Den sentralafrikanske republikk

Foto: Yann Libessart

Den sentralafrikanske republikk


Pågående politisk ustabilitet og vold har skapt en humanitær krise i Den sentralafrikanske republikk. 

Hjem > Land > Den sentralafrikanske republikk
15.06.2017 | Oppdatert 10.10.2018
        

Den sentralafrikanske republikk ble uavhengig av Frankrike i 1960 og har siden den gang hatt ustabile forhold og vært utsatt for flere kuppforsøk. Leger Uten Grenser har jobbet i landet siden 1997 og er et av landene vi har flest prosjekter i på grunn av de store medisinske og humanitære behovene. 
 
I 2017 var 14 av 16 provinser kontrollert av ulike væpnede grupper. Titusenvis av mennesker er på flukt fra den ekstreme volden og kampene. Landet har nå til sammen nesten 700.000 internt fordrevne, i tillegg at over én halv million har flyktet til nabolandene. Det tilsvarer at nesten én fjerdedel av alle sentralafrikanere er på flukt, og én av Leger Uten Grensers glemte kriser. 

Les mer: Glemt krise: En fjerdedel av alle sentralafrikanere er på flukt

Les om mennesker på flukt i Afrika

 

Vårt arbeid i 2017

Artikkelen fortsetter under videoen

 

På grunn av konflikten er tilgang til helsehjelp begrenset, særlig utenfor hovedstaden Bangui. Angrep på helsehjelp er dessverre ikke uvanlig, og én av tre klinikker og sykehus i landet har blitt delvis eller helt ødelagt av konflikten. Store deler av befolkningen mangler tilgang til nok mat, rent vann, husly og utdanning. Flere steder har mennesker blitt brutalt drept, også på et av Leger Uten Grensers sykehus.  I 2017 hadde Leger Uten Grenser 40 angrep mot prosjektene våre, alt fra drap og vold på eller utenfor prosjektene våre - til plyndring og ran.

Les mer: Gjentatte angrep mot humanitærhjelp fører til enorme lidelser for sivilbefolkningen

 

Leger Uten Grenser jobber med å gi helsehjelp i ti provinser i Den sentralafrikanske republikk: Batangafo, Kabo, Boguila, Bossangoa (Ouham), Paoua (Ouham-Pendé), Carnot
Berbérati (Mambéré-Kadéï), Bangassou(Mbomou), Zémio (Haut-Mbomou), Bambari (Ouaka), Bria (Haute-Kotto), Alindao (BasseKotto),Ndele (Bamingui-Bangoran), Mbaïki (Lobaye) og i hovedstaden Bangui. Her jobber vi med med blant annet grunnleggende helsehjelp, fødselshjelp, vaksinering, akutt medisinsk nødhjelp, hiv- og tuberkulosebehandling og helsehjelp for barn.

I 2017 assisterte vi 17.855 fødsler, utførte 8.878 operasjoner og gjennomførte 748.563 pasientkonsultasjoner i Den sentralafrikanske republikk.

Les mer: Over én million vaksiner gitt til barn under fem år

Artikkelen fortsetter under bildet

ANGREPET UTEN FORVARSEL: Thomas er 65 år, eller 70. Han er ikke helt sikker. Tirsdag 16. mai 2017 var han hjemme med familie og venner som var  på besøk. Væpnede menn kom inn klokken åtte på morgenen og de anklagde Thomas og de andre mennene i huset for å være anti-Balaka. Thomas fikk fingrene kuttet av og armen brukket. Han ble slått igjen og igjen med macheter. På leggen fikk han et sår som var åpent inn til beinet. Thomas er en av de 44 som Leger Uten Grenser behandlet på sykehuset mellom 15. og 18. mai 2017. Foto: Natacha Buhler

 

Behandler mange for voldsskader

I 2017 måtte vi sette opp akutte nødhjelpsprosjekter i Bria, Bangassou, Batangafo, Paoua og i Zemio for å behandle pasienter med voldsskader som følge av konflikten.
 
I Bria hadde vi på plass et kirurgiteam mellom januar og april for å støtte opp barnesykehuset, og for å kunne bistå de hundrevis av pasientene som ble skadet i kampene rundt om i regionen. Fordi mange ble tvunget til å gjemme seg i husene sine satte også Leger Uten Grenser opp mobile klinikker i flere områder, inkludert PK3-området. (et område for internt fordrevne.)
 
I Bangassou brøt kamper ut i mai 2017 og Leger Uten Grenser oppskalerte arbeidet med å gi helsehjelp til mennesker som ble tvunget på flukt i Bangassou by, i landsbyen Ndu og over til Den demokratiske republikken Kongo. Etter flere alvorlige sikkerhetshendelser og et brutalt ran på basen vår i Bangassou måtte vi evakuere hele teamet vårt og midlertidig stenge prosjektet i tre måneder.

Les mer: Et barn ble brutalt drept på et sykehus i Den sentralafrikanske republik 

 

Artikkelen fortsetter under bildet

Leonard Gangbe (33) er fra Betoko og ble skutt i ansiktet da væpnede menn forsøkte å stjele oksen hans. Dagen før angrepet hadde han flyktet med familien sin fordi det foregikk kamper mellom rivaliserende grupper i landsbyen hans. Han fikk behandling av Leger Uten Grenser i Pauoa.
Foto: Alexis Huguetn

 

Vold og harde kamper førte til at hundrevis av mennesker søkte tilflukt på sykehuset vårt i Batangafo i 2017. På grunn av den ustabile sitasjonen i området ble det vanskelig drive mobile klinikker i siste halvdel av 2017, men lokale helsearbeidere var fremdeles i stand til å fortsette arbeidet sitt.
 
Også i Paoua var sikkerhetssituasjonen svært ustabil, særlig i desember 2017. Flere enn 65.000 mennesker ble internt fordrevne på grunn av harde kamper utenfor byen og Leger Uten Grenser måtte stenge ned syv helsesentre. Frem til da hadde teamene våre tilbudt grunnleggende helsehjelp og behandlet flere enn 1000 mennesker mot slangebitt.
 
I Bambari og i Kaobo har Leger Uten Grenser behandlet mange pasienter med voldsskader, og henvist dem videre til ytterligere behandling. Dette var også tilfelle i Bangui. I hovedstaden gir vi også helsehjelp for de som har vært utsatt for seksualisert vold og overgrep og på Castor-sykehuset jobber Leger Uten Grenser med mødrehelse. Her er det særlig fokus på helsehjelp for kompliserte svangerskap- og fødsler.

Les mer: Leger Uten Grenser tok imot 75 pasienter i hovedstaden Bangui etter harde kamper

Nødhjelpsteam på plass

I Den sentralafrikanske republikk har vi et eget nødhjelpsteam (Eureca) som rykker ut i en begrenset periode i akutte situasjoner. Teamet rykket i 2017 ut for å respondere i kriser i Mbres, Maloum og i Alindao. De tilbragte også to måneder i Gbadolite i DR Kongo for å støtte opp de sentralafrikanske flykningene som befant seg der. I oktober måtte teamet tilbake til Alindao på grunn av økende vold og kamper. Her satte de opp mobile klinikker utenfor byen og støttet opp barneunderernæringsavdelingen på distriktsykehuset.

 

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER BILDET

Her fikk Destin (15) behandling mot kuttskader i brystet da han havnet mellom kamper fra to væpnende grupper i Gambo i juli i fjor. Han overlevde ved å spille død og greide etterpå å komme seg til sykehuset i Bangassou hvor han fikk behandling av Leger Uten Grenser. I slutten av 2017 ble sykehuset utsatt for et svært grovt ran av maskerte menn og måtte evakuere prosjektet og etterlate pasienter. Angrep mot sivile og humanitærhjelp er dessverre ikke uvanlig i flere områder i Den sentralafrikanske republikk. Foto: Natacha Buhler/Leger Uten Grenser

 

Malaria, hiv og tuberkulose

I Den sentralafrikanske republikk fortsetter Leger Uten Grenser å behandle pasienter mot hiv/aids, tuberkulose og Malaria. Totalt ble 444.587 pasienter behandlet mot malaria i 2017.
 
I Paoua og i Carnot har vi hiv-prosjekter som fokuserer på å desentralisere hivbehandling for å sørge for at mennesker som bor langt unna sykehus kan få medisiner gjennom lokale helseklinikker.  Det ble også gjort mye for å sørge for at hiv-pasienter i Batangafo og Kabo kunne få hiv-medisiner gjennom lokale helseklinikker da det brøt ut vold og harde kamper.
 
Sykehuset i Zemio ble i 2017 utsatt for tre angrep, noe som førte til at flesteparten av innbyggerne flyktet. Likevel klarte Leger Uten Grenser å gi 1400 av de 1600 hiv-pasientene våre hiv-medisiner gjennom andre lokalsamfunnsbaserte-programmer. 

Les også: Bare Syria var mer voldelig enn dette landet i fjor

Artikkelen fortsetter under videoen

 

Over én million vaksinedoser gitt siden 2015

I 2017 fortsatte Leger Uten Grenser å vaksinere barn mot flere sykdommer gjennom en stor vaksinasjonskampanje i samarbeid med helsemyndighetene som startet i 2015. Blant annet har flere enn 200.000 barn blitt vaksinert gjennom denne kampanjen, og vaksinene gir beskyttelse mot blant annet meslinger, lungebetennelse og difteri.
 
Team rykket også ut under et meslingutbrudd i Mbaiki, og over 22.400 kvinner i fruktbar alder ble vaksinert mot hjernehinnebetennelse.

Les også: Over én million vaksiner gitt til barn under fem år

Artikkelen fortsetter under bildet

INTERNT FORDREVNE: Et improvisert marked i den nye delen av leirek PK3 for intern fordrevne. Denne leiren ble bygget for 2000 mennesker i november 2016. Nå bor minst 25.000 mennesker her, med nye ankomster daglig. Foto: Natacha Buhler

 

Prosjektnedleggelser

På tross av situasjonen er forverret i flere områder i landet i 2017 forble situasjonen i Mambéré-Kadéi stabil. Leger Uten Grenser har de siste tre årene jobbet på sykehuset og flere helsesentre i Berbati og bestemte i september 2017 og overlevere prosjektene våre til helsemyndighetene. Her har Leger Uten Grenser hatt 20.700 barn innlagt, 4570 barn behandlet mot akutt underernæring og assistert 5500 over fødsler. I Zemio avsluttet vi også nødhjelpsprosjektet vårt i desemeber 2017.

 

I løpet av det siste året har vi behandlet pasienter for skuddsår, knivstikk, vold, brannskader og voldtekt. I 2017 har vi vært vitne til like brutal vold mot sivilbefolkningen som jeg så da jeg jobbet her i de første månedene av borgerkrigen i 2013-2014. Den sentralafrikanske republikk er i dag en av verdens farligste konfliktsoner. For fire år siden var det en full krigssituasjon, som siden bedret seg. Men i mars i år forverret situasjonene seg betraktelig, og i dag er det aktive kamper og konflikt mellom forskjellige væpna grupperinger i 14 av de 17 provinsene. Det er likevel viktig å huske at på at midt i alt det grusomme, er dette også et vakkert land der folk er like glade i landet sitt som jeg er i mitt. Lindis Hurum- Nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser.

 

 HVORFOR ER VI I DEN SENTRALAFRIKANSKE REPUBLIKK 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen