Ukraina

Foto: Adrienne Surprenant/MYOP

Ukraina


Mens krigen i Ukraina fortsetter, responderer teamene våre på en humanitær krise. 

Hjem > Land > Ukraina
Oppdatert 04.01.2023
        

Hva er situasjonen i Ukraina?

Siden 2014 har det vært uroligheter øst i Ukraina. I slutten av februar 2022 angrep russiske styrker flere byer over hele landet og en fullskala krig brøt ut.  

Minst 7,7 millioner mennesker er registrert å ha flyktet fra Ukraina til andre land i Europa, ifølge FNs høykommisær for flyktninger. Menneskene som er igjen i de konfliktfylte områdene lever ofte uten strøm, mat, rent vann og medisiner. Uro, panikkanfall og søvnproblemer er symptomer vi ser hos mennesker over hele Ukraina. Behovet for psykisk helsehjelp er nå stort.  

Krigen legger også et enormt press på helsevesenet, som har begrenset med personell og forsyninger. Mangel på utstyr og medisiner har vært blant de største problemene sykehus har stått overfor; det er store behov og lagrene blir raskt tomme. 

Leger Uten Grenser har hatt prosjekter i Ukraina siden 1999, men eskaleringen av konflikten førte til at vi måtte ta den vanskelige avgjørelsen om å midlertidig stanse de faste aktivitetene våre. 

Hva gjør Leger Uten Grenser i Ukraina nå?

Krigen i Ukraina fortsetter, og Leger Uten Grenser er til stede for å respondere på den humanitære krisen. Vi gir helsehjelp til mennesker som befinner seg i konfliktfylte områder og til de som har blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine.  Vi donerer medisiner, utstyr og mat til ulike sykehus, og gir opplæring til helsearbeidere.  

Per november har vi flere enn 700 internasjonale og ukrainske ansatte på bakken i Ukraina. 

Harde kamper og angrep gjør det vanskelig, farlig, og til tider umulig å komme seg til ulike områder. Vi jobber i flere deler av landet basert på hvor det er størst behov. 

Medisinsk tog frakter skadde til sykehus

I samarbeid med den ukrainske jernbanen har vi bygd om tog til sykehus på skinner. Togene frakter pasienter fra områder nær aktive krigssoner til sykehus i tryggere områder, der de får den medisinske behandlingen de trenger.  

Mellom 31. mars og 4. november har vi evakuert totalt 2010 mennesker med togene, inkludert pasienter og deres pårørende.  

Les også: «Dere har et sykehustog? Da har jeg pasienter til dere »

Kan du støtte vårt arbeid? Bli fast giver.

Responsen vår i ulike områder av Ukraina

Per november har vi team til stede i Dnipro, Ivano-Frankivsk, Kharkiv, Kyiv, Lviv, Mykolaiv, Odesa, Poltava, Pokrovsk, Kochubeivka, Kostiantynivka, Kryvyi Rih, Uzhhorod, Kropyvnytskyi, Vinnytsia, Zaporizjzja og Zhytomyr.

Sentral-Ukraina 

 • I Hostomel, i nærheten av Busja og Kyiv, arbeider vi fortsatt med å gi helsehjelp og fokuserer spesielt på psykisk helse.  
 • På et sykehus i Kyiv tilbyr vi, i samarbeid med myndighetene, rehabilitering og postoperativ behandling. Behovene for slik behandling er enorm som følge av alvorlige skader påført gjennom brutal krigføring.
 • I Kyiv har vi også begynt å gi psykologisk førsehjelpskurs til ansatte ved jernbanene da de ofte er de første som må ta hånd om evakuerte fra hardt krigsrammede områder.
 • I Kropyvnytskyi har vi donert medisinsk utstyr, gitt opplæring til helsearbeidere og gitt psykisk helsehjelp. Vi donerer nødhjelpspakker til internt fordrevne og støtter et kvinnesykehus med tilbud til overlevende etter seksualisert- og kjønnsbasert vold. 
 • I Vinnytsia fortsetter vi våre mobile klinikker og fokuserer arbeidet i sørlige områder der mange internt fordrevne befinner seg. Mange har ikke ellers tilgang til grunnleggende helsehjelp. Teamene jobber også med psykisk helsehjelp. Vi støtter et sykehus der vi gir fysioterapi og postoperativ behandling av krigsskadde. 

Sørlige Ukraina 

 • I Kryvyi Rih og i områdene rundt har team fra Leger Uten Grenser etablert mobile klinikker som tilbyr helsehjelp. Vi er også til stede nære frontlinjene ved potensielle behov.  
 • Apostolove sykehus utfører vi direkte kirurgisk arbeid. Vi bistår også legevakten og har behandlet over 1000 personer her de siste månedene.
 • I Mykolaiv støtter vi flere sykehus med medisiner og logistikk. Vi tilbyr også psykisk helsehjelp, da behovet for dette er stort.  

Gå i dybden med podcasten «Det du ikke vet»: Glemte pasienter i Ukraina – med lege Morten Rostrup

Nordlige Ukraina 

 • Kharkiv-regionen har mange av de som ble igjen under kampene opplevd isolasjon, frykt og panikk, depresjon eller stress. Mange av dem er eldre som lever med kroniske helseproblemer eller personer med nedsatt funksjonsevne. Teamene våre driver mobile klinikker og rykker ut i områder med mangelfull helsehjelp som følge av krigen. Vi gir grunnleggende helsehjelp, psykisk helsehjelp og jobber innenfor seksuell- og reproduktiv helse.  Vi donerer også hygienesett, medisiner og vannbehandlingssystemer flyktningleirer for internt fordrevne. Vi har etablert en telefontjeneste for Kharkiv by og oblast for å respondere på de pågående behovene for både medisinsk og psykisk helsehjelp. 
 • I Zhytomyr støtter vi et sykehus for tuberkulose-pasienter. Vi gir også sosial og psykisk helsehjelp til tuberkulose-pasienter. I samarbeid med myndighetene har vi nå satt i gang med smittesporing for barn som har vært i nærkontakt med tuberkulosepasienter.

Østlige Ukraina 

 • I områdene rundt Dnipro tilbyr vi helsehjelp til de som har flyktet fra Dontesk og Luhansk regionene. De internt fordrevne oppholder seg nå i rundt 40 forskjellige tilfluktsrom. Der driver vi mobile klinikker hvor vi utfører medisinske undersøkelser, følger opp personer med kroniske sykdommer, gir psykisk helsehjelp, samt seksuell- og reproduktiv helsehjelp. Vi henviser også alvorlig syke pasienter videre.
 • I Zaporizjzja følger vi opp tusenvis av mennesker som har flyktet fra Mariupol og andre områder.  
 • I Donetsk- og Luhansk-regionene støtter vi helsefasiliteter nær frontlinjen. Vi har også en ambulansetjeneste som frakter pasienter som har behov for medisinsk behandling til tryggere områder. 

Vestlige Ukraina 

 • Vi donerer medisinsk utstyr, gir opplæring til helsearbeidere og donerer nødhjelpspakker til internt fordrevne. Vi tilbyr også psykisk helsehjelp.  
 • I Ivano-Frankivsk har vi startet opp gruppeterapi for internt fordrevne. Vi støtter også en klinikk for internt fordrevne i området.

 

For en mer detaljert oversikt over hva vi gjør de ulike stedene les her.   

Hør en av våre ansatte, Olexander fra byen Mariupol, fortelle om situasjonen i byen. Opptak av telefonsamtale 6. mars 2022.

 

Respons i nabolandene

Leger Uten Grenser er også til stede i nabolandene for å gi humanitær og medisinsk hjelp til menneskene som flykter fra landet. Vi er til stede i Belarus, Polen og Russland. 

Les mer om responsen i nabolandene

Aktiviteter før februar 2022

Eskaleringen av konflikten i Ukraina førte til at vi måtte ta den vanskelige avgjørelsen om å midlertidig stanse de faste prosjektene våre, som vi drev frem til februar 2022. Aktivitetene som har blitt satt på pause er blant annet hiv-prosjektet i Severodonetsk, tuberkulose-prosjektet i Zhytomyr og helsetilbudet til konfliktrammede i Donetsk.

Leger Uten Grenser startet å jobbe i Ukraina for første gang i 1999. Siden 2014 har konflikten i Øst-Ukraina gått utover befolkningen og vi har siden da gitt grunnleggende helsehjelp til de som bor nærme frontlinjene. Vi har støttet opp behandling av sykdommer som tuberkulose, hiv og kroniske sykdommer, og vi har bistått i covid-19-responsen.

I 2020 utførte Leger Uten Grenser 3930 pasientkonsultasjoner, 1050 mentalhelsekonsultasjoner, 170 pasienter startet hepatitt-C-behandling og 91 startet behandling for multiresistent tuberkulose. Vi hadde også et hiv-prosjekt i Luhansk.

Artikkelen fortsetter under bildet

Heidi Niehus er sykepleier-ansvarlig og snakker her med en av våre tuberkulose-pasienter Halyna Uavrenko på prosjektet vårt i Zhytomyr. Her får pasienter ny og mer effektiv behandling 
mot multiresistent tuberkulose. Foto: Leger Uten Grenser 

 

Hepatitt C-behandling i Mykolaiv

I 2020 startet 170 pasienter hepatitt-C- behandling i Mykolaiv hvor vi støtter helsemyndighetene med testing og behandling av viruset. Gjennom holdningskampanjer og psykososial støtte har vi også bidratt til å bryte ned stigma til sykdommen, og oppmuntret flere til å bli teste seg og få behandling. Hepaitt-C er et virus som angriper leveren og kan i verste fall uten behandling føre til leversvikt og død. 

Glemt fremskritt 2018: Billigere hepatitt C-medisiner redder liv

Hiv-prosjekt i Luhansk

I Luhansk-regionen støttet vi et nasjonalt hiv-program for å forberede diagnostikk og behandling for pasienter med langtommen hiv-infeksjon.  

Hiv i Ukraina: – Flere må få vite at det er mulig å leve et normalt liv med hiv

Artikkelen fortsetter under bildet

Andrii Konovalov var en av pasientene våre som fikk behandling mot leverviruset hepatitt C for noen år siden. Her tar en test for å sjekke virusmengden. Foto: Andrii Konovalov / Leger Uten Grenser

 

Resistent tuberkulosebehandling i Zhyomyr

I 2019 brukte vi forskning fra prosjektet vi driver samarbeid med helsemyndighetene i Zhyomyr for å bevise at nyere og mer effektiv behandling mot multiresistent tuberkulose kan bli innført i Ukraina. Det betyr bedre diagnostiske verktøy, psykososial og sosialstøtte og mer effektive medisiner. Det innebærer at pasienter ikke trenger å være så mye på sykehuset og behandlingstiden kan kortes ned. Vi bygger også et nytt laboratorium som vil være et av de mest avanserte i regionen.  

Glemt krise 2018: Tuberkulose i øst-europa og sentral-asia

Covid-19-respons

Leger Uten Grenser har støttet covid-19-responsen i Kyiv, Donetsk og Zhytomyr. Teamene våre ga opplæring til offentlige helsearbeidere i smittevern og infeksjonskontroll, og tilbød psykologisk støtte til pasienter og helsepersonell. I Marinka-distriktet, Donetsk-regionen, utført de mobile teamene våre hjemmebesøk, som inkluderte covid-19-testing. I Zhytomyr sørget vi for at tuberkulosepasienter fikk medisinene sine og psykososial støtte gjennom hele nedstengningen.

  

 HVORFOR ER VI I UKRAINA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen