Serbia

Foto: Leger Uten Grenser

Serbia


I Serbia jobber Leger Uten Grenser med å gi helsehjelp til mennesker på flukt. 

Hjem > Land > Serbia
22.09.2020 | Oppdatert 29.02.2024
        

Hva er situasjonen i Serbia? 

Serbia er et transittland for mange flyktninger, migranter og asylsøkere. Mange bor i urbane områder rundt om i landet. Men flere bor også på uoffisielle plasser i provisoriske telt på nedlagte fabrikker, eller på åkere i nærheten av grensene mot Ungarn, Romania og Kroatia.

Mange forteller at de blir skadet på flukt, eller at de blir banket opp, sprayet med pepperspray eller utsatt for tåregass av grensevakter.

Les mer: Ett år med EU-Tyrkia-avtale: En skrekkhistorie 

Hva gjør Leger Uten Grenser i Serbia? 

Leger Uten Grenser startet for første gang å jobbe i Serbia da det var en del av Jugoslavia i 1991. I 2014 returnerte vi tilbake til landet og har siden da helsehjelp til de mange flyktningene, migrantene og asylsøkerne i landet. Det innebærer også å dele ut nødhjelpspakker.

I 2022 utførte Leger Uten Grenser 12.800 konsultasjoner og behandlet 450 mennesker for voldsskader.

Les mer: Vårt arbeid med flyktninger i Europa

Helsehjelp til mennesker på flukt

Leger Uten Grenser har de siste årene gitt helsehjelp til mennesker på flukt i hovedstaden Beograd, og i områdene nær grensene mot Ungarn, Kroatia og Romania. Her har vi drevet mobile klinikker og gitt medisinsk helsehjelp og psykisk helsehjelp, i tillegg til sosialstøtte.

Vi donerte også 2,5 tonn med nødhjelpspakker, blant annet tepper og hygieneartikler til andre sivilsamfunnsorganisasjoner i Serbia.

Leger Uten Grenser har også hatt team på grensene mot Bosnia Herzegovina. I Serbia har vi behandlet mennesker for voldsskader og gitt psykisk helsehjelp, og bistått med annen humanitærhjelp etter behov. Blant annet på vinterstid, når temperaturene synker dramatisk.

Les mer: Fem kriser du ikke leste om i sommer

En sykepleier gir medisiner til en av pasientene våre gjennom en mobil klinikk i Serbia i 2022. Foto: Leger Uten Grenser 


 

 HVORFOR ER VI I SERBIA? 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen