Etiopia

Foto: Leger Uten Grenser

Etiopia


I Etiopia blusser sykdommer som kala azar opp med jevne mellomrom, og Leger Uten Grenser jobber med å utfylle helsetilbudet, respondere på katastrofer og å hjelpe den voksende flyktninggruppen. 

Hjem > Land > Etiopia
        

Etiopia er verdens mest befolkningsrike landfaste land, med over 90 millioner innbyggere. I motsetning til mange andre afrikanske land, har Etiopia beholdt sin uavhengighet gjennom kolonitiden, med det lille unntak av Mussolinis femårige okkupasjon mellom 1936 og 1941. Etiopia er et av landene som grunnla FN.

Leger Uten Grenser startet å jobbe i Etiopia i 1984. Vårt arbeid her inkluderer å svare på helseproblemer som følger av væpna konflikt og epidemier og sykliske sykdomsutbrudd.  

Les også: Antallet underernærte barn tidoblet.

Leger Uten Grensers arbeid i Etiopia i 2016

Somaliregionen

Leger Uten Grenser har støttet Wardher sykehus og andre klinikker i Danod og Yucub-distriktene i Doolo-området siden 2007, med mål om å redusere dødsraten i regionen.

Vi har gitt grunnleggende helsetjenester til pasienter både på og utenfor sykehuset, i tillegg til reproduktiv helse og behandling for tuberkulose (TB) og underernæring. Teamene jobber på 10 forskjellige klinikker i rurale strøk, og donerer medisiner og medisinsk utstyr.

I samarbeid med Regional Health Bureau behandlet Leger Uten Grenser rundt 45.000 pasienter.  

Dolo Ado

Leger Uten Grenser begynte å jobbe i Dolo Ado i Libenområdet i 1995 hvor vi fokuserte på å gi medisinsk hjelp til Somaliske flyktninger som flyktet fra tørke i hjemlandet, i tillegg til det allerede sårbare verts-samfunnet.

Klinikken i Dolo Ado har i løpet av året fått 3075 nye pasienter, for det meste kvinner og barn. Teamet tilbyr gratis helsetjenester, ernæringshjelp og vaksinasjoner. Grunnleggende helsetjenester er også tilgjengelige på tre helsesentre som Leger Uten Grenser styrer i Buramino og Hiloweyn flyktningleir.

Et annet team jobber på helsesenteret i byen Dolo Ado, som har et akuttmottak, fødeavdeling og barneavdeling, en operasjonssal og røntgenutstyr. Her driver de i tillegg  programmer for ernærings- og TB-behandling.

Artikkelen fortsetter under bildet

LOKALE OG FLYKTNINGER: Leger Uten Grenser-ansatte i operasjonssalen på Dolo Ado-klinikken. Her hjelper vi den lokale befolkningen, og flykktninger fra nabolandene. Foto: Philippe Carr

I løpet av 2016 huset fem flyktningleire i Libenområdet oppimot 203.887 somaliske flyktninger.  

Fik

Distriktsykehuset i Fik i Somaliregionen har et akuttmottak, operasjonssal, fødselsavdeling og stabiliseringsavdeling for akutt underernærte barn. Leger Uten Grenser støtter også behandling av TB og donerer medisiner og medisinsk utstyr til sykehuset.  

Degehabur

I Degehabur fokuserer Leger Uten Grenser på mor- og barnehelse, inkludert behandling før og etter fødsel, familieplanlegging og behandling for seksuell vold.

Leger Uten Grenser har også satt opp en avdeling for å legge inn pasienter og en poliklinikk ute i felt, et akuttmottak og et stabiliseringssenter for underernærte barn. Vi har også mobile klinikker som når ut til 14 forskjellige områder og som gir tilgang til generelle helsetjenester til mennesker som lever i rurale områder.  

Gambellaregionen

Gambellaregionen huser mer enn 340.000 Sør-Sudanske flyktninger. I samarbeid med myndighetene og UNHCR, tilbyr Leger Uten Grenser både primær- og sekundærhelsetjenester på klinikkene i Kule, Tierkidi og Pugnido.

Disse tjenestene inkluderer pediatrisk behandling, operasjoner, ernæringstjenester og behandling av hiv. Alle disse tjenestene er tilgjengelige for både den lokale befolkningen og flyktninger.

Artikkelen fortsetter under bildet

LANG REISE FOR BEHANDLING: Farah Ateyo reiste 10 mil til Asbuli etter at husdyrene hans døde og familien trengte medisinsk hjelp. Den lille datteren hans, Hawa, kom for to uker siden til klinikken, og ble behandlet for akutt underernæring. Foto: Philippe Carr

 

Et annet team driver en mobil klinikk for flyktninger ved inngangspunktet i Pagak. Leger Uten Grenser ga primære helsetjenester til 264.000 flyktninger og lokale borgere i 2016, hvor 31 prosent av disse var barn under fem år. 87.000 pasienter ble behandlet for malaria.

Leger Uten Grenser begynte også i 2016 å støtte sykehuset i Gambella ved å donere utstyr til operasjonsavdelingen. Dette er hovedsykehuset i regionen.  

Amhararegionen

Leger Uten Grensers hovedfokus i Amhararegionen er behandlingen, diagnostiseringen og forebyggingen av kala azar, som blusser opp med jevne mellomrom i Etiopia, spesielt i de nordlige områdene.

Leger Uten Grenser tilbyr screening og behandling av kala azar-pasienter som i tillegg er smittet av hiv og/eller TB. Så langt har disse tiltakene vært svært vellykka, og minska videre smitte. Teamet i Amhara tilbyr også behandling for slangebitt.

Artikkelen fortsetter under bildet

LEK OG PSYKISK HELSE: På avdelingen for psykisk helse i Dolo er lek et viktig hjelpemiddel for å prossesere taumer flyktninger opplevde på veien til Etiopia. Foto: Philippe Carr

 

I tillegg tilbyr Leger Uten Grenser behandling for underernæring, og har satt opp et system for å spå når potensielle ernæringskriser kan oppstå.

Tigrayregionen

Leger Uten Grenser samarbeider med etiopiske myndigheter om å tilby psykologisk hjelp til de 6200 eritreiske flyktningene i leirene Shimelba og Hitsats.

Disse tjenestene innebærer psykologisk og psykiatrisk hjelp, i tillegg til opplæring i samfunnet for å redusere stigma, og for å sikre at mennesker i nød vet om prosjektet.

I tillegg driver Leger Uten Grenser et psykiatrisk senter og et sekundærhelsesenter. Teamet hjalp 3435 flyktninger gjennom både konsultasjoner og innleggelse i 2016.  

Akutt kriserespons

Leger Uten Grenser responderte på tørken i 2015-16 ved å gjennomføre ernæringsvurderinger i samarbeid med lokale og føderale myndigheter i to distrikter i Amhara, et distrikt i Dire Dawa og to distrikter i Oromia.

Basert på funnene gjort i vurderingen ble to intervensjoner gjennomført i Oromia, i Aseko og Babiledistriktene.

I Aseko ble nærmere 4800 barn med moderat eller akutt underernæring behandlet, og 160 barn med alvorlig underernæring ble henvist til terapeutiske matprogrammer.

I Babile støttet Leger Uten Grenser lokale helseteam med å kartlegge og behandle rundt 300 underernærte barn.

Leger Uten Grenser gjennomførte også vaksinasjonskampanjer mot meslinger og ga ernæringsstøtte til mindre jordbrukssamfunn i Afarregionen, Sitizone, Somaliregionen og regionen Sørlige nasjonen, Nasjonaliteter-regionen og Folkets region.  

Siden mars 2016 har Leger Uten Grenser samarbeidet med etiopiske myndigheter om å svare på utbrudd av akutt diaré i store deler av landet, inkludert hovedstaden Addis Ababa, Oromiaregionen og Somaliregionen.

Artikkelen fortsetter under bildet

BEHANDLINGSSENTER: Et av våre responsteam lasser opp matriel til et nytt kolerabehandlingssenter til Kebri dahar i Etiopia. Foto: Awad Abdulsebur/ Leger Uten Grenser

 

Teamene hjalp også til med opplæring av personell, og oppbyggingen av et midlertidig behandlingssenter, samt til vann- og sanitærsystemer.  

VIDEO: Hør Monas erfaringer fra sine oppdrag i Etiopia

 

 HVORFOR ER VI I ETIOPIA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen