Mali

Foto: Leger Uten Grenser

Mali


Det er fortsatt begrenset tilgang på medisinsk hjelp nord i Mali. Det er mangel på medisinsk personell og utstyr i området, og kamper mellom væpnede grupper fortsetter på tross av en fredsavtale.

Hjem > Land > Mali
27.06.2017 | Oppdatert 21.01.2018
        

Landet har 17,6 millioner innbyggere, og er et av Afrikas fattigste land.

Landet har få naturressurser og lite nedbør, og opplever ofte tørke. Hovedstaden Bamako er en av Afrikas raskest voksende byer.

Mali var tidligere en modell for demokrati i Afrika, til militæret tok makten i mars 2012. Lokale Tuareggrupper i nord gjorde opprør mot regjeringen, en situasjon som ble utnyttet av islamistgrupper til å ta kontroll over nord-Mali.

Kaoset som fulgte kuppet gjorde at hundretusenvis av nord-Maliere flyktet, noe som førte til matmangel i sør.Den politiske situasjonen har stabilisert seg, men merker fortsatt effekten av militærkuppet.

Leger Uten Grenser begynte å jobbe i Mali i 1992. I dag hjelper vi til å dekke mangler i helsesystemet ved å gi behandling for malaria, underernæring og kroniske sykdommer.  

Leger Uten Grensers arbeid i Mali i 2016

Ansongo

I byen Ansongo, i Gao-regionen, støtter Leger Uten Grenser et henvisningssykehus med 48 senger.

Vi gir polikliniske konsultasjoner, og legger inn pasienter med kompliserte sykdomsforløp  for videre behandling. Vi behandler kroniske lidelser, jobber med kvinnehelse, gir ernæringsoppfølging og utfører kirurgiske inngrep.  

Teamet vårt tilbyr også psykisk helsehjelp til voldsofre, og behandler ofre for seksuell vold. Et annet team støtter distrikthelsesenteret.

I de rurale områdene i Ansongo-distriktet, organiserer Leger Uten Grenser henvisninger fra kommunale helsesentre og sykehuset.

Mellom juli og desember reiste en nomadegruppe langt unna helsesentrene, og Leger Uten Grenser passet på at de hadde tilgang til primærhelsetjenester ved å gi opplæring til lokale helsearbeidere som kunne diagnostisere de vanligste sykdommene.

I tillegg fikk mer en 57.145 barn antimalaria-behandling, og ble vaksinert som del av et rutineprogram.

Artikkelen fortsetter etter bildet

VAKSINASJONSKAMPANJE: I 2015 lanserte Leger Uten Grenser og de lokale helsemyndighetene i Mali, en kampanje mot sesongbasert malaria, som er den fremste årsaken til den høye barnedødligheten i landet. Foto: Leger Uten Grenser 


Kidal

I Kidal-regionen, nord for Gao, støttet Leger Uten Grenser to helsesentre i byen Kidal, og tre helsesentre utenfor byen.

I samarbeid med lokale myndigheter satte teamet i gang et forebyggingsprogram mot malaria for første gang i regionen.

Programmet skulle nå ut til 16.048 barn mellom tre måneder og fem år.

Timbuktu

I Timbuktu startet Leger Uten Grenser prosessen med å overføre ansvaret for det regionale henvisningssykehuset til offentlige helsemyndigheter.

Mange helsearbeidere flyktet fra byen da urolighetene i 2012 begynte, men kom tilbake mot slutten av 2016.

Artikkelen fortsetter etter bildet

TIMBUKTU: Pasienten på bildet blir undersøkt for høyt blodtrykk. Sykehuset i Timbuktu har akkuttavdeling, obstetrisk avdeling, pediatrisk avdeling og kirurgisk avdeling, for å behandle alle pasienter som blir henvist hit. Foto: Trevor Snapp


Leger Uten Grenser har jobbet ved sykehuset siden 2012.

Koutiala

I Koutiala-distriktet, sør i Mali, fortsetter Leger Uten Grenser å drive et omfattende pediatrisk program. Programmet har som mål å redusere dødeligheten blant barn under fem år.

I 2016 ble 7032 barn innlagt ved barneavdelingen og 3829 ble innlagt ved ernæringsavdelingen på det regionale henvisningssykehuset i Koutiala.

Teamene våre støttet også barnehelse- og ernæringsaktiviteter ved fem helsesentre rundt om i distriktet.

De utførte 90.203 polikliniske konsultasjoner og behandlet 3779 barn for underernæring.

Artikkelen fortsetter etter bildet

UNDERERNÆRT: Syv måneder gamle Youssouf ble henvist til sykehuset i Koutiala for alvorlig lungebetennelse og underernæring. Foto: Yann Libessart


I disse fem helsesonene får alle barn under to år en forebyggende helsepakke. Barna får myggnett, melkebaserte kosttilskudd, vaksiner og rutinehelsesjekker. I 2016 fikk 7723 barn pakken.

I løpet av 2016 begynte Leger Uten Grenser å overføre forebyggingsaktivitetene mot malaria til offentlige helsemyndigheter.

I gjennomsnitt fikk 171.000 barn antimalariamedisiner under hver forebyggingskampanje.
 

 

 HVORFOR ER VI I MALI 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen