Sudan
Sudan
Leger Uten Grenser rykker ut under sykdomsutbrudd og andre akutte, samt at vi gir helsehjelp til mennesker på flukt og andre sårbare grupper i Sudan.
Hva er situasjonen i Sudan i dag?
Mot slutten av 2021 tok landets miltære over makten, noe som førte til store demontrasjoner rundt om i landet, og mange ble skadd.
Den 15. april i år brøt det ut kamper mellom sudanske regjerningstyrker og Rapid Support Forces (RFS) i hovedstaden Khartoum og andre steder i Sudan. Mange mennesker er fanget på grunn av de harde kamper og vold, også helsearbeidere. Leger Uten Grenser jobber på spreng, men med begrenset kapasitet som følge av de krevende forholdene.
Les mer: Sudan: Situasjonen er kaotisk, og teamet vårt jobber døgnet rundt
Fra før har den urolige situasjonen i landet tvunget titusenvis av mennesker på flukt. De er ekstra sårbare for å bli rammet av sykdommer som malaria, underernæring og diarésykdommer. Det er også høy forekomst av parasisttsykdommen kala-azar øst i landet, en sykdom som nesten alltid er dødelig uten behandling. I 2020 kom det mange flyktninger fra Etiopia etter at det brøt ut konflikt i Tigray-regionen, mange bor fremdeles i landet.
Les mer: De dro til Sudan – nå er de fanget i en ny konflikt
Hva gjør Leger Uten Grenser i Sudan?
Leger Uten Grenser startet for første gang prosjekter i Sudan i 1979, og jobber i dag åtte steder i landet. Her jobber vi med å bekjempe en rekke sykdommer, mor-barn-helse, ernæring og fødselshjelp. Vi har også et eget prosjekt som behandler kala-azar, en livsfarlig neglisjert tropisk sykdom som rammer land i Øst-Afrika.
I 2021 utførte vi blant annet 647.000 konsultasjoner, assisterte ved 3320 fødsler og hadde 2110 barn innlagt på ernæringsprogrammene våre i Sudan.
Les mer: Vest-Darfur, Sudan: Helsearbeidere drept i voldelige angrep mot sykehus
Helsehjelp til barnehjemsbarn i Khartoum
I 2021 startet Leger Uten Grenser et nytt prosjekt på Mygoma-barnehjemmet i hovedstaden. Her støttet vi opp med medisinsk behandling og henviste pasienter til andre sykehus etter behov. Vi jobbet også her med å bedre hygieneforholdene på barnehjemmet.
I Khartoum hadde vi også gjennom 2021 team som jobbet på akuttmottak, drev opplæring av helsearbeidere i masseskade og vi donerte medisinsk utstyr. Gjennom året bisto vi også i korona-responsen, da tilfellene økte.
Etiopiske flyktninger og lokalsamfunn i Al-Gedaref og Kassala
Siden november 2020 har vi bistått etiopiske flyktninger og lokalsamfunn i Al-Gedaref og Kassala. Her jobber vi med å gi grunnleggende helsehjelp, svangerskapshelse, vaksinering, ernæring, vann- og sanitærforhold og behandling av neglisjerte tropiske sykdommer.
Her jobber vi med grunnleggende helsehjelp, svangerskapshelse, vaksinering, ernæring, vann- og sanitærforhold og behandling av neglisjerte tropiske sykdommer.
Les mer: Nødhjelpskoordinator Hano jobbet med flyktninger i Sudan
Artikkelen fortsetter under bildet

Kala-azar-behandling i Al-Gedaref
Leger Uten Grenser har i mange år jobbet med behandling av kala-azar i Sudan, et av landene i Øst-Afrika med høyest forekomst av sykdommen. Kala-azar smittes gjennom sandfluebitt og er i 95 prosent av tilfellene alltid dødelig uten behandling.
Glemt krise: Kala-azar: en av verdens farligste parasittsykdommer
Konflikt og internt fordrevne i Darfur
Den avsidesliggende regionen, Darfur, har vært preget av konflikt i over ti år, og sikkerhetssituasjonen er svært ustabil. Gjentatte voldsbølger gjør at mange blir internt fordrevet,
Leger Uten Grenser hadde i 2021 team fire steder i Darfur-regionen hvor vi ga helsehjelp på sykehus og via mobile og vanlige klinikker, også massevaksinering. Vi jobbet også med å gjøre vann- og sanitærforholdene bedre, blant annet gjennom tilgang til rent drikkevann.
Ernæring i Ad-Damazine-regionen
I juni 2021 startet vi opp en ernæringsavdeling for barn med moderat til alvorlig underernæring på Al-Damzine-opplæringssykehus i Blue Nile-regionen. Her støttet vi også opp med helseinformasjonsarbeid, infeksjonskontroll og opplæring av helsearbeidere.
Les mer: Sykepleier Nasteh i Sudan: Åtte timer på eselryggen for å få hjelpen frem