Liberia

Foto: Leger Uten Grenser / Adolphus Mawolo

Liberia


Liberia har litt over fire millioner innbyggere, og er Afrikas eldste republikk. Landet var også det første afrikanske landet til å velge et kvinnelig statsoverhode.

Hjem > Land > Liberia
15.06.2017 | Oppdatert 21.01.2018
        

Leger Uten Grenser begynte å jobbe i Liberia i 1990 som en følge av borgerkrigen som tok livet av mer enn 250.000 mennesker i perioden 1989-2003. 

Ebola

Over 4800 dødsfall ble rapportert inn, inkludert 184 døde som var helsepersonell.

Selvom helsesystemet gradvis blir bygget opp igjen, er det fortsatt store mangler, spesielt i underfinansierte områder som pediatrisk hjelp og psykisk hjelp

Artikkelen fortsetter etter bildet

EBOLA: En sårt trengt klem med en ebolapasient og en fra Leger Uten Grensers nasjonale personal. Foto: Fabio Basone


I 2015 ble Bardnesville Junction barnesykehus (BJH) startet i hovedstaden Monrovia, som også var episenteret under ebolautbruddet.

BJH ga pediatrisk spesialisert hjelp og nødhjelp, i tillegg til neonatal helsehjelp, ernæringshjelp og de administrerte også en klinikk for ebolaoverlevende.

Klinikken ga medisinsk assistanse, inkludert psykisk hjelp. Hvordan hindre infeksjonsspredning ble gitt ekstra mye oppmerksomhet. 

Artikkelen fortsetter etter bildet

MARIAMA: Mariama, en ti måneder gammel jente og ebolapasient. Det nasjonale personellet prøver å trøste henne mens feberen stadig øker. Hun døde like etter bildet ble tatt. Foto: Fabio Basone 


I september 2016 fungerte Leger Uten Grensers sykehus som en opptreningsklinikk for sykepleiere og jordmødre og den første gruppen med studenter fullførte sin praksis i desember på klinikken. 

I løpet av 2016 ble det gitt 8200 konsultasjoner og nærmere 4500 pasienter ble lagt inn på BJH.

Klinikken for overlevende ga hjelp til nærmere 600 pasienter og gjennomførte oppimot 240 konsultasjoner i måneden.

I desember ble Leger Uten Grensers pasienter overført til tre klinikker styrt av helsemyndighetene i Monrovia og klinikken for overlevende stengte. 

FEIRING: Personalet feirer utskrivelsen av John Mulbah, den femhundrede pasienten som har overlevd ebola på klinikken. John holder et sertifikat som viser labresultatene hans og som erklærer at han er ebolafri. Foto: Adolphus Mawolo
HÅNDAVTRYKK: John Mulbah poserer etter å ha satt sitt håndavtrykk på veggen for de ebolaoverlevende på Leger Uten Grensers ELWA 3 senter for ebola. Etter John ble utskrevet, dro han rett hjem til sin kone, som også er en av de overlevende, og deres barn. Foto: Caitlin Ryan

 

 

 HVORFOR ER VI I LIBERIA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen