Mexico

Foto: Leger Uten Grenser / Cristopher Rogel Blanquet

Mexico


Leger Uten Grenser jobber med å gi helsehjelp til migranter og flyktninger i Mexico, og gir medisinsk og psykisk helsehjelp i områder som er preget av mye kriminalitet og vold. 

Hjem > Land > Mexico
Oppdatert 11.11.2020

Dette er situasjonen i Mexico: 

I Mexico er det mange migranter, flyktninger og asylsøkere. Det har vært en økning i antall mennesker som har blitt deportert fra USA i påvente av asyl. Mange av disse menneskene trenger grunnleggende helsehjelp, og flere har blitt utsatt for voldshendelser. 

Mange migranter blir også plassert i interneringssentre og deretter deportert tilbake til hjemlandene sine. Leger Uten Grenser besøkte mange interneringssentre i 2019, og snakket ut om overbefolkning, mangel på helsehjelp, og utilstrekkelig tilgang til mat, vann og gode sanitære forhold.  

Les mer: Flyktninger og migranter i Latin-Amerika

Artikkelen fortsetter under bildet

En av våre psykologer snakker med migranter ved et flyktningsenter i Piedras Negras. Vårt arbeid i Mexico fokuserer spesielt på å gi psykisk helsehjelp til migranter og flyktninger. Foto: Leger Uten Grenser / Juan Carlos Tomasi

 

Covid-19-respons 

I Guerrero har Leger Uten Grenser samarbeidet med helsemyndighetene i landet for å gi teknisk støtte på flere offentlige sykehus. Vi tilbyr også opplæring av helsepersonell og støtter den overordnede driften av sykehusene med håndtering av covid-19 pandemien.  

Vi fokuserer også på å hjelpe krisesentre og migrantsentre i landet, slik at også disse kan forberede seg på og takle pandemien på best mulig måte.  

Les mer om vår covid-19-respons verden over: Our response to the coronavirus COVID-19 pandemic

Artikkelen fortsetter under bildet

Bildet er tatt fra et av våre informasjonsmøter om covid-19, der migranter og flyktninger får informasjon om hvordan de skal holde avstand, vaske hender og bruke munnbind. Foto: Leger Uten Grenser / Cristopher Rogel Blanquet

 

Hva gjør vi? 

Leger Uten Grenser har jobbet i Mexico siden 1985, og arbeider i dag i ulike byer i landet, inkludert Nuevo Laredo, Mexicali, Monterrey, Reynosa og Mexico City. I 2019 gjennomførte vi 37.500 pasientkonsultasjoner, 11.100 psykiske helsekonsultasjoner, 2360 konsultasjoner omhandle prevensjon, og bistod ved 24 trygge aborter.  

I 2019 trappet vi opp våre aktiviteter langs den nordlige grensen til USA. Dette gjorde vi fordi vi observerte at beskyttelsessystemet rundt asylsøkerne sviktet i regionen. Migrasjonspolitikken baserte seg på kriminalisering og avskrekking, og tusenvis av migranter befant seg i farlige meksikanske byer. Blant de som fikk helsehjelp av oss langs den nordlige grensen, var det mange som hadde blitt deportert fra USA.  

Teamene våre som allerede jobbet i Mexico City, Tenosique, Coatzacoalcos, Reynosa og Matamoros satte i 2019 opp nye baser i Mexicali, Nuevo Laredo og Monterrey for å bistå det økende antallet mennesker som møtte fysiske, byråkratiske og politiske barrierer i påvente av asyl. Vi så også et økende antall kvinner, barn og familier som hadde flyktet fra vold og fattigdom i hjemlandene sine Honduras, El Salvador og Guatemala.  

Artikkelen fortsetter under bildet

Lurvy Elisa Ramírez ble truffet av et tog da hun flyktet fra Honduras. Som følge av dette måtte hun amputere begge bena. De meksikanske myndigheten nektet å hjelpe henne. Foto: Leger Uten Grenser / Léo Coulongeat 

 

Helsehjelp til flyktninger fra Honduras  

I februar 2019 utplasserte vi et team i Piedras Negras i Coahuila for å gi helsehjelp til 1700 migranter som hadde flyktet fra Honduras og søkt tilflukt i en forlatt lagerbygning. Disse menneskene ble forhindret å dra av politiet og militæret i landet, og ble fraktet med buss til andre like farlige eller enda farligere byer som for eksempel Reynosa.  

Artikkelen fortsetter under bildet

Ved en av våre mobile klinikk jobber en lege, en sykepleier og en psykolog med å gi helsehjelp til flyktninger og migranter i avsidesliggende områder. Foto: Leger Uten Grenser / Léo Coulongeat 

 

Helsehjelp til migranter i Nuevo Laredo 

Nuevo Laredo er det offisielle innreisestedet til USA fra Tamaulipas, og er også et av de viktigste stedene for hjemreise for meksikanske statsborgere. Fra juli 2019 kom det mange mennesker til Nuevo Laredo som hadde blitt sent tilbake til Mexico fra USA i påvente av asyl. Leger Uten Grenser ga helsehjelp i flere ulike deler av byen, og har gjentatte ganger advart om farene ved å tvinge asylsøkere til å oppholde seg i byer som Nuevo Laredo, fordi det er det stedet vi jobber i Mexico der migranter er mest utsatt for kidnapping og utpressing.   

21 prosent av de 643 migrantene vi behandlet gjennom våre psykiske helseprogrammer i Nuevo Laredo i 2019, hadde vært ofre for kidnapping. Vi ser at flere av våre pasienter har vært utsatt for slike farer over lang tid. Mange har flyktet fra hjemmene sine da det er deres eneste mulighet for å overleve, og har opplevd ulike former for vold langs migrasjonsrutene i Mexico.  

Artikkelen fortsetter under bildet

Vi driver det eneste bosentret i byen Reynosa. Vi har plass til 150 personer, men på noen tidspunkter i 2019 var det opp til 450 personer som bodde her. Foto: Leger Uten Grenser / Arlette Blanco

 

Helsehjelp til ofre for ekstrem vold i Mexicali og Monterrey 

I Mexicali satte Leger Uten Grenser opp et konsultasjonsrom der vi gjennomførte pasientkonsultasjoner for migranter, flyktninger, deporterte og internt fordrevne.  

I oktober 2019 lanserte vi også et prosjekt i Monterrey, som er en av byene i Mexico med flest migranter, der vi jobber med å identifisere pasienter som trenger spesialistbehandling etter å ha vært utsatt for ekstreme voldshendelser.   

Vi jobber også med opplæring av helsearbeidere slik at de bedre skal kunne identifisere pasienter som har vært utsatt for ekstrem vold, slik at pasientene kan bli referert til vårt spesialistsenter i Mexico City som gir helsehjelp til ofre for tortur.  

Artikkelen fortsetter under bildet

Helsehjelp til migranter og flyktninger: En av våre sykepleiere hjelper en kvinne og datteren hennes i Coatzacoalcos. Foto: Leger Uten Grenser / Léo Coulongeat

 

Helsehjelp til migranter i Reynosa 

I byen Reynosa jobber vi også med å gi helsehjelp til ofre for vold, inkludert ofre for seksualisert vold. I 2019 var vi vitne til en økning i antallet migranter som kom til oss. Vi måtte derfor trappe opp arbeidet vårt i det eneste bosentret for migranter i byen. Vi har plass til 150 personer, men på noen tidspunkter var det opp til 450 personer som bodde her. Det var også 2000 mennesker som var på venteliste og bodde utenfor bosentret. Disse menneskene var svært utsatt for utpressing, tyveri og seksualisert vold. 

 

VIDEO: Se denne 360-graders videoen om mennesker på flukt i Mexico

 

 

 

 HVORFOR ER VI I MEXICO 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen