Jordan

Foto: Ton Koene

Jordan


Jordan har registrert over 650.000 syriske flyktninger siden 2001, ifølge UNHCR, FNs høykommissær for flyktninger.

Hjem > Land > Jordan
        

Vårt arbeid i Jordan i 2016

I mars 2016 åpnet Leger Uten Grenser en klinikk i byen Ramtha for å imøtekomme flyktningene og sårbare jordanernes behov for behandling av kroniske sykdommer.

Klinikken tilbyr helsetjenester, hjemmebesøk og psykososial støtte til 1500 pasienter, rundt 25 prosent av disse er jordanere.

Det er utført over 9022 konsultasjoner på denne klinikken gjennom året.

I april introduserte Leger Uten Grenser psykososial støtte i prosjektet for kroniske sykdommer i guvernementet Irbid.

Les om vårt arbeid i Syria

Bare i 2016 ble det gjennomført 25.500 konsultasjoner av de to Irbid-klinikkene i dette prosjektet, hjemmebesøk inkludert. Totalt 3643 pasienter blir behandlet for kroniske sykdommer i forbindelse med prosjektet.

I september begynte Leger Uten Grenser å støtte det omfattende senteret for grunnleggende helsetjenester i Turra, Sahel Houran, Ar Ramtha, ved å gi polikliniske konsultasjoner, helsehjelp til mødre, psykisk helsetiltak, og informasjonsarbeid om helse for syriske flyktninger og sårbare jordanere.

Dette teamet hadde gjennomført 3083 konsultasjoner mot slutten av 2016.  

Over 75.000 syrere strandet i Berm

Mer enn 75.000 syrere – 75 prosent av dem kvinner og barn – er strandet ved den nordøstlige grensen av Jordan (kjent som Berm).

Fra 16. mai opererte Leger Uten Grenser med mobile klinikker i Rukban, med fokus på barn under fem år og gravide kvinner. Over 3500 konsultasjoner ble gjennomført i løpet av 23 dager.

Artikkelen fortsetter etter bildet

Mohamed kommer seg etter skadene, på et Leger Uten Grenser drevet sykehus i Jordan. Foto: Leger Uten Grenser


Etter et angrep i nærheten av Berm den 21. juni, ble tilgang til grensen stoppet.

Leger Uten Grenser har siden vært i aktive forhandlinger for å få direkte tilgang til Berm, så menneskene der kan få den medisinske hjelpen de trenger.

Mor og barn-helse i Irbid

Leger Uten Grenser er den største tilbyderen av helsehjelp til kvinner og barn blant syriske flyktninger i guvernementet Irbid.

I 2016 gav sykehuset i Irbid mange flere konsultasjoner på avdelingen for mødre og nyfødte.

Artikkelen fortsetter etter bildet

FLYKTNINGER: Syriske flyktninger som har ankommmet Irbid, Jordan. Foto: Anna Surinyach


Teamet assisterte 3663 fødsler, la inn 658 nyfødte på avdelingen, og gjennomførte 14.848 svangerskapskonsultasjoner.

Leger Uten Grenser gir også psykisk helsestøtte til barn under 18 år gjennom prosjektet.

Krigsskadde fra Syria

Den medisinske evakueringen av krigsskadde syrere til sykehuset i Ramtha var sterkt berørt av den Jordanske regjerings avgjørelse om å stenge grensene i juni.

Leger Uten Grenser fortsetter uansett å jobbe med helsedepartementet for å gi akutt kirurgisk og postoperativ støtte til det begrensede antallet krigsskadde pasienter som får tilgang til sykehuset.

Artikkelen fortsetter etter bildet

FATIMA: «Da et luftangrep traff huset midt på natten, fikk jeg flere sår forårsaket av splinter. Føttene mine ble så skadet at jeg måtte amputere den ene. Jeg fant ut om amputasjonen da jeg fikk tilbake bevisstheten i et sykehus i Dara’a, Syria. Bare to timer etter jeg våknet, ble jeg utskrevet av sykehuset. Siden hjemmet mitt var fullstendig ødelagt, dro jeg til huset til en slektning av meg, hvor barna mine befant seg. De var der hele natten, så de hadde vært i trygghet. Det å se barna mine igjen var vanskelig. Jeg følte meg svak, funksjonshemmet. Barna ble redd for meg uten fot. Min lille sønn var redd for meg.
Han er bare ett og et halvt år gammel – jeg brukte å mate og klemme han, men sist jeg så han, ble han redd og løp til tanten sin.» 

 

FATIMA: «Etter amputasjonen i Syria, ble jeg tatt over grensen til Ramtha, der hadde jeg flere operasjoner. Jeg for også fysioterapi med bruk av protese. Jeg har tre barn i alder av ni, åtte og ett og et halvt år. Faren er død, og nå er jeg i Ramtha, og blir behandlet mens barna mine ennå er i Syria. Jeg klarer ikke slutte å tenke på å komme tilbake til de, jeg vet ikke hvordan de har det eller om noe ville skje med de. Jeg bedrer meg for hver dag med fysioterapien, men jeg vil bare komme hjem når jeg er sterk nok til å gå og ta vare på barna mine. Folk spør meg hvor jeg finner styrken min, men kroppen min er mer en bare en fot. Jeg må være sterk for mine barn. Jeg må ikke gi etter for fortvilelsen – denne skaden skal ikke få ødelegge meg.
Jeg lovte barna mine at jeg kommer hjem. Og det skal jeg.» Foto: Scott Hamilton


I 2016 behandlet Leger Uten Grenser 369 krigsskadde pasienter og foretok over 1239 individuelle konsultasjoner.

På grunn av grensesperringen, ankom færre pasienter til den postoperative omsorgssenteret i flyktningleiren Zaatari. Senteret hadde 46 sengeplasser.

Leger Uten Grenser ble følgelig tvunget til å stenge fasiliteten i desember. Før den ble stengt, ble 126 pasienter behandlet og mer enn 1283 psykososiale konsultasjoner ble gjennomført.

Artikkelen fortsetter etter bildet

REHABILITERING: I Mars 2014, innviet Leger Uten Grenser et post-operativt omsorgssenter i flyktningleiren Zaatari, nordøst for Amman. Senteret skulle gi rehabilitering til krigsskadde syrere, henvist fra Leger Uten Grensers kirurgiske prosjekt i Ramtha og andre jordanske sykehus. Foto: Maya Abu Ata

 

STENGE GRENSENE: Da Jordan bestemte seg for å stenge de syriske grensene fullstendig den 21. juni, ble krigsskadde nektet grenseovergang, og hadde smale sjangser for å overleve. I dag står Leger Uten Grensers fasilitet i Zaatari helt tom, tross økende medisinsk hjelp på den andre siden av grensen. Foto: Maya Abu Ata


Rekonstruktiv kirurgi i Amman

Det rekonstruktive kirurgiske sykehuset i Amman behandler krigsskadde pasienter og indirekte ofre av vold fra krigsherjede naboland.

Sykehuset gir helhetlig behandling til pasienter med behov for ortopedisk, rekonstruktiv og maxillofacial kirurgi (omfatter kjeve, ansikt og hals), inkludert fysioterapi og psykisk støtte.

I 2016 ble det utført 1055 kirurgiske inngrep, og et snitt på 180 pasienter var til stede i sykehuset til enhver tid.

VIDEO: Se video om syriske flyktninger i Jordan

 

Les om vårt tidligere arbeid i Jordan

 HVORFOR ER VI I JORDAN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen