Palestina

Foto: Paul Maakad

Palestina


På Gaza jobber Leger Uten Grenser med traumeskader på flere klinikker. På Vestbredden gir vi innbyggerne som er rammet av konflikten mentalhelsehjelp. 

Hjem > Land > Palestina
Oppdatert 03.04.2020
        

Ifølge Verdens helseorganisasjon ble 6239 mennesker skutt og såret i Gaza av den israelske hæren i forbindelse med protester på grensen mot Israel mellom 30. mars og 31. desember 2018. Nesten 90 prosent av disse hadde blitt skutt i den nedre delen av benet. Halvparten var åpne brudd, ofte med store skader på beinet. Skadene inkluderte også alvorlig hudtap og omfattende skader på nerver og vaskulærsystemet (kar- og blodårer). 

På ett år har vi behandlet 4000 pasienter med skuddskader

Respons mot covid-19

I Gaza har vi redusert våre vanlige medisinske prosjekter, og støtter opp håndtering av covid-19-pasienter i Palestina. Våre klinikker og ansatte står klare for å ta imot covid-19-pasienter etter behov.  

Korona-viruset: Dette gjør vi 

Vårt arbeid i Palestina 2018

I 2018 sørget Leger Uten Grenser for spesialistbehandling for tusenvis av pasienter med kompliserte skuddskader i Gaza. I tillegg fortsatte vi å gi mental helsehjelp i områder på Vestbredden som er særlig rammet av den pågående okkupasjonen. I løpet av året utførte vi blant annet 196.000 pasientkonsultasjoner, vi ga helsehjelp til 6320 personer og utførte 3180 omfattende kirurgiske inngrep i Palestina. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Gaza juni 2018: Flere enn 2000 pasienter har blitt behandlet mot skuddskader på klinikkene våre i Gaza siden slutten av mars 2018.
Leger Uten Grenser frykter at mange av disse pasientene vil få nedsatt funksjonshemning for resten av livet på grunn av skadene de har pådratt seg.  Foto: Heidi Levine/Sipa Press

 

Behandling av kompliserte skuddskader  

Disse skadene var ofte komplekse og alvorlige og trengte tett medisinsk oppfølging. Selv om Leger Uten Grenser og andre organisasjoner tok imot mange skadde pasienter på akuttmottaket, var det helsemyndighetene i Gaza som sørget for den første delen av den livreddende behandlingen. Det innebar blant annet å stanse blødninger og sørge for at de med alvorlige beinskader fikk stabilisert beinet gjennom ekstern fiksering. Etter å ha blitt utskrevet, ble mange av disse pasientene henvist til Leger Uten Grenser for videre kirurgiske inngrep for å rense og lukke store, åpne sår. Pasientene kom også regelmessig tilbake til oss for å skifte bandasjer.

På åpne beinbruddskader risikerer pasienter infeksjon. Ifølge dataene våre fra andre prosjekter i konfliktområder i Midtøsten-regionen er det sjanse for at dette vil ramme mellom 25 og 40 prosent av pasientene. Dessverre er kapasiteten på laboratoriene i Gaza ikke god nok til å utføre tilstrekkelige tester for å identifisere eventuelle infeksjoner. Det er også først når såret er ordentlig grodd, stabilisert og infeksjonsfritt at man kan starte å bygge opp beinet igjen. I ettertid må disse pasientene få tett medisinsk oppfølging og fysioterapi for å oppnå best mulig resultat. 

Tusenvis av ubevæpnede mennesker skutt på Gazastripen

Artikkelen fortsetter under bildet

Ahmed (38) ble skutt og såret av den israelske hæren i mai 2018. Han trenger tett medisinsk oppfølging for å bygge opp beinet sitt.
Her står han foran gården sin i Rafah, sør på Gazastripen. Foto: Mohammed Abed 

 

Mot slutten av 2018 drev vi fem klinikker hvor vi skiftet bandasjer, utførte fysioterapi og smertelindring. Vi økte også den kirurgiske kapasiteten vår, og åpnet en avdeling for innlagte pasienter i Al alwa-sykehuset i Jabalia. Vi utførte også plastisk- og ortopedisk kirurgi på sykehusene Al Shifa- og Al Salam.  

I løpet av året utførte vi også en rekke akutte kirurgiske inngrep på andre sykehus og klinikker etter behov. Vi drev også et prosjekt som utførte kirurgi i Yousef-al-Najjar-sykehuset mellom juli og desember, og sendte spesialister innen vaskulærkirurgi til Al Aqsa-sykehuset mellom april og juni.

I løpet av 31. desember hadde 8000 pasienter vært innom de post-operative klinikkene våre, inkludert 3780 traumepasienter. Teamene våre skiftet om lag 107.000 bandasjer, hadde 66.000 fysioterapi-timer, opererte flere enn 1500 traumepasienter og utførte 2320 kirurgiske inngrep. I desember 2018 fulgte vi fremdeles opp rundt 900 pasienter. 

Økning av alvorlige skuddskader på Gaza

Artikkelen fortsetter under bildet

KIRURGI: Et team fra Leger Uten Grenser gir kirurgisk behandling til en palestinsk pasient på Gaza, februar 2016. Foto: Paul Maakad

 

Helsevesenet sliter 

På tross av at vi i 2018 trappet opp arbeidet vårt i Gaza, er det totale helsevesenet fremdeles ikke i stand til å ivareta alle de kompliserte helsebehovene som finnes. Dette må også sees i sammenheng med den ti år lange blokaden, som allerede gikk hardt utover helsevesenet før den plutselige økningen av skadde i 2018. Den manglende kapasiteten i Gaza for rekonstruktiv kirurgi, og at det ikke er gode nok muligheter for å hindre og behandle beininfeksjoner, kan føre til at pasienter risikerer å amputere.

Les om hvordan vi jobber i konfliktområder

Artikkelen fortsetter under bildet

BRANNSIKKERHET: i April 2016 arransjerte våre team en informasjonskampanje om brannsikkerhet på Gaza som nådde over 35.000 barn. Foto: Paul Maakad

 

Behandling av brannskader 

I løpet av året hadde vi også 4475 pasienter på våre post-operative brannskadeklinikker. Her ble det utført kirurgiske inngrep på 129 pasienter. Antall pasienter var ganske likt som året før, men dobbelt så mange hvis man sammenligner med 2015

Forholdene på Gazastripen forverres 

 

Artikkelen fortsetter under bildet

KLINIKK I GAZA: Palestinske mødre og barna deres på venterommet til en av våre tre klinikker på Gazastripen, februar 2016. Foto: Paul Maakad

 

Mental helsehjelp på Vestbredden 

Vi fortsatte i 2018 med å gi mental helsehjelp i Hebron, Nablus og Qalqilya på Vestbredden. Den pågående okkupasjonen, vold og den samfunnsøkonomiske usikkerheten har gått hardt utover befolkningen flere steder på Vestbredden.  Leger Uten Grenser jobbet med å gi støtte til ofre for politisk vold i Hebron, et arbeid som blir gjort gjennom å engasjere lokalsamfunnet. Dette foregikk samtidig som palestinere ble utsatt for flere angrep av israelske bosettere. Hebron er et område hvor det er mye uroligheter på grunn av okkupasjonen, og de fleste av pasientene våre har blitt direkte eller indirekte blitt utsatt for vold. Dette innebærer blant annet at de har fått husene sine raidet av militæret, et familiemedlem har blitt holdt igjen, arrestert, skadet eller drept. Mange lider derfor av angst, depresjon eller andre psykiske lidelser som påvirker hverdagen deres.  

Artikkelen fortsetter under bildet
 
MISTET SØNNEN: Najah El Atrash klarer ikke skille seg fra klærne sønnen Annas Al Atrash hadde på da han døde. Annas var barn nummer fire i en søskenflokk på åtte, og drev familiens skobutikk i Jericho. Han var hovedforsørger for familien. 7. november 2013 ble han drept av en israelsk soldat da han krysset et checkpoint med bilen sin. – Disse klærne er meg så kjære at jeg nekter å gi dem fra meg. Hvorfor? Fordi de fortsatt har Annas blod på seg, forteller Najah. Foto: Anna Surinyach

 

I 2018 ga teamene våre psykoterapi, enten individuelt eller for en hel familie. Vi jobbet også med å øke bevisstheten og kunnskapen om mental helse. Flere enn 1400 pasienter fikk akutt mentalhelsehjelp, og 370 fikk støtte gjennom psykoterapi eller rådgivning. I tillegg ga vi gruppeterapi og lignende aktiviteter til 8800 mennesker. Vi ga også mental helsehjelp i andre byer og landsbyer i Nablus- og Qalqily-governatene. Rundt 40 prosent av pasientene våre i disse prosjektene trenger helsehjelp mot depresjon i ulike grader. De aller fleste av disse er relatert til okkupasjonen. I 2018 så vi også at flere henvendelser enn tidligere kom som følge av vold i hjemmet, noe som kan få alvorlige konsekvenser for menneskenes mentale helse. Totalt utførte vi rundt 2520 psykoterapitimer i Nablus og Qalqily i 2018, og vi tok inn 284 nye pasienter. 40 prosent av pasientene våre var under 18 år. 

Les mer om mental helse

 

 HVORFOR ER VI I PALESTINA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen