Russland
Russland
Vi jobbet for første gang i Russland i 1992 og har i mange år jobbet med resistent tuberkulose.
Vårt arbeid
Leger Uten Grenser har hatt en rekke prosjekter i Russland siden vi jobbet i landet for første gang i 1992. Vi har primært jobbet med tuberkulose, men vi har også hjulpet hjemløse, bidratt med nødhjelp etter naturkatastrofer som flom, skogbrann og jordskjelv.
Etter at Russland gikk til en fullskala krig mot Ukraina i februar 2022, samarbeidet vi med lokale organisasjoner og ga helsehjelp, psykologisk støtte og psykisk helsehjelp til flyktninger fra Ukraina og internt fordrevne i Russland. Vi har også delt ut nødhjelpsartikler til de som har vært tvunget på flukt på grunn av krigen.
Totalt hjalp vi over 52.000 flyktninger og internt fordrevne med nødhjelp siden vi startet denne responsen i 2022, og over 15.000 fikk gratis medisinsk, psykisk eller psykologisk hjelp.
Som en del av dette partnerskapet, planla vi også å dekke de humanitære og medisinske behovene til de internt fordrevne i Kursk-regionen. Dette ble aldri gjennomført etter at vi fikk beskjed om å stanse aktivitetene våre i august 2024.
Vi skulle gjerne ha fortsatt arbeidet vårt i landet, og vi står klare til å gjenoppta arbeidet dersom myndighetene tillater og legger til rette for det.
Tuberkulose
Størstedelen av arbeidet vårt i Russland har vært rettet mot pasienter med tuberkulose, deriblant resistent tuberkulose.
Fra 2004-2017 jobbet vi tett sammen med det tsjetsjenske helsedepartementet og ga teknisk og rådgivende støtte til de lokale helsemyndighetene i behandlingen av tuberkulose i Tsjetsjenia. Det gjaldt alt fra diagnostikk og behandling til laboratorietjenester og helseopplysningsarbeid, og i tillegg ga vi råd og psykososial støtte til pasienter og familiene deres.
I 2014 støttet vi det tsjetsjenske helsedepartementet i innføringen av nye behandlingsregimer for pasienter med svært resistent tuberkulose, noe som ga gode resultater og håp til pasienter som tidligere ikke hadde noen behandlingsalternativer igjen.
I 2021 begynte vi, i samarbeid med lokale helsemyndigheter i Arkhangelsk-regionen nord i Russland, en vellykket implementering av et ni måneder langt, oralt behandlingsløp for resistent tuberkulose. I 2023 begynte vi å gi pasienter en enda kortere – kun seks måneder lang – oral behandling, som ble anbefalt av WHO i de oppdaterte retningslinjene som kom i slutten av 2022.
Hiv og covid-19
Ved siden av arbeidet med tuberkulose, har vi også jobbet med testing og behandling av pasienter med hiv. Dette gjorde vi blant annet i Moskva og St. Petersburg.
Sammen med to andre organisasjoner gjorde vi over 14.000 medisinske konsultasjoner for sårbare mennesker i Moskva og St. Petersburg siden 2020. Dette var da testing og behandling av infeksjonssykdommer, for mennesker med hiv, migranter og andre sårbare grupper, som gjerne sliter med å få tilgang til medisinsk hjelp.
Under covid-19-pandemien støttet vi tuberkulose-pasienter med matforsyninger og opplæring i smitteverntiltak. Vi donerte også diagnostisk utstyr og smittevernutstyr til helsemyndighetene, og vi holdt kurs for helsearbeidere.