Libanon
Libanon
Leger Uten Grenser jobber en rekke steder i Libanon og gir gratis helsehjelp til de mange flyktningene og migrantene i landet.
Hva er situasjonen?
Israel og Hizbollah i Libanon har lenge vært i konflikt, og siden starten av Gaza-krigen den 7. oktober, har de skutt mot hverandre i grenseområdet mellom de to landene.
Konflikten eskalerte kraftig i september 2024 da flere tusen personsøkere og walkietalkier eksploderte i Libanon i løpet av noen dager. Dette ble etterfulgt av angrep fra begge sider.
Den 27. november trådte en 60 dager lang våpenhvile mellom Israel og Hizbollah i kraft.
Flere enn 3200 mennesker ble drept, 14000 såret, og nærmere 900.000 mennesker flyktet fra hjemmene sine etter kraftige israelske angrep, ifølge myndighetene (oppdatert 6. desember).
Leger Uten Grenser var til stede i Libanon før angrepene og kunne respondere raskt. Vi donerte medisinsk utstyr til sykehus, delte ut nødhjelpsartikler og har fortsatt å tilby gratis helsehjelp til dem som trenger det. Vi driver også flere mobile klinikker og foruten grunnleggende helsehjelp tilbyr vi psykisk helsehjelp. Vårt arbeid er primært rettet mot de mange menneskene som har måttet flykte fra hjemmene sine.
Les mer: Leger Uten Grenser trapper opp innsatsen etter omfattende israelske angrep
Krise på toppen av en krise
Libanon er også inne i en økonomisk krise med høy arbeidsledighet, og tilgangen til vann og elektrisitet er begrenset. Helsesystemet er hardt rammet og mange har ikke tilgang til helsehjelp. Over 80 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen og har behov for hjelp.
Mange av helsetjenestene i landet er privatisert og det er nesten ikke mulig å få finne gratis helsehjelp. Tilgangen til helsetjenester er dårlig og prisene på private helsetjenester er skyhøye.
Libanon er et av landene i verden med flest flyktninger i forhold til innbyggertall. Landet huser 1,5 millioner syriske flyktninger, 400.000 palestinere og over 160.000 arbeidsinnvandrere. Mange av disse lever under dårlige forhold hvor deres grunnleggende behov ikke blir ivaretatt.
Artikkelen fortsetter under bildet
Hva gjør Leger Uten Grenser?
Vi har jobbet i Libanon siden 1976 og jobber i Beirut, Bekaa-dalen, Tripoli, Wadi Khaled, Hermel og Bar Elias. Her gir vi hovedsakelig helsehjelp til flyktninger, migranter og libanesere med begrenset tilgang til helsehjelp. Det innebærer mor-barn-helse, psykisk helsehjelp og behandling av kroniske sykdommer. Vi rykker også ut under sykdomsutbrudd.
I 2023 utførte vi blant annet 167.900 pasientkonsultasjoner, 11.700 individuelle psykisk helse-konsultasjoner, satte 48.100 vaksiner og assisterte ved 3100 fødsler i Libanon.
Gjennom 2023 har teamene våre også rykket ut i helsekriser i ulike deler av landet, blant annet grunnet de vanskelige vann- og sanitærforholdene i nordøst, der vi har tilbudt behandling for vannbårne sykdommer og delt ut hygienepakker.
Les mer: Vårt arbeid med flyktninger i Midtøsten
Artikkelen fortsetter under bildet
I Beeka-dalen gir vi psykisk helsehjelp, behandler pasienter med ikke-smittsomme sykdommer og jobber spesifikt med barnehelse og seksuell og reproduktiv helse i Hermel og Arsal. Dette er en region med mange sårbare mennesker og hvor tilgangen til helsehjelp er begrenset.
I Wadi Khaled har vi hovedsakelig jobbet med psykisk helse, vaksinering og seksuell og reproduktiv helse. I samarbeid med helsemyndighetene og andre aktører gir vi helsehjelp til sårbare libanesere og syriske og palestinske lokalsamfunn i Wadi Khaled.
Les også: Dette gjør vi i Palestina
Artikkelen fortsetter etter bildet
I 2018 åpnet vi et nyrenovert sykehus i Bar Elias, hvor vi blant annet behandlet ofre med brannskader og utfører kirugiske inngrep. I midten av 2023 avsluttet vi de kirurgiske aktivitetene våre ved sykehuset, for å fokusere på generell helsehjelp og støtte til helsesystemet.
Da den økonomiske krisen i Libanon forverret seg i 2023, fortsatte vi å tilby gratis helsetjenester til sårbare befolkningsgrupper og støtte helsevesenet i landet.