Etiopia

Foto: Susanne Doettling /Leger Uten Grenser

Etiopia


I Etiopia rykker vi ut under sykdomsutbrudd, gir helsehjelp i avsidesliggende områder og bistår flyktninger og internt fordrevne. 

Hjem > Land > Etiopia
Oppdatert 06.10.2021
        

Hva er situasjonen? 

Etiopia er vertsland for rundt 750.000 flyktninger. De fleste er fra nabolandene Sør-Sudan, Eritrea og Somalia. Etiopia har også vært en vanlig migrasjonsrute for å komme seg til Saudi-Arabia. I 2019 var landet preget av vold mellom ulike grupper og mange ble tvunget på flukt.

Akkurat nå har millioner av mennesker behov for vann, mat, husly og helsehjelp i Etiopia. Samtidig blir vi tvunget til å midlertidig stoppe aktivitetene våre i en rekke områder i landet.

Situasjonen i Tigray-regionen

I november 2020 oppsto det kamper i Tigray-regionen, og har ført til at svært mange har blitt internt fordrevet og skapt enorme behov i befolkningen. Leger Uten Grenser gir helsehjelp i Tigray, men måtte i juni 2021 trekke oss ut fra flere steder sentralt i regionen etter at tre av våre ansatte ble brutalt drept.

Helt siden konflikten startet har helsearbeidere og hjelpearbeidere blitt utsatt for målrettete angrep, og klinikker og sykehus har blitt plyndret, ødelagt eller blitt brukt til militære formål. Leger Uten Grenser ansatte har blitt truet og slått, og vært vitne til væpnede hendelser på helsefasiliteter vi støtter. Hjelpeorganisasjoner, inkludert Leger Uten Grenser, har flere ganger blitt utsatt for offentlige uttalelser som undergraver arbeidet vårt, og som gir grunn for uberettiget mistanke. Noe som øker risikoen for teamene våre på bakken. Vi gir også helsehjelp til etiopiske flyktninger i Sudan

Etiopia: Målrettede angrep mot helsehjelp i Tigray

Hva gjør Leger Uten Grenser? 

Vi startet å jobbe for første gang i Etiopia i 1984. I dag jobber i samarbeid med etiopiske myndigheter for å respondere på kolera- og meslingutbrudd, vi gir helsehjelp til lokalsamfunn i avsidesliggende områder og vi hjelper flyktninger og internt fordrevne. Vi behandler også pasienter mot neglisjerte sykdommer som parasittsykdommen kala-azar og slangebitt. Vi ga siden november 2021 også helsehjelp i forbindelse med den voldelige konflikten i Tigray-regionen. Nå har derimot Etiopiske myndigheter tvunget oss til å stoppe det meste av de medisinske og humanitære aktivitetene våre i landet i tre måneder. Vi har, i samsvar med dette og myndighetens pågående etterforskning, stoppet aktivitetene våre i regionene Amhara, Gambella og Somali. Vi har også stengt ned aktivitetene våre i vest og nordvest i Tigray-regionen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Dhool (39) sammen med barna sine i en flyktningleir i Gambella. Sønnen på 19 år skal akkurat gjøre seg klar til å bli ferdig med 12-års skolegang.
Leger Uten Grenser har jobbet med sørsudanske flyktninger i mange år og gir i dag fortsatt helsehjelp i leirene. Foto: Susanne Doettling / Leger Uten Grenser 

 

Helsehjelp til internt fordrevne

I starten av 2019 jobbet vi i noen områder i Vest-Etiopia hvor mange hadde blitt internt fordrevne som følge av vold på grensen mellom Benishangul-Gumuz og Oromia. Frem til april jobbet vi med å gi akutt helsehjelp til de mange internt fordrevne, samt vann- og sanitærarbeid.

Vi rykket også ut igjen i Gedeo som ligger sør i landet i 2019 etter at den humanitære situasjonen forverret seg kraftig for de mange internt fordrevne tre måneder etter at vi hadde avsluttet prosjektet vårt. Svært mange kvinner og barn led av underernæring. 

Det gjorde at Leger Uten Grenser behandlet 5100 pasienter mot underernæring, 3820 av disse var alvorlig syke barn under fem år. Dette prosjektet ble avsluttet i august 2019, etter at myndightene flyttet svært mange av flyktningene til et annet område.

Artikkelen fortsetter under bildet

 Et av våre responsteam gjør seg klar til å ta med utstyr til et nytt kolerabehandlingssenter til Kebri Dahar i Etiopia. Foto: Awad Abdulsebur / Leger Uten Grenser

 

Helsehjelp til deporterte migranter 

Etiopiere fortsatte i 2019 å flykte fra avsidesliggende områder for å komme seg til Saudi-Arabia og andre gulfland. Ifølge FNs migrasjonsbyrå (IOM) forsøkte 138.000 mennesker å ta seg fra Afrikas horn og mot Jemen. Flesteparten var fra Etiopia. Det er flere mennesker enn antallet som forsøker å krysse Middelhavet for å søke trygghet i Europa. 

Dette skjer på samme tid som at 10.000 etiopiere hver måned blir flydd fra Jeddah tilbake til Addis Abeba gjennom et deportasjonssystem som ble innført i 2017 av Saudi-Arabia. 

Leger Uten Grenser fortsatte i 2019 å gi migrantene helsesjekk på flyplassen og mentalhelsesjekk på senteret vårt i Addis Abeba. Ofte har de vært gjennom en svært farlig reise og opplevd eller sett forferdelig voldsepisoder på flukten. Dette enten av menneskesmuglerne som fraktet dem til Saudi Arabia, gjennom å komme seg gjennom krigsherjede Jemen eller i saudiarabiske fengsler. 

Les mer: Flyktninger på Middelhavet

Artikkelen fortsetter under bildet

Mange etiopiske mennesker forsøker å flykte til Saudi-Arabia for å finne en bedre jobb. Mange blir deportert tilbake til Etiopia og har etter flukten opplevd eller sett grusomme hendelser. 
Vi gir mentalhelsehjelp til flere av de som blir deportert tilbake. Her er tre menn på senteret vårt i Addis Abeba. Foto: Santiago D. Risco / Leger Uten Grenser 

 

Helsehjelp til sørsudanske flyktninger i Gambella

Rundt 800.000 mennesker bor i Gambella, litt under halvparten er flyktninger fra Sør-Sudan. Her støtter vi Gambella-sykehuset, det eneste sykehuset i regionen som tilbyr spesialisert helsehjelp. Mellom 60 og 70 nyfødte ble innlagt på intensivavdelingen og vi assisterte ved rundt 250 fødsler hver måned i 2019. Vi opererte også pasienter daglig på akuttmottaket. 

Vi fortsatte I løpet av året arbeidet vårt i flyktningleirene Kule, Tierkidi and Nguenyyiel og Pamdong mottakssenter. Her utførte vi blant annet 264,000 pasientkonsultasjoner, assisterte ved 2230 fødsler og hadde 2950 pasienter innlagt på helsesentrene våre. 

Les mer: Dette gjør vi i Sør-Sudan

Artikkelen fortsetter under bildet

Under regntiden bruker vi ofte mobile klinikker og utfører helseinformasjonsarbeid. Her ser du et av teamene våre som nettopp kom frem til landsbyen Mirdonbas etter tre timer på humpete og støvete veier.
De skal dele ut klor og forklare befolkningen hvordan man renser vannet. Foto: Susanne Doettling / Leger Uten Grenser 

 

Mentalhelsehjelp til eritreiske asylsøkere

Flere enn 70.000 eritreiske flyktninger bodde i Etiopia i 2019, noe som la press på registrering- og mottakssentre. Mange lever under dårlige forhold i flyktningleirer og teamene våre utførte rundt 3000 mentalhelsekonsultasjoner i Hitsats-leiren i Tigray i 2019. Dette var et tilbud til flyktningene og til lokalsamfunnet. 

Les mer: Helseutfordringer

Somali-regionen

I Doolo-sonen har vi utvidet arbeidet vårt for å kunne nå de mest sårbare nomadesamfunnene. Mot slutten av året hadde vi 18 mobile klinikker hvor vi ga omfattende helsehjelp – også svangerskapshelsehjelp. 

I 2019 overleverte vi prosjektet vårt i byen Dolo til lokale helsemyndigheter etter nesten ti års arbeid. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Workey Mekonen (24) ble bitt i pannen av en slange da hun laget mat til migrantarbeidere. Leger Uten Grenser tok derfor blodprøve og sjekket om blodet hennes inneholdt gift, noe det ikke gjorde. Blodprøve er effektivt for å finne fort ut om pasienten trenger motgift. Foto: Susanne Doettling / Leger Uten Grenser

 

Kala-azar- og slangebittbehandling i Amhara

Kala-azar er en av verdens farligste parasittsykdommer, og slangebitt tar livet av 100.000 mennesker hvert år og er dermed den dødeligste neglisjerte sykdommen i verden. Flesteparen av de som får kala-azar eller blir bitt av slanger er migranter som jobber som sesongarbeidere. De har ikke opparbeidet immunitet mot kala-azar og har ikke god nok beskyttelse mot slangene når de jobber med jordbruk. 

Glemt krise 2019: Slangebitt dreper 275 mennesker hver dag

Gjennom 2018 sjekket vi 2100 mistenkte tilfeller av kala-azar og behandlet 390 mot sykdommen. I løpet av året behandlet vi dobbelt så mange pasienter mot slangebitt enn året før, 1431 pasienter.  

Les mer: Leger Uten Grensers arbeid med sykdommen kala-azar

VIDEO: Hør Monas erfaringer fra sine oppdrag i Etiopia

 

 HVORFOR ER VI I ETIOPIA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen