Palestina
Palestina
På Vestbredden og i Gaza jobber vi både med å gi medisinsk og psykisk helsehjelp.
Hva er situasjonen i Palestina i dag?
Palestina omfatter Gaza og Vestbredden og begge områdene grenser mot Israel, men ikke mot hverandre. Den pågående okkupasjonen og vedvarende konflkten går utover folks dagligliv.
I Gaza lever nesten to millioner palestinere på et lite og tettbefolket område, nesten halvparten av innbyggerne er barn. Helsevesenet er overbelastet og lider av mangel på finansering og 15 år med blokade. Det er ustabil tilgang til vann og strøm og høy arbeidsledighet. Det går utover leveforholdene for innbyggerne i Gaza.
I mai 2021 oppsto det voldelige sammenstøt i Jerusalem, etterfulgt av kraftige luftangrep på Gaza. Leger Uten Grenser bisto med å gi helsehjelp til de som ble skadet av luftangrep, og klinikken vår ble også rammet som følge av et angrep.
På Vestbredden har den pågående okkupasjonen, vold, høy arbeidsledighet og fattigdom stor innvirkning på folks liv og psykiske helse.
Langlesning: Lever i konstant frykt
Ny rapport: Israel hindrer palestinere i Masafer Yatta i å få helsehjelp
Konstant frykt for tvangsflytting og vold, bevegelsesrestriksjoner og at hus blir revet er noen av utfordringene for innbyggerne i Masafer Yatta på det okkuperte Vestbredden, ifølge rapporten.
Ni drept og 28 såret i Jenin
Torsdag 26. januar i år ble byen Jenin utsatt for dødelige og voldelige angrep av israelske styrker. Ifølge FN ble ni mennesker drept og 28 mennesker såret i byen som ligger på Vestbredden i Palestina.
– Leger Uten Grenser har team på bakken i Jenin hvor vi støtter sykehuset drevet av helsemyndighetene, og vi kartlegger de mest akutte behovene. Situasjonen blir verre dag for dag, og innbyggerne frykter for det neste militære angrepet, sier Carolina Lopez, prosjektkoordinator i Jenin i Leger Uten Grenser.
Leger Uten Grenser, og flere andre aktører, så i 2022 en tydelig forverring av den humanitære situasjonen på Vestbredden i Palestina. Ikke siden 2005 har så mange mennesker blitt skadd eller drept, og det var samtidig en økning i vold fra bosettere og flere palestinske hjem ble revet.
Hva gjør Leger Uten Grenser i Palestina?
Leger Uten Grenser startet å jobbe for første gang i Palestina i 1989 og driver i dag prosjekter både i Gaza og på Vestbredden. Vi rykker ut under akutte kriser, som når konflikten eskalerer og etter behov. Vi bisto blant annet med helsehjelp til skadde da Gaza ble bombet kraftig i mai 2021, og når det oppsto vold i Jerusalem. Utover det jobber vi med behandling av skader og brannskader på tre sykehus og fem klinikker i Gaza, og her tilbyr vi også psykososial støtte.
På Vestbredden gir vi psykisk helsehjelp til mennesker rammet av konflikten i Hebron, Nablus og Qalqilya.
Vi jobber også med å gi grunnleggende helsehjelp i H2-området i Hebron, og vi har mobile klinikker i Masafer Yatta. I Hebron er det særlig mye bevegelsesrestriksjoner for palestinere, noe som går utover folks tilgang til helsehjelp.
I 2021 utførte vi 129.300 konsultasjoner og utførte 3290 kirugiske inngrep i Palestina.
Førstehåndsberetning fra Gaza: – Jeg lever i et mareritt
Artikkelen fortsetter under bildet

Brannskader - flest barn
Hvert år behandler vi tusenvis av pasienter for brannskader i Gaza. De fleste er barn som har skadet seg i ulykker hjemme. Nesten 70 prosent av befolkningen i Gaza er flyktninger, og mange bor i flyktningleirer. Over halvparten av befolkningen lever også i fattigdom, ifølge FN. Resultatet er at mange mennesker lever svært tett og i utrygge boforhold. Det er ofte begrenset tilgang til elektrisitet, varme, rent vann og sanitærfasiliteter. Mange brannskader kunne vært unngått hvis boforholdene var tryggere, og hvis flere var bevisst på risikoen for slike ulykker. Derfor jobber vi også med helseinformasjonsarbeid, i tillegg til brannskadebehandling.
Les mer: Brannskader i Gaza: – Det kunne vært unngått
Hardt rammet av korona-pandemien
Både Vestbredden og Gaza ble rammet av flere koronabølger, og helsevesenet var overbelastet.
Les mer: Vaksinefordeling i Israel og Palestina: Grusom og urettferdighet
Stort behov for psykisk helsehjelp på Vestbredden
Vi jobber med å gi mental helsehjelp i Hebron, Nablus og Qalqilya på Vestbredden. Den pågående okkupasjonen, vold og den samfunnsøkonomiske usikkerheten har gått hardt utover befolkningen flere steder på Vestbredden.
Leger Uten Grenser jobber med å gi støtte til ofre for politisk vold i Hebron, et arbeid som blir gjort gjennom å engasjere lokalsamfunnet. Hebron er et område hvor det er mye uroligheter på grunn av okkupasjonen, og de fleste av pasientene våre har blitt direkte eller indirekte blitt utsatt for vold.
Dette innebærer blant annet at de har fått husene sine raidet av militæret, at familiemedlemmer har blitt holdt igjen, arrestert, skadet eller drept. Mange lider derfor av angst, depresjon eller andre psykiske lidelser som påvirker hverdagen deres.
Les mer: Vårt arbeid med psykisk helse

Her står han foran gården sin i Rafah, sør på Gazastripen. Foto: Mohammed Abed