Ukraina

Foto: Leger Uten Grenser

Ukraina


I Ukraina jobber blant annet Leger Uten Grenser med behandling av hepatitt-C og multiresistent tuberkulose. 

Hjem > Land > Ukraina
Oppdatert 27.04.2021
        

Hva gjør Leger Uten Grenser i Ukraina? 

Leger Uten Grenser startet å jobbe i Ukraina for første gang i 1999. Siden 2014 har konflikten i Øst-Ukraina gått utover befolkningen og vi har de siste fem årene gitt grunnleggende helsehjelp gjennom mobile klinikker til de som bor nærme frontlinjene.

De siste årene har de nasjonale sykehusene i landet gradvis gjenåpnet og vi startet i 2019 å overføre pasientene våre til helsemyndighetene.

I 2019 utførte Leger Uten Grenser nærmere 20.000 pasientkonsultasjoner, 5440 av disse var mentalhelsekonsultasjoner. 510 pasienter startet hepatitt-C-behandling og 110 startet behandling for multiresistent tuberkulose.  

Glemt krise 2018: Tuberkulose i øst-europa og sentral-asia

Artikkelen fortsetter under bildet

Heidi Niehus er sykepleier-ansvarlig og snakker her med en av våre tuberkulose-pasienter Halyna Uavrenko på prosjektet vårt i Zhytomyr. Her får pasienter ny og mer effektiv behandling 
mot multiresistent tuberkulose. Foto: Leger Uten Grenser 

 

Hepatitt C-behandling

I 2019 startet 510 pasienter hepatitt-C- behandling i Mykolaiv hvor vi støtter helsemyndighetene med testing og behandling av viruset. Gjennom holdningskampanjer og psykososial støtte har vi også bidratt til å bryte ned stigma til sykdommen, og oppmuntret flere til å bli teste seg og få behandling. Hepaitt-C er et virus som angriper leveren og kan i verste fall uten behandling føre til leversvikt og død. 

Glemt fremskritt 2018: Billigere hepatitt C-medisiner redder liv

Artikkelen fortsetter under bildet

Andrii Konovalov var en av pasientene våre som fikk behandling mot leverviruset hepatitt C for noen år siden. Her tar en test for å sjekke virusmengden. Foto: Andrii Konovalov / Leger Uten Grenser

 

Resistent tuberkulosebehandling

I 2019 brukte vi forskning fra prosjektet vi driver samarbeid med helsemyndighetene i Zhyomyr for å bevise at nhyere og mer effektiv behandling mot multiresistent tuberkulose kan bli innført i Ukraina. Det betyr bedre diagnostiske verktøy, psykososial og sosialstøtte og mer effektive medisiner. Det innebærer at pasienter ikke trenger å være så mye på sykehuset og behandlingstiden kan kortes ned. Vi bygger også et nytt laboratorium som vil være et av de mest avanserte i regionen.  

Les mer: Hva er tuberkulose? 

Artikkelen fortsetter under bildet


Taisiya  forteller om konfikten i Øst-Ukraina

Taisiya Gregorivna (82) har bodd i Pavlopil, en landsby et par kilometer fra frontlinjen i Øst-Ukraina, de siste 46 årene. Siden 2014, har Taisiyas hus blitt bombet to ganger, noe som har tvunget henne til å midlertidig flytte til et tryggere sted.

Familien hjalp henne med å bygge opp huset sitt igjen, og hun er derfor tilbake hjemme. I tillegg til dette, lider Taisiya av en hjertesykdom. I løpet av de siste månedene har hun mottatt medisinsk behandling fra Leger Uten Grenser. Hun har også fått mental helsehjelp, for å takle det hun har vært gjennom.

 

 

– Jeg husker ikke akkurat når huset mitt ble skadet av bomber for første gang, men jeg husker at jeg var veldig redd. To bomber traff gaten rett ved siden av hovedinngangen, og splintene ødela vegger og noen vinduer.  Den andre gangen var på vinteren. Jeg var alene hjemme, og det var mørkt ute. Taket ble bombet to ganger. Taket ble ødelagt, og det ble også noen av rommene i huset. Alle vinduene knuste.

Jeg ringte datteren min som bor i Mariupol, og forlot byen dagen etter. Jeg er veldig takknemlig for familien min, mine fire barn, seks barnebarn, and åtte oldebarn. De er en fantastisk støtte. De tar veldig godt vare på meg, det er de som hjalp meg med å komme tilbake hjem. Se deg rundt – det var andre som ikke var like heldige.

 

  

 HVORFOR ER VI I UKRAINA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen