Støtt oss fast
Gi en gave nå

Merkedag
Minnegave/kondolanse
Gavekort
Testament
Bedrift

Få skattefradrag
Spørsmål og svar
Jobb i felt
Finn din rolle i felt
Feltblogg

Ledige stillinger i Norge
Nyheter
Pasienthistorier
Feltblogg
Land
Helseutfordringer
Flyktninger
Krig og konflikt
Sykdommer
Engasjer deg
Glemte kriser
Slik jobber vi
Grunnprinsipper
Økonomi
Historie
Kontakt oss

De okkuperte områdene i Palestina

Foto: Paul Maakad

De okkuperte områdene i Palestina


På Gaza jobber Leger Uten Grenser med traumeskader på flere klinikker. På Vestbredden gir vi innbyggerne som er rammet av konflikten mentalhelsehjelp. 

Hjem > Land > De okkuperte områdene i Palestina
Oppdatert 27.02.2019
        

De to områdene som tilhører Palestina, Vestbredden og Gazastripen er separert både geografisk og politisk. Alle grensene er kontrollert av den israelske hæren, (unntatt den sørlige grensen mot Egypt) og det er særlig stor militær tilstedeværelse på grensepostene, og i nærheten av de ulovlige bosetningene på Vestbredden. 

Den vedvarende konflikten i områdene preger sivilbefolkningen på Gaza og Vestbredden. Særlig Gaza blitt hardt rammet av konflikten da Israel har gått til angrep og bombet ned store deler av området flere ganger de siste årene, det siste fant sted i 2014. 

Les mer: Økning av alvorlige skuddskader på Gaza

Artikkelen fortsetter under bildet

Gaza juni 2018: Flere enn 2000 pasienter har blitt behandlet mot skuddskader på klinikkene våre i Gaza siden slutten av mars 2018.
Leger Uten Grenser frykter at mange av disse pasientene vil få nedsatt funksjonshemning for resten av livet på grunn av skadene de har pådratt seg.  Foto: Heidi Levine/Sipa Press

 

I 2018 oppskalerte vi arbeidet på Gazastripen i forbindelse med demonstrasjoner mot grensen til Israel hvor vi behandlet tusenvis av pasienter som hadde blitt skutt eller skadet av israelske soldater etter å ha demonstrert mot grensen til Israel i forbindelse med returmarsjen, mange av de vil få nedsatt funksjonshemning resten av livet. 

Les mer: Tusenvis av ubevæpnede mennesker skutt på Gazastripen

Vårt arbeid i Palestina 2017

I 2017 utførte Leger Uten Grenser blant annet 9500 pasientkonsultasjoner, 6000 individuelle konsultasjoner innen mentalehelsehjelp og utførte 400 omfattende kirurgiske inngrep i Palestina. 

Artikkelen fortsetter under bildet

HARDT RAMMET: Shuja’iya nord-øst på Gazastripen er et av områdene som ble hardest rappet under krigen sommeren 2014. Her ser du det som er igjen av Al-Wafa sykehuset etter krigern. De psykiske skadene hos befolkningen på Gaza er ikke like synlige. Foto: Susanne Doettling


Mental helsehjelp på Vestbredden 

Okkupasjonen og den pågående volden har en direkte innvirkning på folkehelsen blant innbyggerne på Vestbredden. Leger Uten Grenser ga derfor gratis mentalhelsehjelp i Nablus, Qalqilya, Hebron, Betlehem og i Ramallah i 2017. Her har pasientene blant annet blitt utsatt for vold, aggressive husransakelser eller blitt arrestert av israelske soldater.    

I november 2017 avsluttet Leger Uten Grenser prosjekter i Betlehem og Ramallah, men fortsetter å tilby mentalhelsehjelp i Qalqilya, Hebron og Nablus. Medisinske team reiser også ut i landsbyer i Qalqilya og Nablus for å drive informasjonsarbeid, og utvidet dette arbeidet også til fem utsatte områder i Hebron i 2017. I Hebron arbeides det med mer langtidsvirkende mentalhelsehjelp, både for grupper og enkeltmennesker. 

Dette arbeidet innebærer blant annet stresshåndtering, bryte ned stigma, samt øke bevisstheten og kunnskapen om mentale lidelser.  I 2017 fikk 644 pasienter mentalhelsehjelp, både i grupper og enkeltvis. Nesten halvparten av disse var under 18 år. 

Artikkelen fortsetter under bildet

MISTET SØNNEN: Najah El Atrash klarer ikke skille seg fra klærne sønnen Annas Al Atrash hadde på da han døde. Annas var barn nummer fire i en søskenflokk på åtte, og drev familiens skobutikk i Jericho. Han var hovedforsørger for familien. 7. november 2013 ble han drept av en israelsk soldat da han krysset et checkpoint med bilen sin. – Disse klærne er meg så kjære at jeg nekter å gi dem fra meg. Hvorfor? Fordi de fortsatt har Annas blod på seg, forteller Najah. Foto: Anna Surinyach

Ved Rafidia-sykehuset i Nablus jobber Leger Uten Grenser med å gi mental helsehjelp for pasienter innlagt på brannskadeavdelingen og barneavdelingen. Dette gjelder også for pasientenes pårørende. 

De ulovlige bosetningene er kontrollert av israelske soldater og særlig H2-området i Hebron er sterkt preget av militær tilstedeværelse.

Flere pasienter Leger Uten Grenser har snakket med kan fortelle om israelske soldater som tvinger seg inn i hjemmene deres, utøver vold og arresterer familiemedlemmer, noe som resulterer i traumer, angst, stress og søvnproblemer.  

Les om hvordan vi jobber i konfliktområder

Artikkelen fortsetter under bildet

BRANNSIKKERHET: i April 2016 arransjerte våre team en informasjonskampanje om brannsikkerhet på Gaza som nådde over 35.000 barn. Foto: Paul Maakad


Gaza

Den 10 år lange israelske blokaden av Gaza, samt interne stridigheter mellom de ulike palestinske myndighetene har over flere år ført til en forverring av levekårene for de rundt to millioner innbyggerne. Flere enn halvparten er arbeidsløse, elektrisitet er kun tilgjengelig noen timer per dag, og det mangler nok rent drikkevann. Mulighetene for å reise inn og ut av Gazastripen er svært begrenset, også for syke pasienter som trenger helsehjelp utenfor Gaza. 

Les mer: Forholdene på Gazastripen forverres 

Leger Uten Grenser driver tre klinikker på Gaza som spesialiserer seg på brannskader og traumeskader. Det innebærer blant annet sårbehandling, bandasjering og fysioterapi.  I 2017 ble 4.900 pasienter behandlet, flesteparten for brannskader som hadde skjedd i hjemmet. 62 prosent av disse var barn under 15 år. 

Til tross for mange dyktige og erfarne sykepleiere og fysioterapeuter i prosjektene blir arbeidet komplisert av mangel på essensielle medisiner som vanlig smertestillende tabletter. Det har ført til at Leger Uten Grenser har startet en ny teknikk som innebærer å gi de pasientene med mest smerter beroligende midler som inneholder nitrogenoksyd og oksygen, også kalt EMONO. 

Artikkelen fortsetter under bildet

KLINIKK I GAZA: Palestinske mødre og barna deres på venterommet til en av våre tre klinikker på Gazastripen, februar 2016. Foto: Paul Maakad

 

Rekonstruktiv kirurgi

I samarbeid med helsemyndighetene jobber Leger Uten Grenser med rekonstruktiv kirurgi på pasienter med alvorlige brannskader, traumeskader og medfødte misdannelser.  I 2017 fikk 411 pasienter rekonstruktiv kirurgi, 75 prosent var under 18 år. 

 

Nektes utreise fra Gaza

De mest kompliserte kirurgiske tilfellene blir henvist til sykehus i Jordan, fordi det mangler nok ressurser og godt nok utstyr på Gaza. Kun seks av de 19 pasientene som ble henvist videre til Jordan fikk godkjent utreise fra Gazastripen i 2017. 

Leger Uten Grenser jobber også med forebygging- og informasjonsarbeid for brannskader på skoler og for kvinneforeninger, som også innebærer hvordan utføre førstehjelp. 

KIRURGI: Et team fra Leger Uten Grenser gir kirurgisk behandling til en palestinsk pasient på Gaza, februar 2016. Foto: Paul Maakad

 

 

 HVORFOR ER VI I PALESTINA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen
De okkuperte områdene i Palestina | Leger Uten Grenser

Error

Error message

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/msf/domains/legerutengrenser.no/public_html/includes/common.inc:2777) in drupal_send_headers() (line 1486 of /home/msf/domains/legerutengrenser.no/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • TypeError: Argument 1 passed to xmlsitemap_node_create_link() must be an instance of stdClass, boolean given, called in /home/msf/domains/legerutengrenser.no/public_html/sites/all/modules/contrib/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module on line 28 in xmlsitemap_node_create_link() (line 194 of /home/msf/domains/legerutengrenser.no/public_html/sites/all/modules/contrib/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module).
The website encountered an unexpected error. Please try again later.