Foto: Leger Uten Grenser
Hjem > Om oss > Historie
Nyheter

Historie

19.07.2017 | Oppdatert 19.05.2023
        

Biafra, en provins sør i Nigeria var styrt av en gruppe som ville løsrive provinsen fra resten av Nigeria. Den humanitære situasjonen var svært alvorlig og det var svært vanskelig å få forhandlet fram tilgang til provinsen.

Flere franske leger som hadde jobbet frivillig for Røde Kors, blant andre Max Recamier og Pascal Greletty Bosviel, hadde i en årrekke jobbet under flere væpnede konflikter i verden.

Det var et sjokk for mange å bli kastet inn i en slik blodig konflikt. Plutselig befant de seg i en situasjon der de måtte operere i sykehus som regelmessig ble skutt på av den nigerianske hæren. 

Disse legene, eller «Biafrans», som de også ble kalt, la grunnlaget for en ny form for humanitært arbeid. 

De ville stille spørsmål til det de så, snakke ut og varsle verdenssamfunnet om det de var vitne til. 

De ville sette behovene til de lidende menneskene først, og ikke la politiske grenser sette en stopper for nøytralt, uavhengig og upartisk hjelpearbeid.

Sammen med noen franske journalister grunnla disse legene organisasjonen Medecins Sans Frontieres - Leger Uten Grenser. Organisasjonen ble stiftet i Paris den 22 desember, 1971. De første årene var det rundt 300 frivillige som utgjorde organisasjonen. Det var leger, sykepleiere og annet helsepersonell, inkludert journalistene og de opprinnelige legene som grunnla organisasjonen. 

Les mer: Historier og bilder fra 50 år med humanitært arbeid

Det norske kontoret ble opprettet i 1996, av blant annet lege og feltarbeider Morten Rostrup.

Feltbrev: Morten Rostrup - med Leger Uten Grenser siden 1996

Fra de første oppdragene til i dag

I løpet av de siste 50 årene vi har vært aktive, har vi jobbet i mange forskjellige kriser over hele verden. Her kan du få en liten oversikt.

2022

Krig i Ukraina

I februar 2022 brøt det ut full krig i Ukraina og Leger Uten Grenser trappet opp arbeidet vårt kraftig som følge av dette. Vi har siden da gitt helsehjelp i Ukraina og i nabolandene. 

 «Dere har et sykehustog? Da har jeg pasienter til dere »

TV-aksjonen

I 2022 hadde Leger Uten Grenser TV-aksjonen hvor det til sammen kom inn 293 millioner kroner. Pengene går til å bekjempe livsfarlige infeksjonssykdommer i Bangladesh, Sierra Leone, Den sentralafrikanske republikk og Den demokratiske republikken Kongo. Deler av midlene går også til DNDis arbeid mot å forske og utvikle medisiner mot sovesyke og kala-azar. 

En historisk innsamling for Leger Uten Grenser og TV-aksjonen

2021

Rettferdig fordeling av korona-vaksiner

Verdens rikeste land sørget for at sine innbyggere fikk flere doser av korona-vaksinen, mens lavnntekstland ble utelatt. Leger Uten Grenser protesterte gjennom 2021, og fortsetter å sette fokus på rettferdig fordeling av korona-vaksinering verden over. Nesten 19.000 mennesker i Norge skrev under et vaksineopprop hvor vi krevde at den norske regjeringen måtte gjøre mer for å sikre rettferdig vaksinetilgang globalt. 

5 grunner til å støtte «gamechanger»-forslag i kampen mot korona

Utfordrende hjelpearbeid i Etiopia

Da det brøt ut konflikt i Tigray-regionen i Etiopia i slutten av 2020, rykket Leger Uten Grenser ut med team for å bistå menneskene som ble rammet. Vi var i stand til å gi helshjelp flere steder i Tigray, men i september 2020 måtte vi suspendere alle aktivitetene våre i landet- Dette på tross av at det var store behov som ikke ble dekket. Fremdeles nå i 2022 har vi bare noen få prosjekter i drift i Etiopia. 

Enorme humanitære behov i Etiopia — Vi blir tvunget til å midlertidig stoppe aktivitetene våre

2020

Covid-19 respons

Vi bisto i korona-responsen i mange land vi er til stede i, og støtter også hardt rammede land over hele verden. 

Korona-viruset: Slik jobber vi i land verden over

Vi krever igjen evakuering av sårbare mennesker i Moria-leiren i Hellas

Vi har flere ganger krevd at sårbare flyktninger og migranter i flyktningleirer på de greske øyene må bli evakuert. Menneskene lever under forferdelige forhold og mange er syke. Om koronaviruset vil spre seg i den overfylte flyktningleiren Moria vil konsekvensene bli katastrofale. 

Evakuer barna fra Moria nå! - 46.350 signaturer overlevert regjeringen

Artikkelen fortsetter under bildet

Her blir en ung gutt sjekket for covid-19 i Moria-leiren i Hellas. Utbruddet har så langt ikke spredd seg til flyktningleiren Moria, men Leger Uten Grenser har satt i gang mange tiltak 
for å hindre utbrudd og utfører helsesjekker på flyktningene på klinikken vår utenfor leiren. Foto: Peter Ceasar

 

2019

Dødelig meslingutbrudd i Den demokratiske republikken Kongo

Siden starten av 2019 har Leger Uten Grenser vaksinert flere enn 800.000 barn og behandlet 50.000 mot meslinger i DR Kongo.  Meslingutbruddet var det største pågående meslingutbruddet i verden, og tusenvis av barn mistet livet. 

Glemt krise: Verdens største utbrudd av meslinger raser i DR Kongo

Gjennopptar søk- og redningsarbeid på Middelhavet 

Sammen med SOS MEDITERRANEE startet vi opp søk- og redningsarbeid med båten Ocean Viking på på det sentrale Middelhavet - verdens dødeligste migrantrute. 

Leger Uten Grensers arbeid på Middelhavet

Artikkelen fortsetter under bildet

Gaza juni 2018: Flere enn 2000 pasienter har blitt behandlet mot skuddskader på klinikkene våre i Gaza siden slutten av mars 2018.
Leger Uten Grenser frykter at mange av disse pasientene vil få nedsatt funksjonshemning for resten av livet på grunn av skadene de har pådratt seg.  Foto: Heidi Levine/Sipa Press

 

2018

Skuddskader i Gaza 

Tusenvis av Palestinere ble skutt av israelske soldater da de protesterte på grensen mot Israel i forbindelse med "returmarsjen". Leger Uten Grenser trappet opp innsatsen i Gaza, og sørget for spesialistbehandling for tusenvis av pasienter med kompliserte skuddskader i Gaza.

Dette gjør vi i Palestina

Ebolautbrudd i Den demokratiske republikken Kongo

Ebolautbruddet som startet i 2018 er det største i Den demokratiske republikken Kongo noensinne, frem til april 2020 hadde 3456 personer vært smittet og 2266 døde av viruset. 

DR Kongo: Nye tilfeller av ebola

Artikkelen fortsetter under bildet

En rohingya-familie nær grensen mellom Bangladesh og Myanmar. Foto: AP Photo/Bernat Armangue

 

2017

Hundretusener rohingyaer flykter fra ekstrem vold i Myanmar

I august 2017 flyktet hundretusener rohingyaer til Bangladesh og Leger Uten Grenser trappet opp innsatsen for å respondere på de enorme behovene. 

Rohingya-flyktninger i Bangladesh

Tilbake i Somalia

Etter at sikkerhetssituasjonen tvang oss til å trekke oss ut av Somalia i 2013, starter vi prosjekter igjen i landet.  

Dette gjør vi i Somalia

2016 

EU-Tyrkia avtalen 

I en historisk vending i juni, takker Leger Uten Grenser nei til finansiering fra EU i protest mot deres uryddige og rørete politikk mot flyktninger og migranter.    

Stanser all finansiering fra EU og norske myndigheter på grunn av kynisk og umenneskelig migrasjonspolitikk

Krig i Syria og Jemen

De katastrofale konfliktene i i Syria og Jemen fortsetter. Gjennom hele 2016 ble  angrep på sivile, sykehus, medisinske anlegg og helsearbeidere dessverre hverdags. I mai var verdenlederne enstemmige da de fordømte disse angrepene, likevel fortsatte de.

Slik jobber vi i konfliktområder

ULOVLIG BOMBET: Et sykehus i Øst-Aleppo har bygget opp med sandsekker for beskyttelse etter det var bombet i april 2016. En lege ble drept, og mange sykepleiere skadet. Foto: Karam Almasri 

 

Krise i Borno-delstaten, Nigeria

Mellom april og juni, sultet tusenvis av barn i hjel i staten Borno, i Nigeria. De fleste befant seg for langt unna til at hjelpeorganisasjonene kunne nå dem. Leger Uten Grenser snakker ut om situasjonen og ber myndighetene og det internasjonale samfunnet om å ta tak i problemet med utbredt hungersnød med en gang. Dette er et problem som blir forverret av alle de internt fordrevne og Boko Harams opprør i regionen.    

2015

Angrep i Kunduz, Afghanistan

Ut i de små timer på lørdag, 3 oktober 2015, blir vår akutt tramautiske sykehus i provinsen Kunduz bombet gjentatte ganger av koallisjonsstyrkene. 42 mennesker mister livet, blant dem 24 pasienter og 14 ansatte fra Leger Uten Grenser, sammen med fire helsepersonell. 

HELSEHJELP UNDER ANGREP: Leger Uten Grenser-ansatte gjemmer seg i sjokk i en av de gjennværende delene av sykehuset i Kunduz, rett etter det ble bombet av amerikanske fly 3. oktober 2015. Foto: Leger Uten Grenser.

 

Redningsarbeid i Middelhavet   

I begynnelsen av mai, setter Leger Uten Grenser og Migrant Offshore Aid Station skipet, MY Phoenix, til havs i Middelhavet. Skipet er utstyrt med en klinikk så vi kan tilby medisinsk hjelp til migrantene som forsøker seg på den farefulle reisen til Europa.  

Konflikt i Ukraina

I midten av januar, eskalerer kampene i øst Ukraina til det samme toppnivået som sommeren 2014.  Leger Uten Grenser tilbyr helsetjenester, medisiner og psykologisk hjelp til folk på begge sider av frontlinjen.    

2014

Leger Uten Grensers tale i Sikkerhetsrådet

I september holder liberianske Jackson Naimah,  en legeassistent fra Leger Uten Grenser, en tale for Sikkerhetsrådet. Jackson Naimah tar opp ebolaepidemien og snakker ut om at Leger Uten Grenser ikke lenger kan fortsette å håndtere epidemien alene.

Leger Uten Grenser har nådd sin smertegrense. Han ber om internasjonal støtte. Senere den samme måneden, annonserer Leger Uten Grenser at de vil sette i gang tre behandlingsforsøk mot ebolaviruset på sine sentre i vest Afrika.

TALE I FN: Legeassistent Morgana Wingard Jackson Niamah fra Liberia i Sikkerhetsrådet i New York City. Foto: Leger Uten Grenser

 

Tilbake i Myanmar

Etter ni måneders fravær fra deler av Rakhine i Myanmar, vender Leger Uten Grenser tilbake i desember og  setter i gang igjen (med) sine medisinske aktiviteter og tjenester. I den første måneden etter oppstarten utfører Leger Uten Grenser 3480 konsultasjoner.    

Lanseringen av Missing map-prosjektet

I november blir Missing Maps-prosjektet lansert - som er et samarbeid mellom Leger Uten Grenser, engelske og amerikanske Røde Kors og the Humanitarian OpenStreetMap Team. Formålet med prosjektet er å kartlegge de mest sårbare områdene i diverse utviklingsland slik at individer og organisasjoner kan bruke  informasjonen kartene gir til å takle kriser bedre.

Bombing i Gaza og krise på Vestbredden.

Mellom juli og august trapper Leger Uten Grenser opp arbeidet i de okkuperte palestinske områdene, som en følge av den israelske hærens offensiv i Gaza. De sivile tapene er store, og 21 juli krever Leger Uten Grenser at Israel stanser bombingen.

STORE SIVILE TAP: Etter den israelske militæroprasjonen protective edge startet 8. juli 2014, ble en våpenhvile inngått 26. august på Gaza. De materielle ødeleggelsene var store, og dødstallene var særdeles høye. Over 2000 mistet livet, hvorav en fjerdedel var barn, og mer enn 10.000 skadde. Leger Uten Grenser støttet avdelingen for brannskader på Shifa-sykehuset, og drev en klinikk for postoperativ rehabilitering på Gaza. Bilde tatt 24. oktober 2014. Foto: Joao Laet.

 

Ebola «ute av kontroll»

I juni erklærer Leger Uten Grenser den andre bølgen av utbruddet «helt ute av kontroll», og ber om forsterkninger til vest-Afrika. Leger Uten Grenser fortsetter videre med sitt arbeid og åpner 15 behandlings- og  kontrollsentre, og pleier over 5000 pasienter. 14 ansatte fra Leger Uten Grenser og hundrevis av andre helsearbeidere mister livet av viruset.  

Ebolarespons i Vest-Afrika

I mars begynner Leger Uten Grenser arbeidet mot ebola i Guinea. Ebolaepidemien her ligner ingen annen, og blir av Leger Uten Grenser beskrevet som helt enestående på grunn av den geografiske spredningen av viruset. Verden helseorganisasjon (WHO) hevder at Leger Uten Grenser overdriver.

NØYE HYGIENERUTINER: En sykepleier forbereder mat ov drikkevann til ebolapasienter i Guinea. April 2014 Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos

 

Leger Uten Grenser blir nektet å fortsette prosjekter i Myanmar

I mars blir Leger Uten Grenser beordret av regjeringen i Myanmar om å stanse arbeidet etter at noen offentlige tjenestemenn beskylder Leger Uten Grenser for å favorisere  Rohingya-folket som er muslimer fremfor Rakhine-folket som er buddhister.  Leger Uten Grenser blir tvunget til å avslutte sitt arbeid i Rahkine, slik at rundt 750.00 mennesker  - for det meste Rohingya-folket  - blir frarøvet muligheten til medisinsk hjelp.  

2013  

Borgerkrig i Sør-Sudan

I desember trapper Leger Uten Grenser opp arbeidet sitt etter at konflikten sprer seg i Sør Sudan.  April 2014 kritiserer Leger Uten Grenser FNs fredsbevarende styrker for deres  «skamfullt likegyldige» holdning til de usle boforholdene til de 21.000 internt fordrevne i Juba, hovedstaden i  Sør-Sudan.    

Tyfonen «Haiyan» ødeleggelser på Filippinene

Leger Uten Grenser bidrar kort tid etter at tyfonen “Haiyan”  beveger seg mot land den 8 november. Leger Uten Grenser bistår med hjelp om det enten er akutte helseproblemer eller hverdags helseproblemer på sykehus og på våre mobile klinikker. Vi tilbyr rent vann,  hjelper til med å reparere avløpssystemet og vi bygger opp helsesentrene i de verst berørte områdene.  

KNUSENDE TYFON: Byen Liberty på øya Leyte. Et av stedene rammet hardest av stormen. Foto Agus morales  

 

Kaos i Den den sentralafrikanske republikk

I oktober, forblir Leger Uten Grenser en av få internasjonale medisinske organisasjoner i Den sentralafrikanske republikk som reagerer på den tiltakende volden som har ført landet i kaos.

Spor av nervegass i Syria

I august rapporterer Leger Uten Grenser at flere enn 3000 av deres pasienter viser symptomer på å ha vært i kontakt med giftig nervegass. Dette blir meldt fra medisinske sentre nær der man mistenker et angrep med kjemiske våpen å ha funnet sted - i nærheten av Damaskus.

Tuberkulose-manifestet

Mennesker som daglig lever med multiresistent tuberkulose krever nye medisiner. Leger Uten Grenser støtter kravet. De ber om medisiner som gjør behandlingstiden kortere, mer effektiv og mindre giftig. Flere enn 55.000 mennesker signerer manifestet. Dette er i mars.  

Leger Uten Grenser trekker seg ut av Somalia

I august kutter Leger Uten Grenser all  virksomhet i Somalia etter 22 år. Denne avgjørelsen kommer etter en lang rekke med trusler, kidnappinger, ekstremt voldelige angrep og drap.

Leger Uten Grenser hjelper folk på flukt fra Mali

Etter den anspente situasjonen i Mali utvikler seg rykker den franske hæren inn for å slå ned på det islamistiske opprøret. Leger Uten Grenser fortsetter med sitt nødhjelpsarbeid over hele Mali, og hjelper folk som flykter til nabolandene i et forsøk på å komme vekk fra konflikten.  

2012

Konflikten i Syria

I juli, begynner Leger uten Grenser å tilby medisinsk hjelp i Syria, selv uten tillatelse fra den syriske regjeringen. Leger Uten Grenser setter opp tre feltsykehus nord i landet. Et av feltsykehusene som var plassert i en grotte blir senere bombet, men dette skjer etter at Leger Uten Grenser har flyttet til tryggere omgivelser.

KRIGSKIRURGI: Mohamed undersøkes av Hans Gerber, en tysk anestesilege for Leger Uten Grenser. Mohamed skal operere ut en kule fra mageregionen, her på Leger Uten Grensers klinikk nord i Syria på torsdag 31. januar 2013. Foto: Nicole Tung  

 

Flyktningstrøm skaper krise i Sør-Sudan

Leger Uten Grenser advarer mot de skrekkelige og illevarslende medisinske konsekvensene etter at titusner av nye flyktninger krysser Sudan til Sør-Sudan. Disse flyktningene kommer til overfylte leirer som er ute av stand til å gi grunnleggende og livsnødvendig hjelp. Situasjonen i Upper Nile og Unity States utvikler seg raskt til en fullverdig krise etter at man begynner å gå tom for rent drikkevann og andre livsviktige ressurser.  

Vaksinerer 117.000 mot kolera i Guinea

Leger Uten Grenser vaksinerer 117.000 mot kolera i Boffa-regionen, 150 km nord for Conakry, hovedstaden i Guinea. Dette er første gang mennesker i Afrika blir beskyttet mot kolera med en to-dose oral vaksine.  

2011  

Leger Uten Grenser fordømmer angrep på hjelpearbeidere i Somalia

To av Leger Uten Grensers kollegaer, Phillipe Havet og Andrias Karel Keiluhuo, blir drept av en væpnet mann mens de gjennomfører nødhjelpsarbeid i hovedstaden Mogadishu.  

Foto: Peter Casaer/Leger Uten Grenser

 

Leger Uten Grenser trekker seg ut av Thailand etter 35 år

Måneder med forhandlinger får en skuffende slutt. Leger Uten Grenser får ikke lov av thailandske myndigheter å gi helsehjelp til papirløse migranter og andre sårbare grupper. Detter er mennesker Leger Uten Grenser mener har et stort behov for helsehjelp.  

Jordskjelv i Japan

Leger Uten Grenser støtter et team med seks psykologer. De behandler overlevende etter det ødeleggende jordskjelvet og tsunamien nordøst i Japan 11. mars.  

Akutt medisinsk nødhjelp i Libya

Leger Uten Grenser klarer endelig å levere medisiner og annet medisinsk utsyr til Sirte i Libya  mens kampene pågår. I ti dager forsøker vi å få tilgang til Sirte, hvor helsesituasjonens blir dårligere og dårligere.  

2010

Jordskjelv i Haiti

Etter at et kraftig jordskjelv rammer Haiti 12. januar, utvider Leger Uten Grenser sine prosjekter i landet fra tre til 26 på det meste. Dette er den største intervensjonen Leger Uten Grenser har hatt. Mer enn 173.757 pasienter får medisinsk behandling, og  våre team utfører mer enn 11.748 operasjoner i de påfølgende fem månedene.

I RUINER: Mennesker går blant ruinene i Port-au-Prince på Haiti 28. februar 2010. Store deler av byen ble ødelagt av jordskjelvet 12. januar. Foto: Michael Goldfarb

  

Undernæring i verden

Leger Uten Grenser og fotobyrået VII lanserer multimedia-kampanjen  «Starved For Attention». Kampanjen handler om global underernæring. Utstillingen som alt er blitt stilt ut i USA, Europa og Afrika, fremhever sider av global underernæring som ofte blir oversett, som for ekempel: den dødelige effekten underernæring særlig har på barn. I tillegg viser utstillingen de innovative teknikkene/metodene som Leger Uten Grenser og andre bruker for å bekjempe underernæring.  

Flom i Pakistan

For å møte behovene etter en voldsom flom utvider Leger Uten Grenser sine eksisterende prosjekter, og etablerer i tillegg nye. I løpet av desember har flere team behandlet flere enn 80.000 pasienter, delt ut nærmere 2 millioner liter rent vann og  65.000 livredningspakker.    

Haiti rammes av kolera

I oktober, etter at Haiti blir rammet av kolera, samler Leger Uten Grenser hundrevis av ansatte for å hjelpe de smittede. Vi åpner  50 behandlingssentre for kolera over hele landet. I tillegg lanserer vi offentlige opplysningskampanjer, og behandler flere enn 100.00 pasienter.    

2009

Konflikt i Gaza

Leger Uten Grenser støtter sykehusene i Gaza etter at Israel lanserer en militær offensiv. Etter at en våpenhvile blir annonsert, åpner Leger Uten Grenser et kirurgisk sykehus og tilbyr helsehjelp, rekonstruktiv kirurgi og psykologisk hjelp.

ANNENGRADS FORBRENNING: To år gamle Eshgen Karabi har annengrads forbrenning på ansiktet, halsen og overkroppen. Den israelske hæren bombet huset der hun bodde med familien i Gaza by. Eshgen er en av de første pasientene i det oppblåstbare sykehuset Leger Uten Grenser satt opp uken før. Bilde tatt 27. januar 2009. Foto: Bruno Stevens.

 

Leger Uten Grenser tilbake i Afghanistan

Etter å ha vært borte i fem år,  vender Leger Uten Grenser tilbake til Afghanistan og støtter sykehusene i Kabul og Lashkargah i Helmand-provinsen.  

Et vanskelig år i Sudan

I Darfur blir to prosjektteam fra Leger Uten Grenser kastet ut av myndighetene, og fire ansatte blir kidnappet. Noen prosjekter må derfor avsluttes, men likevel har Leger Uten Grenser gitt nærmere 129.000 konsultasjoner og støtter en rekke lokale helsesentre.

2008

TUSENVIS AV INTERNT FORDREVNE PÅ GRUNN AV POLITISK URO I KENYA

Leger Uten Grenser behandler sårede sivile i hovedstaden, Nairobi, og hjelper internt fordrevne kenyanere i provisoriske leire. Dette er internt fordrevne som har flyktet til den vestlige delen av landet etter at det omstridte presidentvalget fører til utbredt vold.    

SULTKRISE I ETIOPIA

Leger Uten Grenser behandler mer enn 72.000 underernærte barn etter at den store ernæringskrisen feier over den sørlige delen av landet. Krisen er et resultat av tørke, dårlige avlinger og skyhøye matpriser.  

KOLERA I ZIMBABWE

Etter kolerautbruddet i august, og i de neste ti månedene,  behandler Leger Uten Grenser mer enn 65.000 pasienter. I tillegg støtter vi andre klinikker drevet ev regjeringen.  

VOLD MOT SIVILE I DR KONGO

Leger Uten Grenser driver mobile klinikker, kirurgiske prosjekter og tilbyr behandling, råd og veiledning til ofre for seksuell vold mens tusener av kongolesere i Nord Kivu flykter fra væpnede grupper og deres gjentatte angrep mot landsbyene deres.  

Syklone i Myanmar

Hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser som allerede jobber i landet tilbyr hjelp til tusener av internt fordrevne folk som følge av syklonen. Dette skjer mens regjeringen halter/sinker avgjørelsen om å tillate flere hjelpearbeidere inn i landet.  

2007

KONFLIKT GRIPER SOMALIA

De verste kampene på 15 år bryter ut over hele byen og tvinger flere hundretusen sivile til å flykte fra hovedstaden, Mogadishu. Midt under all denne usikkerheten i Mogadishu, driver Leger Uten Grenser med kirurgi, hjelper noen av de internt fordrevne, i tillegg til å fortsette med de ulike medisinske prosjektene i resten av landet.

 Leger Uten Grenser setter opp et matingssenter i Bossaso i Puntland-regionen. Prosjektet behandler 7000 barn under fem år for underernæring. Foto: Rafa Carrascosa  

 

EBOLA BRYTER UT I UGANDA

Flere team fra Leger Uten Grenser sloss mot et ebolautbrudd i Uganda. Etter å ha gjennomført en rask vurdering,  setter Leger Uten Grenser opp isolasjonsenheter på helsesenteret i Kikyo og på sykehuset i Bundibugyo.  

KAMPER UTFOLDER SEG I TSJAD

Flere enn 150.000 internt fordrevne forsøker å overleve i provisoriske leire øst i Tsjad, mens kampene mellom regjeringen og opprørsgruppene øker. Leger Uten Grenser utvider sine medisinske prosjekter og ber det internasjonale samfunnet om å reagere.    

2006

VAKSINASJONSKAMPANJE MOT MESLINGER I DR KONGO

Leger Uten Grenser lanserer en stor vaksinasjonskampanje for meslinger i Den Demokratiske Republikken Kongo. På bare noen få uker får vi vaksinert 359.318 barn under fem år.  

Massivt kolerautbrudd i Angola

Leger Uten Grenser behandler 26.000 pasienter, og sender mer enn 400 tonn med utstyr etter at kolerautbruddet sprer seg fra hovedstaten til over halve landet.  

KRIGEN VENDER TILBAKE I SRI LANKA

Titusener av mennesker flykter fra nord i Sri Lanka etter at nye kamper bryter ut. Leger Uten Grenser tar opp igjen det kirurgiske arbeidet i nord- og sentral-Sri Lanka etter å ha hatt noen tilbakeslag fra myndighetene.  

KRIGSKIRURGI I IRAK  

På grunn av usikre forhold i Irak, fortsetter Leger Uten Grenser med sitt kirurgiske rekonstruksjonsarbeid i Amman i Jordan. Der behandler vi pasienter med alvorlige krigsskader. Disse pasientene blir henvist hit av våre medisinske kollegaer i Irak.  

2005

ERNÆRINGSKRISE I NIGER

Leger Uten Grenser setter i gang med akutt nødhjelp i ulike deler av Niger for å behandle titusener av barn med alvorlig og akutt underernæring. Vi åpner syv helsesentre med muligheter for innleggelser og 27 mobile sentre.

JORDSKJELV RAMMER SØR-ØST ASIA

Leger Uten Grenser driver mobile klinikker for å nå de menneskene som er fanget i de mest avsidesliggende landsbyene. Vi setter opp oppblåsbare operasjonstelt for å behandle de tusener av skadde etter at et massivt jordskjelv rammer deler av Pakistan og India.  

2004

TSUNAMI I ASIA

Leger Uten Grenser reagerer med en gang på tsunamien i Asia. Innen 48 timer hadde vi folk ute i felt og delt ut 32 tonn med medisinsk utsyr, vann og sanitærutstyr. Takket være den store internasjonale responsen på tsunamien, var det verste av nødsituasjonen over i løpet av mai.  Leger Uten Grenser følte at de kunne spørre sine givere om tillatelse til å omfordele noe av midlene som var donert til andre akutte medisinske formål.  99 prosent av giverne ga grønt lys. 

REDDET BARNA SINE: Abdul Muthalib (45) Var en av de heldige som overlevde tsunamien. Han hadde tid til å samle barna sine og klatre opp i høyden. Gården hans ble ødelagt, og han står igjen uten hjem og inntekt. 21. januar 2005 i Lamno, Aceh i Indonesia. Foto: Christian Aslund

 

KRISE I DARFUR  

Leger Uten Grenser åpner matsentre, klinikker og har vaksinasjonskampanjer  i vest-sudan (Darfur) og i Tsjad hvor hundre tusener av de som flykter står i fare for å sulte ihjel. Leger Uten Grenser trekker seg ut av Afghanistan Leger Uten Grenser trekker seg helt ut av Afghanistan etter drapet på fem av våre ansatte, og trusler fra Taliban.  

2003

SIVILE LIDER I DEN DEMOKRATISKE REPUBLIKKEN KONGO

Leger Uten Grenser driver flere medisinske prosjekter for menneskene  som er fanget i konflikten.  

DNDI BLIR TIL

Leger Uten Grenser er medgrunnlegger og er med på å danne den nye organisasjonen The Drugs for Neglected Diseases Initiative som har som mål å utvikle medisiner for glemte sykdommer. 

HARDE KAMPER I LIBERIAS HOVEDSTAD

Leger Uten Grenser forblir i Monrovia for å behandle de etterlatte ofrene fra kampene mellom regjeringen og opprørerene.    

USA INVADERER IRAK

Leger Uten Grenser blir igjen i Baghdad og konfronterer den amerikanske regjeringens svake evne til å tilby medisinsk hjelp til de sivile.

2002

USA-LEDET KOALLIASJON INVADERER AFGHANISTAN

Prosjektene fortsetter, men blir drevet av ansatte fra Afghanistan fordi mange av de internasjonalt ansatte evakueres.    

MALARIA DREPER MILLIONER I AFRIKA

Etter å ha blitt møtt med en enorm motstand mot bruken av vanlige antimalariamidler som klorokin,  øker Leger Uten Grenser bruken av artemisinin-baserte behandlingsformer. Vi presser også på for at denne behandlingsformen skal bli mer tilgjengelig for alle.  

Hungersnød i Angola

Med 200 internasjonale hjelpearbeidere og 2000 lokalt ansatte i Angola, er dette det største tiltaket for å bekjempe hungersnød i Leger Uten Grensers historie.  

HJELPEARBEIDERE ANGREPET

Arjan Erkel fra Leger Uten Grenser blir bortført nord i Kaukasus og blir et offer for den økte faren som man som hjelpearbeider nå møter i konfliktområder verden over.  

2001

HIV/AIDS PANDEMI

Leger Uten Grenser begynner å tilby antiretroviral behandling til mennesker som lever med hiv i disse landene: Thailand, Kambodsja, Kamerun, Guatemala, Kenya, Malawi, og Sør Afrika.  

2000

BORGEKRIG I SIERRA LEONE

Leger Uten Grenser behandler ofre av landets blodige borgerkrig.  

ASYLSØKERE FLYKTER TIL EUROPA

Leger Uten Grenser utvider sine virksomheter og bistår asylsøkere og udokumenterte migranter i Frankrike, Italia, Spania og Belgia.  

1999

KAMPANJE FOR TILGANG PÅ MEDISINER

Millioner av folk dør hvert år av infeksjonssykdommer som lar seg behandle.  Leger Uten Grenser legger press på det internasjonale samfunnet for å øke tilgangen på disse medisinene for verdens fattigste.  

KRISE I KOSOVO

Under NATOS bombing av Serbia, gir vi humanitær hjelp til flyktningene i nabolandene.  

NY KRIG I TSJETSJENIA

Leger Uten Grenser ber om tilgang til Grozny og fordømmer den utbredte bruken av vold fra de russiske styrkene mot sivile.

 LUFTANGREP: Aminat på fem år fikk en hodeskade da familiens gård ble bombet fra luften.12. desember 1999 i Marketi, rundt 40 kilometer fra Grozny i Tsjetsjenia. Foto: olivier Jobard
PROVISORISK SYKEHUS: En Moske gjort om til et sykehus, i Marketi rundt 40 kilometer sør for Grozny. Dette er offer for er russisk luftangrep mot en buss. 15 ble drept og 40 skadet. Tsjetsjenia desember 1999. Foto: Olivier Jobard  

 

NOBELS FREDSPRIS

Leger Uten Grenser blir tildelt Nobel Fredspris og blir hedret for deres humanitære arbeid på flere kontinenter.  

1998

HUNGERSNØD I SØR-SUDAN

Den utbredte hungersnøden i Sør-Sudan skyldes borgerkrigen og tørke. Leger Uten Grenser rykker ut for å tilby hjelp.

BORGEKRIG I DEN DEMOKRATISKE REPUBLIKKEN KONGO

Leger Uten grenser inkluderer behandling av ofre for voldtekt og seksuelle overgrep som en del av nødhjelpen.  

ORKANEN MITCH

Leger Uten Grenser hjelper ofre i Honduras, Nicaragua, Guatemala and El Salvador.

HUNGERSNØD I KOREA

Da vi ikke er i stand til å forsikre oss om at den medisinske nødhjelpen når de mest sårbare, avslutter vi vårt arbeid her etter tre år, men vi fortsetter å gi nødhjelp til flyktninger på vei til Kina.

1997

FLYKTNINGKRISEN I RWANDA FORTSETTER

Leger Uten Grenser kjemper om tilgang til de rwandiske flyktningene. Mange av dem blir massakrert eller dør av sult og sykdom.  

FORSØMTE GATEBARN I MADAGASKAR, BRASIL OG FILIPPINENE

Vi utvider våre medisinske og sosiale prosjekter for sårbare og marginalisert ungdom.  

1996

HJERNEHINNEBETENNELSE I NIGERIA

Leger Uten Grenser vaksinere og behandler 4,5 millioner mennesker.  

1995

MASSAKREN I SREBRENICA

Leger Uten Grenser er vitne til fallet av FNs «beskyttelsessoner», og fordømmer den følgende massakren av opp til 10.000 sivile utført av serbiske tropper.      

ETNISK RENSKNING: Den såkalte beskyttelsessonen FN laget i Srebrenica ble forlatt av sikkerhetsstyrkene. Det som fulgte var en militær offensiv av serbiske styrker og en grusom massakre.Tusenvis av mennesker forsvinner. Leger Uten Grenser behandlet de sårede menneskene i denne enklaven så lenge den var beleiret i 1994-1995. Foto Art Zamur

 

KRIG I TSJETSJENIA

Leger Uten Grenser hjelper sivile innen for landets grenser, og de som befinner seg i flyktningleirene i nabolandene.  

1994

FOLKEMORD I RWANDA

Leger Uten Grenser blir i Kigali mens folkemordet på flere enn 800.000 tutsier og hutuer pågår. Vi tar en avgjørelse vi aldri har tatt før - vi ber om en militær intervensjon. En million flyktninger fra Rwanda ankommer den lille byen Goma i DR Kongo. Innen få dager, er vi med i samarbeidet om det største koleraprosjektet vi har tatt del i noen gang.

FLYKTNINGBØLGE: En transittleir i Rwabusoro for de som blir drevet på flukt som følge av folkemordet. 100.000 mennesker reiste igjennom her på bare ti dager. Juli 1994. Foto: Rober Job  

 

1993-1994  

KRIG I BOSNIA

Våre medisinske prosjekter i regionen blir utvidet til å også gjelde FNs tiltenkte beskyttelsesssoner i Grazed og Srebrenica.  

1993

BORGEKRIG I BURUNDI

Et mislykket statskupp i oktober resulterte i 750.000 flyktninger på vei til nabolandene Rwanda, Tanzania og DR Kongo. Leger Uten Grenser stiller opp med 85 frivillige hjelpearbeidere i regionen, men forsinkelser i det internasjonale nødhjelpsapparatet skaper utbredt hungersnød i flyktningleirene.  

1992

BOSNIA

Leger Uten Grenser fordømmer etnisk rensing og forbrytelser mot menneskeheten.  

KRISE PÅ AFRIKAS HORN

100 frivillige fra Leger Uten Grenser jobber i regionen som er rammet av krig og tørke med en befolkning av internt fordrevne.  

1991

KRISE I KURDISTAN

Det største nødhjelpsprosjektet per dags dato. Leger Uten Grenser hjelper kurdere over hele regionen som har blitt fordrevet på grunn av Gulfkrigen.  

KRISE I SOMALIA

Leger Uten Grenser er den eneste utenlandske aktøren i det krigsherjede Mogadishu. Vi hjelper også flyktninger i andre land.  

DET TIDLIGERE YUGOSLAVIA

Et av kjøretøyene fra Leger Uten Grenser som evakuerer sårede fra Vukovar-sykehuset blir angrepet. Tre av våre hjelpearbeidere blir såret.  

1990

BORGEKRIG I LIBERIA

Våre team tilbyr nødhjelp mens krigen er på sitt verste.  

DRAP I AFGHANISATN      

En logistiker fra Leger Uten Grenser blir drept i Afghanistan. Vi må trekke oss ut.  

1989

JORDSKJELV I ARMENIA

Leger Uten Grenser tilbyr medisinsk hjelp i Sovjetunionen. Irakiske myndigheter angriper irakiske kurdere.  Vi var den første nødhjelpsorganisasjonen som slo alarm om bruken av kjemiske våpen mot kurdere i byen Halabja. Leger Uten Grenser trekker seg ut av Sudan etter at et av våre fly blir skutt ned av en rakett. Fire mennesker blir drept, to av dem er våre frivillige hjelpearbeidere.  

1986

BORGEKRIG I SRI LANKA

Leger Uten Grenser setter opp mobile klinikker, og starter å behandle skadde og traumatiserte mennesker.  

KRIGSKIRURGI: Point Pedro-sykehuset på Jaffna-halvøya. Under borgerkrigen på Sri Lanka hadde Leger Uten Grenser kirurgiske prosjekter. Foto: Leger Uten Grenser

 

1985

KONFLIKT I MELLOM-AMERIKA

Leger Uten Grenser tilbyr medisinsk hjelp i Honduras til flyktninger fra El Salvador og Nicaragua.  

LEGER UTEN GRENSER BLIR KASTET UT FRA ETIOPIA

Leger Uten Grenser blir utvist av regjeringen i Etiopia fordi vi fordømmer regjeringens tvangsforflytting av befolkningen, og kapringen av humanitærhjelpen som var på vei inn i landet.  

1984

HUNGERSNØD I ETIOPIA

Leger Uten Grenser setter i gang ulike tiltak for å behandle underernæring i de hungersrammede områdene i Etiopia.    

1981

VÅRE SYKEHUS BLIR BOMBET

Bombing av våre sykehus i Afghanistan.  

1980 FØRSTE INTERNASJONALE APPELL  

«Walk for survival of Cambodia», er Leger Uten Grensers første appell. Den blir lansert i protest mot vietnamesiske myndigheter som hindrer våre hjelpearbeidere tilgang til Kambodsja.

FOR KAMBODSJA: Claude Malhuret, Xavier Emmanuelli, og Rony Brauman, alle tre tidligere presidenter for Leger Uten Grenser, under «Walk for survival of Cambodia» på grenser til Thailand i1980. Foto: Leger Uten Grenser

 

KRIG I AFGHANISTAN

Etter at Sovjet Unionen invaderte Afghanistan de siste dagene i 1979, utløste det en krig som kom til å vare i ti år. Våre team fra Leger Uten Grenser må jobbe i smug rundt den pakistansk-afghanske grensen. Man måtte reise i ukesvis med esler for å nå pasientene i de mest fjerntliggende områdene.  

FØRSTE ERNÆRINGSPROSJEKT  

I Karamoja-provinsen i Uganda utfører Leger Uten Grenser sitt første ernæringsprosjekt mens borgerkrigen herjer.  

1979

LEGER UTEN GRENSER RESTRUKTURERES

Ledet an av Dr Claude Malhuret og Dr Francis Charhon, beveger Leger Uten Grenser seg bort fra praksisen med å sende leger alene til kriseområder. Organisasjonen blir mer strukturert, og prosjektene blir kvalitetssikret og standardisert.  

1978

HJELP TIL FLYKTNINGER

Leger Uten Grenser lanserer en rekke tiltak for å hjelpe flyktninger i Thailand, eritreiske flyktninger i Sudan, og i Ogaden-regionen i Djibouti under krigen mellom Etiopia og Somalia.

1976

KRIG I LIBANON

Våre team utfører kirurgiske prosjekter i det som er Leger Uten Grensers første store tilstedeværelse i en krigssone.

1975

Kambodsjanske flyktninger

Leger Uten Grenser etablerer sin første store nødhjelpsløsning under en flyktningkrise. Vi tilbyr medisinsk hjelp til den store bølgen av flyktninger fra Kambodsja som søker tilflukt fra Pol Pots styre.  

1974

ORKAN I HONDURAS

Vårt første langsiktige medisinske oppdrag .  

1972

JORDSKJELV I NICARAGUA

Jordskjelvet  i Nicaragua markerer vårt første oppdrag under en naturkatastrofe.  

1971

LEGER UTEN GRENSER BLIR GRUNNLAGT

En gruppe franske leger og journalister danner Leger Uten Grenser i kjølvannet av krigen og hungersnøden i Biafra, Nigeria, og i kjølvannet av  flommen i dagens Bangladesh.    

CHARTERET UNDERSKRIVES: De 13 grunnleggerene av Leger Uten Grneser signerer grunnleggingsdokumentet til organisasjonern i Paris 20. desember 1971 Foto D.R

 

Les våre årlige rapporter om arbeidet vi gjør over hele verden

Mer i denne seksjonen  
Grunnprinsipper
Historie
Styret
Økonomi
Slik jobber vi
Å bære vitne
Glemte kriser
Slik er Leger Uten Grenser bygget opp
Leger Uten Grensers charter
Etiske retningslinjer
Programavdelingen
Foto: Leger Uten Grenser
Hjem > Om oss > Historie
Nyheter

Historie

19.07.2017 | Oppdatert 19.05.2023
        

Biafra, en provins sør i Nigeria var styrt av en gruppe som ville løsrive provinsen fra resten av Nigeria. Den humanitære situasjonen var svært alvorlig og det var svært vanskelig å få forhandlet fram tilgang til provinsen.

Flere franske leger som hadde jobbet frivillig for Røde Kors, blant andre Max Recamier og Pascal Greletty Bosviel, hadde i en årrekke jobbet under flere væpnede konflikter i verden.

Det var et sjokk for mange å bli kastet inn i en slik blodig konflikt. Plutselig befant de seg i en situasjon der de måtte operere i sykehus som regelmessig ble skutt på av den nigerianske hæren. 

Disse legene, eller «Biafrans», som de også ble kalt, la grunnlaget for en ny form for humanitært arbeid. 

De ville stille spørsmål til det de så, snakke ut og varsle verdenssamfunnet om det de var vitne til. 

De ville sette behovene til de lidende menneskene først, og ikke la politiske grenser sette en stopper for nøytralt, uavhengig og upartisk hjelpearbeid.

Sammen med noen franske journalister grunnla disse legene organisasjonen Medecins Sans Frontieres - Leger Uten Grenser. Organisasjonen ble stiftet i Paris den 22 desember, 1971. De første årene var det rundt 300 frivillige som utgjorde organisasjonen. Det var leger, sykepleiere og annet helsepersonell, inkludert journalistene og de opprinnelige legene som grunnla organisasjonen. 

Les mer: Historier og bilder fra 50 år med humanitært arbeid

Det norske kontoret ble opprettet i 1996, av blant annet lege og feltarbeider Morten Rostrup.

Feltbrev: Morten Rostrup - med Leger Uten Grenser siden 1996

Fra de første oppdragene til i dag

I løpet av de siste 50 årene vi har vært aktive, har vi jobbet i mange forskjellige kriser over hele verden. Her kan du få en liten oversikt.

2022

Krig i Ukraina

I februar 2022 brøt det ut full krig i Ukraina og Leger Uten Grenser trappet opp arbeidet vårt kraftig som følge av dette. Vi har siden da gitt helsehjelp i Ukraina og i nabolandene. 

 «Dere har et sykehustog? Da har jeg pasienter til dere »

TV-aksjonen

I 2022 hadde Leger Uten Grenser TV-aksjonen hvor det til sammen kom inn 293 millioner kroner. Pengene går til å bekjempe livsfarlige infeksjonssykdommer i Bangladesh, Sierra Leone, Den sentralafrikanske republikk og Den demokratiske republikken Kongo. Deler av midlene går også til DNDis arbeid mot å forske og utvikle medisiner mot sovesyke og kala-azar. 

En historisk innsamling for Leger Uten Grenser og TV-aksjonen

2021

Rettferdig fordeling av korona-vaksiner

Verdens rikeste land sørget for at sine innbyggere fikk flere doser av korona-vaksinen, mens lavnntekstland ble utelatt. Leger Uten Grenser protesterte gjennom 2021, og fortsetter å sette fokus på rettferdig fordeling av korona-vaksinering verden over. Nesten 19.000 mennesker i Norge skrev under et vaksineopprop hvor vi krevde at den norske regjeringen måtte gjøre mer for å sikre rettferdig vaksinetilgang globalt. 

5 grunner til å støtte «gamechanger»-forslag i kampen mot korona

Utfordrende hjelpearbeid i Etiopia

Da det brøt ut konflikt i Tigray-regionen i Etiopia i slutten av 2020, rykket Leger Uten Grenser ut med team for å bistå menneskene som ble rammet. Vi var i stand til å gi helshjelp flere steder i Tigray, men i september 2020 måtte vi suspendere alle aktivitetene våre i landet- Dette på tross av at det var store behov som ikke ble dekket. Fremdeles nå i 2022 har vi bare noen få prosjekter i drift i Etiopia. 

Enorme humanitære behov i Etiopia — Vi blir tvunget til å midlertidig stoppe aktivitetene våre

2020

Covid-19 respons

Vi bisto i korona-responsen i mange land vi er til stede i, og støtter også hardt rammede land over hele verden. 

Korona-viruset: Slik jobber vi i land verden over

Vi krever igjen evakuering av sårbare mennesker i Moria-leiren i Hellas

Vi har flere ganger krevd at sårbare flyktninger og migranter i flyktningleirer på de greske øyene må bli evakuert. Menneskene lever under forferdelige forhold og mange er syke. Om koronaviruset vil spre seg i den overfylte flyktningleiren Moria vil konsekvensene bli katastrofale. 

Evakuer barna fra Moria nå! - 46.350 signaturer overlevert regjeringen

Artikkelen fortsetter under bildet

Her blir en ung gutt sjekket for covid-19 i Moria-leiren i Hellas. Utbruddet har så langt ikke spredd seg til flyktningleiren Moria, men Leger Uten Grenser har satt i gang mange tiltak 
for å hindre utbrudd og utfører helsesjekker på flyktningene på klinikken vår utenfor leiren. Foto: Peter Ceasar

 

2019

Dødelig meslingutbrudd i Den demokratiske republikken Kongo

Siden starten av 2019 har Leger Uten Grenser vaksinert flere enn 800.000 barn og behandlet 50.000 mot meslinger i DR Kongo.  Meslingutbruddet var det største pågående meslingutbruddet i verden, og tusenvis av barn mistet livet. 

Glemt krise: Verdens største utbrudd av meslinger raser i DR Kongo

Gjennopptar søk- og redningsarbeid på Middelhavet 

Sammen med SOS MEDITERRANEE startet vi opp søk- og redningsarbeid med båten Ocean Viking på på det sentrale Middelhavet - verdens dødeligste migrantrute. 

Leger Uten Grensers arbeid på Middelhavet

Artikkelen fortsetter under bildet

Gaza juni 2018: Flere enn 2000 pasienter har blitt behandlet mot skuddskader på klinikkene våre i Gaza siden slutten av mars 2018.
Leger Uten Grenser frykter at mange av disse pasientene vil få nedsatt funksjonshemning for resten av livet på grunn av skadene de har pådratt seg.  Foto: Heidi Levine/Sipa Press

 

2018

Skuddskader i Gaza 

Tusenvis av Palestinere ble skutt av israelske soldater da de protesterte på grensen mot Israel i forbindelse med "returmarsjen". Leger Uten Grenser trappet opp innsatsen i Gaza, og sørget for spesialistbehandling for tusenvis av pasienter med kompliserte skuddskader i Gaza.

Dette gjør vi i Palestina

Ebolautbrudd i Den demokratiske republikken Kongo

Ebolautbruddet som startet i 2018 er det største i Den demokratiske republikken Kongo noensinne, frem til april 2020 hadde 3456 personer vært smittet og 2266 døde av viruset. 

DR Kongo: Nye tilfeller av ebola

Artikkelen fortsetter under bildet

En rohingya-familie nær grensen mellom Bangladesh og Myanmar. Foto: AP Photo/Bernat Armangue

 

2017

Hundretusener rohingyaer flykter fra ekstrem vold i Myanmar

I august 2017 flyktet hundretusener rohingyaer til Bangladesh og Leger Uten Grenser trappet opp innsatsen for å respondere på de enorme behovene. 

Rohingya-flyktninger i Bangladesh

Tilbake i Somalia

Etter at sikkerhetssituasjonen tvang oss til å trekke oss ut av Somalia i 2013, starter vi prosjekter igjen i landet.  

Dette gjør vi i Somalia

2016 

EU-Tyrkia avtalen 

I en historisk vending i juni, takker Leger Uten Grenser nei til finansiering fra EU i protest mot deres uryddige og rørete politikk mot flyktninger og migranter.    

Stanser all finansiering fra EU og norske myndigheter på grunn av kynisk og umenneskelig migrasjonspolitikk

Krig i Syria og Jemen

De katastrofale konfliktene i i Syria og Jemen fortsetter. Gjennom hele 2016 ble  angrep på sivile, sykehus, medisinske anlegg og helsearbeidere dessverre hverdags. I mai var verdenlederne enstemmige da de fordømte disse angrepene, likevel fortsatte de.

Slik jobber vi i konfliktområder

ULOVLIG BOMBET: Et sykehus i Øst-Aleppo har bygget opp med sandsekker for beskyttelse etter det var bombet i april 2016. En lege ble drept, og mange sykepleiere skadet. Foto: Karam Almasri 

 

Krise i Borno-delstaten, Nigeria

Mellom april og juni, sultet tusenvis av barn i hjel i staten Borno, i Nigeria. De fleste befant seg for langt unna til at hjelpeorganisasjonene kunne nå dem. Leger Uten Grenser snakker ut om situasjonen og ber myndighetene og det internasjonale samfunnet om å ta tak i problemet med utbredt hungersnød med en gang. Dette er et problem som blir forverret av alle de internt fordrevne og Boko Harams opprør i regionen.    

2015

Angrep i Kunduz, Afghanistan

Ut i de små timer på lørdag, 3 oktober 2015, blir vår akutt tramautiske sykehus i provinsen Kunduz bombet gjentatte ganger av koallisjonsstyrkene. 42 mennesker mister livet, blant dem 24 pasienter og 14 ansatte fra Leger Uten Grenser, sammen med fire helsepersonell. 

HELSEHJELP UNDER ANGREP: Leger Uten Grenser-ansatte gjemmer seg i sjokk i en av de gjennværende delene av sykehuset i Kunduz, rett etter det ble bombet av amerikanske fly 3. oktober 2015. Foto: Leger Uten Grenser.

 

Redningsarbeid i Middelhavet   

I begynnelsen av mai, setter Leger Uten Grenser og Migrant Offshore Aid Station skipet, MY Phoenix, til havs i Middelhavet. Skipet er utstyrt med en klinikk så vi kan tilby medisinsk hjelp til migrantene som forsøker seg på den farefulle reisen til Europa.  

Konflikt i Ukraina

I midten av januar, eskalerer kampene i øst Ukraina til det samme toppnivået som sommeren 2014.  Leger Uten Grenser tilbyr helsetjenester, medisiner og psykologisk hjelp til folk på begge sider av frontlinjen.    

2014

Leger Uten Grensers tale i Sikkerhetsrådet

I september holder liberianske Jackson Naimah,  en legeassistent fra Leger Uten Grenser, en tale for Sikkerhetsrådet. Jackson Naimah tar opp ebolaepidemien og snakker ut om at Leger Uten Grenser ikke lenger kan fortsette å håndtere epidemien alene.

Leger Uten Grenser har nådd sin smertegrense. Han ber om internasjonal støtte. Senere den samme måneden, annonserer Leger Uten Grenser at de vil sette i gang tre behandlingsforsøk mot ebolaviruset på sine sentre i vest Afrika.

TALE I FN: Legeassistent Morgana Wingard Jackson Niamah fra Liberia i Sikkerhetsrådet i New York City. Foto: Leger Uten Grenser

 

Tilbake i Myanmar

Etter ni måneders fravær fra deler av Rakhine i Myanmar, vender Leger Uten Grenser tilbake i desember og  setter i gang igjen (med) sine medisinske aktiviteter og tjenester. I den første måneden etter oppstarten utfører Leger Uten Grenser 3480 konsultasjoner.    

Lanseringen av Missing map-prosjektet

I november blir Missing Maps-prosjektet lansert - som er et samarbeid mellom Leger Uten Grenser, engelske og amerikanske Røde Kors og the Humanitarian OpenStreetMap Team. Formålet med prosjektet er å kartlegge de mest sårbare områdene i diverse utviklingsland slik at individer og organisasjoner kan bruke  informasjonen kartene gir til å takle kriser bedre.

Bombing i Gaza og krise på Vestbredden.

Mellom juli og august trapper Leger Uten Grenser opp arbeidet i de okkuperte palestinske områdene, som en følge av den israelske hærens offensiv i Gaza. De sivile tapene er store, og 21 juli krever Leger Uten Grenser at Israel stanser bombingen.

STORE SIVILE TAP: Etter den israelske militæroprasjonen protective edge startet 8. juli 2014, ble en våpenhvile inngått 26. august på Gaza. De materielle ødeleggelsene var store, og dødstallene var særdeles høye. Over 2000 mistet livet, hvorav en fjerdedel var barn, og mer enn 10.000 skadde. Leger Uten Grenser støttet avdelingen for brannskader på Shifa-sykehuset, og drev en klinikk for postoperativ rehabilitering på Gaza. Bilde tatt 24. oktober 2014. Foto: Joao Laet.

 

Ebola «ute av kontroll»

I juni erklærer Leger Uten Grenser den andre bølgen av utbruddet «helt ute av kontroll», og ber om forsterkninger til vest-Afrika. Leger Uten Grenser fortsetter videre med sitt arbeid og åpner 15 behandlings- og  kontrollsentre, og pleier over 5000 pasienter. 14 ansatte fra Leger Uten Grenser og hundrevis av andre helsearbeidere mister livet av viruset.  

Ebolarespons i Vest-Afrika

I mars begynner Leger Uten Grenser arbeidet mot ebola i Guinea. Ebolaepidemien her ligner ingen annen, og blir av Leger Uten Grenser beskrevet som helt enestående på grunn av den geografiske spredningen av viruset. Verden helseorganisasjon (WHO) hevder at Leger Uten Grenser overdriver.

NØYE HYGIENERUTINER: En sykepleier forbereder mat ov drikkevann til ebolapasienter i Guinea. April 2014 Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos

 

Leger Uten Grenser blir nektet å fortsette prosjekter i Myanmar

I mars blir Leger Uten Grenser beordret av regjeringen i Myanmar om å stanse arbeidet etter at noen offentlige tjenestemenn beskylder Leger Uten Grenser for å favorisere  Rohingya-folket som er muslimer fremfor Rakhine-folket som er buddhister.  Leger Uten Grenser blir tvunget til å avslutte sitt arbeid i Rahkine, slik at rundt 750.00 mennesker  - for det meste Rohingya-folket  - blir frarøvet muligheten til medisinsk hjelp.  

2013  

Borgerkrig i Sør-Sudan

I desember trapper Leger Uten Grenser opp arbeidet sitt etter at konflikten sprer seg i Sør Sudan.  April 2014 kritiserer Leger Uten Grenser FNs fredsbevarende styrker for deres  «skamfullt likegyldige» holdning til de usle boforholdene til de 21.000 internt fordrevne i Juba, hovedstaden i  Sør-Sudan.    

Tyfonen «Haiyan» ødeleggelser på Filippinene

Leger Uten Grenser bidrar kort tid etter at tyfonen “Haiyan”  beveger seg mot land den 8 november. Leger Uten Grenser bistår med hjelp om det enten er akutte helseproblemer eller hverdags helseproblemer på sykehus og på våre mobile klinikker. Vi tilbyr rent vann,  hjelper til med å reparere avløpssystemet og vi bygger opp helsesentrene i de verst berørte områdene.  

KNUSENDE TYFON: Byen Liberty på øya Leyte. Et av stedene rammet hardest av stormen. Foto Agus morales  

 

Kaos i Den den sentralafrikanske republikk

I oktober, forblir Leger Uten Grenser en av få internasjonale medisinske organisasjoner i Den sentralafrikanske republikk som reagerer på den tiltakende volden som har ført landet i kaos.

Spor av nervegass i Syria

I august rapporterer Leger Uten Grenser at flere enn 3000 av deres pasienter viser symptomer på å ha vært i kontakt med giftig nervegass. Dette blir meldt fra medisinske sentre nær der man mistenker et angrep med kjemiske våpen å ha funnet sted - i nærheten av Damaskus.

Tuberkulose-manifestet

Mennesker som daglig lever med multiresistent tuberkulose krever nye medisiner. Leger Uten Grenser støtter kravet. De ber om medisiner som gjør behandlingstiden kortere, mer effektiv og mindre giftig. Flere enn 55.000 mennesker signerer manifestet. Dette er i mars.  

Leger Uten Grenser trekker seg ut av Somalia

I august kutter Leger Uten Grenser all  virksomhet i Somalia etter 22 år. Denne avgjørelsen kommer etter en lang rekke med trusler, kidnappinger, ekstremt voldelige angrep og drap.

Leger Uten Grenser hjelper folk på flukt fra Mali

Etter den anspente situasjonen i Mali utvikler seg rykker den franske hæren inn for å slå ned på det islamistiske opprøret. Leger Uten Grenser fortsetter med sitt nødhjelpsarbeid over hele Mali, og hjelper folk som flykter til nabolandene i et forsøk på å komme vekk fra konflikten.  

2012

Konflikten i Syria

I juli, begynner Leger uten Grenser å tilby medisinsk hjelp i Syria, selv uten tillatelse fra den syriske regjeringen. Leger Uten Grenser setter opp tre feltsykehus nord i landet. Et av feltsykehusene som var plassert i en grotte blir senere bombet, men dette skjer etter at Leger Uten Grenser har flyttet til tryggere omgivelser.

KRIGSKIRURGI: Mohamed undersøkes av Hans Gerber, en tysk anestesilege for Leger Uten Grenser. Mohamed skal operere ut en kule fra mageregionen, her på Leger Uten Grensers klinikk nord i Syria på torsdag 31. januar 2013. Foto: Nicole Tung  

 

Flyktningstrøm skaper krise i Sør-Sudan

Leger Uten Grenser advarer mot de skrekkelige og illevarslende medisinske konsekvensene etter at titusner av nye flyktninger krysser Sudan til Sør-Sudan. Disse flyktningene kommer til overfylte leirer som er ute av stand til å gi grunnleggende og livsnødvendig hjelp. Situasjonen i Upper Nile og Unity States utvikler seg raskt til en fullverdig krise etter at man begynner å gå tom for rent drikkevann og andre livsviktige ressurser.  

Vaksinerer 117.000 mot kolera i Guinea

Leger Uten Grenser vaksinerer 117.000 mot kolera i Boffa-regionen, 150 km nord for Conakry, hovedstaden i Guinea. Dette er første gang mennesker i Afrika blir beskyttet mot kolera med en to-dose oral vaksine.  

2011  

Leger Uten Grenser fordømmer angrep på hjelpearbeidere i Somalia

To av Leger Uten Grensers kollegaer, Phillipe Havet og Andrias Karel Keiluhuo, blir drept av en væpnet mann mens de gjennomfører nødhjelpsarbeid i hovedstaden Mogadishu.  

Foto: Peter Casaer/Leger Uten Grenser

 

Leger Uten Grenser trekker seg ut av Thailand etter 35 år

Måneder med forhandlinger får en skuffende slutt. Leger Uten Grenser får ikke lov av thailandske myndigheter å gi helsehjelp til papirløse migranter og andre sårbare grupper. Detter er mennesker Leger Uten Grenser mener har et stort behov for helsehjelp.  

Jordskjelv i Japan

Leger Uten Grenser støtter et team med seks psykologer. De behandler overlevende etter det ødeleggende jordskjelvet og tsunamien nordøst i Japan 11. mars.  

Akutt medisinsk nødhjelp i Libya

Leger Uten Grenser klarer endelig å levere medisiner og annet medisinsk utsyr til Sirte i Libya  mens kampene pågår. I ti dager forsøker vi å få tilgang til Sirte, hvor helsesituasjonens blir dårligere og dårligere.  

2010

Jordskjelv i Haiti

Etter at et kraftig jordskjelv rammer Haiti 12. januar, utvider Leger Uten Grenser sine prosjekter i landet fra tre til 26 på det meste. Dette er den største intervensjonen Leger Uten Grenser har hatt. Mer enn 173.757 pasienter får medisinsk behandling, og  våre team utfører mer enn 11.748 operasjoner i de påfølgende fem månedene.

I RUINER: Mennesker går blant ruinene i Port-au-Prince på Haiti 28. februar 2010. Store deler av byen ble ødelagt av jordskjelvet 12. januar. Foto: Michael Goldfarb

  

Undernæring i verden

Leger Uten Grenser og fotobyrået VII lanserer multimedia-kampanjen  «Starved For Attention». Kampanjen handler om global underernæring. Utstillingen som alt er blitt stilt ut i USA, Europa og Afrika, fremhever sider av global underernæring som ofte blir oversett, som for ekempel: den dødelige effekten underernæring særlig har på barn. I tillegg viser utstillingen de innovative teknikkene/metodene som Leger Uten Grenser og andre bruker for å bekjempe underernæring.  

Flom i Pakistan

For å møte behovene etter en voldsom flom utvider Leger Uten Grenser sine eksisterende prosjekter, og etablerer i tillegg nye. I løpet av desember har flere team behandlet flere enn 80.000 pasienter, delt ut nærmere 2 millioner liter rent vann og  65.000 livredningspakker.    

Haiti rammes av kolera

I oktober, etter at Haiti blir rammet av kolera, samler Leger Uten Grenser hundrevis av ansatte for å hjelpe de smittede. Vi åpner  50 behandlingssentre for kolera over hele landet. I tillegg lanserer vi offentlige opplysningskampanjer, og behandler flere enn 100.00 pasienter.    

2009

Konflikt i Gaza

Leger Uten Grenser støtter sykehusene i Gaza etter at Israel lanserer en militær offensiv. Etter at en våpenhvile blir annonsert, åpner Leger Uten Grenser et kirurgisk sykehus og tilbyr helsehjelp, rekonstruktiv kirurgi og psykologisk hjelp.

ANNENGRADS FORBRENNING: To år gamle Eshgen Karabi har annengrads forbrenning på ansiktet, halsen og overkroppen. Den israelske hæren bombet huset der hun bodde med familien i Gaza by. Eshgen er en av de første pasientene i det oppblåstbare sykehuset Leger Uten Grenser satt opp uken før. Bilde tatt 27. januar 2009. Foto: Bruno Stevens.

 

Leger Uten Grenser tilbake i Afghanistan

Etter å ha vært borte i fem år,  vender Leger Uten Grenser tilbake til Afghanistan og støtter sykehusene i Kabul og Lashkargah i Helmand-provinsen.  

Et vanskelig år i Sudan

I Darfur blir to prosjektteam fra Leger Uten Grenser kastet ut av myndighetene, og fire ansatte blir kidnappet. Noen prosjekter må derfor avsluttes, men likevel har Leger Uten Grenser gitt nærmere 129.000 konsultasjoner og støtter en rekke lokale helsesentre.

2008

TUSENVIS AV INTERNT FORDREVNE PÅ GRUNN AV POLITISK URO I KENYA

Leger Uten Grenser behandler sårede sivile i hovedstaden, Nairobi, og hjelper internt fordrevne kenyanere i provisoriske leire. Dette er internt fordrevne som har flyktet til den vestlige delen av landet etter at det omstridte presidentvalget fører til utbredt vold.    

SULTKRISE I ETIOPIA

Leger Uten Grenser behandler mer enn 72.000 underernærte barn etter at den store ernæringskrisen feier over den sørlige delen av landet. Krisen er et resultat av tørke, dårlige avlinger og skyhøye matpriser.  

KOLERA I ZIMBABWE

Etter kolerautbruddet i august, og i de neste ti månedene,  behandler Leger Uten Grenser mer enn 65.000 pasienter. I tillegg støtter vi andre klinikker drevet ev regjeringen.  

VOLD MOT SIVILE I DR KONGO

Leger Uten Grenser driver mobile klinikker, kirurgiske prosjekter og tilbyr behandling, råd og veiledning til ofre for seksuell vold mens tusener av kongolesere i Nord Kivu flykter fra væpnede grupper og deres gjentatte angrep mot landsbyene deres.  

Syklone i Myanmar

Hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser som allerede jobber i landet tilbyr hjelp til tusener av internt fordrevne folk som følge av syklonen. Dette skjer mens regjeringen halter/sinker avgjørelsen om å tillate flere hjelpearbeidere inn i landet.  

2007

KONFLIKT GRIPER SOMALIA

De verste kampene på 15 år bryter ut over hele byen og tvinger flere hundretusen sivile til å flykte fra hovedstaden, Mogadishu. Midt under all denne usikkerheten i Mogadishu, driver Leger Uten Grenser med kirurgi, hjelper noen av de internt fordrevne, i tillegg til å fortsette med de ulike medisinske prosjektene i resten av landet.

 Leger Uten Grenser setter opp et matingssenter i Bossaso i Puntland-regionen. Prosjektet behandler 7000 barn under fem år for underernæring. Foto: Rafa Carrascosa  

 

EBOLA BRYTER UT I UGANDA

Flere team fra Leger Uten Grenser sloss mot et ebolautbrudd i Uganda. Etter å ha gjennomført en rask vurdering,  setter Leger Uten Grenser opp isolasjonsenheter på helsesenteret i Kikyo og på sykehuset i Bundibugyo.  

KAMPER UTFOLDER SEG I TSJAD

Flere enn 150.000 internt fordrevne forsøker å overleve i provisoriske leire øst i Tsjad, mens kampene mellom regjeringen og opprørsgruppene øker. Leger Uten Grenser utvider sine medisinske prosjekter og ber det internasjonale samfunnet om å reagere.    

2006

VAKSINASJONSKAMPANJE MOT MESLINGER I DR KONGO

Leger Uten Grenser lanserer en stor vaksinasjonskampanje for meslinger i Den Demokratiske Republikken Kongo. På bare noen få uker får vi vaksinert 359.318 barn under fem år.  

Massivt kolerautbrudd i Angola

Leger Uten Grenser behandler 26.000 pasienter, og sender mer enn 400 tonn med utstyr etter at kolerautbruddet sprer seg fra hovedstaten til over halve landet.  

KRIGEN VENDER TILBAKE I SRI LANKA

Titusener av mennesker flykter fra nord i Sri Lanka etter at nye kamper bryter ut. Leger Uten Grenser tar opp igjen det kirurgiske arbeidet i nord- og sentral-Sri Lanka etter å ha hatt noen tilbakeslag fra myndighetene.  

KRIGSKIRURGI I IRAK  

På grunn av usikre forhold i Irak, fortsetter Leger Uten Grenser med sitt kirurgiske rekonstruksjonsarbeid i Amman i Jordan. Der behandler vi pasienter med alvorlige krigsskader. Disse pasientene blir henvist hit av våre medisinske kollegaer i Irak.  

2005

ERNÆRINGSKRISE I NIGER

Leger Uten Grenser setter i gang med akutt nødhjelp i ulike deler av Niger for å behandle titusener av barn med alvorlig og akutt underernæring. Vi åpner syv helsesentre med muligheter for innleggelser og 27 mobile sentre.

JORDSKJELV RAMMER SØR-ØST ASIA

Leger Uten Grenser driver mobile klinikker for å nå de menneskene som er fanget i de mest avsidesliggende landsbyene. Vi setter opp oppblåsbare operasjonstelt for å behandle de tusener av skadde etter at et massivt jordskjelv rammer deler av Pakistan og India.  

2004

TSUNAMI I ASIA

Leger Uten Grenser reagerer med en gang på tsunamien i Asia. Innen 48 timer hadde vi folk ute i felt og delt ut 32 tonn med medisinsk utsyr, vann og sanitærutstyr. Takket være den store internasjonale responsen på tsunamien, var det verste av nødsituasjonen over i løpet av mai.  Leger Uten Grenser følte at de kunne spørre sine givere om tillatelse til å omfordele noe av midlene som var donert til andre akutte medisinske formål.  99 prosent av giverne ga grønt lys. 

REDDET BARNA SINE: Abdul Muthalib (45) Var en av de heldige som overlevde tsunamien. Han hadde tid til å samle barna sine og klatre opp i høyden. Gården hans ble ødelagt, og han står igjen uten hjem og inntekt. 21. januar 2005 i Lamno, Aceh i Indonesia. Foto: Christian Aslund

 

KRISE I DARFUR  

Leger Uten Grenser åpner matsentre, klinikker og har vaksinasjonskampanjer  i vest-sudan (Darfur) og i Tsjad hvor hundre tusener av de som flykter står i fare for å sulte ihjel. Leger Uten Grenser trekker seg ut av Afghanistan Leger Uten Grenser trekker seg helt ut av Afghanistan etter drapet på fem av våre ansatte, og trusler fra Taliban.  

2003

SIVILE LIDER I DEN DEMOKRATISKE REPUBLIKKEN KONGO

Leger Uten Grenser driver flere medisinske prosjekter for menneskene  som er fanget i konflikten.  

DNDI BLIR TIL

Leger Uten Grenser er medgrunnlegger og er med på å danne den nye organisasjonen The Drugs for Neglected Diseases Initiative som har som mål å utvikle medisiner for glemte sykdommer. 

HARDE KAMPER I LIBERIAS HOVEDSTAD

Leger Uten Grenser forblir i Monrovia for å behandle de etterlatte ofrene fra kampene mellom regjeringen og opprørerene.    

USA INVADERER IRAK

Leger Uten Grenser blir igjen i Baghdad og konfronterer den amerikanske regjeringens svake evne til å tilby medisinsk hjelp til de sivile.

2002

USA-LEDET KOALLIASJON INVADERER AFGHANISTAN

Prosjektene fortsetter, men blir drevet av ansatte fra Afghanistan fordi mange av de internasjonalt ansatte evakueres.    

MALARIA DREPER MILLIONER I AFRIKA

Etter å ha blitt møtt med en enorm motstand mot bruken av vanlige antimalariamidler som klorokin,  øker Leger Uten Grenser bruken av artemisinin-baserte behandlingsformer. Vi presser også på for at denne behandlingsformen skal bli mer tilgjengelig for alle.  

Hungersnød i Angola

Med 200 internasjonale hjelpearbeidere og 2000 lokalt ansatte i Angola, er dette det største tiltaket for å bekjempe hungersnød i Leger Uten Grensers historie.  

HJELPEARBEIDERE ANGREPET

Arjan Erkel fra Leger Uten Grenser blir bortført nord i Kaukasus og blir et offer for den økte faren som man som hjelpearbeider nå møter i konfliktområder verden over.  

2001

HIV/AIDS PANDEMI

Leger Uten Grenser begynner å tilby antiretroviral behandling til mennesker som lever med hiv i disse landene: Thailand, Kambodsja, Kamerun, Guatemala, Kenya, Malawi, og Sør Afrika.  

2000

BORGEKRIG I SIERRA LEONE

Leger Uten Grenser behandler ofre av landets blodige borgerkrig.  

ASYLSØKERE FLYKTER TIL EUROPA

Leger Uten Grenser utvider sine virksomheter og bistår asylsøkere og udokumenterte migranter i Frankrike, Italia, Spania og Belgia.  

1999

KAMPANJE FOR TILGANG PÅ MEDISINER

Millioner av folk dør hvert år av infeksjonssykdommer som lar seg behandle.  Leger Uten Grenser legger press på det internasjonale samfunnet for å øke tilgangen på disse medisinene for verdens fattigste.  

KRISE I KOSOVO

Under NATOS bombing av Serbia, gir vi humanitær hjelp til flyktningene i nabolandene.  

NY KRIG I TSJETSJENIA

Leger Uten Grenser ber om tilgang til Grozny og fordømmer den utbredte bruken av vold fra de russiske styrkene mot sivile.

 LUFTANGREP: Aminat på fem år fikk en hodeskade da familiens gård ble bombet fra luften.12. desember 1999 i Marketi, rundt 40 kilometer fra Grozny i Tsjetsjenia. Foto: olivier Jobard
PROVISORISK SYKEHUS: En Moske gjort om til et sykehus, i Marketi rundt 40 kilometer sør for Grozny. Dette er offer for er russisk luftangrep mot en buss. 15 ble drept og 40 skadet. Tsjetsjenia desember 1999. Foto: Olivier Jobard  

 

NOBELS FREDSPRIS

Leger Uten Grenser blir tildelt Nobel Fredspris og blir hedret for deres humanitære arbeid på flere kontinenter.  

1998

HUNGERSNØD I SØR-SUDAN

Den utbredte hungersnøden i Sør-Sudan skyldes borgerkrigen og tørke. Leger Uten Grenser rykker ut for å tilby hjelp.

BORGEKRIG I DEN DEMOKRATISKE REPUBLIKKEN KONGO

Leger Uten grenser inkluderer behandling av ofre for voldtekt og seksuelle overgrep som en del av nødhjelpen.  

ORKANEN MITCH

Leger Uten Grenser hjelper ofre i Honduras, Nicaragua, Guatemala and El Salvador.

HUNGERSNØD I KOREA

Da vi ikke er i stand til å forsikre oss om at den medisinske nødhjelpen når de mest sårbare, avslutter vi vårt arbeid her etter tre år, men vi fortsetter å gi nødhjelp til flyktninger på vei til Kina.

1997

FLYKTNINGKRISEN I RWANDA FORTSETTER

Leger Uten Grenser kjemper om tilgang til de rwandiske flyktningene. Mange av dem blir massakrert eller dør av sult og sykdom.  

FORSØMTE GATEBARN I MADAGASKAR, BRASIL OG FILIPPINENE

Vi utvider våre medisinske og sosiale prosjekter for sårbare og marginalisert ungdom.  

1996

HJERNEHINNEBETENNELSE I NIGERIA

Leger Uten Grenser vaksinere og behandler 4,5 millioner mennesker.  

1995

MASSAKREN I SREBRENICA

Leger Uten Grenser er vitne til fallet av FNs «beskyttelsessoner», og fordømmer den følgende massakren av opp til 10.000 sivile utført av serbiske tropper.      

ETNISK RENSKNING: Den såkalte beskyttelsessonen FN laget i Srebrenica ble forlatt av sikkerhetsstyrkene. Det som fulgte var en militær offensiv av serbiske styrker og en grusom massakre.Tusenvis av mennesker forsvinner. Leger Uten Grenser behandlet de sårede menneskene i denne enklaven så lenge den var beleiret i 1994-1995. Foto Art Zamur

 

KRIG I TSJETSJENIA

Leger Uten Grenser hjelper sivile innen for landets grenser, og de som befinner seg i flyktningleirene i nabolandene.  

1994

FOLKEMORD I RWANDA

Leger Uten Grenser blir i Kigali mens folkemordet på flere enn 800.000 tutsier og hutuer pågår. Vi tar en avgjørelse vi aldri har tatt før - vi ber om en militær intervensjon. En million flyktninger fra Rwanda ankommer den lille byen Goma i DR Kongo. Innen få dager, er vi med i samarbeidet om det største koleraprosjektet vi har tatt del i noen gang.

FLYKTNINGBØLGE: En transittleir i Rwabusoro for de som blir drevet på flukt som følge av folkemordet. 100.000 mennesker reiste igjennom her på bare ti dager. Juli 1994. Foto: Rober Job  

 

1993-1994  

KRIG I BOSNIA

Våre medisinske prosjekter i regionen blir utvidet til å også gjelde FNs tiltenkte beskyttelsesssoner i Grazed og Srebrenica.  

1993

BORGEKRIG I BURUNDI

Et mislykket statskupp i oktober resulterte i 750.000 flyktninger på vei til nabolandene Rwanda, Tanzania og DR Kongo. Leger Uten Grenser stiller opp med 85 frivillige hjelpearbeidere i regionen, men forsinkelser i det internasjonale nødhjelpsapparatet skaper utbredt hungersnød i flyktningleirene.  

1992

BOSNIA

Leger Uten Grenser fordømmer etnisk rensing og forbrytelser mot menneskeheten.  

KRISE PÅ AFRIKAS HORN

100 frivillige fra Leger Uten Grenser jobber i regionen som er rammet av krig og tørke med en befolkning av internt fordrevne.  

1991

KRISE I KURDISTAN

Det største nødhjelpsprosjektet per dags dato. Leger Uten Grenser hjelper kurdere over hele regionen som har blitt fordrevet på grunn av Gulfkrigen.  

KRISE I SOMALIA

Leger Uten Grenser er den eneste utenlandske aktøren i det krigsherjede Mogadishu. Vi hjelper også flyktninger i andre land.  

DET TIDLIGERE YUGOSLAVIA

Et av kjøretøyene fra Leger Uten Grenser som evakuerer sårede fra Vukovar-sykehuset blir angrepet. Tre av våre hjelpearbeidere blir såret.  

1990

BORGEKRIG I LIBERIA

Våre team tilbyr nødhjelp mens krigen er på sitt verste.  

DRAP I AFGHANISATN      

En logistiker fra Leger Uten Grenser blir drept i Afghanistan. Vi må trekke oss ut.  

1989

JORDSKJELV I ARMENIA

Leger Uten Grenser tilbyr medisinsk hjelp i Sovjetunionen. Irakiske myndigheter angriper irakiske kurdere.  Vi var den første nødhjelpsorganisasjonen som slo alarm om bruken av kjemiske våpen mot kurdere i byen Halabja. Leger Uten Grenser trekker seg ut av Sudan etter at et av våre fly blir skutt ned av en rakett. Fire mennesker blir drept, to av dem er våre frivillige hjelpearbeidere.  

1986

BORGEKRIG I SRI LANKA

Leger Uten Grenser setter opp mobile klinikker, og starter å behandle skadde og traumatiserte mennesker.  

KRIGSKIRURGI: Point Pedro-sykehuset på Jaffna-halvøya. Under borgerkrigen på Sri Lanka hadde Leger Uten Grenser kirurgiske prosjekter. Foto: Leger Uten Grenser

 

1985

KONFLIKT I MELLOM-AMERIKA

Leger Uten Grenser tilbyr medisinsk hjelp i Honduras til flyktninger fra El Salvador og Nicaragua.  

LEGER UTEN GRENSER BLIR KASTET UT FRA ETIOPIA

Leger Uten Grenser blir utvist av regjeringen i Etiopia fordi vi fordømmer regjeringens tvangsforflytting av befolkningen, og kapringen av humanitærhjelpen som var på vei inn i landet.  

1984

HUNGERSNØD I ETIOPIA

Leger Uten Grenser setter i gang ulike tiltak for å behandle underernæring i de hungersrammede områdene i Etiopia.    

1981

VÅRE SYKEHUS BLIR BOMBET

Bombing av våre sykehus i Afghanistan.  

1980 FØRSTE INTERNASJONALE APPELL  

«Walk for survival of Cambodia», er Leger Uten Grensers første appell. Den blir lansert i protest mot vietnamesiske myndigheter som hindrer våre hjelpearbeidere tilgang til Kambodsja.

FOR KAMBODSJA: Claude Malhuret, Xavier Emmanuelli, og Rony Brauman, alle tre tidligere presidenter for Leger Uten Grenser, under «Walk for survival of Cambodia» på grenser til Thailand i1980. Foto: Leger Uten Grenser

 

KRIG I AFGHANISTAN

Etter at Sovjet Unionen invaderte Afghanistan de siste dagene i 1979, utløste det en krig som kom til å vare i ti år. Våre team fra Leger Uten Grenser må jobbe i smug rundt den pakistansk-afghanske grensen. Man måtte reise i ukesvis med esler for å nå pasientene i de mest fjerntliggende områdene.  

FØRSTE ERNÆRINGSPROSJEKT  

I Karamoja-provinsen i Uganda utfører Leger Uten Grenser sitt første ernæringsprosjekt mens borgerkrigen herjer.  

1979

LEGER UTEN GRENSER RESTRUKTURERES

Ledet an av Dr Claude Malhuret og Dr Francis Charhon, beveger Leger Uten Grenser seg bort fra praksisen med å sende leger alene til kriseområder. Organisasjonen blir mer strukturert, og prosjektene blir kvalitetssikret og standardisert.  

1978

HJELP TIL FLYKTNINGER

Leger Uten Grenser lanserer en rekke tiltak for å hjelpe flyktninger i Thailand, eritreiske flyktninger i Sudan, og i Ogaden-regionen i Djibouti under krigen mellom Etiopia og Somalia.

1976

KRIG I LIBANON

Våre team utfører kirurgiske prosjekter i det som er Leger Uten Grensers første store tilstedeværelse i en krigssone.

1975

Kambodsjanske flyktninger

Leger Uten Grenser etablerer sin første store nødhjelpsløsning under en flyktningkrise. Vi tilbyr medisinsk hjelp til den store bølgen av flyktninger fra Kambodsja som søker tilflukt fra Pol Pots styre.  

1974

ORKAN I HONDURAS

Vårt første langsiktige medisinske oppdrag .  

1972

JORDSKJELV I NICARAGUA

Jordskjelvet  i Nicaragua markerer vårt første oppdrag under en naturkatastrofe.  

1971

LEGER UTEN GRENSER BLIR GRUNNLAGT

En gruppe franske leger og journalister danner Leger Uten Grenser i kjølvannet av krigen og hungersnøden i Biafra, Nigeria, og i kjølvannet av  flommen i dagens Bangladesh.    

CHARTERET UNDERSKRIVES: De 13 grunnleggerene av Leger Uten Grneser signerer grunnleggingsdokumentet til organisasjonern i Paris 20. desember 1971 Foto D.R

 

Les våre årlige rapporter om arbeidet vi gjør over hele verden

 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen