Mexico

Foto: Leger Uten Grenser / Cristopher Rogel Blanquet

Mexico


Leger Uten Grenser jobber med å gi helsehjelp til migranter og flyktninger i Mexico, og i områder som er preget av høy kriminalitet og vold. 

Hjem > Land > Mexico
Oppdatert 03.04.2023

Dette er situasjonen i Mexico i dag: 

I 2021 rapporterte FNs høykommisær for flyktninger at rekordmange mennesker ble tvunget på flukt i land i Sentral-Amerika og at situasjonen er en humanitær krise. Hvert år flykter rundt én halv million mennesker fra vold og fattigdom til Mexico i håp om å komme seg videre til USA. Disse menneskene blir systematisk utsatt for flere voldshendelser, og mange har svært begrenset tilgang til helsehjelp. 

På tross av løfter fra den nye administrasjonen i USA om en mer humanan behandling mot udokumenterte migranter og flyktninger som ankommer fra sør, har de fremdeles beholdt de restriktive asyl-policyene, stengt grensene og deporert hundretusenvis mennesker til Mexico og andre land.

Det sammen med krimininalisering av migrasjon har ført til at mange mennesker tar farligere ruter på flukt, noe som gjør dem ekstra utsatt for ran, utnyttelse, tortur, seksualilsert vold og voldtekt og kidnappning. 

Les mer: Mexico: Økt militarisering av grensene gjør livet farlig for migranter

Hva gjør Leger Uten Grenser i Mexico? 

Leger Uten Grenser har jobbet i Mexico siden 1985, og arbeider i dag over store deler av landet, og flere steder med å gi helsehjelp til mennesker rammet av vold og til mennesker på flukt. Dette innebærer helsehjelp til mennesker utsatt for ekstrem vold og tortur, og gjelder både psykisk helse og medisinsk helsehjelp. Leger Uten Grenser fortsetter å sette fokus på de restriktive policiene på migrasjon fra USA og Mexico, som fører til forfølgelse og deportsjon av mennesker på flukt, samt at mange holdes igjen på grensene.  

I 2021 utførte vi blant annet 43.900 konsultasjoner, 7970 mennesker fikk individuelle konsultasjoner innen psykisk helse, 3030 fikk konsultasjoner knyttet til prevansjon og 73 mennesker fikk behandling for tortur. 

Les mer: Rapport: To av tre migranter i Sentral-Amerika har opplevd drap eller kidnapping av et familiemedlem

Artikkelen fortsetter under bildet

En av våre psykologer snakker med migranter ved et flyktningsenter i Piedras Negras. Vårt arbeid i Mexico fokuserer spesielt på å gi psykisk helsehjelp til migranter og flyktninger. Foto: Leger Uten Grenser / Juan Carlos Tomasi

 

Helsehjelp til mennesker på flukt. 

Teamene våre jobber med å bedre helsetilbudet for mennesker gjennom migrasjonsruter i Mexico, hvor vi særlig retter oss mot de mest sårbare. Det innebærer barn, mindreårige uten følge, kvinner som reiser alene, ikke-spansktalende mennesker, eldre, mennesker som tilhører LGBTIQ-gruppen og voldsofre. 

Her rykker vi også ut ulike steder når vi kartlegger spesifikke behov. I 2021 sendte vi blant annet team til den nordlige grensen i Mexico, i Nuevo Laredo i Tamaulipas-staten og Ciudad Acuña i Coahuila-staten, og til sør i Tapachula i Chiapas-staten. 

I Mexico by jobber vi med å gi medisinsk og psykisk helsehjelp, samt fysioterapi og støtter opp sosialarbeid til migranter, flyktninger og til mexicanere som har vært utsatt for ekstrem vold. 

I septemer 2021 assisterte vi tusenvis av mennesker som var fanget under svært vanskelige forhold i Reynosa og Matamoros. Det innebar blant annet psykisk og medisinsk helseshjelp, helseinformasjonsarbeid, sosialstøtte og vi delte ut rent vann og hygieneartikler. 

Vi utførte også en akuttintervensjon i byen for å støtte den store tilstrømmingen av flyktninger fra Haiti i løpet av siste halvdel av året. 

Les mer: Flyktninger og migranter i Latin-Amerika

Lurvy Elisa Ramírez ble truffet av et tog da hun flyktet fra Honduras. Som følge av dette måtte hun amputere begge bena. De meksikanske myndigheten nektet å hjelpe henne. Foto: Leger Uten Grenser / Léo Coulongeat 

 

 

 

 HVORFOR ER VI I MEXICO 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen