Ukraina
Ukraina
I Ukraina gir vi helsehjelp til mennesker som er rammet av den pågående krigen i landet.
Hva er situasjonen i Ukraina i dag?
Siden 2014 har det vært konflikt i Øst-Ukraina, men i slutten av februar 2022 angrep russiske styrker flere byer over hele landet og en fullskala krig brøt ut. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger har minst 8,2 millioner mennesker flyktet fra Ukraina til andre land i Europa (per mai 2023), og 5 millioner er internt fordrevne, ifølge Den Internasjonale Organisasjonen for migrasjon (IOM). Menneskene som fortsatt befinner seg nær frontlinjene, lever med begrenset tilgang til strøm, mat, rent vann og medisiner. Uro, panikkanfall og søvnproblemer er vanlige symptomer vi ser hos befolkningen. Behovet for psykisk helsehjelp er stort.
Leger Uten Grenser har hatt prosjekter i Ukraina siden 1999, men oppskalerte arbeidet vårt kraftig etter februar 2022.
Hva gjør Leger Uten Grenser i Ukraina nå?
Vi har i dag 769 internasjonale og ukrainske ansatte på bakken i Ukraina, og vi jobber i flere deler av landet der det er størst behov. Vi gir helsehjelp til mennesker som befinner seg i konfliktfylte områder og til de som har blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine.
Dette gjør vi:
- Vi jobber i mobile klinikker, der teamene våre gir grunnleggende helsehjelp, psykisk helsehjelp og seksuell- og reproduktiv helsehjelp. Vi jobber i ulike deler av landet, men er særlig til stedenær frontlinjene og områder som ble tatt tilbake av ukrainske styrker etter lange perioder med russisk okkupasjon.
- Vi sender medisinske donasjoner, inkludert utstyr og medisiner, til sykehus, klinikker og helsestasjonersom mangler dette.
- Vi evakuerer skadde og syke med tog og ambulanser fra områder nær frontlinjen til tryggere områder.
- Vi lærer opp helsepersonell til å håndtere et høyt antall skadde, og vi gir dem opplæring i psykiatrisk omsorg, og psykisk helsevern for helsepersonell.
- Vi jobber med fysioterapi og postoperativ behandling, samt psykologisk støtte til skadde pasienter.
- Vi støtter akutt- og intensivavdelingen ved Kostiantynivka sykehus, i tillegg til at vi støtter den kirurgiske kapasiteten til sykehuset. I 2022 gjennomførte vi 90.800 konsultasjoner og 13.600 konsultasjoner knyttet til mental helse, og 2.560 pasienter ble evakuert med vårt sykehustog.
Hvor i Ukraina jobber vi?
Vi jobber hovedsakelig i sørlige og østlige deler av landet, men har også prosjekter i sentrale deler og vest i landet.
Øst: Kharkiv, Poltava, Dnipro, Zaporizjzja, Kryvyj Rih og ulike områder av Donetsk.
Sør: Mykolajiv, Kherson og Dariivka.
Sentralt: Kirovohrad, Vinnytsia, Tsjerkasy, Zjytomyr, Kyiv.
Vest: Uzhgorod
Medisinsk tog frakter skadde til sykehus
I samarbeid med den ukrainske jernbanen har vi bygd om et tog til sykehus på skinner. Toget frakter pasienter fra områder nær aktive krigssoner til sykehus i tryggere områder, der de får den medisinske behandlingen de trenger.
Både toget og to av våre ambulanser har intensivkapasitet, og vi kan derfor frakte pasienter som befinner seg i en alvorlig tilstand. Toget har vært i drift siden 28. mars 2022, og siden da har 3297 pasienter blitt evakuert.
Toget frakter pasienter til Lviv, Ivano-Frankivsk, Ternopil, Khmelnytskyj, Vinnytsia, Kyiv, Odessa, Tsjernivtsi, Uzhgorod. Det frakter pasienter fra Dnipro, Zaporizjzja, Pokrovsk, Kharkiv, Kherson, Kramatorsk og Mykolajiv.
Artikkelen fortsetter under bildet

Kan du støtte vårt arbeid? Bli fast giver.
Våre siste nyheter fra Ukraina
Hva skjer på de mobile klinikkene?
Vi bistår med helsehjelp der vi ser at krigen skaper nye behov: Mange mennesker med kroniske sykdommer, som diabetes, hjertesykdom, høyt blodtrykk og epilepsi mangler nå tilgang på helsetjenester. Særlig eldre som bor nære frontlinjen, der eksisterende helsetjenester ofte er ødelagt, har store behov.
Vi ser også svært store behov innenfor psykisk helse. Ifølge ukrainske myndigheter lever nå 8 millioner mennesker med psykiske helseutfordringer. Millioner er internt fordrevne og trenger tilgang på helsehjelp der de nå befinner seg, mens de som bor nær frontlinjen også har blitt fratatt helsetjenester som er ødelagt av krigen.
På de mobile klinikkene våre gir våre psykologer, leger og helseinformasjonsarbeidere både medisinske og psykologiske konsultasjoner, i tillegg til at vi hjelper helsevesenet med opplæring og ombygging av helsefasiliteter.
Akuttmedisin, intensivbehandling og kirurgi
Nær den østlige frontlinjen behandler våre team pasienter med skuddskader og personer som har blitt truffet av bomber eller granatsplinter. Samtidig trenger fortsatt trafikkskadde og mennesker med alvorlige hjerteproblemer akutt medisinsk hjelp.
Kostiantynivka er et av de siste sivile sykehusene som opererer nær den østlige frontlinjen. I august 2022 opprettet Leger Uten Grenser-team en akuttavdeling, to senger på intensivavdelingen og ett operasjonsrom på sykehuset. Vi bistår nå arbeidet på sykehuset for å lette trykket for de ansatte. Blant krigsskadde er antallet alvorlige tilfeller svært høyt – hver femte pasient er et «rødt tilfelle», noe som indikerer umiddelbar fare for pasientens liv og at behandlingsvinduet bør være innenfor 30-60 minutter etter første medisinske kontakt.
Fysioterapi, postkirurgi og psykologisk oppfølging
Uten oppfølging for krigsskadde, risikerer de å få livsvarige skader. Før krigen var rehabiliterings- mentalhelsetilbudet i landet begrenset, men nå er behovet enormt. Vi bistår derfor helsemyndighetene innenfor dette feltet. I Kyiv og Vinnytsia har vi blant annet et team sammensatt av både psykologer og fysioterapeuter, som jobber for å gi helhetlig behandling til blant andre krigsskadde og ofre for tortur.
Artikkelen fortsetter under bildet

Respons i nabolandene
Leger Uten Grenser er også til stede i nabolandene for å gi humanitær og medisinsk hjelp til menneskene som flykter fra landet. Vi er til stede i Polen og Russland.
Les mer om responsen i nabolandene
Aktivitetene våre før februar 2022
Eskaleringen av konflikten i Ukraina førte til at vi måtte ta den vanskelige avgjørelsen om å midlertidig stanse de faste prosjektene våre, som vi drev frem til februar 2022. Aktivitetene som har blitt satt på pause er blant annet hiv-prosjektet i Severodonetsk, tuberkulose-prosjektet i Zhytomyr og helsetilbudet til konfliktrammede i Donetsk.
Leger Uten Grenser startet å jobbe i Ukraina for første gang i 1999. Siden 2014 har konflikten i Øst-Ukraina gått utover befolkningen og vi har siden da gitt grunnleggende helsehjelp til de som bor nærme frontlinjene. Vi har støttet opp behandling av sykdommer som tuberkulose, hiv og kroniske sykdommer, og vi har bistått i covid-19-responsen.
I 2021 utførte Leger Uten Grenser 2670 pasientkonsultasjoner, 2130 mentalhelsekonsultasjoner, 660 pasienter startet hepatitt-C-behandling og 26 startet behandling for multiresistent tuberkulose. Vi hadde også et hiv-prosjekt i Luhansk.
Hiv i Ukraina: – Flere må få vite at det er mulig å leve et normalt liv med hiv

mot multiresistent tuberkulose frem til februar 2022. Foto: Leger Uten Grenser