Ukraina

Foto: Andrii Ovod

Ukraina


I Ukraina gir vi helsehjelp til mennesker som er rammet av den pågående krigen i landet. 

Hjem > Land > Ukraina
Oppdatert 04.04.2023
        

Hva er situasjonen i Ukraina i dag?

Siden 2014 har det vært konflikt i Øst-Ukraina, men i slutten av februar 2022 angrep russiske styrker flere byer over hele landet og en fullskala krig brøt ut.  

Ifølge FNS høykommisær for flyktninger har minst 8 millioner mennesker flyktet fra Ukraina til andre land i Europa (per 15.februar 2023), og 5,3 millioner er internt fordrevne, ifølge Den Internasjonale Organisasjonen for migrasjon (IOM). Menneskene som er igjen i de konfliktfylte områdene lever ofte uten strøm, mat, rent vann og medisiner. Uro, panikkanfall og søvnproblemer er vanlige symptomer vi ser hos i befolkningen. Behovet for psykisk helsehjelp er stort.  

Leger Uten Grenser har hatt prosjekter i Ukraina siden 1999, men oppskalerte arbeidet vårt kraftig etter februar 2022.

Hva gjør Leger Uten Grenser i Ukraina nå?

Krigen i Ukraina fortsetter, og Leger Uten Grenser er til stede for å respondere på den humanitære krisen. Vi gir helsehjelp til mennesker som befinner seg i konfliktfylte områder, og til de som har blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine. Harde kamper og angrep gjør dette vanskelig, farlig, og til tider umulig å komme seg til enkelte områder. Men vi har flere enn 800 internasjonale og ukrainske ansatte på bakken i Ukraina, og vi jobber i flere deler av landet der det er størst behov. Vi donerer også medisiner, utstyr og mat til ulike sykehus, og vi gir opplæring til helsearbeidere. 

Aktivitetene våre varierer fra å støtte og jobbe på sykehus og klinikker, ambulansetjenester, sykehustog og vi driver mobile klinikker. Vi jobber med psykisk helsehjelp og med pasienter med kroniske sykdommer. Vi jobber også med krigskirurgi, og gir støtte nær frontlinjene. 

Medisinsk tog frakter skadde til sykehus

I samarbeid med den ukrainske jernbanen har vi bygd om tog til sykehus på skinner. Toget frakter pasienter fra områder nær aktive krigssoner til sykehus i tryggere områder, der de får den medisinske behandlingen de trenger.  

Toget har vært i drift siden 28. mars 2022, og i løpet av året ble totalt 2558 mennesker evakuert med toget, inkludert pasienter og deres pårørende. Så langt i 2023 har toget evakuert 216 personer. 

Les også: «Dere har et sykehustog? Da har jeg pasienter til dere »

Kan du støtte vårt arbeid? Bli fast giver.

Responsen vår i ulike områder av Ukraina

Per februar 2023 har vi team til stede i Dnipro, Lyman, Pokrovsk, Kostiantynivka, Kryvyi Rih, Apostolove, Mykolaiv, Odesa, Zaporizjzja, Kochubeivka, Kherson, Kharkiv, Zhytomyr, Kyiv, Poltava, Vinnytsia, Kropyvnytskyi, Ivano-Frankivsk, Lviv, Uzhhorod.

Sentral-Ukraina 

  • I Hostomel, i utkanten av Kyiv, driver Leger Uten Grenser et prosjekt for å gi behandling til torturofre.Teamene våre gir også psykisk helsehjelp på ti forskjellige steder utenfor Kiev. 
  • På et sykehus i Kyiv jobber vi i samarbeid med myndighetene med rehabilitering og post-operativ behandling. Behovene for denne typen behandling er enorm som følge av alvorlige skader fra den brutale krigføringen.
  • I Kyiv har vi også startet med å gi psykologisk førsehjelpskurs til ansatte ved jernbanene da de ofte er de første som må ta hånd om evakuerte fra hardt krigsrammede områder.
  • I Kropyvnytskyi har vi donert medisinsk utstyr, gitt opplæring til helsearbeidere og gitt psykisk helsehjelp. Vi donerer også nødhjelpspakker til internt fordrevne og støtter et kvinnesykehus med tilbud til ofte for seksualisert- og kjønnsbasert vold. 
  • I Vinnytsia fortsetter vi våre mobile klinikker i sørlige områder der mange internt fordrevne befinner seg. Mange her har ellers ikke tilgang til grunnleggende helsehjelp. Teamene jobber også med psykisk helsehjelp. Vi støtter også et sykehus der vi gir fysioterapi og post-operativ behandling til krigsskadde. 

Sørlige Ukraina 

  • I Mykolaiv oblast, og i områder som nylig ble tatt tilbake av de ukrainske styrkene i Kherson oblast, driver vi mobile klinikker. Der gir vi grunnleggende helsehjelp, psykologisk rådgivning og sosialhjelp. Vi bidrar også til rehabilitering av helsefasiliteter som har blitt skadet under kampene. Da områdene i flere måneder ble kontrollert av russiske styrker, var det ekstremt begrenset tilgang til helsehjelp. Men nå som vi har tilgang igjen, ser vi store behov for helsehjelp blant mennesker med kroniske sykdommer som høyt blodtrykk og diabetes. Det er også store psykiske helsebehov, og mange oppsøker psykisk helsehjelp.  
  • I Kryvyi Rih og i områdene rundt har team fra Leger Uten Grenser etablert mobile klinikker som gir helsehjelp. Våre ambulanser frakter også pasienter mellom sykehus i Kryvi Rih og Kherson. 
  • Vi er én av få ikke-statlige organisasjoner som jobber i Kherson by. Der gir vi helsehjelp hovedsaklig til mennesker rammet av ulike ikke-smittomme sykdommer. 

    Gå i dybden med podcasten «Det du ikke vet»: Glemte pasienter i Ukraina – med lege Morten Rostrup

Nordlige Ukraina 

  • Kharkiv-regionen har mange av de som ble igjen under kampene opplevd isolasjon, frykt og panikk, depresjon eller stresslidelser. Mange av dem er eldre mennesker med kroniske helseproblemer eller personer med nedsatt funksjonsevne. Teamene våre driver mobile klinikker og rykker ut i områder med mangelfull helsehjelp som følge av krigen. Vi gir grunnleggende helsehjelp, psykisk helsehjelp og jobber innenfor seksual- og reproduktiv helse.  Vi donerer også hygienesett, medisiner og vannbehandlingssystemer i flyktningleirer for internt fordrevne. Vi har også satt opp en telefontjeneste for Kharkiv by og oblast for å respondere på de pågående behovene for både medisinsk og psykisk helsehjelp. 
  • I Zhytomyr støtter vi et sykehus for tuberkulose-pasienter. Vi gir også sosial og psykisk helsehjelp til tuberkulose-pasienter. I samarbeid med myndighetene har vi nå satt i gang med smittesporing for barn som har vært i nærkontakt med tuberkulosepasienter.

Østlige Ukraina 

  • I områdene rundt Dnipro tilbyr vi helsehjelp til de som har flyktet fra Dontesk og Luhansk regionene. De internt fordrevne oppholder seg nå i rundt 40 forskjellige tilfluktsrom. Der driver vi mobile klinikker hvor vi utfører medisinske undersøkelser, følger opp mennesker med kroniske sykdommer, gir psykisk helsehjelp, samt seksual- og reproduktiv helsehjelp. Vi henviser også alvorlig syke pasienter videre til andre sykehus.
  • I Zaporizjzja følger vi opp tusenvis av mennesker som har flyktet fra Mariupol og andre områder.  
  • I Donetsk-regionen sender vi donasjoner til helsefasiliteter som gir alt fra grunnleggende til avansert helsehjelp. Etter måneder med avbrytelser eller reduserte aktiviteter, prøver helsevesenet nå sakte men sikkert å ta opp aktiviteten. 
  • Vi driver en ambulansetjeneste som frakter pasienter mellom 16 ulike helsefasiliteter i Donetsk. 
  • Vi støtter akuttmottaket ved sykehuset i Kostiantynivka, i tillegg til kirurgisk- intensivavdelingen. Vi jobber sammen med ukrainske helsemyndigheter. 
  • Lyman er et område som ble tatt tilbake av ukrainske styrker sent i 2022, og vi gir grunnleggende helsehjelp i Lyman og områdene rundt. 

Vestlige Ukraina 

  • I vestlige Ukraina donerer vi medisinsk utstyr, gir opplæring til helsearbeidere og donerer nødhjelpspakker til internt fordrevne. Vi tilbyr også her psykisk helsehjelp.  
  • I Ivano-Frankivsk har vi startet opp med å gi gruppeterapi til internt fordrevne. Vi støtter også en klinikk for internt fordrevne i området. I Ivano-Frankivsk støtter vi en poliklinikk og en mobil klinikk med fokus på internt fordrevne. Klinikken er drevet av leger som selv har blitt tvunget på flukt i landet på grunn av krigen.
  • I Uzhhorod og andre områder i utkantstrøk driver vi mobile klinikker som gir helsehjelp til internt fordrevne. 

For en mer detaljert oversikt over hva vi gjør de ulike stedene les her.   

Hør en av våre ansatte, Olexander fra byen Mariupol, fortelle om situasjonen i byen. Opptak av telefonsamtale 6. mars 2022.

 

Respons i nabolandene

Leger Uten Grenser er også til stede i nabolandene for å gi humanitær og medisinsk hjelp til menneskene som flykter fra landet. Vi er til stede i Belarus, Polen og Russland. 

Les mer om responsen i nabolandene

Aktivitetene våre før februar 2022

Eskaleringen av konflikten i Ukraina førte til at vi måtte ta den vanskelige avgjørelsen om å midlertidig stanse de faste prosjektene våre, som vi drev frem til februar 2022. Aktivitetene som har blitt satt på pause er blant annet hiv-prosjektet i Severodonetsk, tuberkulose-prosjektet i Zhytomyr og helsetilbudet til konfliktrammede i Donetsk.

Leger Uten Grenser startet å jobbe i Ukraina for første gang i 1999. Siden 2014 har konflikten i Øst-Ukraina gått utover befolkningen og vi har siden da gitt grunnleggende helsehjelp til de som bor nærme frontlinjene. Vi har støttet opp behandling av sykdommer som tuberkulose, hiv og kroniske sykdommer, og vi har bistått i covid-19-responsen.

I 2021 utførte Leger Uten Grenser 2670 pasientkonsultasjoner, 2130 mentalhelsekonsultasjoner, 660 pasienter startet hepatitt-C-behandling og 26 startet behandling for multiresistent tuberkulose. Vi hadde også et hiv-prosjekt i Luhansk.

Hiv i Ukraina: – Flere må få vite at det er mulig å leve et normalt liv med hiv

Sykepleier Heidi Niehus med en av våre tuberkulose-pasienter Halyna Uavrenko i Zhytomyr. Her fikk pasienter ny og mer effektiv behandling 
mot multiresistent tuberkulose frem til februar 2022. Foto: Leger Uten Grenser 

 

 



 

 HVORFOR ER VI I UKRAINA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen