Mosambik

Foto: Leger Uten Grenser / Morgana Wingard

Mosambik


På tross av ambisiøse planer om å tilby umiddelbar behandling til alle diagnostisert med hiv, sliter Mosambik fortsatt med å takle epidemien som nå påvirker 11,5 prosent av den voksne befolkningen.

Hjem > Land > Mosambik
21.06.2017 / 21.08.2017

En lavintensitetskonflikt i midten av landet har tvunget flere lokalsamfunn på flukt langs grenseområdene.

Dette gjør det enda vanskeligere for befolkningen å få tilgang på helsetjenester.

I tillegg kuttes budsjettene til det offentlige helsesystemet, som skaper et underskudd på kvalifisert helsepersonell og medisinsk utstyr.  

Leger Uten Grensers arbeid i Mosambik i 2016  

I Maputo gir Leger Uten Grenser anti-retroviral behandling (ARV) til hivpasienter, og behandling for sykdommer som ofte rammer hiv-positive pasienter som Kaposi-sarkom eller viral hepatitt.

Artikkelen fortsetter etter bildet

BEIRA: Aida er 20, og bor i Mascharinha-nabolaget i Beira med sine fem barn. Aida begynte med salg av sex da hun var 23. Med sine tre barn og ingen ekteman hadde hun ingen måte å forsørge sin familie eller å sende barna på skole. Ingen hjalp henne. En venn foreslo det – det var på den måten mange andre jenter i nabolaget forsørget seg selv. Foto: Morgana Wingard


Omfattende behandling er også tilgjengelig for pasienter med multiresistent tuberkulose. Et nytt program som fokuserer på behandlingen av viral hepatitt C begynte i 2016, hvor tre pasienter begynte med behandling.    

Leger Uten Grenser fortsetter å støtte helsemyndighetene i Changara og Marada-distriktene med å gjøre behandling for hiv og tuberkulose mer tilgjengelig, gjennom innovative behandlingsmodeller basert på lokalsamfunnene.

Leger Uten Grenser fortsatte i 2016 å utvikle behandlingsmodeller for grupper spesielt utsatt for hivsmitte, som sexarbeidere og menn som har sex med menn.

Artikkelen fortsetter etter bildet

KLIENTER: Klienter finner man over alt. Byen er kjent for å ha mange jenter, så mennene flokker seg her. Det er begynnelsen/sluttruten for «Corridor», en travel reiserute benyttet av sjåfører som frakter gods gjennom sør-Afrika, der de fleste er fra Malawi, Zimbabwe og andre land i regionen. Så fort hun har en kunde, begynner de å forhandle pris og diskutere prevensjon. Jo lengre tid, jo mer penger. Foto: Morgana Wingard


Prosjektet dekker over 180 steder langs handelskorridoren mellom Beirahavnen og gruvene i Teteprovinsen.

Over 4000 sexarbeidere har hatt konsultasjoner med våre team, og mellom 33 og 50 prosent av disse blir fortsatt fulgt opp.    

Artikkelen fortsetter etter bildet

LEGER UTEN GRENSER: Som oftest bruker hun kondomer hun har fått av Leger Uten Grenser. Av og til har mennene med sine egne, men det forekommer tilfeller der de lager hull i kondomene, og stoler av den grunn ikke på de. Nå jobber hun kun tre dager i uken, fra 17 - 20. Foto: Morgana Wingard


Nye prosjekter

Leger Uten Grenser startet opp to nye prosjekter i Morrumbala og Mossurize-distriktene.

Her tilbyr våre team obstetrikkrelaterte tjenester i rurale områder, og forbedrer tilgang til helsetjenester for samfunn påvirket av konflikt.    

HIV-POSITIV: Før jobbet hun seks dager i uken, men nå føler hun ikke seg så sterk som hun gjorde. Forrige Desember (2015), begynte hun å føle seg syk. Det begynte med feber. Hun dro til sykehuset for å bli testet. Først testet hun negativ på alle tester, men hun ble tilslutt diagnostisert positiv for hiv. Foto: Morgana Wingard

 

 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid