Palestina

Virginie Nguyen Hoang

Palestina


På Vestbredden og i Gaza gir vi helsehjelp og mentalhelsehjelp til de som blir rammet av den pågående konflikten. 

Hjem > Land > Palestina
Oppdatert 02.09.2022
        

Dette er situasjonen

Palestina omfatter Gaza og Vestbredden og begge områdene grenser mot Israel, men ikke mot hverandre. Den pågående okkupasjonen og vedvarende konflkten går utover folks dagligliv.

I Gaza lever nesten to millioner palestinere på et lite område, nesten halvparten av innbyggerne er barn. Årevis med isolasjon, blokade og okkupasjon, mangel på vann og strøm og høy arbeidsledighet fører til at leveforholdene for Gazas innbyggere forverres. 

I mai 2021 oppsto det voldelige sammenstøt i Jerusalem, etterfulgt av kraftige luftangrep på Gaza. Leger Uten Grenser bisto med å gi helsehjelp til de som ble skadet av luftangrep, og klinikken vår ble også skadet som følge av et angrep.

Førstehåndsberetning fra Gaza: – Jeg lever i et mareritt 

På Vestbredden fortsetter den pågående okkupasjonen å gå utover folks mentalhelse, og derfor jobber vi med dette i flere hardt rammede områder. 

Leger Uten Grenser støtter covid-19-responsen både på Gaza og på Vestbredden. 

Les mer: Vaksinefordeling i Israel og Palestina: Grusom og urettferdighet 

 

Vårt arbeid i Palestina 

Leger Uten Grenser startet å jobbe for første gang i Palestina i 1989 og driver i dag prosjekter både i Gaza og på Vestbredden. I Gaza driver vi tre kirurgiske avdelinger og fire post-operative klinikker for å behandle pasienter med traumer og brannskader.

I 2018 oppskalerte vi arbeidet vårt for å gi helsehjelp til de mange tusen som ble skutt av den israelske hæren under grenseprotestene kjent som Returmarsjen. Det innebærer omfattende kirurgi for å behandle de svært mange alvorlige skuddskadene som uten behandling kan føre til livslange skader og lidelser.  

Vi bisto også med helsehjelp til skadde da Gaza ble bombet kraftig i mai 2021, og har i etterkant oppskalert arbeidet vårt med psykisk helsehjelp. 

På Vestbredden gir vi mentalhelsehjelp til mennesler rammet av konflikten i Hebron, Nablus, Qalqilya og Tubas. Vi har også bistått covid-19-responsen. 

I 2020 utførte vi 87.300 pasientkonsultasjoner ogf utførte 2650 kirugiske inngrep i Palestina. 

Førstehåndsberetning fra Gaza: – Jeg lever i et mareritt 

Artikkelen fortsetter under bildet

Ahmed (38) ble skutt og såret av den israelske hæren i mai 2018. Han trenger tett medisinsk oppfølging for å bygge opp beinet sitt.
Her står han foran gården sin i Rafah, sør på Gazastripen. Foto: Mohammed Abed 

 

Tusenvis sliter med skuddskader

I slutten av mars 2018 protesterte palestinere i Gaza mot grensen til Israel hver fredag i forbindelse med "Returmarsjen".

Flere enn 8800 palestinere ble mellom mars 2018 og desember 2019 skutt av den israelske hæren under protestene. 213 ble drept.

Leger Uten Grenser behandlet tusenvis av pasienter med skuddskader. Svært mange av de som ble skutt har fremdeles behov for spesiliasert helsehjelp på grunn av beininfeksjoner. 

Les mer: På ett år har vi behandlet 4000 pasienter med skuddskader

Gaza juni 2018: Flere enn 2000 pasienter har blitt behandlet mot skuddskader på klinikkene våre i Gaza siden slutten av mars 2018.
Leger Uten Grenser frykter at mange av disse pasientene vil få nedsatt funksjonshemning for resten av livet på grunn av skadene de har pådratt seg.  Foto: Heidi Levine/Sipa Press

 

Behandling av kompliserte skuddskader  

Disse skadene var ofte komplekse og alvorlige og trengte tett medisinsk oppfølging. Selv om Leger Uten Grenser og andre organisasjoner tok imot mange skadde pasienter på akuttmottaket, var det helsemyndighetene i Gaza som sørget for den første delen av den livreddende behandlingen. Det innebar blant annet å stanse blødninger og sørge for at de med alvorlige beinskader fikk stabilisert beinet gjennom ekstern fiksering.

Etter å ha blitt utskrevet, ble mange av disse pasientene henvist til Leger Uten Grenser for videre kirurgiske inngrep for å rense og lukke store, åpne sår. Pasientene kom også regelmessig tilbake til oss for å skifte bandasjer.

På åpne beinbruddskader risikerer pasienter infeksjon. Ifølge data fra våre andre prosjekter i konfliktområder i Midtøsten-regionen er det sjanse for at dette vil ramme mellom 25 og 40 prosent av pasientene.

Dessverre er kapasiteten på laboratoriene i Gaza ikke god nok til å utføre tilstrekkelige tester for å identifisere eventuelle infeksjoner. Det er også et problem at mange av pasientene våre er antibiotikaresistente, noe som gjør infeksjonsbehandling utfordrende. 

Det er også først når såret er ordentlig grodd, stabilisert og infeksjonsfritt at man kan starte å bygge opp beinet igjen. I ettertid må disse pasientene få tett medisinsk oppfølging og fysioterapi for å oppnå best mulig resultat. 

Les mer: Vårt arbeid med antibiotikaresistens

Artikkelen fortsetter under bildet

Najah El Atrash klarte ikke skille seg fra klærne sønnen Annas Al Atrash hadde på da han døde. Annas var barn nummer fire i en søskenflokk på åtte, og drev familiens skobutikk i Jericho. Han var hovedforsørger for familien. 7. november 2013 ble han drept av en israelsk soldat da han krysset et checkpoint med bilen sin. – Disse klærne er meg så kjære at jeg nekter å gi dem fra meg. Hvorfor? Fordi de fortsatt har Annas blod på seg, forteller Najah. Foto: Anna Surinyach

 

Mental helsehjelp på Vestbredden 

Vi jobber med å gi mental helsehjelp i Hebron, Nablus, Tubas og Qalqilya på Vestbredden. Den pågående okkupasjonen, vold og den samfunnsøkonomiske usikkerheten har gått hardt utover befolkningen flere steder på Vestbredden.  

Leger Uten Grenser jobber med å gi støtte til ofre for politisk vold i Hebron, et arbeid som blir gjort gjennom å engasjere lokalsamfunnet. Hebron er et område hvor det er mye uroligheter på grunn av okkupasjonen, og de fleste av pasientene våre har blitt direkte eller indirekte blitt utsatt for vold.

Dette innebærer blant annet at de har fått husene sine raidet av militæret, at familiemedlemmer har blitt holdt igjen, arrestert, skadet eller drept. Mange lider derfor av angst, depresjon eller andre psykiske lidelser som påvirker hverdagen deres.  

Les mer: Vårt arbeid med mental helse

 

 HVORFOR ER VI I PALESTINA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen