Balkan – Serbia og Bosnia-Herzegovina

Foto: Leger Uten Grenser /Anna Pantelia

Balkan – Serbia og Bosnia-Herzegovina


Tusenvis av flyktninger og migranter fortsetter å krysse Balkan for å komme videre inn i Europa, og mange trenger både medisinsk og mentalhelsehjelp. 

Hjem > Land > Balkan – Serbia og Bosnia-Herzegovina
22.09.2020 | Oppdatert 01.10.2020
        

Hva gjør Leger Uten Grenser? 

Vi driver en klinikk i Beograd, hovedstaden i Serbia, hvor vi gir grunnleggende helsehjelp og psykisk helsehjelp. Vi jobber også med sosialstøtte og og vann- og sanitærarbeid. I 2019 utførte vi 12.000 pasientkonsultasjoner og 560 individuelle mentalhelsekonsultasjoner på klinikken.

Les mer: Vårt arbeid med flyktninger i Europa

Artikkelen fortsetter under bildet

I mangel av bedre alternativer måtte Waqar ta en dusj ved hjelp av å varme vann ute og helle det over seg i kulden. Dette bildet er fra 2017, og viste de uverdige forholdene flyktninger og migranter
ble nødt til å leve under. Foto: Paul Hansen/Dagens Nyheter

 

Helsehjelp i formelle og uformelle flyktningleirer

Vi har også team som reiser ut til flere uformelle bosetninger rundt byene Šid, Subotica og Kanjiža. Her ble det i 2019 utført 560 medisinske pasientkonsultasjoner og titalls mentalhelsekonsultasjoner. 

I  midten av 2019 kom det mange mennesker til Bosnia-Herzegovina for å nå Kroatia for å komme lenger vestover. Tusenvis av flyktninger og migranter krysset grensen i løpet av sommeren, og flere enn 3500 mennesker bodde i uformelle bosetninger og forlatte bygninger rundt byene Velika Kladuša and Bihać. 

I samarbeid med helsemyndighetene i Bosnia-Herzegovina ga vi medisinsk og psykisk helsehjelp til de som bodde utenfor de formelle leirene og i Vučjak-leiren. Her ble det i løpet av 2019 utført 3560 pasientkonsultasjoner og behandlet mange mot hudsykdommer, luftveisinfeksjoner og muskelsmerter. Flesteparten av lidelsene hang sammen med de dårlige boforholdene. 

Les mer: Vucjak-leiren i Bosnia må stenges umiddelbart

Artikkelen fortsetter under bildet

En gruppe unge menn forsøker å holde varmen rundt et bål de også varmer brød på. Leger Uten Grenser ga helsehjelp til flyktningene i Vucjak-leiren, en leir vi sterkt kritiserte forholdene i. Foto: Anna Pantelia

 

Forteller om vold på grensene

Teamene våre behandlet også 116 pasienter for voldsskader, og 90 prosent oppga at de hadde blitt utsatt for vold av politiet eller grensevakter.  

Se video med norske Marte fra Vucjak-leiren i Bosnia:

Les mer: Vårt arbeid med flyktninger i Europa
 

 HVORFOR ER VI I ... 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen