Palestina
Palestina
På Vestbredden og i Gaza gir vi helsehjelp og mentalhelsehjelp til de som blir rammet av den pågående konflikten.
Dette er situasjonen
Palestina omfatter Gaza og Vestbredden og begge områdene grenser mot Israel, men ikke mot hverandre. Den pågående okkupasjonen og vedvarende konflkten går utover folks dagligliv.
I Gaza lever nesten to millioner palestinere på et lite område, nesten halvparten av innbyggerne er barn. Årevis med isolasjon, blokade og okkupasjon, mangel på vann og strøm og høy arbeidsledighet fører til at leveforholdene for Gazas innbyggere forverres.
I mai 2021 oppsto det voldelige sammenstøt i Jerusalem, etterfulgt av kraftige luftangrep på Gaza. Leger Uten Grenser bisto med å gi helsehjelp til de som ble skadet av luftangrep, og klinikken vår ble også skadet som følge av et angrep.
Førstehåndsberetning fra Gaza: – Jeg lever i et mareritt
På Vestbredden fortsetter den pågående okkupasjonen å gå utover folks mentalhelse, og derfor jobber vi med dette i flere hardt rammede områder.
Leger Uten Grenser støtter covid-19-responsen både på Gaza og på Vestbredden.
Les mer: Vaksinefordeling i Israel og Palestina: Grusom og urettferdighet
Artikkelen fortsetter under videoen hvor mennesker forteller om hvordan det er å leve under okkupasjon
Vårt arbeid i Palestina
Leger Uten Grenser startet å jobbe for første gang i Palestina i 1989 og driver i dag prosjekter både i Gaza og på Vestbredden. I Gaza driver vi tre kirurgiske avdelinger og fire post-operative klinikker for å behandle pasienter med traumer og brannskader.
I 2018 oppskalerte vi arbeidet vårt for å gi helsehjelp til de mange tusen som ble skutt av den israelske hæren under grenseprotestene kjent som Returmarsjen. Det innebærer omfattende kirurgi for å behandle de svært mange alvorlige skuddskadene som uten behandling kan føre til livslange skader og lidelser.
Vi bisto også med helsehjelp til skadde da Gaza ble bombet kraftig i mai 2021, og har i etterkant oppskalert arbeidet vårt med psykisk helsehjelp.
På Vestbredden gir vi mentalhelsehjelp til mennesler rammet av konflikten i Hebron, Nablus, Qalqilya og Tubas. Vi har også bistått covid-19-responsen.
I 2020 utførte vi 87.300 pasientkonsultasjoner ogf utførte 2650 kirugiske inngrep i Palestina.
Førstehåndsberetning fra Gaza: – Jeg lever i et mareritt
Artikkelen fortsetter under bildet

Her står han foran gården sin i Rafah, sør på Gazastripen. Foto: Mohammed Abed
Tusenvis sliter med skuddskader
I slutten av mars 2018 protesterte palestinere i Gaza mot grensen til Israel hver fredag i forbindelse med "Returmarsjen".
Flere enn 8800 palestinere ble mellom mars 2018 og desember 2019 skutt av den israelske hæren under protestene. 213 ble drept.
Leger Uten Grenser behandlet tusenvis av pasienter med skuddskader. Svært mange av de som ble skutt har fremdeles behov for spesiliasert helsehjelp på grunn av beininfeksjoner.
Les mer: På ett år har vi behandlet 4000 pasienter med skuddskader

Leger Uten Grenser frykter at mange av disse pasientene vil få nedsatt funksjonshemning for resten av livet på grunn av skadene de har pådratt seg. Foto: Heidi Levine/Sipa Press
Behandling av kompliserte skuddskader
Disse skadene var ofte komplekse og alvorlige og trengte tett medisinsk oppfølging. Selv om Leger Uten Grenser og andre organisasjoner tok imot mange skadde pasienter på akuttmottaket, var det helsemyndighetene i Gaza som sørget for den første delen av den livreddende behandlingen. Det innebar blant annet å stanse blødninger og sørge for at de med alvorlige beinskader fikk stabilisert beinet gjennom ekstern fiksering.
Etter å ha blitt utskrevet, ble mange av disse pasientene henvist til Leger Uten Grenser for videre kirurgiske inngrep for å rense og lukke store, åpne sår. Pasientene kom også regelmessig tilbake til oss for å skifte bandasjer.
På åpne beinbruddskader risikerer pasienter infeksjon. Ifølge data fra våre andre prosjekter i konfliktområder i Midtøsten-regionen er det sjanse for at dette vil ramme mellom 25 og 40 prosent av pasientene.
Dessverre er kapasiteten på laboratoriene i Gaza ikke god nok til å utføre tilstrekkelige tester for å identifisere eventuelle infeksjoner. Det er også et problem at mange av pasientene våre er antibiotikaresistente, noe som gjør infeksjonsbehandling utfordrende.
Det er også først når såret er ordentlig grodd, stabilisert og infeksjonsfritt at man kan starte å bygge opp beinet igjen. I ettertid må disse pasientene få tett medisinsk oppfølging og fysioterapi for å oppnå best mulig resultat.
Les mer: Vårt arbeid med antibiotikaresistens
Artikkelen fortsetter under bildet

Mental helsehjelp på Vestbredden
Vi jobber med å gi mental helsehjelp i Hebron, Nablus, Tubas og Qalqilya på Vestbredden. Den pågående okkupasjonen, vold og den samfunnsøkonomiske usikkerheten har gått hardt utover befolkningen flere steder på Vestbredden.
Leger Uten Grenser jobber med å gi støtte til ofre for politisk vold i Hebron, et arbeid som blir gjort gjennom å engasjere lokalsamfunnet. Hebron er et område hvor det er mye uroligheter på grunn av okkupasjonen, og de fleste av pasientene våre har blitt direkte eller indirekte blitt utsatt for vold.
Dette innebærer blant annet at de har fått husene sine raidet av militæret, at familiemedlemmer har blitt holdt igjen, arrestert, skadet eller drept. Mange lider derfor av angst, depresjon eller andre psykiske lidelser som påvirker hverdagen deres.
Les mer: Vårt arbeid med mental helse