Tadsjikistan

Foto: Leger Uten Grenser / Wendy Marijnissen

Tadsjikistan


Tadsjikistan er et fjellrikt land i Sentral-Asia som grenser til Afghanistan, Kina, Kirgisistan og Usbekistan.

Hjem > Land > Tadsjikistan
Oppdatert 21.01.2018
        

Siden november 2011 har Leger Uten Grenser samarbeidet med helsemyndighetene for å diagnostisere og behandle barn og deres familier mot resistente former for tuberkulose.

Leger Uten Grenser startet sitt arbeid i Tadsjikistan i 1997.

Vårt arbeid i 2016

I fjor ble to nye, lovende medisiner, Bedaquilin og Delamanid, tatt i bruk for første gang. Foreløpig er 17 pasienter på Bedaquilin og fire på Delamanid.

Programmet har som mål å behandle pasientene hjemme når det er mulig, og viser at omfattende tuberkulosebehandling av barn er mulig. Leger Uten Grenser støtter også barnesykehuset for tuberkulosebehandling i Dushanbe og barneavdelingen på Machiton sykehus.

Den omfattende modellen for tuberkulosebehandling inkluderer pasientoppfølging, aktiv testing for å finne nye pasienter, laboratoriediagnostisering, individualisert behandling og psykososial støtte (inkludert behandling gjennom lek). Prosjektet behandler også barn som har både tuberkulose i kombinasjon med hiv eller alvorlig underernæring.

Artikkelen fortsetter etter bildet

 UNDERERNÆRT: Orion er fire år og har tuberkolose. Her står han står på vekten slik at Loanna Haziri, lege for Leger Uten Grenser, kan se om han har forbedret seg i tråd med behandlingen han får. Foto: Wendy Marijnissen


I 2016 arbeidet Leger Uten Grenser med helsemyndighetene for å fullføre den tredje versjonen av den pediatriske veiledningen for Tadsjikistan, ved å gi informasjon om beste praksis for behandling av barn med tuberkulose. Siden oppstarten av prosjektet har 147 pasienter med tuberkulose fått behandling.

Artikkelen fortsetter etter bildet

PASIENT:  Da Orion var bare ett år gammel, falt han i koma og ble nesten fullstendig lammet på venstre side av kroppen. Syk og betydelig underernært, gav legene han en 10% sjanse for å overleve. Med riktig behandlig og omsorg fra faren og bestefaen, fortsetter han å bedres for hver dag. Foto: Wendy Marijnissen


I den sørlige delen av landet driver Leger Uten Grenser et barne- og familieprosjektet mot hiv i Kulob. Hovedmålet der er å redusere sykdom og dødelighet hos barn med hiv/aids, med særlig fokus på saminfeksjoner med andre sykdommer og forebygge hiv-smitte. Siden juni har teamet hjulpet 79 pasienter (62 barn og 17 familiemedlemmer) gjennom behandling av infeksjoner, forebygging av hivsmitte og gjennom ernærings- og sosiale støtteprogrammer.
 

 

 HVORFOR ER VI I TAJIKISTAN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen