Djamena. Vi jobber hovedsakelig med mor-barn-helse, malaria, underernæring og vaksinering, i tillegg til det store antall flyktninger som kommer fra naboland.

Vaksinasjonskampanjer og rutinevaksinering var en av prioriteringene i 2023, og i samarbeid med helsemyndighetene ble hundretusener av barn vaksinert mot meslinger i et forsøk på å bremse epidemien i hovedstaden N’Djamena.

Til sammen ble 1.358.900 mennesker vaksinert mot meslinger som følge av utbrudd dette året.

 – Ingen av barna mine var vaksinert mot meslinger, og dette er derfor andre gang jeg tar med barna hit, fortalte Absa (32) med Abakar Harun på fanget. Barna hennes fikk lindrende behandling mot meslinger og ble friske. Foto: Juan Haro / Leger Uten Grenser

I Moissala, Massakory og i hovedstaden fortsetter vi arbeidet med å forbedre helsetilbudet for barn og mødre og bekjempe underernæring. I 2023 ble 63.100 barn behandlet for underernæring, og 29.700 pasienter var innlagt på sykehus vi støtter.