Libanon

Foto: Leger Uten Grenser / Diego Ibarra Sánchez

Libanon


Libanon sliter med å takle strømmen av syriske flyktninger. 

Hjem > Land > Libanon
26.06.2017 | Oppdatert 01.10.2018
        

De fleste av flyktningene er fortsatt avhengig av humanitær hjelp for å overleve. Ingen offisielle flyktningeleirer har blitt etablert, og familier må derfor lage sine provisoriske hjem i steder som garasjer, gårder, gamle skolebygg og uferdige bygninger.

Overbefolkning og utilstrekkelig med mat, vann og husly har hatt en negativ innvirkning på folks helse. Flyktningene har ikke tilgang på den helsehjelpen de trenger.

Leger Uten Grenser tilbyr gratis helsehjelp til flyktninger, også for behandling av kroniske sykdommer som diabetes, astma og høyt blodtrykk, og oppfølging for kvinner under svangerskap.

Leger Uten Grenser har jobbet i Libanon siden 1976, da vi ga medisinsk bistand i den 15 år lange borgerkrigen. I dag bistår vi blant annet mennesker som flykter fra en av de verste konfliktene i moderne tid

Libanesiske helsemyndigheter støtter grunnleggende -og sekundærhelseklinikker for å møte behovene til de syriske flyktningene.

Til tross for dette, setter prisen på konsultasjoner, labarotorietester og medisiner en stopper for mange av flyktningene. Derfor tilbyr Leger Uten Grenser, gratis helsebehandling til syriske flyktninger og sårbare grupper i Libanon.

 

Vårt arbeid i 2017

I 2017 sørget Leger Uten Grenser for gratis høykvalitetshelsehjelp til flyktninger og andre sårbare lokalsamfunn i landet. Dette innebærer blant annet grunnleggende helsehjelp, behandling mot akutte og kroniske sykdommer, seksualhelse og familieplanlegging, mental helse og helseinformasjonsarbeid. 

Leger Uten Grenser åpnet også en ny barneavdeling på et av landets nasjonale sykehus i Zahle, i tillegg til at vi driver tre mor- og barnklinikker i landet. 

Artikkelen fortsetter etter bildet

BARNEHELSE: Pediatrisk konsultasjon utgjør 15 prosent av det totale antallet konsultasjoner i de fire klinikkene i Bekaa. Foto: Abbass Salman

 

Sør-Beirut


Siden september 2013 har Leger Uten Grenser drevet et grunnleggende helsehjelpsenter og en mor-barnklinikk i Shatila, som er en flyktningleir hvor de fleste er palestinske og syriske flyktninger. Her bor flyktningene under svært dårlige og usikre forhold. 

Leger Uten Grenser jobber også med seksualhelse og familieplanlegging, mentalhelse og helseinformasjonsarbeid i Burji al-Barajneh flyktningleir. Her reiser Leger Uten Grenser på hjemmebesøk for pasienter med kroniske sykdommer og mennesker med nedsatt bevegelsesevne.  

Bekaa-dalen

Mange av de syriske flyktningene bor i Bekaa-dalen hvor Leger Uten Grenser tilbyr grunnleggende helsehjelp på fire klinikker i Hermel, Aasal, Baalbek og Majdal Anjar. I tillegg drives det to mor- og barnehelsesentre i Aarsal og Majdal Anjar. 

I mars 2017 åpnet Leger Uten Grenser et rehabiliteringssykehus i Bar Elias og henviste kronisk syke pasienter til andre klinikker og sykehus. 

Leger Uten Grenser åpnet også i samme måned en barneavdeling på et offentlig sykehus i Zahle hvor vi blant annet tilbyr grunnleggende helsehjelp, kirurgi og hvor vi driver en intensivavdeling. 
 

Artikkelen fortsetter etter bildet

HELSETJENESTER: Klinikken i Baalbek tilbyr primær-helsetjenester for syriske flyktninger som bor i Baalback og rundt om, der de behandler akutte og kroniske sykdommer, gir konsultasjoner og seksuelle og reproduktive helsetjenester, samt tilbud om mental helsetjeneste. Foto: Abbass Salman

 

Nord-Libanon

Leger Uten Grenser har tre helsesenter i Tripoli og Akkar-distriktene som jobber med grunnleggende helsehjelp, i tillegg til at vi har tre mentalhelsehjelp-prosjekter. 

Flere uoffisielle, mindre flyktningleirer i landsbyer i Akkar manglet gode vann- og sanitærforhold, og Leger Uten Grenser startet derfor vann- og sanitærprogram i noen av disse leirene i oktober 2017. 

 

Artikkelen fortsetter etter bildet

VENTER: Kø av syriske kvinner venter på Leger Uten Grensers fødselsklinikk i Shatila-leiren. Tilgang til sykehus, gynekolog og gratis medisiner, er svært begrenset for flyktningene. Foto: Diego Ibarra Sánchez 

 

Sør-Libanon


I den palestinske flyktningleiren Ein-el-Hilweh i Saida jobbet Leger Uten Grenser med de mest akutte medisinske behovene blant innbyggerne i flyktningleiren. Vi bistår også lokale helsearbeidere med å styrke nødhjelpsresponsen og en utformet beredskapsplan om det plutselig skulle oppstå situasjoner med mange voldsskader. Teamet lanserte også et hjemmebesøkprogram for pasienter med nedsatt bevegelsesevne. 

Artikkelen fortsetter etter bildet

JORDMOR: Cathy Janssens er jordmor på Leger Uten Grensers fødselsklinikk i Shatila-leiren.
– Det er vanskelig for syriske flyktninger å få behandling på sykehusene i Beirut. Jeg husker en far som ringte meg og ba om hjelp  –  han hadde kjørt mellom fem sykehus i Beirut, men ingen kunne gi han den hjelpen som han trengte. Det beste med denne jobben er når fødselen er i gang og moren griper hånden din, ser på deg for å fokusere og føler støtten din – dette gir meg en lykkefølselse. Du ser frem til å høre lyden av et nyfødt barn som ankommer denne verden. Det er et vanskelig, hardt og urettferdig liv, men i det minste, er dette er den lille andelen du kan gi. Foto: Diego Ibarra Sánchez 


VIDEO: Se Sonja Kalsvik fortelle om sitt møte med Libanon

 

 

 HVORFOR ER VI I LIBANON 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen