Irak

Foto: Louise Annaud /Leger Uten Grenser

Irak


Den langvarige og pågående konflikten i landet har ført til store helsebehov i befolkningen, og vi jobber med alt fra akutt krigskirurgi til grunnleggende helsehjelp. 

Hjem > Land > Irak
Oppdatert 09.10.2020
        

Dette er situasjonen i Irak

Siden 2003 har Irak vært svært preget av krig, ustabilitet og uro. Millioner har blitt tvunget på flukt, og i 2019 var det fremdeles én million internt fordrevne som ikke kunne returnere hjem. Det betyr at mange er tvunget til å leve i flyktningleirer hvor tilgang på grunnleggende tjenester er begrenset. Konflikten har ødelagt store deler av helsevesenet, og det mangler spesialister og helsetilbud for de mange som blir skadd på grunn av vold eller ulykker. Behovet for mentalhelsehjelp er også stort, og mange vi snakker med lider av stress, angst og posttraumatiske lidelser. 

Feltbrev: Evy forteller om oppdraget sitt fra Irak

Artikkelen fortsetter under bildet

 Pasienter med korona blir henvist til Leger Uten Grensers helsesenter som jobber med korona-behandling, helseinformasjonsarbeid og mentalhelsehjelp. Her blir pasientene til de har avgitt to negative covid-19-tester. Foto: Manhal Alkallak / Leger Uten Grenser

 

Hva gjør vi i Irak?

Leger Uten Grenser startet først å jobbe i landet etter at Irak-krigen brøt ut i 2003, da den USA-ledede invasjonen startet. Siden da har vi gitt omfattende helsehjelp i landet og jobber i dag i seks provinser. Vi jobber med alt fra grunnleggende helsehjelp, svangerskapshelse og akuttkirurgi til mentalhelsehjelp. I 2019 hadde vi nesten 90.000 pasienter på akuttmottakene våre, assisterte ved 11.300 fødsler og ga 33.000 mentalhelsehjelp-pasientkonsultasjoner.

Les våre siste nyheter fra Irak

Leger Uten Grenser er også en del av korona-responsen i landet. Vi støtter helsemyndighetene og jobber blant annet med opplæring og infeksjonskontroll på to sykehus i Bagdad. Vi har gjort om et av helsesentrene våre til behandlingsenter for covid-19. Fra mars til juli 2020 har rundt 500 pasienter vært innlagt på dette senteret.

Les mer: Itta jobber med covid-19 i Irak

Artikkeln fortsetter under bildet

Krig og konflikt har tvunget millioner på flukt i Irak siden 2003. Mange har levd i flyktningleirer i mange år og kan ikke returnere hjem fordi det ikke er trygt. 
Leger Uten Grenser jobber med å gi helsehjelp til flyktninger flere steder i landet. Her fra en leir i Kirkuk. Foto: Narmeen Abbads / Leger Uten Grenser

 

Mentalhelsehjelp etter krigen mot IS

Innbyggerne i Ninewa-provinsen led da krigen mot Den islamske stat rammet regionen. Sykehus og klinikker ble ødelagt, mange mennesker sliter med psykiske skader og traumer, og mange ble internt fordrevne. Vi fokuserte derfor i 2019 på mentalhelsehjelp i alle prosjektene våre i provinsen og utførte rundt 14.000 individuelle mentalhelsekonsultasjoner.

Les mer: Hvordan vi jobber med nødhjelp i konfliktsoner

Artikkelen fortsetter under bildet

Et nyfødt barn på Leger Uten Grensers sykehus Nablus, vest i Mosul. Foto: Manhal Alkallak / Leger Uten Grenesr

 

Svangerskapshelse i Mosul

Vi jobber også med traume- og svangerskapskirurgi i Mosul, og har blant annet plass til 33 innlagte pasienter på et helsesenter vi driver i Øst-Mosul. På Nablus-sykehuset i Vest-Mosul gir vi omfattende svangerskapshelsehjelp. I 2019 var 43.100 innom akuttmottaket vårt og vi assisterte ved 9300 fødsler.

Les mer: Tar imot 170 barn i uka på fødeklinikker i Mosul

Artikkelen fortsetter under videoen

 

Helsehjelp til jesidier

I Sinjar-distriktet jobber vi med seksualhelse og familieplanlegging, i tillegg til fødselshjelp og helsehjelp for nyfødte. I 2019 var 14.600 mennesker innom akuttmottaket vårt i Sinjar.

Akutthelsehjelp i Qayyarah

I Qayyarah har vi et akuttmottak og jobber med mor-barn-helse. Leger Uten Grenser tilbyr også helsetjenester innen ernæring, kirurgi, rehabilitering og brannskader. Dette tilbudet blir benyttet av både flyktninger og lokalsamfunnet.

Bildeserie: Fotograf Harald Henden: Barn født i krig

Artikklen fortsetter under bildet

Salim (11) ble påkjørt på vei til skolen og mistet nesten begge beina. Etter flere operasjoner ble han sendt til Leger Uten Grensers post-operative sykehus i Bagdad.
Han tok med seg skolebøkene på sykehuset, og gleder seg til han blir utskrevet og kan gå over til krykker. Foto: Elisa Fourt / Leger Uten Grenser

 

Rehabilitering i Bagdad

I Bagdad drev vi i 2019 et rehabiliteringssykehus som jobber med smertelindring, fysioterapi og mentalhelse for pasienter som har blitt skadd i vold eller ulykker. Her har vi plass til 30 innlagte pasienter. Vi ga også opplæring til leger og sykepleiere på Imam Ali-sykehuset i Sadr og åpnet et tuberkuloseprosjekt i hovedstaden i 2019.

Les om vårt arbeid med flyktninger i Midtøsten

Et lite barn får hjelp til å puste av ansatte på sykehuset i Qayyarah.
Foto: Brigitte Breuillac / Leger Uten Grenser

 

Kirkuk-provinsen

Kirkuk-provinsen preges av den pågående konflikten og Leger Uten Grenser bidro i 2019 til å rehabilitere helsefasiliteter i Hawija. Vi jobbet også med å gi helsehjelp i Al-Abbasi og Laylan-leiren. Her ga vi grunnleggende helsehjelp, svangerskapshelsehjelp, seksualhelsehjelp og familieplanleggingstjenester, behandling av kroniske sykdommer, mentalhelse og drev helseinformasjonsarbeid. Vi støttet også opp på flere avdelinger på sykehuset i Hawija.

Dohuk-provinsen

Fra oktober og ut året 2019 oppsto det sammenstøt nordøst i Syria. Flere enn 17.000 mennesker flyktet over grensen og inn i Irak. Det gjorde at vi satte opp mobile klinikker for å bistå med helsehjelp i 2019. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Her ga vi helsehjelp gjennom mobile klinikker utenfor en flyktningleir i Habbaniya Tourist City.
Foto: Mirella Hodeib / Leger Uten Grenser

 

Dhi Qar-provinsen

Etter en rekke protester sør i landet mot slutten av 2019 rykket Leger Uten Grenser ut og bisto med opplæring av helsearbeidere, blant annet i hvordan man jobber når mange pasienter blir skadd på en gang. Vi hjalp også til med å klargjøre akutthelsepostene. 

Diyala-provinsen

I Diyala arbeidet vi i 2019 med å gi helsehjelp til de mange internt fordrevne og lokalsamfunnet der de bor. Det innebar blant annet å gi grunnleggende helsehjelp og behandling av kroniske sykdommer i to flyktningleirer og fire andre klinikker i provinsen. 

Nasrin har problemer med blodtrykket og nyrene. Hun ble henvist videre fra en av våre mobile klinikker, men det er langt å gå til sykehuset i Kirkuk. Foto: Baudouin Nach / Leger Uten Grenser

 

 

 HVORFOR ER VI I IRAK 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen