Serbia
Serbia
I Serbia jobber Leger Uten Grenser med å gi helsehjelp til mennesker på flukt.
Hva er situasjonen i Serbia?
Serbia er et transittland for mange flyktninger, migranter og asylsøkere. Mange bor i urbane områder rundt om i landet. Men flere bor også på uoffisielle plasser i provisoriske telt på nedlagte fabrikker, eller på åkere i nærheten av grensene mot Ungarn, Romania og Kroatia.
Mange forteller at de blir skadet på flukt, eller at de blir banket opp, sprayet med pepperspray eller utsatt for tåregass av grensevakter.
Les mer: Ett år med EU-Tyrkia-avtale: En skrekkhistorie
Hva gjør Leger Uten Grenser i Serbia?
Leger Uten Grenser startet for første gang å jobbe i Serbia da det var en del av Jugoslavia i 1991. I 2014 returnerte vi tilbake til landet og har siden da helsehjelp til de mange flyktningene, migrantene og asylsøkerne i landet. Det innebærer også å dele ut nødhjelpspakker.
I 2022 utførte Leger Uten Grenser 12.800 konsultasjoner og behandlet 450 mennesker for voldsskader.
Les mer: Vårt arbeid med flyktninger i Europa
Helsehjelp til mennesker på flukt
Leger Uten Grenser har de siste årene gitt helsehjelp til mennesker på flukt i hovedstaden Beograd, og i områdene nær grensene mot Ungarn, Kroatia og Romania. Her har vi drevet mobile klinikker og gitt medisinsk helsehjelp og psykisk helsehjelp, i tillegg til sosialstøtte.
Vi donerte også 2,5 tonn med nødhjelpspakker, blant annet tepper og hygieneartikler til andre sivilsamfunnsorganisasjoner i Serbia.
Leger Uten Grenser har også hatt team på grensene mot Bosnia Herzegovina. I Serbia har vi behandlet mennesker for voldsskader og gitt psykisk helsehjelp, og bistått med annen humanitærhjelp etter behov. Blant annet på vinterstid, når temperaturene synker dramatisk.
Les mer: Fem kriser du ikke leste om i sommer