Iran

Foto: Mahsa Ahrabi-Fard / Leger Uten Grenser

Iran


I Iran jobber vi med å gi helsehjelp til ulike sårbare grupper i hovedstaden og nær grensen mot Afghanistan. 

Hjem > Land > Iran
Oppdatert 30.03.2020
        

Vi rykket også ut etter flommen som rammet landet i 2019. 

Les mer på MSF.org: Flash floods in Iran wash away homes, roads and livelihoods

Vårt arbeid i 2018

Rusmisbrukere er i risiko for å få helseproblemer i Iran, og på seks år doblet antall brukere i landet seg. De sammen med andre sårbare grupper som sexarbeidere, hjemløse og de som tilhører Ghorbati-minoriteten blir stigmatisert og ekskludert, og de har begrenset tilgang på helsehjelp. I 2018 ble dette enda verre - fordi finanskrisen som rammet landet gikk hardt utover helsevesenet. 

I 2018 utførte vi 29,900 pasientkonsultasjoner, hadde 3760 individuelle mentalhelsekonsultasjoner og behandlet 82 mennesker mot hepatitt C i Iran. 

Les mer om hepatitt 

Artikkelen fortsetter etter bildet

DARVAZEH GHAR: I Darvazeh Ghar distriktet, bor de fattigste i den iranske hovedstaden. Her bor handelsmenn, gatebarn, sexarbeidere og rusavhengige. Marginalisert, neglisjerte og mange uten identifikasjonspapirer, har disse menneskene svært begrenset tilgang til grunnleggende helsetjenester. Foto: Samantha Maurin

 

Helsehjelp i Sør-Teheran

Vi hadde i 2018 team i Sør-Teheran som jobbet med behandling av en rekke  smittsomme sykdommer som enkelte sårbare grupper er særlig utsatt for. Dette innebærer blant annet hepatitt-B og C, hiv, tuberkulose og syfilis. 

Gjennom året hadde vi en kraftig økning av hepatitt C-pasienter, 82 prosent mer enn året før. 

Leger Uten Grenser jobbet også med seksualhelse og reproduktiv helse, komplisert gynekologi og fødselshjelp, helsehjelp til nyfødte og helsehjelp for ofre for seksualisert vold. Vi hadde også psykososial støtte og rådgivningstjenester. 

Helsehjelp i Mashdad

I løpet av året åpnet vi også et nytt prosjekt for flyktninger og lokalsamfunnet i Mashdad. Det ligger ved grensen mot Afghanistan og man regner med at det bor rundt to millioner afghanere der. 

Teamene våre jobber med mye av det samme som vi gjør i Sør-Teheran gjennom vanlige- og mobile klinikker. Vi behandler pasienter mot hepatitt C, og vi organiserer et henvisningssystem for pasienter som trenger hiv- og/ eller tuberkulosebehandling. 

Artikkelen fortsetter etter bildet

NYTT HELSESENTER: I april 2012 åpnet Leger Uten Grenser et helsesenter for kvinner og barn under fem år, med spesielt fokus på infeksjonssykdommer som hiv/aids, tuberkulose og hepatitt. Leger Uten Grenser får inn rundt 60 personer hver dag – både gravide, små spedbarn og familier som søker familieplanlegging og pediatriske konsultasjoner. I løpet av et år ble det utført mer en 12.000 konsultasjoner, inkludert nesten 1.700 gynekologiske undersøkelser. En fjerdedel av alle pasientene er barn under fem år.

 

VIDEO: Se video fra et prosjekt vi hadde i 2016 i  Darvazeh Ghar

 

 

 HVORFOR ER VI I IRAN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen