Niger

Foto: Leger Uten Grenser / Louise Annaud

Niger


I Niger jobber Leger Uten Grenser med å gi helsehjelp i konfliktfylte områder. Vi jobber også med behandling mot malaria og underernæring. 

Hjem > Land > Niger
Oppdatert 29.10.2020

Dette er situasjonen i Niger: 

I Niger ble situasjonen mer ustabil og voldelig i 2019, noe som førte til at flere mennesker måtte forlate hjemmene sine, spesielt i Lake Chad-området. I 2019 var det flere angrep i Diffa, den sørøstlige regionen som grenser til Nigeria. Disse angrepene involverte blant annet drap og kidnappinger, og førte til at flere tusen mennesker måtte flykte fra hjemmene sine.   

Et stort antall migranter, asylsøkere og flyktninger oppholder seg i Niger. En del av dem er utvist fra Algerie, andre har returnert fra Libya, og noen skal reise videre nordover mot Europa. Disse menneskene er også ofte offer for overgrep og sosial ekskludering. 

Hvert år mellom juli og oktober fører matmangel og kraftig regn til en sterk økning i underernæring og malaria, spesielt i de sørlige regionene. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Tusenvis av barn blir innlagt på distriktssykehuset i Madarounfa hvert år. Her får de blant annet behandling mot malaria og underernæring. Foto: Leger Uten Grenser / Ainhoa Larrea 

 

Covid-19-respons 

I Niger jobber teamene våre med overvåkning av epidemier og gjennomfører helsefremmende aktiviteter i byene Niamey, Zinder, Diffa, Tillabéry og Adadez.  

Les mer: Korona-innsatsen: Dette gjør vi i Afrika 

Artikkelen fortsetter under bildet

En av våre helsearbeidere deler ut ansiktsmasker til personer som skal reise inn til byen Zinder, i et forsøk på å stoppe spredningen av viruset i byen. Foto: Leger Uten Grenser / Mack Alix Mushitsi 

 

Hva gjør vi? 

Leger Uten Grenser har jobbet i Niger siden 1985, og arbeider i dag i flere byer, inkludert Arlit, Assamaka, Madaoua, Magaria, og Niamey. Vi fortsetter å bistå flyktninger, internt fordrevne og sårbare befolkningsgrupper, men den økte usikkerheten i landet har ført til at vi ikke når alle som trenger helsehjelp. Vi jobber også med underernæring, og vaksinasjon og behandling mot malaria. I tillegg rykker vi ut ved sykdomsutbrudd og andre kriser.  

I 2019 gjennomførte Leger Uten Grenser 436.100 pasientkonsultasjoner, behandlet 220.300 personer mot malaria, og hadde 67.600 pasienter innlagt på sykehusene våre, inkludert 53.600 barn under fem år.  

Artikkelen fortsetter under bildet

Foreldre, som oftests mødre, tar med barna sine til helsesenteret i Dan Issa i Maradi-regionen der vi tilbyr gratis helsehjelp. Foto: Leger Uten Grenser / Ainhoa Larrea

 

Gir helsehjelp i konfliktfylte områder 

På bakgrunn av de økte helsebehovene i Diffa satte vi opp mobile helseklinikker og utvidet ernæringsaktivitetene våre ved Nguigmi-sykehuset og ved to andre spesialiserte helsesentre. Vi bistod også med teknisk hjelp til ernæringssentre som behandlet alvorlig underernærte barn. Vi støttet i tillegg åpningen av en operasjonsstue ved distriktssykehuset i området.  

I Tillabéri-regionen, som grenser til Mali og Burkina Faso, jobber vi med å øke tilbudet av gratis helsetjenester for sårbare grupper, internt fordrevne og flyktninger som har vært rammet av konfliktene i området. Vi har blant annet satt opp mobile helseklinikker i avsidesliggende områder, organisert vaksinering og gitt behandling mot underernæring.   

På bakgrunn av de nesten daglige angrepene, erklærte myndighetene i landet en unntakstilstand i Tillabéri og Diffa regionene, og påla humanitærarbeidere å benytte seg av væpnede ledsagere. Våre aktiviteter i området ble hardt rammet av situasjonen og antallet mennesker med tilgang til helsetjenester ble sterkt redusert.  

Artikkelen fortsetter under bildet

En lokal helsearbeider gjennomfører en rask test for malaria i Zinder-regionen i Niger. Foto: Leger Uten Grenser 

 

Gir helsehjelp til migranter, flyktninger og asylsøkere 

I 2019, i Agadez-regionen, utvidet vi våre aktiviteter til å også inkludere migranter som hadde blitt avvist ved grenselandsbyen Assamaka og interne migranter som jobber i gruvedrift ved Tabelot i Dirkou.  

I Dirkou satte vi opp søk- og redningsteam for migranter som hadde forsvunnet eller blitt forlatt i ørkenen, og satte også opp en telefonhjelpelinje for migranter som ønsket helsehjelp. Vi gjennomførte søk- og redningsoperasjoner i ørkenen i Ténéré og Kawar. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Teamene våre jobber med å gi helsehjelp til internt fordrevne, asylsøkere og flyktninger i Niger. Her avbildet i Assamaka i Agadez-regionen. Foto: Leger Uten Grenser / Pape Cire Kane

 

Behandler barn mot underernæring og malaria  

Hundretusenvis av barn lider av underernæring og malaria hvert år i Niger. 

I 2019 samarbeidet Leger Uten Grenser med helsedepartementet og behandlet 191.400 barn mot malaria og 43.400 barn mot underernæring i Madaoua, Madarounfa og Magaria.  

Hvert år øker antallet pasienter mellom juli og oktober, og for å sørge for å kunne tilby helsehjelp til så mange som mulig, øker vi sykehuskapasiteten vår i denne perioden. I 2019 hadde vi mer enn 15.300 barn under fem år innlagt på barneavdelingen ved distriktssykehuset i Magaria. I perioden mellom juli og oktober ble nesten 46 nye pasienter innlagt på intensivavdelingen hver dag. Vi ga også helsehjelp til over 17.000 barn innlagt på barneavdelingen og ernæringssenteret ved sykehuset i Madarounfa.  

For å redusere antallet pasienter med komplikasjoner, jobber vi med å utvikle forebyggende og lokale tiltak. I Madarounfa har vi utvidet våre aktiviteter fra å hovedsaklig gjelde i den mest krevende perioden mellom juli og oktober, til å gi helsehjelp til barn under fem år året rundt. Lokale helsearbeidere jobber med å teste og behandle enkle tilfeller av malaria, identifisere og behandle barn mot underernæring, samt å behandle barn med diare.  

Det er viktig å opprette lokale helsetjenester for å redusere antallet pasienter som blir innlagt på sykehusene og forebygge at barn dør hjemme. Dersom syke barn får behandling tidlig, kan man forhindre at symptomene deres forverres og de blir raskere friske.  

Artikkelen fortsetter under bildet

Leger Uten Grensers lege Claudine Meyer gjennomfører en pasientkonsultasjon i Maradi-regionen i Niger. Foto: Leger Uten Grenser / Ainhoa Larrea

 

Rykker ut ved sykdomsutbrudd og andre kriser 

Vårt nødhjelpsteam i Mali og Niger (EMUSA) bistod helsedepartmentet med vaksinasjonskampanjer mot meslinger i fire helsedistrikter. Vi nådde mer enn 354.200 barn, og vaksinerte 41.800 barn i Madaou og 5060 barn i Dirkou.  

Leger Uten Grenser ga også medisinsk og humanitær hjelp etter oversvømmelser i Kirkissoy, Agadez, Niamey, Bouza og i Diffa-regionen. 

Teamene våre gjennomførte en nødintervensjon i Dessa i Tillabéry-regionen. Her ga vi helsehjelp til mer enn 1280 fordrevne personer. Foto: Boulama Elhadji Gori


 

 HVORFOR ER VI I NIGER 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen