Uganda

Foto: Leger Uten Grenser / Guillaume Binet

Uganda


Uganda er i dag vertsland for flere flyktninger enn noe annet land i Afrika, særlig Sør-Sudanere og mennesker fra Den demokratiske republikken Kongo søker tilflukt i Uganda, og den nasjonale kapasiteten er sprengt.

Hjem > Land > Uganda
        

Uganda var notorisk for menneskerettighetsbrudd på 1970- og 1980-tallet, under Idi Amin og Milton Obotes styre, men fremstår i dag som relativt fredfullt og stabilt. Leger Uten Grenser har tidligere satt fokus på behovet for å fjerne juridiske sperringer som hindret homofile i å motta helsehjelp.

Vårt arbeid i Uganda 2016

Flyktninger fra naboland

Mennesker som flykter fra borgerkrigen i Ugandas naboland Sør-Sudan ankommer over grensen i nord eller via naboland, også mennesker fra Den demokratiske republikken Kongo søker tilflukt i Uganda. Det totale antallet Sør-Sudanske flyktninger og asylsøkere i Uganda er nå mer enn 900,000 mennesker (Mai 2017). 

Tilgang på rent vann er en av de største utfordringene i flyktningleire, og Leger Uten Grenser har økt vår aktivitet knyttet til dette. I Palorinya behandler vi i gjennomsnitt to millioner liter vann fra Nilen hver eneste dag, noe som forsyner mer enn 100,000 mennesker med rent vann. Vi fortsetter å tilby vannforsyning og helsetjenester for flyktninger der behovene er størst.

Artikkelen fortsetter under bildet

LANDEGRENSEN: Brusia-broen skiller landene. På den ene siden av broen er Sør-Sudan, på den andre siden er Uganda. Foto: Frederic NOY


I Nord-Uganda har den store tilstrømmingen overveldet sammarbeidspartnerene til FNs høykommissær for flyktninger, spesielt den nye bosetningen ved Bidibidi, som hver dag mottok 2000 mennesker, og totalt 230 000 innen november 2016.

I Bidibidi har Leger Uten Grenser dekket behovene ved poliklinikken, sengeposten og barselsavdelingen. Vi driver med sykdomsovervåkning og sørger for rent drikkevann, latriner og hygienetiltak. I november 2016 kjørte Leger Uten Grenser daglig inn 66 000 liter med vann. Hver dag fikk mellom 60 og 200 mennesker konsultasjoner ved Leger Uten Grensers klinikk, og rundt 60 prosent av disse var for malaria

Artikkelen fortsetter under bildet. 

VENTER: Etter flykningene ankommer Uganda, blir de sendt til et midlertidig oppholdssted der de blir tildelt en leir som de kan bo permanent i.
Leger Uten Grenser gir helseomsorg både i første oppholdssted og i tre av de permanente leirene. Foto: Frederic NOY


Hiv/aids i Uganda

Leger Uten Grenser har støttet et hiv-laboratorium i Arua distriktet siden 2013, her har det blitt introdusert utstyr som kan måle virusmengde i blodet og CD4, hvite blodceller som spiller en viktig rolle i å beskytte kroppen mot infeksjoner. Dette laboratoriet er del av et prosjekt som er finansiert av stiftelsen UNITAID. 

Selv om antall nye tilfeller årlig har gått ned (fra 160 000 i 2010 til 95 000 i 2014), er syv prosent av befolkningen i Uganda hiv-positive. Ungdommer er spesielt sårbare fordi de rammes av for tidlige eller uønskede svangerskap, seksualisert vold, og utrygge aborter. Hiv/Aids er sykdommen som dreper flest ungdommer i Afrika, og Uganda er intet unntak. Leger Uten Grenser har utført hurtigtesting av virusnivå på sykehuset i Arua-regionen siden 2013. Hurtigtesting fører til rask avdekking og tidlig behandling, og dermed prognoseforbedring. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

HIV-TESTING: Leger Uten Grenser utfører dør-til-dør testing av hiv. Foto: Guillaume Binet


Mellom september 2013 og september 2016 gjennomførte vi 20.846 virusnivåmålinger. 60 pasienter man antok kunne være i fare for ikke å respondere på annenlinjebehandling med antiretrovirale medisiner, dro fordel av medikamentresistens-testing – hvorav 22 ble bekreftet mislykket, mens 19 startet på tredjelinjebehandling.

Kasese-distriktet

I Kasese driver Leger Uten Grenser en klinikk som tilbyr grunnleggende og omfattende helsetjenester til ungdom innenfor seksuell helse, svangerskap, fødsel, hiv, samt testing og behandling av tuberkulose.

Lokale opplysningskampanjer (radioprogram, markedsføring i sosiale medier, nettverksbygging osv) og fritidsaktiviteter på klinikken, oppfordrer ungdom til å komme inn på konsultasjon. I 2016 utførte vi flere enn 11 700 polikliniske konsultasjoner og 3200 ungdommer ble hiv-testet. 

I de tre distriktene rundt innsjøene George og Edward (Kasese, Kamwenge og Ruburizi), driver Leger Uten Grenser et prosjekt for å forbedre testing og behandling av hiv, tuberkulose og malaria i fiskerisamfunn. En proaktiv testingskampanje som ble iverksatt i februar 2016 ved fiskemottakene, førte til at 13.771 mennesker ble hiv-testet. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

FISKERLANDSBY: Et barn i en av fiskerlandsbyene i Uganda. Foto: Guillaume Binet


Leger Uten Grenser sørger for teknisk støtte ved fem helsestasjoner som tilbyr omfattende, desentralisert helsehjelp i disse fiskemottakene. I 2016 utførte vi 1234 virusnivåmålinger for mennesker som er i hiv-behandling.

Leger Uten Grenser har jobbet i Uganda siden 1986.
  

 HVORFOR ER VI I UGANDA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen