Russland

Foto: Leger Uten Grenser / Lana Abramova

Russland


I Russland jobber Leger Uten Grenser med multiresistent- tuberkulose. 

Hjem > Land > Russland
Oppdatert 07.04.2020
        

Vårt arbeid i 2018

I mai 2018 signerte vi en avtale med de regionale helsemyndighetene i Arkhangelsk nordvest i landet. Vi skal sammen med helsemyndighetene og Northern State Medical University vurdere hvordan multiresistent- tuberkulosepasienter responderer på en mer effektiv og kortere behandling. Resultatene vil kunne bidra til fremtidige utvikling av retningslinjer for tuberkulosebehandling i Russland, og kan gjøre tilsvarende behandlingsmodeller mer tilgjengelige. 

Glemt krise 2018: Tuberkulose i Øst-Europa og Sentral-Asia
 

Artikkelen fortsetter under bildet

TUBERKULOSE: Sapikhat, 53, fra Kenkhi, Sharoy i Chechnya-distriktet, hadde multiresistent tuberkulose (XDR TB) og fikk behandling av Leger Uten Grenser.
Hun bor med sin mann, en lærer, og har tre barn i fjellandsbyen Sharoy i Tsjetsjenia. Foto: Lana Abramova

 

Overlevering av prosjekter I Tsjetsjenia 

Vi startet tuberkulose-prosjektet i nært samarbeid med tsjetsjenske helsemyndigheter i 2004. Pasientene våre i Tsjetsjenia var noen av de første i 2014 og 2015 som fikk behandling mot MDR-TB ved hjelp av nye medisinene bedaquiline and delamanid. I løpet av 2004 og 2018 har vi hatt 5156 tuberkulose-pasienter i behandling, inkludert 156 som fikk den nye behandlingen. 

I mai 2018 overleverte vi tuberkulose-prosjektet vårt til helsemyndighetene etter 14 år, og vi assisterte laboratoriet i Grozny for en enklere overgang. Vi donerte også medisiner og diagnostikk-verktøy for å støtte opp de rundt 70 pasientene som er i behandling. 

Les mer om tuberkulose

Artikkelen fortsetter under bildet

NY BEHANDLING: Ruslan Ozdoyev (32) ble i 2014 Leger Uten Grensers første til å prøve en ny behandling for multiresistent tuberkulose. Foto: Lana Abramova

 

En av de første som fikk nye medisiner 

Ruslan Ozdoyev (32) ble i 2014 Leger Uten Grensers første XDR-TB pasient i Tsjetsjenia til å starte en ny behandling som inneholder bedaquiline.

Etter to måneder med behandling testet han negativt for TB. Han ble erklært frisk 15. juli 2016.

– Da jeg ble tatt imot på sykehuset, hadde jeg den mest kompliserte diagnosen av TB. Før jeg fikk sykdommen veide jeg 75 kg. Etter at jeg ble syk, gikk jeg ned til 40 kg.

– Jeg tok medisiner, men ble ikke bedre. I juli 2014 startet legene med en ny behandling. I begynnelsen var det veldig tungt. Jeg ble kvalm og kastet opp, men begynte å føle meg bedre etter en stund. Vekten gikk opp til 70 kg.

– Jeg vil takke alle som tok vare på meg. Nå er denne behandlingen den som virkelig fungerer.

 

 

 HVORFOR ER VI I RUSSLAND 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen