Libanon

Foto: Mohamad Cheblak / Leger Uten Grenser

Libanon


Leger Uten Grenser gir blant annet gratis helsehjelp til de mange flyktningene og migrantene i landet. 

Hjem > Land > Libanon
26.06.2017 | Oppdatert 19.05.2021
        

Hva er situasjonen? 

Libanon er det landet i verden med flest flyktninger i forhold til innbyggertall med mange palestinske og særlig syriske flyktninger. Mange flyktninger lever under dårlige forhold hvor deres grunnleggende behov ikke blir ivaretatt.

Siden krigen i Syria brøt ut i 2011 har en million syrere krysset grensen inn til landet.

Dette har lagt mye press på landets helsevesen, og alle helsebehovene blant flyktningene og migrantene blir ikke dekket. De fleste helsetjenestene koster også penger, noe som gjør at mange ikke har råd til medisiner, laboratoriumtester og konsultasjoner. 

De siste årene har økonomien gått nedover og arbeidsledigheten oppover, og tilgang til vann og elektrisitet er begrenset. Den økonomiske og politiske situasjonen i landet har ført til inflasjon, noe som har gått hardt utover folks dagligliv. 

Mange av helsetjenestene i landet er privatisert og det er nesten ikke mulig å få finne gratis helsehjelp. Situasjonen i landet gjorde at tusenvis av mennesker tok til gatene for å protestere gjennom store deler av 2019. 

Landet ble også rammet av enda en krise da hovedstaden Beirut ble rammet av en massiv eksplosjon i august 2020. Libanon er også rammet av covid-19, og Leger Uten Grenser har team som bistår i responsen. I mars 2021 var vi med på å vaksinere eldre mennesker og helsearbeidere på eldresentre mot covid-19. 

Les mer: Leger Uten Grenser jobber for å støtte Beiruts helsetjenester etter eksplosjonen

Artikkelen fortsetter under bildet

Samar (3) fikk skader i ansiktet etter eksplosjonen i Beirut i august 2020 og fikk sårbehandling og oppfølging ved hjelp av Leger Uten Grenser etter en operasjon.  
Foto: Mohamad Cheblak / Leger Uten Grenser 

 

Hva gjør Leger Uten Grenser? 

Vi har jobbet i Libanon siden 1976 og jobber i dag i 11 steder i landet, inkludert hovedstaden Beirut. Her jobber vi hovedsakelig med å gi helsehjelp til flyktninger og migranter og de lokalsamfunnene hvor mange av flyktningene bor. Det innebærer mor-barn-helse, mentalhelsehjelp og behandling av kroniske sykdommer. Vi rykker også ut under sykdomsutbrudd og bisto helsevesenet etter eksplosjonen i Beirut. Vi er også en del av covid-19-responsen i landet. 

I 2019 utførte vi blant annet 217.600 pasientkonsultasjoner, 10.700 individuelle mentalhelse-konsultasjoner og assisterte ved 4850 fødsler i Libanon.

Les mer: Vårt arbeid med flyktninger i Midtøsten

Artikkelen fortsetter under bildet

Bayan (18 måneder) var svært dehydrert, hadde diaré og høy feber da han ble lagt inn på et sykehus i Zahle hvor vi jobber på barneavdelingen. Hun var svært syk og måtte bli innlagt på intensivavdelingen. Familien hennes er syriske flyktninger og hadde ikke råd til å oppsøke privat helsehjelp, derfor ble de henvist til oss. Foto: Florian Seriex / Leger Uten Grenser

 

Helsehjelp til syriske flyktninger i Bekaa-dalen

I Bekaa-dalen lever mange syriske flyktninger og vi gir helsehjelp på klinikker i Arsal, Hermel, Baalbek og Majdal Anjar. Det innebærer mor-barn-helse, seksualhelse, behandling av kroniske sykdommer, og mentalhelsehjelp. 

I juli 2018 åpnet vi et nyrenovert sykehus i Bar Elias, som blant annet behandler ofre med brannskader og utfører kirugiske inngrep. 

Vi driver også et prosjekt med fokus på barnehelse i Zahle hvor vi behandler vi pasienter for den medfødte blodsykdommen thalassemi og gir akuttmedinske pasientkonsultasjoner.

I 2019 inngikk vi et samarbeid med landets helsemyndigheter om hvordan få implementert en strategi for å sørge for at flere får mentalhelsehjelp.  

Les mer: Dette gjør vi i Syria

Artikkelen fortsetter etter bildet

I Zahle i Bekaa-dalen er flesteparten av innbyggerne syriske flyktninger. Her har vi siden 2018 gitt helsehjelp til flyktningene og til lokalsamfunnet. Foto: Joffrey Monnier/Leger Uten Grenser

 

Helsehjelp i flyktningleirer i Beirut  

Vi gir helsehjelp i flyktningleirene Shatila og Burji al-Barajneh nord i Beirut, og i flyktningleirer i Saida. I Beirut er flesteparten av flyktningene syrere eller palestinere. Her jobber vi med seksual- og reproduktiv helse, behandling av ikke-smittsomme sykdommer og mentalhelsehjelp. Vi gir også svangerskap- og fødselshjelp på Rafik Hariri University hospital. 

I flyktningleirene i Ein Al-Hilweh i Saida er det flest palestinske flyktninger. Her går vi på hjemmebesøk til pasienter som lider av kroniske sykdommer. Vi støtter også opp medisinske team i leirene med opplæring i nødhjelpsrespons, og hvordan stabilisere pasienter med voldsskader. 

Les mer: Dette gjør vi i Palestina

Artikkelen fortsetter etter bildet

Aida (53) er palestiner og bor i Libanon. Hun har kroniske sykdommer som diabetes og astma og er derfor i risikogruppen for korona-viruset. Derfor kom sykepleier Hala på hjemmebesøk.
Her måler hun blodtrykket til Aida.  Foto: Diego Ibarra Sánchez

 

Nord-Libanon og Akkar 

Vi ga vi grunnleggende helsetjenester i byen Wadi Khaled som grenser mot Syria, og har helsetjenester innen mentalhelse, behandling av kroniske sykdommer og barnehelse. Vi har også team i Tripoli og Al-Abdeh som også jobber med behandling av kroniske sykdommer, familieplanlegging og mentalhelse. I likhet med i Bekaa-dalen har vi også et samarbeid med helsemyndighetene for å implementere bedre mentalhelsetilbud. 

Les mer: Dette gjør vi i Syria

Se Sonja Kalsvik fortelle om sitt møte med Libanon

 

 

 HVORFOR ER VI I LIBANON 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen