Brasil

Foto: Diego Baravelli

Brasil


I Brasil bistår vi sårbare grupper med tilgang til helsehjelp, og vi støtter opp covid-19-responsen flere steder i landet.  

Hjem > Land > Brasil
15.02.2021 | Oppdatert 13.07.2021
        

Hva er situasjonen i Brasil?

Den økonomiske og politiske krisen i Venezuela har skapt den største forflytningen i Latin-Amerika i nyere tid, hele 4,5 millioner mennesker har flyktet fra landet. Titusener har krysset grensene inn til Brasil, de fleste til Roraima-delstaten. Et område hvor det allerede var manglende tilgang til offentlige tjenester. I 2021 har Brasil fortsatt å bli hardt rammet av covid-pandemien, og intensivavdelinger er fylt opp i store deler av landet. 

I slutten av juni 2021 hadde en halv million mennesker mistet livet til viruset. Nå som været blir kaldere i Brasil og korona-viruset fortsetter å herje advarer nasjonale og internasjonale eksperter om en tredje bølge.

Hva gjør Leger Uten Grenser i Brasil? 

Leger Uten Grenser vendte tilbake til Brasil i 2018 for å bistå flyktninger og migranter fra Venezuela i Roraima-delstaten. I 2020 var vi nødt til å oppskalere innsatsen vår i landet på grunn av korona-pandemien, noe vi fortsetter å gjøre i 2021. Vi jobber særlig tett opp mot lokalsamfunnn med begrenset tilgang til helseshjelp. Siden pandemien brøt ut har vi jobbet i åtte brasilianske delstater og støttet mer enn 50 helsefasiliteter med covid-19-respons. Nå jobber vi primært nord i landet, og startet i mars 2021 prosjekter i Porto Velho hvor vi støtter fem akuttavdelinger. Vi jobber også med korona-respons i byen Ji-Paraná, og gir opplæring til helsearbeidere i Pacaraima og Caracaraí.

Les mer: Amazonas: femdobling av antall covid-dødsfall i januar sammenlignet med desember

Covid-19-responsen i Amazonas

Vi har hatt omfattende covid-19-respons i blant annet Manaus og Tefé hvor flere lokalsamfun har vært hardt rammet. Her har vi støttet opp helsemyndighetene med blant annet behandling, opplæring, helseinformasjonsarbeid og donasjoner av oksygen og utstyr. Sykehusene har væt overbelastede, og på et tidspunkt fantes det ikke nok oksygen til alle som hadde behov for det. Nå bistår vi med mentalhelsehjelp for helsearbeidere i Manaus. 

Les mer: Skrekkscenario i Amazonas: ikke nok oksygen igjen til covid-19-pasientene

Helsehjelp til venezuelanske flyktninger og asylsøkere i Roraima 

I 2019 vokste befolkningen i delstaten Roraima med fem prosent, og delstaten er vertskap for rundt 50.000 venezuelanere. I Boa Vista har vi jobbet med blant annet helseinformasjonsarbeid og mentalhelse. Vi har også bistått med vann- og sanitærarbeid og delt ut hygieneartikler. I juni 2019 trappet vi opp arbeidet vårt i Boa Vista ved å gi grunnleggende helsehjelp og svangerskapshjelp på to helsesentre.

Her ble det utført rundt 7580 pasientkonsultasjoner, hvor 500 var koblet til svangerskapshelse. Gjennom ulike helseinformasjonkampanjer nådde også arbeidet vårt rundt 18.000 mennesker. Leger Uten Grenser var også i 2019 den eneste organisasjonen som ga psykisk helsehjelp til venezuelanere i Roraima, et tilbud som 3500 mennesker benyttet seg av i 2019. 

Les mer: Vårt arbeid med flyktninger og migranter i Latin-Amerika

Leger Uten Grenser støtter blant annet José Rodrigues Emergency Unit (UPA) som fokuserer på behandling av covid-19-pasienter i Manaus. Foto: Mariana Abdalla/Leger Uten Grenser

 

 HVORFOR VI ER I BRASIL 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen