Historie
De 13 grunnleggerne og rundt 300 frivillige hadde et mål om å opprette en uavhengig organisasjon som skulle fokusere på å gi upartisk medisinsk nødhjelp på en rask og effektiv måte.
Siden den gang har Leger Uten Grensers ansatte samtidig forpliktet seg til å snakke ut om det de er vitne til.
Opprettelsen etter Biafrakrigen
På slutten av 1960-tallet var provinsen Biafra sør i Nigeria styrt av en gruppe som ville løsrive seg fra resten av landet. Da Biafra erklærte seg selvstendig i 1967, tok det ikke lang tid før en borgerkrig brøt ut.
Den humanitære situasjonen i provinsen var svært alvorlig og det var svært vanskelig å få forhandlet fram tilgang til provinsen.
Flere franske leger som hadde jobbet frivillig for Røde Kors, blant andre Max Recamier og Pascal Greletty Bosviel, hadde i en årrekke jobbet under flere væpnede konflikter i verden.
Det var et sjokk for mange å bli kastet inn i en slik blodig konflikt. Plutselig befant de seg i en situasjon der de måtte operere på sykehus som regelmessig ble beskutt av den nigerianske hæren.
Disse legene, eller «Biafrans», som de også ble kalt, la grunnlaget for en ny form for humanitært arbeid.
De ville stille spørsmål til det de så, snakke ut og varsle verdenssamfunnet om det de var vitne til. De ville sette behovene til de lidende menneskene først, og ikke la politiske grenser sette en stopper for nøytralt, uavhengig og upartisk hjelpearbeid.
Sammen med noen franske journalister grunnla disse legene organisasjonen Médecins Sans Frontières - Leger Uten Grenser på norsk. Organisasjonen ble stiftet i Paris den 22. desember 1971.
Les mer: Historier og bilder fra 50 år med humanitært arbeid
Det norske kontoret ble opprettet i 1996, av blant andre lege og feltarbeider Morten Rostrup.
Fra de første oppdragene til i dag
Leger Uten Grenser har jobbet i krig, kriser og katastrofer i over 50 år. Her er en liten oversikt.
2023-2024
Krigen i Gaza
Etter Hamas sitt grusomme angrep i Israel 7. oktober, som tok livet av over 1100 mennesker, svarer Israel med massive angrep mot Gaza. Israel innfører en total blokade av Gaza og hindrer i stor grad innførsel av vann, mat, medisiner og strøm. Nesten hele befolkningen tvinges på flukt inne i Gaza, og mange tusen barn blir drept. Israel angriper sykehus og helseinstitusjoner og gjør de aller fleste ikke-funksjonelle.
Leger Uten Grenser hadde over 300 ansatte i Gaza da krigen brøt ut. De aller fleste fortsetter å jobbe dag og natt under umenneskelige forhold. Frem til mars 2024 blir fem av våre kollegaer drept, to av dem mens de behandlet pasienter på et av sykehusene. Leger Uten Grenser krever en umiddelbar og varig våpenhvile.
2022
Krig i Ukraina
Russland går til full krig mot Ukraina i februar. Mange millioner mennesker tvinges på flukt både i Ukraina og til nabolandene. Leger Uten Grenser var til stede før februar og trapper opp arbeidet kraftig en rekke steder som følge av eskaleringen. Vi bygger et sykehustog for å evakuere skadde mennesker fra frontlinjene, og vi setter opp mobile klinikker for å tilby helsehjelp og psykisk helsehjelp. Vi tilbyr også helsehjelp i nabolandene, inkludert i Russland.
«Dere har et sykehustog? Da har jeg pasienter til dere »
TV-aksjonen
Leger Uten Grenser i Norge har årets TV-aksjon, hvor det til sammen kom inn 291 millioner kroner. Pengene går til å bekjempe livsfarlige infeksjonssykdommer i Bangladesh, Sierra Leone, Den sentralafrikanske republikk og Den demokratiske republikken Kongo. Deler av midlene går også til DNDis arbeid om å forske og utvikle medisiner mot sovesyke og kala-azar.
En historisk innsamling for Leger Uten Grenser og TV-aksjonen
2021
Rettferdig fordeling av korona-vaksiner
Verdens rikeste land sørger for at sine innbyggere får flere doser av korona-vaksinene før helsearbeidere og andre risikogrupper i lavinntektsland blir vaksinert. Leger Uten Grenser protesterer gjennom 2021, og setter fokus på rettferdig fordeling av korona-vaksinene verden over. Nesten 19.000 mennesker i Norge skriver under et vaksineopprop hvor vi krever at den norske regjeringen må gjøre mer for å sikre rettferdig vaksinetilgang globalt.
5 grunner til å støtte «gamechanger»-forslag i kampen mot korona
Utfordrende hjelpearbeid i Etiopia
Da det brøt ut konflikt i Tigray-regionen i Etiopia mot slutten av 2020, rykket vi ut for å bistå menneskene som ble rammet. Vi var i stand til å gi helsehjelp flere steder i Tigray, men i september 2020 blir vi tvunget til å suspendere alle aktivitetene våre i landet. Dette skjer etter at tre av våre kollegaer ble drept på jobb, og på tross av at det er store udekkede behov.
Enorme humanitære behov i Etiopia — Vi blir tvunget til å midlertidig stoppe aktivitetene våre
2020
Covid-19-respons verden over
Vi bistår i koronaresponsen i svært mange av landene vi er til stede i. Vi krever også midlertidige patentunntak for å øke produksjonen av livreddende vaksiner, medisiner og medisinsk utstyr.
Korona-viruset: Slik jobber vi i land verden over
Vi krever evakuering av sårbare mennesker i Moria-leiren i Hellas
Vi har flere ganger krevd at sårbare flyktninger og migranter i flyktningleirer på de greske øyene må bli evakuert. Menneskene lever under forferdelige forhold og mange er syke. Vi varsler om at dersrom koronaviruset får spre seg i den overfylte flyktningleiren Moria, vil konsekvensene bli katastrofale.
2019
Dødelig meslingutbrudd i Den demokratiske republikken Kongo
Fra starten av 2019, vaksinerer Leger Uten Grenser flere enn 800.000 barn og behandler 50.000 mot meslinger i DR Kongo. Meslingutbruddet var på et tidspunkt det største pågående meslingutbruddet i verden, og tusenvis av barn mistet livet.
Glemt krise: Verdens største utbrudd av meslinger raser i DR Kongo
Gjenopptar søk og redning på Middelhavet
Sammen med SOS MEDITERRANEE gjenopptar vi søk- og redningsarbeid med båten Ocean Viking på det sentrale Middelhavet – verdens dødeligste migrasjonsrute.
Leger Uten Grensers arbeid på Middelhavet
2018
Skuddskader i Gaza
Rundt 8000 palestinere blir skutt av israelske soldater mens de protesterer på grensen mot Israel i forbindelse med "returmarsjen". Leger Uten Grenser trapper opp innsatsen i Gaza, og sørger for spesialistbehandling for tusenvis av pasienter med kompliserte skuddskader.
Ebolautbrudd i Den demokratiske republikken Kongo
Ebolautbruddet som startet i 2018 er det største i Den demokratiske republikken Kongo noensinne og verdenshistoriens nest største. Over 3000 mennesker blir smittet og 2287 dør av viruset. Leger Uten Grenser jobber side om side med helsemyndighetene for å bekjempe epidemien.
DR Kongo: Nye tilfeller av ebola
Artikkelen fortsetter under bildet
2017
Hundretusener av rohingyaer flykter fra ekstrem vold i Myanmar
I august flykter over 655.000 rohingyaer til Bangladesh fra Myanmar etter å ha blitt målrettet angrepet i delstaten Rakhine. Leger Uten Grenser trapper opp innsatsen for å respondere på de enorme behovene. I desember anslår vi at 6700 rohingyaer ble drept i løpet av en måned.
Rohingya-flyktninger i Bangladesh
Tilbake i Somalia
Etter at sikkerhetssituasjonen tvang oss til å trekke oss ut av Somalia i 2013, starter vi prosjekter igjen i landet.
2016
EU-Tyrkia-avtalen
I en historisk avgjørelse i juni bestemmer Leger Uten Grenser seg for å ikke lenger ta imot finansiering fra EU. Det skjer i protest mot deres flyktning- og migrasjonspolitikk.
Krig i Syria og Jemen
De katastrofale konfliktene i i Syria og Jemen fortsetter. Gjennom hele 2016 blir angrep på sivile, sykehus, medisinske anlegg og helsearbeidere dagligdags. I mai var verdens ledere i FN enstemmige da de fordømte disse angrepene, som likevel fortsatte.
Slik jobber vi i konfliktområder
Krise i Borno i Nigeria
Mellom april og juni sulter tusenvis av barn til døde i delstaten Borno i Nigeria. De fleste befant seg for langt unna til at hjelpeorganisasjonene kunne nå dem. Leger Uten Grenser snakker ut om situasjonen og ber myndighetene og det internasjonale samfunnet om å ta tak i problemet med utbredt hungersnød umiddelbart. Situasjonen forverres av at mange tvinges på flukt og av kampen mot Boko Harams opprør i regionen.
2015
Sykehusangrepet i Kunduz i Afghanistan
Lørdag 3. oktober 2015 blir vårt traumesykehus i provinsen Kunduz bombet gjentatte ganger av koalisjonsstyrkene. 42 mennesker mister livet, blant dem 24 pasienter, 14 ansatte fra Leger Uten Grenser og fire andre.
Redningsarbeid i Middelhavet
I begynnelsen av mai setter vi skipet MY Phoenix på Middelhavet sammen med Migrant Offshore Aid Station. Skipet er utstyrt med en klinikk så vi kan tilby medisinsk hjelp til migrantene som forsøker seg på den farefulle reisen til Europa.
Konflikt i Ukraina
I midten av januar eskalerer kampene i Øst-Ukraina til det samme nivået man så om sommeren i 2014. Leger Uten Grenser tilbyr grunnleggende helsehjelp, medisiner og psykologisk hjelp til mennesker på begge sider av frontlinjen.
2014
Leger Uten Grenser taler i Sikkerhetsrådet
I september holder liberiske Jackson Naimah, en av våre legeassistenter, en tale for FNs sikkerhetsråd. Han snakker om ebolaepidemien i Vest-Afrika og sier at Leger Uten Grenser har makset egen kapasitet og at vi ikke lenger kan fortsette å håndtere epidemien alene. Han ber om internasjonal støtte. Senere samme måned annonserer vi at vi vil teste ut tre behandlinger mot ebolaviruset på våre sentre i Vest-Afrika.
Tilbake i Myanmar
Etter ni måneders fravær fra deler av Rakhine i Myanmar, vender Leger Uten Grenser tilbake i desember og gjenopptar medisinske aktiviteter.
Lanseringen av Missing Maps-prosjektet
I november lanseres Missing Maps-prosjektet, et samarbeid mellom Leger Uten Grenser, det engelske og amerikanske Røde Kors og the Humanitarian OpenStreetMap Team. Formålet er å kartlegge de mest sårbare områdene i utviklingsland slik at enkeltmennesker og organisasjoner kan bruke informasjonen kartene gir til å takle kriser bedre.
Krise i Gaza og på Vestbredden
Mellom juli og august trapper Leger Uten Grenser opp arbeidet i de okkuperte palestinske områdene, som en følge av den israelske hærens offensiv i Gaza. 21. juli krever Leger Uten Grenser at Israel stanser bombingen på grunn av de sivile tapene.
Ebola «ute av kontroll»
I juni erklærer Leger Uten Grenser den andre bølgen av utbruddet «helt ute av kontroll», og ber om forsterkninger til Vest-Afrika. Vi fortsetter vårt arbeid og åpner 15 behandlings- og kontrollsentre, og behandler over 5000 pasienter. 14 ansatte fra Leger Uten Grenser og hundrevis av andre helsearbeidere mister livet av viruset.
Ebolautbrudd uten sidestykke i Vest-Afrika
I mars begynner Leger Uten Grenser arbeidet mot ebola i Guinea. Ebolaepidemien her ligner ingen annen, og blir av Leger Uten Grenser beskrevet som enestående på grunn av den geografiske spredningen av viruset. Verden helseorganisasjon (WHO) hevder at Leger Uten Grenser overdriver.
Leger Uten Grenser blir nektet å fortsette arbeidet i Myanmar
I mars blir Leger Uten Grenser beordret av regjeringen i Myanmar om å stanse arbeidet etter at noen offentlige tjenestemenn beskylder oss for å favorisere det muslimske rohingya-folket fremfor det buddhistiske Rakhine-folket. Vi blir tvunget til å avslutte vårt arbeid i Rakhine, noe som gjør at rundt 750.00 mennesker, hovedsakelig rohingyaer, blir frarøvet tilgangen til helsehjelp.
2013
Borgerkrig i Sør-Sudan
I desember trapper Leger Uten Grenser opp arbeidet etter at konflikten sprer seg i Sør-Sudan. I april 2014 kritiserer vi FNs fredsbevarende styrker for deres «skamfulle likegyldige» holdning til de elendige levekårene til de 21.000 internt fordrevne menneskene i Juba, hovedstaden i landet.
Tyfonen «Haiyan» herjer på Filippinene
Leger Uten Grenser rykker ut etter at tyfonen “Haiyan” treffer land 8. november. Vi bistår med medisinsk nødhjelp og generell helsehjelp på sykehus og mobile klinikker. Vi deler ut rent vann, hjelper til med å reparere avløpssystemet og bygger opp helsesentrene i de hardest rammede områdene.
Kaos i Den den sentralafrikanske republikk
Leger Uten Grenser er en av få internasjonale medisinske organisasjoner som blir værende i Den sentralafrikanske republikk etter at økt vold fører landet inn i kaos.
Spor av giftig nervegass i Syria
I august rapporterer Leger Uten Grenser at over 3000 av pasientene våre viser symptomer på å ha vært eksponert for giftig nervegass. Dette meldes fra medisinske sentre i nærheten av Damaskus, nær der man mistenker at et angrep med kjemiske våpen har funnet sted.
Tuberkulose-manifest
I mars krever mennesker som lever med multiresistent tuberkulose nye medisiner. Leger Uten Grenser støtter kravet og ber om medisiner som gjør behandlingstiden kortere, mer effektiv og mindre giftig. Flere enn 55.000 mennesker signerer manifestet.
Leger Uten Grenser trekker seg ut av Somalia
Leger Uten Grenser stanser alt arbeid i Somalia etter 22 år i landet. Avgjørelsen kommer etter en lang rekke med trusler, kidnappinger, ekstremt voldelige angrep og drap.
Leger Uten Grenser hjelper folk på flukt fra Mali
Situasjonen i Mali forverrer seg og den franske hæren rykker inn for å slå ned på et islamistisk opprør. Leger Uten Grenser fortsetter med sitt nødhjelpsarbeid over hele landet, og hjelper folk som flykter til nabolandene.
2012
Konflikten i Syria
Leger Uten Grenser begynner å tilby medisinsk hjelp i Syria, selv uten tillatelse fra den syriske regjeringen. Vi setter opp tre feltsykehus nord i landet. Et av sykehusene er inne i en grotte, og dette blir senere bombet. Det skjer etter at vi har flyttet til tryggere områder.
Flyktningkrise i Sør-Sudan
Leger Uten Grenser slår alarm om alvorlige medisinske konsekvenser etter at titusener av nye flyktninger krysser fra Sudan til Sør-Sudan. Flyktningene kommer til overfylte leirer hvor de ikke får grunnleggende behov dekket. Situasjonen i delstatene Upper Nile og Unity State utvikler seg raskt til en full krise når det begynner å gå tomt for rent drikkevann og nødhjelpen ikke strekker til.
Vaksinerer 117.000 mot kolera i Guinea
Leger Uten Grenser vaksinerer 117.000 mot kolera i Boffa-regionen, 150 km nord for Conakry, hovedstaden i Guinea. Dette er første gang noen i Afrika blir beskyttet mot kolera med en oral vaksine med to doser.
2011
Leger Uten Grenser fordømmer angrep på hjelpearbeidere i Somalia
To av Leger Uten Grensers kollegaer, Phillipe Havet og Andrias Karel Keiluhuo, blir drept av en væpnet mann mens de bistår med nødhjelp i hovedstaden Mogadishu.
Leger Uten Grenser trekker seg ut av Thailand etter 35 år
Måneder med forhandlinger ender med at Leger Uten Grenser ikke får lov av thailandske myndigheter til å gi helsehjelp til papirløse migranter og andre sårbare grupper. Dette er mennesker Leger Uten Grenser mener har et stort behov for helsehjelp.
Jordskjelv og tsunami i Japan
Leger Uten Grenser støtter et psykologteam etter jordskjelvet og tsunamien nordøst i Japan 11. mars.
Akutt medisinsk nødhjelp i Libya
Leger Uten Grenser klarer endelig å levere medisiner og annet medisinsk utsyr til Sirte i Libya mens kampene pågår. I ti dager forsøker vi å få tilgang til Sirte, hvor helsebehovene stadig øker.
2010
Jordskjelvet i Haiti
Et kraftig jordskjelv rammer Haiti 12. januar og rundt 220.000 av mennesker mister livet, inkludert 12 av våre ansatte. Enda flere blir skadet, og rundt 1,5 millioner mennesker mister hjemmet sitt i løpet av det 35 sekunder lange skjelvet. Leger Uten Grenser respons er den største vi har hatt noensinne. Vi utvider antall prosjekter i landet fra tre til 26 på det meste. Vi behandler over 173.757 pasienter og utfører over 11.748 operasjoner i de første fem månedene etter jordskjelvet. Etter ti måneder har vi behandlet over 350.000 mennesker.
Undernæring i verden
Leger Uten Grenser og fotobyrået VII lanserer kampanjen «Starved For Attention», som tar for seg global underernæring med et nytt perspetiv. Den stilles ut i USA, Europa og Afrika og fremhever sider av global underernæring som ofte blir oversett, og den viser innovative metoder som Leger Uten Grenser og andre bruker for å bekjempe underernæring.
Flom i Pakistan
For å møte behovene etter en stor flom i juli utvider vi våre eksisterende prosjekter og etablerer i tillegg nye. I løpet av desember har vi behandlet flere enn 80.000 pasienter, delt ut nærmere 2 millioner liter rent vann og 65.000 nødhjelpspakker.
Haiti rammes av kolera
I oktober, ti måneder etter jordskjelvet, rammes Haiti av et stort kolerautbrudd. Leger Uten Grenser mobiliserer hundrevis av ansatte, åpner over 50 behandlingssentre for kolera over hele landet. I tillegg lanserer vi offentlige opplysningskampanjer og behandler flere enn 100.00 pasienter.
2009
Konflikt i Gaza
Israel lanserer en militæroffensiv som et svar på at militante grupper avfyrte raketter mot Israel. Leger Uten Grenser støtter sykehusene i Gaza, og etter at en våpenhvile blir annonsert, åpner vi et kirurgisk sykehus og tilbyr helsehjelp, rekonstruktiv kirurgi og psykologisk hjelp.
Leger Uten Grenser returnerer til Afghanistan
Etter å ha trukket seg ut fra Afghanistan fem år tidligere, vender Leger Uten Grenser tilbake til landet. Vi støtter flere sykehus i Kabul og i Lashkar Gah i Helmand-provinsen.
Utkastelser og kidnappinger i Sudan
Teamene fra to av Leger Uten Grensers operasjonelle sentre blir kastet ut fra Darfur av myndighetene, og fire av våre ansatte blir kidnappet. Noen prosjekter må derfor avsluttes, men vi får likevel gjennomført nærmere 129.000 konsultasjoner og vi støtter utallige lokale helsesentre.
2008
Underernæringskrise i Etiopia
Leger Uten Grenser behandler over 72.000 underernærte barn når en underernæringskrise rammer den sørlige delen av landet. Krisen er et resultat av tørke, dårlige avlinger og høye matvarepriser.
Volden øker mot sivile i DR Kongo
Leger Uten Grenser driver mobile klinikker, kirurgiske prosjekter og tilbyr behandling, råd og veiledning til ofre for seksuell vold mens tusener av kongolesere i Nord-Kivu flykter når væpnede grupper angriper landsbyene deres.
Syklon i Myanmar
Hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser som allerede jobbet i landet tilbyr hjelp til tusener av mennesker som blir internt fordrevne grunnet syklonen. Samtidig nekter regjeringen flere hjelpearbeidere å komme inn i landet.
2007
Konflikt herjer i Somalia
Flere hundre tusen sivile mennesker flykter fra hovedstaden Mogadishu idet de verste kampene på 15 år bryter ut over hele byen. Leger Uten Grenser setter opp et kirurgisk prosjekt i byen, hjelper internt fordrevne og opprettholder samtidig de andre medisinske prosjektene i resten av landet.
Ebola bryter ut i Uganda
Flere team fra Leger Uten Grenser rykker ut mens et ebolautbrudd pågår i Uganda. Etter en rask kartlegging, setter vi opp isolasjonsenheter på helsesenteret i Kikyo og på sykehuset i Bundibugyo.
Volden øker i Tsjad
Flere enn 150.000 internt fordrevne søker tilflukt i provisoriske leirer øst i Tsjad mens kampene mellom regjeringen og opprørsgruppene tiltar. Leger Uten Grenser utvider sine medisinske prosjekter og ber det internasjonale samfunnet om å reagere.
2006
Vaksinasjonskampanje mot meslinger i DR Kongo
Leger Uten Grenser lanserer en stor vaksinasjonskampanje mot meslinger i Den demokratiske republikken Kongo. På bare noen få uker vaksinerer vi 359.318 barn under fem år.
Massivt kolerautbrudd i Angola
Leger Uten Grenser behandler 26.000 pasienter, og sender mer enn 400 tonn med utstyr til kolerautbruddet som sprer seg fra hovedstaden til over halve landet.
Krigskirurgi i Irak
På grunn av utrygge forhold i Irak, begynner Leger Uten Grenser å tilby rekonstruktiv kirurgi i Amman i Jordan for å behandle pasienter med alvorlige krigsskader. Pasientene henvises hit av våre medisinske kollegaer i Irak.
2005
Ernæringskrise i Niger
Leger Uten Grenser setter i gang en nødhjelpsrespons i ulike deler av Niger for å behandle titusener av barn med alvorlig og akutt underernæring. Vi åpner syv helsesentre med muligheter for innleggelser og 27 mobile sentre.
Jordskjelv rammer Sørøst-Asia
Leger Uten Grenser setter opp oppblåsbare operasjonstelt for å behandle tusener av skadde etter at et massivt jordskjelv rammer deler av Pakistan og India. Vi driver også mobile klinikker for å nå menneskene som er nå er avskåret og befinner seg i de mest avsidesliggende landsbyene.
2004
Krise i Darfur
Leger Uten Grenser åpner ernæringssentre, klinikker og utfører vaksinasjonskampanjer i Vest-Sudan (Darfur) og i Tsjad, hvor hundretusener av de som flykter fra volden står i fare for å sulte ihjel.
Leger Uten Grenser trekker seg ut av Afghanistan
Leger Uten Grenser trekker seg helt ut av Afghanistan etter drapet på fem av våre ansatte, og grunnet gjentatte trusler fra Taliban.
Tsunami i Asia
Leger Uten Grenser reagerer umiddelbart på tsunamien i Asia. Innen 48 timer har vi sendt ut 32 tonn med medisinsk utsyr, vann og sanitærutstyr. Takket være den store internasjonale responsen på tsunamien, er den verste krisen over i løpet av mai. Leger Uten Grenser spør derfor giverne sine om tillatelse til å omfordele noen av pengene som var donert, til akutte medisinske formål andre steder i verden. 99 prosent av giverne gir grønt lys.
2003
DNDi opprettes
Leger Uten Grenser er medgrunnlegger av organisasjonen "The Drugs for Neglected Diseases Initiative" (DNDi), som har som mål å utvikle medisiner for neglisjerte sykdommer.
Harde kamper i Liberias hovedstad
Leger Uten Grenser behandler ofre for voldsomme kamper mellom regjeringen og opprørsgruppene i Monrovia.
Sivile lider i Den demokratiske republikken Kongo
Leger Uten Grenser driver flere medisinske prosjekter for menneskene som er fanget i konflikten.
USA-ledet koalisjon invaderer Irak
Leger Uten Grenser forblir i Bagdad under invasjonen, og vi konfronterer den amerikanske regjeringens manglende evne til å tilby medisinsk hjelp til sivile.
2002
Malaria dreper millioner av mennesker i Afrika
Etter å ha blitt møtt med en enorm motstand mot bruken av vanlige antimalariamidler som klorokin, øker Leger Uten Grenser bruken av artemisinin-baserte behandlingsformer. Vi presser også på for at denne behandlingsformen skal bli mer tilgjengelig for alle.
Hungersnød i Angola
Med 200 internasjonale hjelpearbeidere og 2000 lokalt ansatte i Angola, er dette den største responsen for å bekjempe hungersnød i Leger Uten Grensers historie.
Hjelpearbeider bortføres
Arjan Erkel fra Leger Uten Grenser blir bortført nord i Kaukasus og blir et offer for den økte faren som hjelpearbeidere nå møter i konfliktområder verden over.
2001
Hiv/aids-pandemi
Leger Uten Grenser begynner å tilby antiretroviral behandling til mennesker som lever med aids i Thailand, Kambodsja, Kamerun, Guatemala, Kenya, Malawi og Sør Afrika.
USA-ledet koalisjon invaderer Afghanistan
Mange av våre internasjonalt ansatte evakueres ut av landet, men våre afghanske ansatte sørger for at prosjektene våre fortsetter.
2000
Borgerkrig i Sierra Leone
Leger Uten Grenser behandler ofre for den blodige borgerkrigen i landet.
Asylsøkere flykter til Europa
Leger Uten Grenser utvider arbeidet sitt og bistår asylsøkere og udokumenterte migranter i Frankrike, Italia, Spania og Belgia.
1999
Lanserer kampanje for tilgang til medisiner
Millioner av folk dør hvert år av infeksjonssykdommer som lar seg behandle. Leger Uten Grenser etablerer Access Campaign og legger press på det internasjonale samfunnet for å øke tilgangen til medisiner for verdens fattigste.
Krise i Kosovo
Under NATOS bombing av Serbia, gir vi humanitær bistand til flyktningene i nabolandene.
Ny krig i Tsjetsjenia
Leger Uten Grenser ber om tilgang til Groznyj og fordømmer den utbredte bruken av vold mot sivile fra de russiske styrkene.
Nobels fredspris
Leger Uten Grenser blir tildelt Nobel Fredspris i Oslo og blir hedret for vårt banebrytende humanitære arbeid på flere kontinenter.
1998
Hungersnød i Sør-Sudan
Den utbredte sultkatastrofen i Sør-Sudan skyldes borgerkrigen og tørke. Leger Uten Grenser rykker ut for å tilby hjelp.
Borgerkrig i DR Kongo
Leger Uten grenser inkluderer behandling av ofre for voldtekt og seksuelle overgrep som en del av nødhjelpen.
Orkanen Mitch
Leger Uten Grenser hjelper ofre for orkanen Mitch i Honduras, Nicaragua, Guatemala og El Salvador.
Hungersnød i Nord-Korea
Ettersom vi ikke er i stand til å forsikre oss om at den medisinske nødhjelpen når de mest sårbare menneskene, avslutter vi vårt arbeid i Nord-Korea etter tre år. Vi fortsetter å hjelpe flyktninger fra Nord-Korea i Kina.
1997
Flyktningkrisen i Rwanda
Leger Uten Grenser kjemper om å få tilgang til de rwandiske flyktningene i Zaire, dagens DR Kongo, der mange dør av sult og sykdom. Vi får hjulpet flyktninger som kommer seg hjem, men vi blokkeres når vi forsøker å hjelpe de som flykter videre inn i Zaire. Disse menneskene blir målrettet massakrert.
1996
Hjernehinnebetennelse i Nigeria
Leger Uten Grenser vaksinerer og behandler 4,5 millioner mennesker.
1995
Massakren i Srebrenica
Leger Uten Grenser er vitne til at FNs «beskyttelsessone» raser sammen, og fordømmer den påfølgende massakren av opp til 10.000 sivile utført av serbiske tropper.
Krig i Tsjetsjenia
Leger Uten Grenser gir nødhjelp til sivile i Tsjetsjenia og i flyktningleirer i nabolandene.
1994
Folkemordet i Rwanda
Leger Uten Grenser blir værende i Kigali mens folkemordet på over 800.000 tutsier og moderate hutuer pågår. Vi tar en avgjørelse vi aldri har tatt før – vi ber om en militær intervensjon. En million flyktninger fra Rwanda ankommer den lille byen Goma i DR Kongo. Innen få dager samarbeider vi på det største koleraprosjektet noensinne frem til nå.
1993-1994
Krigen i Bosnia
Våre medisinske prosjekter i regionen blir utvidet til å også gjelde FNs tiltenkte "beskyttelsessoner" i Goražde og Srebrenica.
1993
Borgerkrig i Burundi
Et mislykket statskupp i oktober resulterte i at 750.000 mennesker flyktet til nabolandene Rwanda, Tanzania og DR Kongo. Leger Uten Grenser sender 85 frivillige hjelpearbeidere i regionen, men forsinkelser i det internasjonale nødhjelpsapparatet fører til utbredt hungersnød i flyktningleirene.
1992
Krigen i Bosnia
Leger Uten Grenser fordømmer etnisk rensing og forbrytelser mot menneskeheten.
Krig og tørke på Afrikas horn
100 frivillige fra Leger Uten Grenser jobber i regionen i Øst-Afrika som er rammet av krig og tørke med en befolkning av internt fordrevne.
1991
Krise i Kurdistan
Vi setter opp det største nødhjelpsprosjektet vårt til nå. Leger Uten Grenser hjelper kurdere i Tyrkia, Iran og Jordan som har blitt fordrevet på grunn av Gulfkrigen.
Krigsherjinger i Somalia
Leger Uten Grenser er den eneste utenlandske aktøren i det krigsherjede Mogadishu. Vi hjelper også flyktninger i andre land.
Kolonne blir angrepet i Jugoslavia
Leger Uten Grensers biler som evakuerer sårede fra Vukovar-sykehuset blir angrepet. Tre av våre ansatte blir såret.
1990
Borgerkrig i Liberia
Våre team tilbyr nødhjelp mens krigen er på sitt verste.
Drap i Afghanistan
En logistiker i Leger Uten Grenser blir drept i Afghanistan og vi stanser aktivitetene våre.
1989
Irakiske myndigheter angriper kurdere
Vi var den første medisinske organisasjonen som slo alarm om bruken av kjemiske våpen mot kurdere i byen Halabja.
Leger Uten Grenser-fly skutt ned i Sudan
Vi trekker oss ut av Sudan etter at et tydelig merket Leger Uten Grenser-fly blir skutt ned av et missil. Fire mennesker blir drept, to av dem er våre frivillige hjelpearbeidere.
1986
Borgerkrig på Sri Lanka
Leger Uten Grenser setter opp mobile klinikker og jobber på flere sykehus for å behandle skadde og traumatiserte mennesker.
1985
Konflikt i Mellom-Amerika
I Honduras tilbyr Leger Uten Grenser medisinsk hjelp til flyktninger fra El Salvador og Nicaragua.
Leger Uten Grenser kastes ut av Etiopia
Leger Uten Grenser blir utvist av regjeringen i Etiopia fordi vi fordømmer regjeringens tvangsforflytting av befolkningen og kapringen av nødhjelp som var på vei inn i landet.
1984
Hungersnød i Etiopia
Leger Uten Grenser setter opp flere underernæringsprosjekter i sultrammede områder i Etiopia.
1981
Våre sykehus bombes
I løpet av årene 1980-1982 bombes flere av våre sykehus i Afghanistan.
1980
Første internasjonale appell
«Walk for survival of Cambodia» er Leger Uten Grensers første internasjonale appell. Den skjer i protest mot vietnamesiske myndigheter som hindrer våre hjelpearbeidere tilgang til Kambodsja.
Krig i Afghanistan
Etter at Sovjetunionen invaderte Afghanistan mot slutten av 1979 blir en ti år lang krig utløst. Våre team krysser grensen fra Pakistan til Afghanistan i smug. Vi bruker esler og reiser i ukevis for å nå skadde sivile mennesker i de mest avsidesliggende områdene.
Første ernæringsprosjekt
Leger Uten Grenser setter opp sitt første ernæringsprosjekt mens tørke og borgerkrig herjer i Karamoja-provinsen i Uganda.
1979
Leger Uten Grenser restruktureres
Ledet an av Dr. Claude Malhuret og Dr. Francis Charhon, beveger Leger Uten Grenser seg bort fra praksisen med å sende leger alene til kriseområder. Organisasjonen blir mer strukturert, og prosjektene blir kvalitetssikret og standardisert.
1978
Hjelp til flyktninger
Leger Uten Grenser lanserer en rekke tiltak for å hjelpe flyktninger i Thailand, i Ogaden-regionen i Djibouti under krigen mellom Etiopia og Somalia, og vi hjelper eritreiske flyktninger i Sudan.
1976
Krig i Libanon
Våre team utfører kirurgi og behandler alle typer krigsskader i det som er vår første store tilstedeværelse i en krigssone.
1975
Kambodsjanske flyktninger
Vi setter opp vår første store medisinske respons under en flyktningkrise. Vi gir helsehjelp til den store bølgen av flyktninger fra Kambodsja som søker tilflukt fra Pol Pots undertrykkende styre.
1974
Orkan i Honduras
Orkanen Fifi fører til store oversvømmelser og tar livet av tusenvis av mennesker. Vi setter opp en respons for å hjelpe menneskene som rammes.
1972
Jordskjelv i Nicaragua
Jordskjelvet i Nicaraguas hovedstad Managua er Leger Uten Grensers første oppdrag. Mellom 10.000 og 30.000 mennesker mister livet i naturkatastrofen.
1971
Leger Uten Grenser blir grunnlagt
22. desember 1971 danner en gruppe franske leger og journalister Leger Uten Grenser i kjølvannet av krigen og hungersnøden i Biafra i Nigeria.
Les våre årlige rapporter om arbeidet vi gjør over hele verden
Historie
De 13 grunnleggerne og rundt 300 frivillige hadde et mål om å opprette en uavhengig organisasjon som skulle fokusere på å gi upartisk medisinsk nødhjelp på en rask og effektiv måte.
Siden den gang har Leger Uten Grensers ansatte samtidig forpliktet seg til å snakke ut om det de er vitne til.
Opprettelsen etter Biafrakrigen
På slutten av 1960-tallet var provinsen Biafra sør i Nigeria styrt av en gruppe som ville løsrive seg fra resten av landet. Da Biafra erklærte seg selvstendig i 1967, tok det ikke lang tid før en borgerkrig brøt ut.
Den humanitære situasjonen i provinsen var svært alvorlig og det var svært vanskelig å få forhandlet fram tilgang til provinsen.
Flere franske leger som hadde jobbet frivillig for Røde Kors, blant andre Max Recamier og Pascal Greletty Bosviel, hadde i en årrekke jobbet under flere væpnede konflikter i verden.
Det var et sjokk for mange å bli kastet inn i en slik blodig konflikt. Plutselig befant de seg i en situasjon der de måtte operere på sykehus som regelmessig ble beskutt av den nigerianske hæren.
Disse legene, eller «Biafrans», som de også ble kalt, la grunnlaget for en ny form for humanitært arbeid.
De ville stille spørsmål til det de så, snakke ut og varsle verdenssamfunnet om det de var vitne til. De ville sette behovene til de lidende menneskene først, og ikke la politiske grenser sette en stopper for nøytralt, uavhengig og upartisk hjelpearbeid.
Sammen med noen franske journalister grunnla disse legene organisasjonen Médecins Sans Frontières - Leger Uten Grenser på norsk. Organisasjonen ble stiftet i Paris den 22. desember 1971.
Les mer: Historier og bilder fra 50 år med humanitært arbeid
Det norske kontoret ble opprettet i 1996, av blant andre lege og feltarbeider Morten Rostrup.
Fra de første oppdragene til i dag
Leger Uten Grenser har jobbet i krig, kriser og katastrofer i over 50 år. Her er en liten oversikt.
2023-2024
Krigen i Gaza
Etter Hamas sitt grusomme angrep i Israel 7. oktober, som tok livet av over 1100 mennesker, svarer Israel med massive angrep mot Gaza. Israel innfører en total blokade av Gaza og hindrer i stor grad innførsel av vann, mat, medisiner og strøm. Nesten hele befolkningen tvinges på flukt inne i Gaza, og mange tusen barn blir drept. Israel angriper sykehus og helseinstitusjoner og gjør de aller fleste ikke-funksjonelle.
Leger Uten Grenser hadde over 300 ansatte i Gaza da krigen brøt ut. De aller fleste fortsetter å jobbe dag og natt under umenneskelige forhold. Frem til mars 2024 blir fem av våre kollegaer drept, to av dem mens de behandlet pasienter på et av sykehusene. Leger Uten Grenser krever en umiddelbar og varig våpenhvile.
2022
Krig i Ukraina
Russland går til full krig mot Ukraina i februar. Mange millioner mennesker tvinges på flukt både i Ukraina og til nabolandene. Leger Uten Grenser var til stede før februar og trapper opp arbeidet kraftig en rekke steder som følge av eskaleringen. Vi bygger et sykehustog for å evakuere skadde mennesker fra frontlinjene, og vi setter opp mobile klinikker for å tilby helsehjelp og psykisk helsehjelp. Vi tilbyr også helsehjelp i nabolandene, inkludert i Russland.
«Dere har et sykehustog? Da har jeg pasienter til dere »
TV-aksjonen
Leger Uten Grenser i Norge har årets TV-aksjon, hvor det til sammen kom inn 291 millioner kroner. Pengene går til å bekjempe livsfarlige infeksjonssykdommer i Bangladesh, Sierra Leone, Den sentralafrikanske republikk og Den demokratiske republikken Kongo. Deler av midlene går også til DNDis arbeid om å forske og utvikle medisiner mot sovesyke og kala-azar.
En historisk innsamling for Leger Uten Grenser og TV-aksjonen
2021
Rettferdig fordeling av korona-vaksiner
Verdens rikeste land sørger for at sine innbyggere får flere doser av korona-vaksinene før helsearbeidere og andre risikogrupper i lavinntektsland blir vaksinert. Leger Uten Grenser protesterer gjennom 2021, og setter fokus på rettferdig fordeling av korona-vaksinene verden over. Nesten 19.000 mennesker i Norge skriver under et vaksineopprop hvor vi krever at den norske regjeringen må gjøre mer for å sikre rettferdig vaksinetilgang globalt.
5 grunner til å støtte «gamechanger»-forslag i kampen mot korona
Utfordrende hjelpearbeid i Etiopia
Da det brøt ut konflikt i Tigray-regionen i Etiopia mot slutten av 2020, rykket vi ut for å bistå menneskene som ble rammet. Vi var i stand til å gi helsehjelp flere steder i Tigray, men i september 2020 blir vi tvunget til å suspendere alle aktivitetene våre i landet. Dette skjer etter at tre av våre kollegaer ble drept på jobb, og på tross av at det er store udekkede behov.
Enorme humanitære behov i Etiopia — Vi blir tvunget til å midlertidig stoppe aktivitetene våre
2020
Covid-19-respons verden over
Vi bistår i koronaresponsen i svært mange av landene vi er til stede i. Vi krever også midlertidige patentunntak for å øke produksjonen av livreddende vaksiner, medisiner og medisinsk utstyr.
Korona-viruset: Slik jobber vi i land verden over
Vi krever evakuering av sårbare mennesker i Moria-leiren i Hellas
Vi har flere ganger krevd at sårbare flyktninger og migranter i flyktningleirer på de greske øyene må bli evakuert. Menneskene lever under forferdelige forhold og mange er syke. Vi varsler om at dersrom koronaviruset får spre seg i den overfylte flyktningleiren Moria, vil konsekvensene bli katastrofale.
2019
Dødelig meslingutbrudd i Den demokratiske republikken Kongo
Fra starten av 2019, vaksinerer Leger Uten Grenser flere enn 800.000 barn og behandler 50.000 mot meslinger i DR Kongo. Meslingutbruddet var på et tidspunkt det største pågående meslingutbruddet i verden, og tusenvis av barn mistet livet.
Glemt krise: Verdens største utbrudd av meslinger raser i DR Kongo
Gjenopptar søk og redning på Middelhavet
Sammen med SOS MEDITERRANEE gjenopptar vi søk- og redningsarbeid med båten Ocean Viking på det sentrale Middelhavet – verdens dødeligste migrasjonsrute.
Leger Uten Grensers arbeid på Middelhavet
2018
Skuddskader i Gaza
Rundt 8000 palestinere blir skutt av israelske soldater mens de protesterer på grensen mot Israel i forbindelse med "returmarsjen". Leger Uten Grenser trapper opp innsatsen i Gaza, og sørger for spesialistbehandling for tusenvis av pasienter med kompliserte skuddskader.
Ebolautbrudd i Den demokratiske republikken Kongo
Ebolautbruddet som startet i 2018 er det største i Den demokratiske republikken Kongo noensinne og verdenshistoriens nest største. Over 3000 mennesker blir smittet og 2287 dør av viruset. Leger Uten Grenser jobber side om side med helsemyndighetene for å bekjempe epidemien.
DR Kongo: Nye tilfeller av ebola
Artikkelen fortsetter under bildet
2017
Hundretusener av rohingyaer flykter fra ekstrem vold i Myanmar
I august flykter over 655.000 rohingyaer til Bangladesh fra Myanmar etter å ha blitt målrettet angrepet i delstaten Rakhine. Leger Uten Grenser trapper opp innsatsen for å respondere på de enorme behovene. I desember anslår vi at 6700 rohingyaer ble drept i løpet av en måned.
Rohingya-flyktninger i Bangladesh
Tilbake i Somalia
Etter at sikkerhetssituasjonen tvang oss til å trekke oss ut av Somalia i 2013, starter vi prosjekter igjen i landet.
2016
EU-Tyrkia-avtalen
I en historisk avgjørelse i juni bestemmer Leger Uten Grenser seg for å ikke lenger ta imot finansiering fra EU. Det skjer i protest mot deres flyktning- og migrasjonspolitikk.
Krig i Syria og Jemen
De katastrofale konfliktene i i Syria og Jemen fortsetter. Gjennom hele 2016 blir angrep på sivile, sykehus, medisinske anlegg og helsearbeidere dagligdags. I mai var verdens ledere i FN enstemmige da de fordømte disse angrepene, som likevel fortsatte.
Slik jobber vi i konfliktområder
Krise i Borno i Nigeria
Mellom april og juni sulter tusenvis av barn til døde i delstaten Borno i Nigeria. De fleste befant seg for langt unna til at hjelpeorganisasjonene kunne nå dem. Leger Uten Grenser snakker ut om situasjonen og ber myndighetene og det internasjonale samfunnet om å ta tak i problemet med utbredt hungersnød umiddelbart. Situasjonen forverres av at mange tvinges på flukt og av kampen mot Boko Harams opprør i regionen.
2015
Sykehusangrepet i Kunduz i Afghanistan
Lørdag 3. oktober 2015 blir vårt traumesykehus i provinsen Kunduz bombet gjentatte ganger av koalisjonsstyrkene. 42 mennesker mister livet, blant dem 24 pasienter, 14 ansatte fra Leger Uten Grenser og fire andre.
Redningsarbeid i Middelhavet
I begynnelsen av mai setter vi skipet MY Phoenix på Middelhavet sammen med Migrant Offshore Aid Station. Skipet er utstyrt med en klinikk så vi kan tilby medisinsk hjelp til migrantene som forsøker seg på den farefulle reisen til Europa.
Konflikt i Ukraina
I midten av januar eskalerer kampene i Øst-Ukraina til det samme nivået man så om sommeren i 2014. Leger Uten Grenser tilbyr grunnleggende helsehjelp, medisiner og psykologisk hjelp til mennesker på begge sider av frontlinjen.
2014
Leger Uten Grenser taler i Sikkerhetsrådet
I september holder liberiske Jackson Naimah, en av våre legeassistenter, en tale for FNs sikkerhetsråd. Han snakker om ebolaepidemien i Vest-Afrika og sier at Leger Uten Grenser har makset egen kapasitet og at vi ikke lenger kan fortsette å håndtere epidemien alene. Han ber om internasjonal støtte. Senere samme måned annonserer vi at vi vil teste ut tre behandlinger mot ebolaviruset på våre sentre i Vest-Afrika.
Tilbake i Myanmar
Etter ni måneders fravær fra deler av Rakhine i Myanmar, vender Leger Uten Grenser tilbake i desember og gjenopptar medisinske aktiviteter.
Lanseringen av Missing Maps-prosjektet
I november lanseres Missing Maps-prosjektet, et samarbeid mellom Leger Uten Grenser, det engelske og amerikanske Røde Kors og the Humanitarian OpenStreetMap Team. Formålet er å kartlegge de mest sårbare områdene i utviklingsland slik at enkeltmennesker og organisasjoner kan bruke informasjonen kartene gir til å takle kriser bedre.
Krise i Gaza og på Vestbredden
Mellom juli og august trapper Leger Uten Grenser opp arbeidet i de okkuperte palestinske områdene, som en følge av den israelske hærens offensiv i Gaza. 21. juli krever Leger Uten Grenser at Israel stanser bombingen på grunn av de sivile tapene.
Ebola «ute av kontroll»
I juni erklærer Leger Uten Grenser den andre bølgen av utbruddet «helt ute av kontroll», og ber om forsterkninger til Vest-Afrika. Vi fortsetter vårt arbeid og åpner 15 behandlings- og kontrollsentre, og behandler over 5000 pasienter. 14 ansatte fra Leger Uten Grenser og hundrevis av andre helsearbeidere mister livet av viruset.
Ebolautbrudd uten sidestykke i Vest-Afrika
I mars begynner Leger Uten Grenser arbeidet mot ebola i Guinea. Ebolaepidemien her ligner ingen annen, og blir av Leger Uten Grenser beskrevet som enestående på grunn av den geografiske spredningen av viruset. Verden helseorganisasjon (WHO) hevder at Leger Uten Grenser overdriver.
Leger Uten Grenser blir nektet å fortsette arbeidet i Myanmar
I mars blir Leger Uten Grenser beordret av regjeringen i Myanmar om å stanse arbeidet etter at noen offentlige tjenestemenn beskylder oss for å favorisere det muslimske rohingya-folket fremfor det buddhistiske Rakhine-folket. Vi blir tvunget til å avslutte vårt arbeid i Rakhine, noe som gjør at rundt 750.00 mennesker, hovedsakelig rohingyaer, blir frarøvet tilgangen til helsehjelp.
2013
Borgerkrig i Sør-Sudan
I desember trapper Leger Uten Grenser opp arbeidet etter at konflikten sprer seg i Sør-Sudan. I april 2014 kritiserer vi FNs fredsbevarende styrker for deres «skamfulle likegyldige» holdning til de elendige levekårene til de 21.000 internt fordrevne menneskene i Juba, hovedstaden i landet.
Tyfonen «Haiyan» herjer på Filippinene
Leger Uten Grenser rykker ut etter at tyfonen “Haiyan” treffer land 8. november. Vi bistår med medisinsk nødhjelp og generell helsehjelp på sykehus og mobile klinikker. Vi deler ut rent vann, hjelper til med å reparere avløpssystemet og bygger opp helsesentrene i de hardest rammede områdene.
Kaos i Den den sentralafrikanske republikk
Leger Uten Grenser er en av få internasjonale medisinske organisasjoner som blir værende i Den sentralafrikanske republikk etter at økt vold fører landet inn i kaos.
Spor av giftig nervegass i Syria
I august rapporterer Leger Uten Grenser at over 3000 av pasientene våre viser symptomer på å ha vært eksponert for giftig nervegass. Dette meldes fra medisinske sentre i nærheten av Damaskus, nær der man mistenker at et angrep med kjemiske våpen har funnet sted.
Tuberkulose-manifest
I mars krever mennesker som lever med multiresistent tuberkulose nye medisiner. Leger Uten Grenser støtter kravet og ber om medisiner som gjør behandlingstiden kortere, mer effektiv og mindre giftig. Flere enn 55.000 mennesker signerer manifestet.
Leger Uten Grenser trekker seg ut av Somalia
Leger Uten Grenser stanser alt arbeid i Somalia etter 22 år i landet. Avgjørelsen kommer etter en lang rekke med trusler, kidnappinger, ekstremt voldelige angrep og drap.
Leger Uten Grenser hjelper folk på flukt fra Mali
Situasjonen i Mali forverrer seg og den franske hæren rykker inn for å slå ned på et islamistisk opprør. Leger Uten Grenser fortsetter med sitt nødhjelpsarbeid over hele landet, og hjelper folk som flykter til nabolandene.
2012
Konflikten i Syria
Leger Uten Grenser begynner å tilby medisinsk hjelp i Syria, selv uten tillatelse fra den syriske regjeringen. Vi setter opp tre feltsykehus nord i landet. Et av sykehusene er inne i en grotte, og dette blir senere bombet. Det skjer etter at vi har flyttet til tryggere områder.
Flyktningkrise i Sør-Sudan
Leger Uten Grenser slår alarm om alvorlige medisinske konsekvenser etter at titusener av nye flyktninger krysser fra Sudan til Sør-Sudan. Flyktningene kommer til overfylte leirer hvor de ikke får grunnleggende behov dekket. Situasjonen i delstatene Upper Nile og Unity State utvikler seg raskt til en full krise når det begynner å gå tomt for rent drikkevann og nødhjelpen ikke strekker til.
Vaksinerer 117.000 mot kolera i Guinea
Leger Uten Grenser vaksinerer 117.000 mot kolera i Boffa-regionen, 150 km nord for Conakry, hovedstaden i Guinea. Dette er første gang noen i Afrika blir beskyttet mot kolera med en oral vaksine med to doser.
2011
Leger Uten Grenser fordømmer angrep på hjelpearbeidere i Somalia
To av Leger Uten Grensers kollegaer, Phillipe Havet og Andrias Karel Keiluhuo, blir drept av en væpnet mann mens de bistår med nødhjelp i hovedstaden Mogadishu.
Leger Uten Grenser trekker seg ut av Thailand etter 35 år
Måneder med forhandlinger ender med at Leger Uten Grenser ikke får lov av thailandske myndigheter til å gi helsehjelp til papirløse migranter og andre sårbare grupper. Dette er mennesker Leger Uten Grenser mener har et stort behov for helsehjelp.
Jordskjelv og tsunami i Japan
Leger Uten Grenser støtter et psykologteam etter jordskjelvet og tsunamien nordøst i Japan 11. mars.
Akutt medisinsk nødhjelp i Libya
Leger Uten Grenser klarer endelig å levere medisiner og annet medisinsk utsyr til Sirte i Libya mens kampene pågår. I ti dager forsøker vi å få tilgang til Sirte, hvor helsebehovene stadig øker.
2010
Jordskjelvet i Haiti
Et kraftig jordskjelv rammer Haiti 12. januar og rundt 220.000 av mennesker mister livet, inkludert 12 av våre ansatte. Enda flere blir skadet, og rundt 1,5 millioner mennesker mister hjemmet sitt i løpet av det 35 sekunder lange skjelvet. Leger Uten Grenser respons er den største vi har hatt noensinne. Vi utvider antall prosjekter i landet fra tre til 26 på det meste. Vi behandler over 173.757 pasienter og utfører over 11.748 operasjoner i de første fem månedene etter jordskjelvet. Etter ti måneder har vi behandlet over 350.000 mennesker.
Undernæring i verden
Leger Uten Grenser og fotobyrået VII lanserer kampanjen «Starved For Attention», som tar for seg global underernæring med et nytt perspetiv. Den stilles ut i USA, Europa og Afrika og fremhever sider av global underernæring som ofte blir oversett, og den viser innovative metoder som Leger Uten Grenser og andre bruker for å bekjempe underernæring.
Flom i Pakistan
For å møte behovene etter en stor flom i juli utvider vi våre eksisterende prosjekter og etablerer i tillegg nye. I løpet av desember har vi behandlet flere enn 80.000 pasienter, delt ut nærmere 2 millioner liter rent vann og 65.000 nødhjelpspakker.
Haiti rammes av kolera
I oktober, ti måneder etter jordskjelvet, rammes Haiti av et stort kolerautbrudd. Leger Uten Grenser mobiliserer hundrevis av ansatte, åpner over 50 behandlingssentre for kolera over hele landet. I tillegg lanserer vi offentlige opplysningskampanjer og behandler flere enn 100.00 pasienter.
2009
Konflikt i Gaza
Israel lanserer en militæroffensiv som et svar på at militante grupper avfyrte raketter mot Israel. Leger Uten Grenser støtter sykehusene i Gaza, og etter at en våpenhvile blir annonsert, åpner vi et kirurgisk sykehus og tilbyr helsehjelp, rekonstruktiv kirurgi og psykologisk hjelp.
Leger Uten Grenser returnerer til Afghanistan
Etter å ha trukket seg ut fra Afghanistan fem år tidligere, vender Leger Uten Grenser tilbake til landet. Vi støtter flere sykehus i Kabul og i Lashkar Gah i Helmand-provinsen.
Utkastelser og kidnappinger i Sudan
Teamene fra to av Leger Uten Grensers operasjonelle sentre blir kastet ut fra Darfur av myndighetene, og fire av våre ansatte blir kidnappet. Noen prosjekter må derfor avsluttes, men vi får likevel gjennomført nærmere 129.000 konsultasjoner og vi støtter utallige lokale helsesentre.
2008
Underernæringskrise i Etiopia
Leger Uten Grenser behandler over 72.000 underernærte barn når en underernæringskrise rammer den sørlige delen av landet. Krisen er et resultat av tørke, dårlige avlinger og høye matvarepriser.
Volden øker mot sivile i DR Kongo
Leger Uten Grenser driver mobile klinikker, kirurgiske prosjekter og tilbyr behandling, råd og veiledning til ofre for seksuell vold mens tusener av kongolesere i Nord-Kivu flykter når væpnede grupper angriper landsbyene deres.
Syklon i Myanmar
Hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser som allerede jobbet i landet tilbyr hjelp til tusener av mennesker som blir internt fordrevne grunnet syklonen. Samtidig nekter regjeringen flere hjelpearbeidere å komme inn i landet.
2007
Konflikt herjer i Somalia
Flere hundre tusen sivile mennesker flykter fra hovedstaden Mogadishu idet de verste kampene på 15 år bryter ut over hele byen. Leger Uten Grenser setter opp et kirurgisk prosjekt i byen, hjelper internt fordrevne og opprettholder samtidig de andre medisinske prosjektene i resten av landet.
Ebola bryter ut i Uganda
Flere team fra Leger Uten Grenser rykker ut mens et ebolautbrudd pågår i Uganda. Etter en rask kartlegging, setter vi opp isolasjonsenheter på helsesenteret i Kikyo og på sykehuset i Bundibugyo.
Volden øker i Tsjad
Flere enn 150.000 internt fordrevne søker tilflukt i provisoriske leirer øst i Tsjad mens kampene mellom regjeringen og opprørsgruppene tiltar. Leger Uten Grenser utvider sine medisinske prosjekter og ber det internasjonale samfunnet om å reagere.
2006
Vaksinasjonskampanje mot meslinger i DR Kongo
Leger Uten Grenser lanserer en stor vaksinasjonskampanje mot meslinger i Den demokratiske republikken Kongo. På bare noen få uker vaksinerer vi 359.318 barn under fem år.
Massivt kolerautbrudd i Angola
Leger Uten Grenser behandler 26.000 pasienter, og sender mer enn 400 tonn med utstyr til kolerautbruddet som sprer seg fra hovedstaden til over halve landet.
Krigskirurgi i Irak
På grunn av utrygge forhold i Irak, begynner Leger Uten Grenser å tilby rekonstruktiv kirurgi i Amman i Jordan for å behandle pasienter med alvorlige krigsskader. Pasientene henvises hit av våre medisinske kollegaer i Irak.
2005
Ernæringskrise i Niger
Leger Uten Grenser setter i gang en nødhjelpsrespons i ulike deler av Niger for å behandle titusener av barn med alvorlig og akutt underernæring. Vi åpner syv helsesentre med muligheter for innleggelser og 27 mobile sentre.
Jordskjelv rammer Sørøst-Asia
Leger Uten Grenser setter opp oppblåsbare operasjonstelt for å behandle tusener av skadde etter at et massivt jordskjelv rammer deler av Pakistan og India. Vi driver også mobile klinikker for å nå menneskene som er nå er avskåret og befinner seg i de mest avsidesliggende landsbyene.
2004
Krise i Darfur
Leger Uten Grenser åpner ernæringssentre, klinikker og utfører vaksinasjonskampanjer i Vest-Sudan (Darfur) og i Tsjad, hvor hundretusener av de som flykter fra volden står i fare for å sulte ihjel.
Leger Uten Grenser trekker seg ut av Afghanistan
Leger Uten Grenser trekker seg helt ut av Afghanistan etter drapet på fem av våre ansatte, og grunnet gjentatte trusler fra Taliban.
Tsunami i Asia
Leger Uten Grenser reagerer umiddelbart på tsunamien i Asia. Innen 48 timer har vi sendt ut 32 tonn med medisinsk utsyr, vann og sanitærutstyr. Takket være den store internasjonale responsen på tsunamien, er den verste krisen over i løpet av mai. Leger Uten Grenser spør derfor giverne sine om tillatelse til å omfordele noen av pengene som var donert, til akutte medisinske formål andre steder i verden. 99 prosent av giverne gir grønt lys.
2003
DNDi opprettes
Leger Uten Grenser er medgrunnlegger av organisasjonen "The Drugs for Neglected Diseases Initiative" (DNDi), som har som mål å utvikle medisiner for neglisjerte sykdommer.
Harde kamper i Liberias hovedstad
Leger Uten Grenser behandler ofre for voldsomme kamper mellom regjeringen og opprørsgruppene i Monrovia.
Sivile lider i Den demokratiske republikken Kongo
Leger Uten Grenser driver flere medisinske prosjekter for menneskene som er fanget i konflikten.
USA-ledet koalisjon invaderer Irak
Leger Uten Grenser forblir i Bagdad under invasjonen, og vi konfronterer den amerikanske regjeringens manglende evne til å tilby medisinsk hjelp til sivile.
2002
Malaria dreper millioner av mennesker i Afrika
Etter å ha blitt møtt med en enorm motstand mot bruken av vanlige antimalariamidler som klorokin, øker Leger Uten Grenser bruken av artemisinin-baserte behandlingsformer. Vi presser også på for at denne behandlingsformen skal bli mer tilgjengelig for alle.
Hungersnød i Angola
Med 200 internasjonale hjelpearbeidere og 2000 lokalt ansatte i Angola, er dette den største responsen for å bekjempe hungersnød i Leger Uten Grensers historie.
Hjelpearbeider bortføres
Arjan Erkel fra Leger Uten Grenser blir bortført nord i Kaukasus og blir et offer for den økte faren som hjelpearbeidere nå møter i konfliktområder verden over.
2001
Hiv/aids-pandemi
Leger Uten Grenser begynner å tilby antiretroviral behandling til mennesker som lever med aids i Thailand, Kambodsja, Kamerun, Guatemala, Kenya, Malawi og Sør Afrika.
USA-ledet koalisjon invaderer Afghanistan
Mange av våre internasjonalt ansatte evakueres ut av landet, men våre afghanske ansatte sørger for at prosjektene våre fortsetter.
2000
Borgerkrig i Sierra Leone
Leger Uten Grenser behandler ofre for den blodige borgerkrigen i landet.
Asylsøkere flykter til Europa
Leger Uten Grenser utvider arbeidet sitt og bistår asylsøkere og udokumenterte migranter i Frankrike, Italia, Spania og Belgia.
1999
Lanserer kampanje for tilgang til medisiner
Millioner av folk dør hvert år av infeksjonssykdommer som lar seg behandle. Leger Uten Grenser etablerer Access Campaign og legger press på det internasjonale samfunnet for å øke tilgangen til medisiner for verdens fattigste.
Krise i Kosovo
Under NATOS bombing av Serbia, gir vi humanitær bistand til flyktningene i nabolandene.
Ny krig i Tsjetsjenia
Leger Uten Grenser ber om tilgang til Groznyj og fordømmer den utbredte bruken av vold mot sivile fra de russiske styrkene.
Nobels fredspris
Leger Uten Grenser blir tildelt Nobel Fredspris i Oslo og blir hedret for vårt banebrytende humanitære arbeid på flere kontinenter.
1998
Hungersnød i Sør-Sudan
Den utbredte sultkatastrofen i Sør-Sudan skyldes borgerkrigen og tørke. Leger Uten Grenser rykker ut for å tilby hjelp.
Borgerkrig i DR Kongo
Leger Uten grenser inkluderer behandling av ofre for voldtekt og seksuelle overgrep som en del av nødhjelpen.
Orkanen Mitch
Leger Uten Grenser hjelper ofre for orkanen Mitch i Honduras, Nicaragua, Guatemala og El Salvador.
Hungersnød i Nord-Korea
Ettersom vi ikke er i stand til å forsikre oss om at den medisinske nødhjelpen når de mest sårbare menneskene, avslutter vi vårt arbeid i Nord-Korea etter tre år. Vi fortsetter å hjelpe flyktninger fra Nord-Korea i Kina.
1997
Flyktningkrisen i Rwanda
Leger Uten Grenser kjemper om å få tilgang til de rwandiske flyktningene i Zaire, dagens DR Kongo, der mange dør av sult og sykdom. Vi får hjulpet flyktninger som kommer seg hjem, men vi blokkeres når vi forsøker å hjelpe de som flykter videre inn i Zaire. Disse menneskene blir målrettet massakrert.
1996
Hjernehinnebetennelse i Nigeria
Leger Uten Grenser vaksinerer og behandler 4,5 millioner mennesker.
1995
Massakren i Srebrenica
Leger Uten Grenser er vitne til at FNs «beskyttelsessone» raser sammen, og fordømmer den påfølgende massakren av opp til 10.000 sivile utført av serbiske tropper.
Krig i Tsjetsjenia
Leger Uten Grenser gir nødhjelp til sivile i Tsjetsjenia og i flyktningleirer i nabolandene.
1994
Folkemordet i Rwanda
Leger Uten Grenser blir værende i Kigali mens folkemordet på over 800.000 tutsier og moderate hutuer pågår. Vi tar en avgjørelse vi aldri har tatt før – vi ber om en militær intervensjon. En million flyktninger fra Rwanda ankommer den lille byen Goma i DR Kongo. Innen få dager samarbeider vi på det største koleraprosjektet noensinne frem til nå.
1993-1994
Krigen i Bosnia
Våre medisinske prosjekter i regionen blir utvidet til å også gjelde FNs tiltenkte "beskyttelsessoner" i Goražde og Srebrenica.
1993
Borgerkrig i Burundi
Et mislykket statskupp i oktober resulterte i at 750.000 mennesker flyktet til nabolandene Rwanda, Tanzania og DR Kongo. Leger Uten Grenser sender 85 frivillige hjelpearbeidere i regionen, men forsinkelser i det internasjonale nødhjelpsapparatet fører til utbredt hungersnød i flyktningleirene.
1992
Krigen i Bosnia
Leger Uten Grenser fordømmer etnisk rensing og forbrytelser mot menneskeheten.
Krig og tørke på Afrikas horn
100 frivillige fra Leger Uten Grenser jobber i regionen i Øst-Afrika som er rammet av krig og tørke med en befolkning av internt fordrevne.
1991
Krise i Kurdistan
Vi setter opp det største nødhjelpsprosjektet vårt til nå. Leger Uten Grenser hjelper kurdere i Tyrkia, Iran og Jordan som har blitt fordrevet på grunn av Gulfkrigen.
Krigsherjinger i Somalia
Leger Uten Grenser er den eneste utenlandske aktøren i det krigsherjede Mogadishu. Vi hjelper også flyktninger i andre land.
Kolonne blir angrepet i Jugoslavia
Leger Uten Grensers biler som evakuerer sårede fra Vukovar-sykehuset blir angrepet. Tre av våre ansatte blir såret.
1990
Borgerkrig i Liberia
Våre team tilbyr nødhjelp mens krigen er på sitt verste.
Drap i Afghanistan
En logistiker i Leger Uten Grenser blir drept i Afghanistan og vi stanser aktivitetene våre.
1989
Irakiske myndigheter angriper kurdere
Vi var den første medisinske organisasjonen som slo alarm om bruken av kjemiske våpen mot kurdere i byen Halabja.
Leger Uten Grenser-fly skutt ned i Sudan
Vi trekker oss ut av Sudan etter at et tydelig merket Leger Uten Grenser-fly blir skutt ned av et missil. Fire mennesker blir drept, to av dem er våre frivillige hjelpearbeidere.
1986
Borgerkrig på Sri Lanka
Leger Uten Grenser setter opp mobile klinikker og jobber på flere sykehus for å behandle skadde og traumatiserte mennesker.
1985
Konflikt i Mellom-Amerika
I Honduras tilbyr Leger Uten Grenser medisinsk hjelp til flyktninger fra El Salvador og Nicaragua.
Leger Uten Grenser kastes ut av Etiopia
Leger Uten Grenser blir utvist av regjeringen i Etiopia fordi vi fordømmer regjeringens tvangsforflytting av befolkningen og kapringen av nødhjelp som var på vei inn i landet.
1984
Hungersnød i Etiopia
Leger Uten Grenser setter opp flere underernæringsprosjekter i sultrammede områder i Etiopia.
1981
Våre sykehus bombes
I løpet av årene 1980-1982 bombes flere av våre sykehus i Afghanistan.
1980
Første internasjonale appell
«Walk for survival of Cambodia» er Leger Uten Grensers første internasjonale appell. Den skjer i protest mot vietnamesiske myndigheter som hindrer våre hjelpearbeidere tilgang til Kambodsja.
Krig i Afghanistan
Etter at Sovjetunionen invaderte Afghanistan mot slutten av 1979 blir en ti år lang krig utløst. Våre team krysser grensen fra Pakistan til Afghanistan i smug. Vi bruker esler og reiser i ukevis for å nå skadde sivile mennesker i de mest avsidesliggende områdene.
Første ernæringsprosjekt
Leger Uten Grenser setter opp sitt første ernæringsprosjekt mens tørke og borgerkrig herjer i Karamoja-provinsen i Uganda.
1979
Leger Uten Grenser restruktureres
Ledet an av Dr. Claude Malhuret og Dr. Francis Charhon, beveger Leger Uten Grenser seg bort fra praksisen med å sende leger alene til kriseområder. Organisasjonen blir mer strukturert, og prosjektene blir kvalitetssikret og standardisert.
1978
Hjelp til flyktninger
Leger Uten Grenser lanserer en rekke tiltak for å hjelpe flyktninger i Thailand, i Ogaden-regionen i Djibouti under krigen mellom Etiopia og Somalia, og vi hjelper eritreiske flyktninger i Sudan.
1976
Krig i Libanon
Våre team utfører kirurgi og behandler alle typer krigsskader i det som er vår første store tilstedeværelse i en krigssone.
1975
Kambodsjanske flyktninger
Vi setter opp vår første store medisinske respons under en flyktningkrise. Vi gir helsehjelp til den store bølgen av flyktninger fra Kambodsja som søker tilflukt fra Pol Pots undertrykkende styre.
1974
Orkan i Honduras
Orkanen Fifi fører til store oversvømmelser og tar livet av tusenvis av mennesker. Vi setter opp en respons for å hjelpe menneskene som rammes.
1972
Jordskjelv i Nicaragua
Jordskjelvet i Nicaraguas hovedstad Managua er Leger Uten Grensers første oppdrag. Mellom 10.000 og 30.000 mennesker mister livet i naturkatastrofen.
1971
Leger Uten Grenser blir grunnlagt
22. desember 1971 danner en gruppe franske leger og journalister Leger Uten Grenser i kjølvannet av krigen og hungersnøden i Biafra i Nigeria.
Les våre årlige rapporter om arbeidet vi gjør over hele verden
Postboks 8813 Youngstorget
0028 Oslo
Org.nr.:NO 977 097 495
Besøksadresse
Hausmannsgate 6
0186 Oslo
Kontakt oss / Om oss / Tilbakemelding / Personvern / Varsling
Svarer på spørsmål angående gaver og feltpartner-avtaler.
Tlf: 21 04 24 52 (09 - 16)
E-post: giverservice@legerutengrenser.no
Resepsjon
Tlf: 23 31 66 00 (09 - 16)
E-post: epost@legerutengrenser.no
Kontonummer til Leger Uten Grenser: 50100547500
Vipps-nummer til Leger Uten Grenser: 2177
Se alle måter du kan støtte.
Følg arbeidet vårt