Russland

Foto: Leger Uten Grenser / Lana Abramova

Russland


Det enorme territoriet, Russland, strekker seg fra Øst-Europa, langs Asia og til kanten av Amerika, og er verdens største land.  Med sine 144 millioner innbyggere er landet også et av verdens mest folkerike.

Hjem > Land > Russland
Oppdatert 14.01.2018
        

Dette gjorde Leger Uten Grenser i Russland i 2016

Leger Uten Grenser har fortsatt å jobbe med tuberkulose (TB), mental helse og kardiologiske prosjekter i Tsjetsjenia.

Leger Uten Grenser har i mange år jobbet tett sammen med Tsjetsjenske helsemyndigheter for å implementere et behandlingsprogram for TB. Etter at vi overlot behandlingen av multiresistent tuberkulose (MDR-TB) til helsemyndighetene, fokuserte våre team på medisin-resistent TB (XDR-TB). Dette er en type TB som er resistent mot andrelinje-medisiner, i tillegg til å være multiresistent.

Artikkelen fortsetter under bildet

TUBERKULOSE: Sapikhat, 53, fra Kenkhi, Sharoy i Chechnya-distriktet, har multiresistent tuberkulose (XDR TB) og får vedvarende behandling. Hun bor med sin mann, en lærer, og har tre barn i fjellandsbyen Sharoy i Tsjetsjenia. Foto: Lana Abramova


Våre team skaffet forskjellige typer medikamenter, både nye og eldre versjoner, for å utvikle bedre behandling. Dette har vist seg mer effektivt enn konvensjonell behandling av pasienter med XDR-TB. Tuberkuloseprosjektet har også laboratorium for blant annet diagnostisering, helsepromotering i lokalsamfunnene og psykososial assistanse for pasienter og deres familier.

I 2016 fortsatte Leger Uten Grenser å behandle pasienter med både XDR-TB og diabetes, med regelmessig kontroll av blodsukker og justering av behandling etter behov. Totalt 60 pasienter med diabetes og TB, og 79 pasienter med XDR-TB var under behandling i desember 2016.

Artikkelen fortsetter under bildet

– Jeg vet ikke hvorfor jeg fikk tuberkulose, folk som lever oppe i fjellene pleier ikke å få det, sier hun. Hun var først diagnostisert med tuberkulose i 2006, var innom flere sykehus og hadde en lungeoperasjon i Moskva, men i 2013 fikk Sapikhat tilbakefall.
– Jeg tålte så vidt behandlingen: jeg var nervøs, kastet opp og klarte ikke spise. Jeg overlevde med et mirakel. Jeg trodde jeg skulle dø, så jeg spurte min ektemann om han kunne ta meg med hjem for å dø. Men etter åtte måneder kom det nye medisiner og Dr Animesh sa til meg at jeg burde ta den og at jeg ikke kom til å dø. Han er en god lege. Takket være alle de som hjalp meg, ble jeg frisk igjen. Foto: Lana Abramova


Våre team sørget i 2016 for individuell psykososial hjelp til 4838 pasienter, og holdt 314 gruppeterapitimer for voldsofre i våre programmer for psykisk helse.

Kardiologiske prosjekter i Tsjetsjenia

Leger Uten Grenser fortsatte å støtte akutt-sykehuset i hovedstaten Grozny, og Urus-Martan sykehuset med medisiner og medisinsk utstyr, og forbedret kvaliteten av tilbudet for akutte pasienter.

Vi hentet inn spesialister ved Det medisinske universitetet i Düsseldorf og organiserte et kurs for kardiologiteamet i Grozny. Dette kurset var laget for å øke de tekniske ferdighetene til teamet innen hovedsakelig to områder: angiografi og angioplastikk av kranspulsårene rundt hjertet.

Angiografi er en teknikk for å undersøke innsiden av blodårene, og angioplastikk er en teknikk for å åpne blokkerte eller smalnede blodårer.

I 2016 la kardiologiteamet i Grozny inn 1327 akutte pasienter, hvorav 413 fikk en angiografi og 397 ble behandlet med angioplastikk.  

Pasienthistorie: Ruslan Ozdoyev

NY BEHANDLING: Ruslan Ozdoyev (32) ble i 2014 Leger Uten Grensers første til å prøve en ny behandling for multiresistent tuberkulose. Foto: Lana Abramova


Ruslan Ozdoyev (32) ble i 2014 Leger Uten Grensers første XDR-TB pasient i Tsjetsjenia til å starte en ny behandling som inneholder bedaquiline.

Etter to måneder med behandling testet han negativt for TB. Han ble erklært frisk 15. juli 2016.

– Da jeg ble tatt imot på sykehuset, hadde jeg den mest kompliserte diagnosen av TB. Før jeg fikk sykdommen veide jeg 75 kg. Etter at jeg ble syk, gikk jeg ned til 40 kg.

– Jeg tok medisiner, men ble ikke bedre. I juli 2014 startet legene med en ny behandling. I begynnelsen var det veldig tungt. Jeg ble kvalm og kastet opp, men begynte å føle meg bedre etter en stund. Vekten gikk opp til 70 kg.

– Jeg vil takke alle som tok vare på meg. Nå er denne behandlingen den som virkelig fungerer.

 

 

 

 HVORFOR ER VI I RUSSLAND 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen