Sykepleier fra sykehus i Irak Leger Uten Grenser

Irak

Den langvarige og pågående konflikten i landet har ført til store helsebehov i befolkningen, og vi jobber med alt fra akutt krigskirurgi til grunnleggende helsehjelp. 

MSF

Dette er situasjonen i Irak i dag: 

Siden 2003 har Irak vært svært preget av krig, ustabilitet og uro. Millioner har blitt tvunget på flukt, og det er flere en million mennesker som fremdeles er internt fordrevne. Det er vanskelig for mange å returnere hjem på grunn av at oppbyggingen av landet tar tid, mangel på jobbmuligheter og begrenset tilgang til grunnleggende tjenester – som helsehjelp. Derfor bor mange mennesker fremdeles i flyktningleirer hvor tilgang til grunnleggende tjenester også er begrenset. Konflikten og korona-pandemien har rammet helsevesenet hardt, og det mangler spesialister og helsetilbud for de mange som blir skadd på grunn av vold eller ulykker. Behovet for psykisk helsehjelp er også stort, og mange av pasientene våre lider av stress, angst og posttraumatiske lidelser. 

Les mer: Fem år etter krigen i Mosul, Irak: Historier om tap, fellesskap og håp

Hva gjør Leger Uten Grenser i Irak?

Leger Uten Grenser startet først å jobbe i landet etter at Irak-krigen brøt ut i 2003, da den USA-ledede invasjonen startet. Siden da har vi gitt omfattende helsehjelp i landet og jobber i dag flere steder i landet – inklusive Bagdad og Mosul. Vi jobber med alt fra grunnleggende helsehjelp, ikke-smittsomme-sykdommer, svangerskapshelse, akuttkirurgi og psykisk helsehjelp. 

I 2021 utførte vi 137.100 konsultasjoner, hadde 61.900 pasienter på akuttmottakene våre, assisterte ved 16.800 fødsler og ga 18.700 individuelle pasientkonsultasjoner innen psykisk helse.

Les mer: Itta jobber med covid-19 i Irak

Rahma Dhahir jobber som oversetter ved Nablus-sykehuset vårt vest i Mosul. Foto: Florence Dozol/Leger Uten Grenser

Helsehjelp til mennesker rammet av krig og konflikt

Under den væpnede konflikten mellom IS og irakiske sikkerhetstyrker mellom 2014 og 2017 ble mange sykehus og klinikker skadet eller ødelagt i Nord-Irak og sentral i landet. Mange helsearbeidere ble også tvunget på flukt. Dette har gått utover helsehjelp for blant annet kvinner når det kommer til seksual- og reproduktive helsetjenester. Derfor støttet Leger Uten Grenser distriktsykehuset i Hawija og vi gir mødre- og nyfødthelsehjelp og barnehelsehjelp i Mosul.

Kritisk behov for psykisk helsehjelp utenfor de større byene

I konfliktrammede områder er behovet for psykisk helsehjelp kritisk. Det er altfor få kvalifiserte helsearbeidere på dette feltet, og tilbudet for psykisk helsehjelp er stort sett å finne i de større byene.

Derfor jobber Leger Uten Grenser med dette i Sinuni, Mosuk, Kirkut, Bagdad og andre områder i Irak.   

Les mer: Hvordan vi jobber med nødhjelp i konfliktsoner

Artikkelen fortsetter under bildet

Faris Jassim på Al-Wahda-sykehuset Leger Uten Grenser driver øst i Mosul. Foto: Florence Dozol/Leger Uten Grenser

Langvarige traumeskader i Bagdad og Mosul 

Vi jobber også med mennesker som har langvarige psykiske lidelser som følge av årevis med krig og konflikt, i tillegg til behandling tidligere skader og brannskader. Leger Uten Grenser har derfor team i Bagdad og i Mosul, som spesialiserer seg på post-operative-skader. Det innebærer også fysioterapi, infeksjonsbehandling og psykisk helsehjelp. Prosjektet vårt i Mosul ble under pandemien omgjort til covid-19-behandlingsenter, men gikk tilbake til vanlig drift i starten av 2021.  

Les mer: Fem år etter krigen i Mosul, Irak: Historier om tap, fellesskap og håp

Behandling av ikke-smittsomme-sykdommer

Høyt blodtrykk, diabetes og hjertesykdommer er store helseutfordringer i Irak, og en av årsakene til at mennesker mister livet. Derfor jobber Leger Uten Grenser med behandling, helseinformasjonsarbeid, i tillegg til psykisk helsehjelp i hawija, Al-Abbasi og i Kirkut. I 2021 fikk flere enn 6000 pasienter behandling av oss mot ikke-smittsomme-sykdommer. 

Tuberkulosebehandling i Bagdad

I Bagdad støtter vi Iraqi National Tuberculosis Institute med å identifisere og diagnostisere mennesker som lider av tuberkulose i hovedstaden. Her har Leger Uten Grenser introdusert en innovativ behandling for pasienter som lider av multiresistent tuberkulose, som innebærer bruken av nye og mer effektive medisiner som tas oralt. Denne behandlingen har også blitt anbefalt av Verdens helseorganisasjon, og innebærer ikke smertefulle daglige injeksjoner. I dag blir nesten alle MDR-TB-pasienter i landet behandlet med de nye medisinene.  

Salim (11) ble påkjørt på vei til skolen og mistet nesten begge beina. Etter flere operasjoner ble han sendt til Leger Uten Grensers post-operative sykehus i Bagdad.
Han tok med seg skolebøkene på sykehuset, og gleder seg til han blir utskrevet og kan gå over til krykker. Foto: Elisa Fourt / Leger Uten Grenser

aktuelt fra Irak

Se flere artikler om Irak