Ukraina

Foto: Leger Uten Grenser / Maurice Ressel

Ukraina


Konflikten øst i Ukraina har vært psykisk belastende for befolkningen. 

Hjem > Land > Ukraina
        

Sent i 2013 brøt det ut politiske protester, da den Ukrainske regjerningen trakk seg fra en foreningsavtale med EU. Voldelige sammenstøt mellom politiet og demonstranter fant sted. I februar 2014 ble Ukrainas president Viktor Janukovitsj avsatt, og et voldsomt kaos oppstod. Den store spenningen mellom vestvennlige Kiev og russiskstøttede separatister i de østlige delene av Donetsk og Luhansk, førte til krig.  

Leger Uten Grenser har jobbet i Ukraina siden 1999

Dette gjorde Leger Uten Grenser i Ukraina i 2016

Konflikten i Ukraina fortsatte inn i sitt andre år, politiske forsøk på å finne en løsning gjorde lite fremgang, og befolkningen ved frontlinjen måtte bære den tyngste byrden.

I løpet av 2016 har Leger Uten Grenser fortsatt å drive mobile klinikker langs frontlinjen og økt psykososial og medisinsk hjelp til mennesker som bor i områder kontrollert av Ukrainske myndigheter, og mennesker som er internt fordrevne.

Leger Uten Grensers psykologer arbeidet på 26 steder i den sørlige delen av konfliktsonen, og sørget for totalt 3052 konsultasjoner med pasienter som lider av kronisk stress.

Mange har mistet slektninger eller venner i konflikten, og mange har måttet flykte fordi hjemmene deres har blitt skadet eller ødelagt.

Leger Uten Grenser holdt også gruppeøkter for å bringe eldre mennesker sammen, dette inkluderte også de som er internt fordrevne.

Les mer om psykisk helse

Våre team sørget for behandling av mennesker med kroniske sykdommer, som diabetes eller høyt blodtrykk. Konflikten har ført til at de ikke lenger har samme tilgang til medisiner og hjelp som tidligere. I 2016, utførte Leger Uten Grenser totalt 27.835 konsultasjoner for ikke-innlagte pasienter.

Overføring av aktivitetene i Bakhmut

Leger Uten Grensers team jobbet på 40 steder både i og rundt Bakhmut, hvor vi hjalp mer enn 40.000 innbyggere og 10.000 internt fordrevne.

I juli så vi at kapasiteten til de lokale helsemyndighetene hadde forbedret seg, og at mennesker mottok nødvendig hjelp. Det ble derfor bestemt at Leger Uten Grenser skulle trekke seg ut av området. I andre områder donerte Leger Uten Grenser medisinsk utstyr til helseinstitusjoner og ga fra seg sine aktiviteter, utstyr og forsyninger til andre organisasjoner.

Multiresistent tuberkulose

Leger Uten Grenser fortsatte å gi behandling for multiresistent tuberkulose i fengselsinstitusjoner. Dette ble gjort i byene Mariupol og Bakhmut, og i straffekolonien i Dnipro. I tillegg til medisinsk behandling tilbydde våre team også psykososial assistanse for å støtte pasienter gjennom den vanskelige behandlingen.


Pasienthistorie

Taisiya Gregorivna (82) har bodd i Pavlopil, en landsby et par kilometer fra frontlinjen i Øst-Ukraina, de siste 46 årene. Siden 2014, har Taisiyas hus blitt bombet to ganger, noe som har tvunget henne til å midlertidig flytte til et tryggere sted.

Familien hjalp henne med å bygge opp huset sitt igjen, og hun er derfor tilbake hjemme. I tillegg til dette, lider Taisiya av en hjertesykdom. I løpet av de siste månedene har hun mottatt medisinsk behandling fra Leger Uten Grenser. Hun har også fått mental helseoppfølging, for å takle det hun har gått gjennom.

– Jeg husker ikke akkurat når huset mitt ble skadet av bomber for første gang, men jeg husker at jeg var veldig redd. To bomber traff gaten rett ved siden av hovedinngangen, og splintene ødela vegger og noen vinduer.  Den andre gangen var på vinteren. Jeg var alene hjemme, og det var mørkt ute. Taket ble bombet to ganger. Taket ble ødelagt, og det ble også noen av rommene i huset. Alle vinduene knuste.

Jeg ringte datteren min som bor i Mariupol, og forlot byen dagen etter. Jeg er veldig takknemlig for familien min, mine fire barn, seks barnebarn, and åtte oldebarn. De er en fantastisk støtte. De tar veldig godt vare på meg, det er de som hjalp meg med å komme tilbake hjem. Se deg rundt – det var andre som ikke var like heldige.

  

 HVORFOR ER VI I UKRAINA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen