Ukraina

Foto: Leger Uten Grenser / Maurice Ressel

Ukraina


I Ukraina jobber blant annet Leger Uten Grenser med behandling av kroniske sykdommer, hepatitt C og tuberkulose. 

Hjem > Land > Ukraina
Oppdatert 27.02.2019
        

 

Leger Uten Grenser startet å jobbe i Ukraina for første gang i 1999. Nå jobber vi blant annet med å gi grunnleggende helsehjelp gjennom mobile klinikker, i tillegg til at vi har et hepatitt C- og et tuberkuloseprosjekt i landet. 

I 2017 utførte vi blant annet 26.800 pasientkonsultasjoner, behandlet 120 hepatitt C-pasienter og hadde 44 pasienter med multiresistent tuberkulose i prosjektene våre. 

Les mer om tuberkulose
 

Vårt arbeid i Ukraina i 2017

Artikkelen fortsetter under bildet

- Først var det svært tungt, jeg kunne nesten ikke gå og var svært kortpustet. Nå føler jeg meg mye bedre, jeg kan gå utenfor, jeg er i live! Jeg har 12 barnebarn, og jeg ønsker å kunne bli hos dem, sier Zaurbek. 
Zaurbek (64) har vært i behandling for XDR-tuberkulose siden juli 2016 i Tsjetsjenia.
XDR-TB er en ekstrem form for multiresistent. Han har også hepatitt C-infeksjon, men fikk heldigvis behandling og ble kurert.
Nå fungerer tuberkulose-behandlingen hans bra, og han blir behandlet med de to nye medisinene, Bedaquiline og Delamanid. Foto: Lana Abramova 

 

Leger Uten Grenser jobber på 28 forskjellige steder i Øst-Ukraina i 2017. Her har vi hatt mobile klinikker hvor vi blant annet har jobbet med å gi grunnleggende helsetjenester og mental helsehjelp til mennesker i konfliktområder og internt fordrevne. De fleste pasientene våre er over 50 år og lider av kroniske sykdommer. Leger Uten Grenser drev også opplæring av psykologisk støtte til helsearbeidere og lærere som bor i konfliktsoner.  

Hepatitt C 

I 2017 startet Leger Uten Grenser et hepatitt C-program i Mykolajiv-regionen hvor vi behandler pasientene med svært effektive medisinene daclatasvir og sofosbuvir. Prosjektet tilbyr også testing for viruset, oppfølging og rådgivning. 

Glemt fremskritt: Billigere hepatitt C-medisiner redder liv

 

Tuberkulose

Mot slutten av november i 2017 overleverte Leger Uten Grenser tuberkulose-prosjektet vårt i Dnipro og Donesk. Vi jobber nå med å starte opp et nytt TB-prosjekt i Zhytomor for å behandle pasienter som lider av resistens.  

Glemt krise: tuberkulose i øst-europa og sentral-asia

 

Artikkelen fortsetter under bildet


Pasienthistorie

Taisiya Gregorivna (82) har bodd i Pavlopil, en landsby et par kilometer fra frontlinjen i Øst-Ukraina, de siste 46 årene. Siden 2014, har Taisiyas hus blitt bombet to ganger, noe som har tvunget henne til å midlertidig flytte til et tryggere sted.

Familien hjalp henne med å bygge opp huset sitt igjen, og hun er derfor tilbake hjemme. I tillegg til dette, lider Taisiya av en hjertesykdom. I løpet av de siste månedene har hun mottatt medisinsk behandling fra Leger Uten Grenser. Hun har også fått mental helsehjelp, for å takle det hun har vært gjennom.

– Jeg husker ikke akkurat når huset mitt ble skadet av bomber for første gang, men jeg husker at jeg var veldig redd. To bomber traff gaten rett ved siden av hovedinngangen, og splintene ødela vegger og noen vinduer.  Den andre gangen var på vinteren. Jeg var alene hjemme, og det var mørkt ute. Taket ble bombet to ganger. Taket ble ødelagt, og det ble også noen av rommene i huset. Alle vinduene knuste.

Jeg ringte datteren min som bor i Mariupol, og forlot byen dagen etter. Jeg er veldig takknemlig for familien min, mine fire barn, seks barnebarn, and åtte oldebarn. De er en fantastisk støtte. De tar veldig godt vare på meg, det er de som hjalp meg med å komme tilbake hjem. Se deg rundt – det var andre som ikke var like heldige.

  

 HVORFOR ER VI I UKRAINA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen