Madagaskar

Foto: Iako M. Randrianarivelo/Mira Photo for Leger Uten Grenserr

Madagaskar


Leger Uten Grenser jobber med å gi medisinsk behandling mot underernæring på sørlige Madagaskar. Vi deler også ut matrasjoner og jobber for å forbedre tilgangen til rent vann. 

Hjem > Land > Madagaskar
23.06.2021 | Oppdatert 15.03.2022
        

Dette er situasjonen

Nylige funn fra Madagaskars ernæringsovervåkningssystem, FN-byråer og lignende organisasjoner som jobber i regionen, viser at 74.000 mennesker på sørlige Madagaskar er akutt underernærte. 12.000 er alvorlig underernærte, som er en økning på 80 prosent sammenlignet med siste kvartal i 2020. Nesten 14.000 mennesker sulter nå i Amboasary-distriktet, som er et av de hardest rammede områdene. 

I noen områder er situasjonen så alvorlig at det er på grensen til sultkatastrofe, og situasjonen forventes å bli enda mer utfordrende i de kommende månedene.      

Teamene våre har også avdekket at rundt 28 prosent av barn under fem år i enkelte landsbyer i Amboasary-distriktet i Anôsy-regionen lider av akutt underernæring. En tredjedel av disse er alvorlig underernærte, og risikerer å miste livet.   

Konsekvensene av covid-19-pandemien og den verste tørken på 30 år, er hovedårsakene til den alvorlige situasjonen landet nå står overfor. 

Les mer om situasjonen på Madagaskar.

Syklonene Batsirai og Emnati i februar 2022 

Østlige Madagaskar ble truffet av syklonene Batsirai og Emnati mellom 5. og 22. februar i år. Minst 150 000 mennesker ble rammet, ifølge myndighetene i landet. Teamene våre jobber med å kartlegge behovene og organisere nødhjelpsrespons i de rammede områdene. I tillegg til fysiske skader etter syklonene er det rapportert om økning i diaré, luftveisinfeksjoner og malaria. 

– Av de 19 personene vi testet, var 11 positive for malaria – og det var bare blant de som hadde symptomer. Det er høysesong for malaria i utgangspunktet, men gropene med stillestående vann etter syklonene har forverret situasjonen, sier lege Johnson Heritiana. 

Teamet vårt har gjennomført mer enn 250 konsultasjoner i forskjellige landsbyer i Mananjary-regionen. I tillegg har vi hatt mer enn 100 konsultasjoner daglig i telt ved det offentlige sykehuset i Mananjary, som ble ødelagt av Batsirai-syklonen. 

Begrenset tilgang til helsehjelp i avsidesliggende strøk på Madagaskar er ikke nytt, men ødelagte helsesentre og veier isolerer områdene enda mer. Nødhjelpsoganisasjoner jobber med å transportere både hjelpearbeidere og forsyninger til områder rammet av syklonene. 

Les mer om vår respons her.

Hva gjør vi?

Siden slutten av mars 2021 har teamene våre screenet og behandlet mennesker for akutt underernæring og gitt grunnleggende helsehjelp gjennom mobile klinikker i Amboasary-distriktet. Vi driver nå mobile klinikker på 12 ulike steder og har så langt gjennomført rundt 2700 pasientkonsultasjoner for akutt og alvorlig underernæring.  

Vi jobber også for å forbedre tilgangen til rent vann ved å dele ut vannbeholdere, reparere pumper, samt behandle og frakte vann som er hentet fra elven.   

Vi har nylig også trappet opp arbeidet vårt og vi deler nå ut matrasjoner til familier som har minst ett barn som tar del i ernæringsprogrammet vårt. Vi åpner også snart en klinikk i Ambovombe-distriktet der vi skal gi medisinsk behandling til pasienter som lider av alvorlig akutt underernæring og de medisinske komplikasjonene som er knyttet til dette. Vi forventer å kunne ta i mot de første pasientene ved klinikken rundt slutten av juni.  

Vi har også jobbet i Madagaskar tidligere. I 2017 støttet vi helsedepartementet med å takle et sykdomsutbrudd i havnebyen Tamatave.  

 HVA VI JOBBER MED PÅ MADAGASKAR 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen