Sudan

Foto: Leger Uten Grenser

Sudan


Leger Uten Grenser fortsatte sitt arbeid med å gi akutt medisinsk nødhjelp i Sudan, til tross for at konflikten har gjort noen regioner utilgjengelige.

Hjem > Land > Sudan
Oppdatert 26.01.2021
        

Leger Uten Grenser startet for første gang prosjekter i Sudan i 1979. I 2018 utførte vi blant annet 467.400 pasientkonsultasjoner, assisterte ved 2970 fødsler og behandlet 750 mennesker mot kala-azar. 

I november 2020 oppsto det kamper i Tigray-regionen i nabolandet Etiopia, og titusener av mennesker ble tvunget på flukt til Sudan. Det er store behov og Leger Uten Grenser bistår mange av flyktningene med helshejelp. 

 Tigray i Etiopia: Dette har skjedd og dette gjør vi

Vårt arbeid i 2018    

Mot slutten av 2018 var nesten to millioner mennesker på flukt i eget land, og rundt 850.000 sør-sudanske flyktninger bor i Sudan. Landet er også et transittsenter for flyktninger og migranter på vei til Europa. Leger Uten Grenser jobber blant annet med å gi helsehjelp til sårbare grupper, som mennesker på flukt og voldsofre rundt om i landet og på grensen mot Sør-Sudan. 

Artikkelen fortsetter under bildet

REISEN TIL FLYKTNINGLEIR: Flyktninger blir fraktet over grensene med trange og farlige busser.
Når de kommer til grensekrysspunktet må de stige av for å registrere seg, for å så klatre på igjen. Foto: Olivia Tanini

 

Al-Gederat

Kala-azar: glemt og livsfarlig

Sudan er det landet med høyest forekomst av kala-azar i Øst-Afrika. Nesten 70 prosent av alle registrerte tilfeller i landet finner sted i Al-Gedaref. Her drev vi i 2018 blant annet helseinformasjonsarbeid for å spre kunnskap og bevissthet om sykdommen til lokalsamfunnet, i tillegg til at vi støttet to sykehus med diagnostisering og behandling. I 2018 startet vi også opp opplæring av helsearbeidere om sykdommen flere steder i landet.  Det Leger Uten Grenser startede initiativet DNDi (drugs for neglected deaseses) jobber med å finne en mindre smertefull, giftig og mer effektiv behandling, og vi startet derfor forberedelsen i 2018 på en fremtidig klinisk test for dette arbeidet. 

Hva er kala-azar

Nødhjelpsrespons på grunn av flom og sykdomsutbrudd

Etter kraftig regn og flom som rammet flere enn 220.000 mennesker i landet, delte teamene våre ut nødhjelpspakker, i tillegg til donasjon av medisiner til et lokalt sykehus. I Kassala sørget vi for å sette opp infeksjonskontroll på lokale klinikker etter et utbrudd av chikungunya-virus

Sør Kordofan-regionen

Sør-Kordofan-regionen ligger sør i landet og er preget av konflikt og uro,. Rundt 180.000 mennesker var i 2018 internt fordrevne og det var få andre hjelpeorganisasjoner til stede. Vi åpnet derfor et nytt prosjekt i regionen som hovedsakelig fokuserer på helsetjenester innen seksualhelse og familieplanlegging. 

Artikkelen fortsetter etter bildet

PÅ FLUKT: For mange flyktninger er dette den første gangen de har hatt tilgang på rent vann siden de startet den lange reisen i Aburoc. Foto: Olivia Tanini

 

Nord Darfur-regionen

Mange mennesker ble drept og skadet i Gullgruve-området El-Sireaf etter kamper mellom nomadiske arabiske stammer. Her hadde vi svangerskapshelsetjenester og mulighet for å legge inn pasienter på et sykehus for internt fordrevne. Vi ga også grunnleggende helsehjelp på Garazawya-helsesenter i nærheten. 

I 2018 hadde vi to mobile klinikker for internt fordrevne flyktninger som returnerte tilbake til Tawila. Teamene våre fortsatte å assistere fødsler på det lokale sykehuset, men overleverte de polikliniske helsetjenestene til landets helsemyndigheter i løpet av året. 

Når det oppsto et meslingutbrudd i El Fasher som er hovedstaden i regionen behandlet vi flere enn 1200 pasienter, tillegg til at vi vaksinerte flere enn 300.000 barn under 15 år. Teamene i El Fasher ga også i 2018 malariabehandling til 15.00 mennesker. 

Artikkelen fortsetter etter bildet

PÅ FLUKT: Sør-Sudanesiske flyktninger i Sudan på vei til flyktningleiren Khor Wharal. Foto: Leger Uten Grenser

 

Øst og Vest Darfur-regionen

Vi sørget for polikliniske helsetjenester, samt pasientinnleggelse i Kario-leiren i Øst Darfur, hvor det bodde rundt 23.000 sørsudanske flyktninger. Helsetilbudet gjaldt både for flyktningene og for lokalsamfunnet.  I 2018 åpnet vi et nytt ernæringssenter med sengeplasser, i tillegg til at vi utvidet mødreavdelingen. Barnehelsetjenestene overleverte vi tidlig i 2018 til helsemyndighetene. 

Den hvite Nilen 

I Khor Wharal leiren oppgraderte vi feltsykehuset vårt med kapasitet til å ha 90 innlagte pasienter. Vi startet også arbeidet med et nytt sykehus med plass til 60 innlagte pasienter. I Kashafa-leiren driver vi et sykehus med 55 sengeplasser, som også er tilgjengelig for lokalsamfunnet.  Til sammen er disse sykehusene tilgjengelige for rundt 100.000 mennesker, både sør-sudanske flyktninger og sudanere. 
 

 

 

 HVORFOR ER VI I SUDAN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen