Tadsjikistan

Foto: Leger Uten Grenser / Wendy Marijnissen

Tadsjikistan


Leger Uten Grenser jobber med hiv- og tuberkulosebehandling for barn i Tadsjikistan.

Hjem > Land > Tadsjikistan
Oppdatert 09.03.2023
        

Dette er situasjonen: 

Det er høy forekomst av tuberkulose i Sentral-Asia, og mange i Tadsjikistan. I 2020 ble 66 prosent av landets nye tuberkulose-pasienter funnet gjennom smittesporing, og halvparten var barn. Det viser hvor viktig det er å bruke smittesporing som et verktøy for å bekjempe tuberkulose i landet. 

Glemt krise: Tuberkulose i Øst-Europa og Sentral-Asia

Hva gjør Leger Uten Grenser i Tadsjikistan?

Leger Uten Grenser startet å jobbe i landet for første gang i 1997, og jobber i dag tre steder i landet. Her jobber vi med landets helsemyndigheter med å diagnostisere og behandle barn og familiemedlemmene deres mot resistent tuberkulose.  I mars 2020 startet vi også en pilot-studie hvor vi behandler pasienter med nyere medisiner og med et kortere behandlingsløp. I 2020 hadde vi også et prosjekt som rettet seg mot å beskytte tuberkulose-pasienter mot covid-19.

I 2020 hadde vi 52 tuberkulose-pasienter i behandling i Tadsjikistan. 

Les mer på MSF.org: Our work in Tajikistan

Artikkelen fortsetter etter bildet

Orion er fire år og har tuberkolose. Her står han står på vekten slik at Loanna Haziri, lege for Leger Uten Grenser, kan se om han har forbedret seg i tråd med behandlingen han får. Foto: Wendy Marijnissen

 

Tuberkulosebehandling for barn 

Vi ønsker så godt det lar seg gjøre og behandle pasientene hjemme og på samme tid demonstrere at omfattende tuberkulose-behandling for barn er mulig. 

Vi støtter også et tuberkulose-sykehus for barn i Dushanbe, og en barneavdeling på Machiton-sykehuset. 

Den omfattende behandlingsmodellen for behandling av barn med tuberkulose innebærer oppfølging, testing av nye pasienter, at diagnosen kommer fra et laboratoriet, individuell behandling og psykososial støtte. 

Da Orion var bare ett år gammel, falt han i koma og ble nesten fullstendig lammet på venstre side av kroppen. Syk og betydelig underernært, gav legene han en 10% sjanse for å overleve. Med riktig behandlig og omsorg fra faren og bestefaen, fortsetter han å bedres for hver dag. Foto: Wendy Marijnissen

 

 

 HVORFOR ER VI I TAJIKISTAN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen