Libya

Foto: Guilaume Binet/ Leger Uten Grenser

Libya


Leger Uten Grenser er en av få internasjonale organisasjoner som arbeider i Libya, hvor vi blant annet gir helsehjelp til flyktninger og migranter i de ulike interneringssentrene.

Hjem > Land > Libya
Oppdatert 10.10.2018
        

På tross av konflikt og ustabilitet i Libya kommer fremdeles mange arbeidsøkede migranter til landet. Libya er også et transittland for mange flyktninger og migranter som ønsker å krysse Middelhavet over til Europ

I 2017 ga Leger Uten Grenser blant annet helsehjelp til migranter og flyktninger som er fengslet i interneringsleirer, som formelt er administrert av det libyske innenriksdepartementet. De aller fleste medisinske behovene kommer av de dårlige bo- og leveforholdene i de overfylte sentrene. Det mangler ordentlig mat og rent drikkevann, i tillegg til alt for få latriner. Leger Uten Grensers team behandler mange for luftveisinfeksjoner, muskelsmerter, hudsykdommer og diarésykdommer.  

Leger Uten Grensers siste nyheter fra ​Libya

Leger Uten Grenser har flere ganger krevd at den vilkårlige fengslingen av migranter og flyktninger i Libya må stanse. Organisasjonen fordømmer også støtten europeiske myndigheter gir den libyske kystvaktens arbeid i Middelhavet, som sender flyktninger og migranter tilbake til Libya – et land de i praksis har flyktet fra – hvor de uten en juridisk prosess blir holdt i interneringssentre. Her blir mange utsatt for ekstrem vold, tortur og utnyttelse.

Åpent brev til alle EUs ledere (samt ledere av Norge og Sveits) for å fordømme det som skjer i Libya og at Europa må ta ansvar 

 

Leger Uten Grensers arbeid i 2017

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Leger Uten Grenser jobber i interneringsentre i Tripoli, Misrata, Khoms og Zliten i Libya. Likevel er tilgangen begrenset, både for Leger Uten Grenser og for de få andre humanitære aktørene som finnes i Libya.
Foto: Sara Creta/Leger Uten Grenser

 

Leger Uten Grensers arbeid i interneringssentrene

I Tripoli utførte Leger Uten Grenser 17.219 pasientkonsultasjoner og henviste 470 pasienter videre til andre medisinske aktører. I løpet av oktober og november 2017 økte antallet internerte i sentrene og førte til overbefolkning og enda dårligere leveforhold. Det enorme presset ble noe redusert da Den internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM) returnerte tusenvis av mennesker ut av Libya i desember 2017. 

Leger Uten Grenser støtter hovedsykehuset i Misrata og jobber med å forbedre infeksjonskontrollen ved sykehuset. Organisasjonen oppskalerte også arbeidet med å gi helsehjelp for de som er fengslet i interneringsentre. Medisinske team startet å jobbe i fem sentre i Misrata, Khoms og Zliten. Her ble det utført 1351 pasientkonsultasjoner og 49 pasienter ble henvist videre for medisinsk oppfølging. 

 

Artikkelen fortsetter etter bildet.

LÅSER: Vakten stenger døren til cellen i Abu Salim fengslingssenter, Tripoli, Libya. Foto: Guillaume Binet / Leger Uten Grenser

Helsehjelp til flyktninger og migranter 

De fleste flyktningene og migrantene i Libya lever utenfor interneringssentrene og lider i likhet med lokalbefolkningen av det svake helsetilbudet i landet, hvor det er stor mangel på medisiner og helsepersonell. 

Leger Uten Grenser åpnet en helseklinikk i Misrata som tilbyr gratis helsehjelp til alle – uavhengig av nasjonalitet eller 

 

Artikkelen fortsetter etter bildet.

FENGSLET: Janzour fengslingssenter, i utkanten av Tripoli, Libya. Fangene tilbringer dager og måneder i Libyas fengslingssentre, uten å vite når de vil bli løslatt. Foto: Guillaume Binet / Leger Uten Grenser

 

Bistår de som har blitt utsatt for menneskesmuglere

Leger Uten Grenser startet også opp prosjekter i Bani Walid, som er kjent for å være et transittområde for smuglere og menneskesmuglere. Her samarbeider Leger Uten Grenser med lokale organisasjoner og bistår mennesker som har greid å rømme fra fangenskap av kriminelle gjenger og smuglernettverk. De som blir holdt fanget risiker å bli tvunget til å betale løsepenger, utsatt for overgrep, tortur og grov utnyttelse. 

Mor- og barnehelse i Benghazi 
Øst i Libya driver Leger Uten Grenser i samarbeid med en libysk NGO en klinikk som jobber med barnehelse og tilbyr gynekologiske helsetjenester for internt fordrevne og andre sårbare mennesker i området. Det er også mentalhelsehjelp-tjenester for barn og familier som har opplevd traumer og vold. 

I 2017 stanset Leger Uten Grenser arbeidet på Al Abyar og Al-Marj-sykehuset på grunn av at det kom færre pasienter.    

 

Artikkelen fortsetter etter bildet.

ABU SALIM, Tripoli, Libya. Foto: Guillaume Binet / Leger Uten Grenser
Se video: Leger Uten Grenser med åpent brev til europeiske statsledere og les brevet her

 


 

 HVORFOR ER VI I LIBYA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen