Mosambik

Foto: Leger Uten Grenser / Morgana Wingard

Mosambik


På tross av ambisiøse planer om å tilby umiddelbar behandling til alle diagnostisert med hiv, sliter Mosambik fortsatt med å takle epidemien som nå påvirker 11,5 prosent av den voksne befolkningen.

Hjem > Land > Mosambik
21.06.2017 | Oppdatert 21.01.2018
        

En lavintensitetskonflikt i midten av landet har tvunget flere lokalsamfunn på flukt langs grenseområdene.

Dette gjør det enda vanskeligere for befolkningen å få tilgang på helsetjenester.

I tillegg kuttes budsjettene til det offentlige helsesystemet, som skaper et underskudd på kvalifisert helsepersonell og medisinsk utstyr.  

Leger Uten Grensers arbeid i Mosambik i 2016  

I Maputo gir Leger Uten Grenser anti-retroviral behandling (ARV) til hivpasienter, og behandling for sykdommer som ofte rammer hiv-positive pasienter som Kaposi-sarkom eller viral hepatitt.

Artikkelen fortsetter etter bildet

BEIRA: Aida er 20, og bor i Mascharinha-nabolaget i Beira med sine fem barn. Aida begynte med salg av sex da hun var 23. 
Med sine tre barn og ingen ekteman hadde hun ingen måte å forsørge sin familie eller å sende barna på skole. Ingen hjalp henne.
En venn foreslo det – det var på den måten mange andre jenter i nabolaget forsørget seg selv. Foto: Morgana Wingard


Omfattende behandling er også tilgjengelig for pasienter med multiresistent tuberkulose. Et nytt program som fokuserer på behandlingen av viral hepatitt C begynte i 2016, hvor tre pasienter begynte med behandling.    

Leger Uten Grenser fortsetter å støtte helsemyndighetene i Changara og Marada-distriktene med å gjøre behandling for hiv og tuberkulose mer tilgjengelig, gjennom innovative behandlingsmodeller basert på lokalsamfunnene.

Leger Uten Grenser fortsatte i 2016 å utvikle behandlingsmodeller for grupper spesielt utsatt for hivsmitte, som sexarbeidere og menn som har sex med menn.

Artikkelen fortsetter etter bildet

KLIENTER: Klienter finner man over alt. Byen er kjent for å ha mange jenter, så mennene flokker seg her. Det er begynnelsen/sluttruten for «Corridor»,
en travel reiserute benyttet av sjåfører som frakter gods gjennom sør-Afrika, der de fleste er fra Malawi, Zimbabwe og andre land i regionen.
Så fort hun har en kunde, begynner de å forhandle pris og diskutere prevensjon. Jo lengre tid, jo mer penger. Foto: Morgana Wingard


Prosjektet dekker over 180 steder langs handelskorridoren mellom Beirahavnen og gruvene i Teteprovinsen.

Over 4000 sexarbeidere har hatt konsultasjoner med våre team, og mellom 33 og 50 prosent av disse blir fortsatt fulgt opp.    

Artikkelen fortsetter etter bildet

LEGER UTEN GRENSER: Som oftest bruker hun kondomer hun har fått av Leger Uten Grenser. Av og til har mennene med sine egne,
men det forekommer tilfeller der de lager hull i kondomene, og stoler av den grunn ikke på de. Nå jobber hun kun tre dager i uken, fra 17 - 20. 
Foto: Morgana Wingard


Nye prosjekter

Leger Uten Grenser startet opp to nye prosjekter i Morrumbala og Mossurize-distriktene.

Her tilbyr våre team obstetrikkrelaterte tjenester i rurale områder, og forbedrer tilgang til helsetjenester for samfunn påvirket av konflikt.    

HIV-POSITIV: Før jobbet hun seks dager i uken, men nå føler hun ikke seg så sterk som hun gjorde. Forrige Desember (2015), begynte hun å føle seg syk.
Det begynte med feber. Hun dro til sykehuset for å bli testet. Først testet hun negativ på alle tester, men hun ble tilslutt diagnostisert positiv for hiv.
Foto: Morgana Wingard

 

 

 HVORFOR ER VI I MOSAMBIK 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen