De okkuperte områdene i Palestina

Foto: Paul Maakad

De okkuperte områdene i Palestina


Den usikre situasjonen palestinere lever under har stor innvirkning på befolkningens helse. Behovet for psykisk helsehjelp er enormt. 

Hjem > Land > De okkuperte områdene i Palestina
        

Våre team har vært til stede i de okkuperte palestinske områdene siden 1989, og bistår med medisinsk og psykisk helsehjelp til de som er påvirket av den pågående konflikten.

De to områdene som tilhører Palestina, Vestbredden og Gaza er separert både geografisk og politisk. Alle grensene er kontrollert av den israelske hæren, (untatt den sørlige grensen mot Egypt) og det er særlig stor militær tilstedeværelse på grensepostene, og i nærheten av de ulovlige bosetningene.  

Les mer om psykisk helse i Palestina

Den vedvarende konflikten i områdene preger sivilbefolkningen på Gaza og Vestbredden. Særlig Gaza blitt hardt rammet av konflikten da Israel har gått til angrep og bombet ned store deler av området flere ganger de siste årene, det siste fant sted i 2014.

Nesten halvparten av befolkningen i Gaza er under 18 år og det er stort behov for psykisk helsehjelp som følge av gjentatte angrep.  

Artikkelen fortsetter under bildet

HARDT RAMMET: Shuja’iya nord-øst på Gazastripen er et av områdene som ble hardest rappet under krigen sommeren 2014. Her ser du det som er igjen av Al-Wafa sykehuset etter krigern. De psykiske skadene hos befolkningen på Gaza er ikke like synlige. Foto: Susanne Doettling


Vårt arbeid i De okkuperte områdene i Palestina i 2016

Vestbredden 

Starten av 2016 var preget av voldelige sammenstøt flere steder på Vestbredden. Selv om situasjonen roet seg i flere områder i slutten av mars er det likevel konfrontasjon mellom de to partene.  

Hebron er en av de byene hvor okkupasjonen er tydeligst.

Les om hvordan vi jobber i konfliktområder

De ulovlige bosetningene er kontrollert av israelske soldater og særlig H2-området i Hebron er sterkt preget av militær tilstedeværelse.

Flere pasienter Leger Uten Grenser har snakket med kan fortelle om israelske soldater som tvinger seg inn i hjemmene deres, utøver vold og arresterer familiemedlemmer, noe som resulterer i traumer, angst, stress og søvnproblemer.  

Artikkelen fortsetter under bildet

MISTET SØNNEN: Najah El Atrash klarer ikke skille seg fra klærne sønnen Annas Al Atrash hadde på da han døde. Annas var barn nummer fire i en søskenflokk på åtte, og drev familiens skobutikk i Jericho. Han var hovedforsørger for familien. 7. november 2013 ble han drept av en israelsk soldat da han krysset et checkpoint med bilen sin. – Disse klærne er meg så kjære at jeg nekter å gi dem fra meg. Hvorfor? Fordi de fortsatt har Annas blod på seg, forteller Najah. Foto: Anna Surinyach


Leger Uten Grenser driver derfor flere psykisk-helseprosjekter, inkludert ett i Hebron. 70 prosent av de 4141 pasientene Leger Uten Grenser behandlet for mentale helseproblemer i 2016 var fra Hebron.  

Leger Uten Grenser har også psykisk-helseprosjekter for palestinere som har blitt utsatt for politisk vold i Nablus, Qalqilya, Ramallah og i Bethlehem. Her tilbys det både individuell terapi og gruppeterapi.  

Les om mennesker på flukt i Midtøsten

Leger Uten Grenser jobber også med å trene opp medisinsk helsepersonell, lærere og sosialarbeidere. I april i fjor åpnet vi et traumesenter for akutte psykiske tilfeller i Ramallah- og Bethlehem distriktet.  

Samarbeid om masterprogram

I 2016 startet Leger Uten Grenser et samarbeidsprosjekt med An-Najah Universitetet i Nablus for å lansere den første mastergraden i klinisk psykologi i Palestina.

Våre ansatte støttet også avdelingen for brannskader på Rafidya-sykehuset i Nablus. Her fokuserte våre team på moderate til alvorlige tilfeller gjennom en tverrfaglig tilnærming (psykologisk, medisinsk og sosialt).  

Artikkelen fortsetter under bildet

BRANNSIKKERHET: i April 2016 arransjerte våre team en informasjonskampanje om brannsikkerhet på Gaza som nådde over 35.000 barn. Foto: Paul Maakad


Gaza

På Gaza har Leger Uten Grenser tre helsesentre i Gaza City, Khan Younis og Bet Lahya med fokus på brannskader og skader. Her ble over 4231 pasienter behandlet, de fleste barn.  

Vi har behandlet over 52.000 skader, de fleste brannskader i hjem som har blitt skadet i konflikten. Leger Uten Grenser gjennomførte derfor en informasjonskampanje om brannskader som nådde ut til over 35.000 barn i skoler og barnehager.  

Over 36.000 pasienter har fått fysioterapi og over 1000 mennesker har mottatt ergoterapi som omhandler arbeidsskader.  

Artikkelen fortsetter under bildet

KLINIKK I GAZA: Palestinske mødre og barna deres på venterommet til en av våre tre klinikker på Gazastripen, februar 2016. Foto: Paul Maakad

 

Vi utfører kirurgi på to sykehus på Gaza, Al Shifa og Nasser-sykehuset i samarbeid med helsemyndighetene. Her utførte Leger Uten Grenser 275 kirurgiske inngrep. 71 prosent av disse var barn under 16 år.  

Komplekse inngrep ble referert til sykehuset vårt i Jordan, men på grunn av administrative forsinkelser var dette tilfelle for kun ni av 77 pasienter.    

KIRURGI: Et team fra Leger Uten Grenser gir kirurgisk behandling til en palestinsk pasient på Gaza, februar 2016. Foto: Paul Maakad

 

 

 HVORFOR ER VI I PALESTINA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen