Hellas

Foto: Anna Pantelia / Leger Uten Grenser

Hellas


Leger Uten Grenser gir helsehjelp til flyktninger og migranter som er tvunget til å bli værende i Hellas.

Hjem > Land > Hellas
Oppdatert 14.09.2020
        

Før storbrannen 8. september 2020 bodde nesten 13.000 i Moria-leiren, som er beregnet for maksimalt 3.000 personer.

Storbrann i Moria-leiren: Moria brent ned til grunnen

Siden «EU-Tyrkia-avtalen» trådte i kraft våren 2016 har migranter og flyktninger måttet bli værende på greske øyer på ubestemt tid. I løpet av de siste fire årene har den humanitære situasjonen forverret seg for hvert år.

På grunn av økning i antall ankomster og en stopp i overføring til fastlandet er 42.000 mennesker nå strandet på øyene, i uholdbare forhold. Leger Uten Grenser har gitt helsehjelp og humanitærhjelp til asylsøkere og migranter i Hellas siden 1996. I 2014 økte vi vår innsats for å hjelpe det økende antallet mennesker som kom til øyene og til fastlandet fra Tyrkia.

Kan du støtte vårt arbeid? Gi et bidrag her eller bli fast giver.
Du kan også støtte vår Facebook-innsamling.

Artikkelen fortsetter under bildet

Her blir en ung gutt sjekket for covid-19 i Moria-leiren i Hellas. Leger Uten Grenser har satt i gang mange tiltak for å hindre utbrudd og utfører helsesjekker. I begynnelsen av september ble det første korona-tilfellet bekreftet inne i leiren. Foto: Peter Ceasar / Leger Uten Grenser

 

Siden 2016 har Leger Uten Grenser gitt grunnleggende helsetjenester og behandlet pasienter mot kroniske sykdommer. Vi har jobbet med seksual- og reproduktiv helse, fysioterapi, psykologisk og psykiatrisk behandling, i tillegg til sosial støtte. Leger Uten Grenser jobber i dag med flyktninger i Moria leir på Lesvos, Vathy leir på Samos og i Athen. Vi har også covid-19-respons på Lesvos og Samos.

En humanitær krise i Moria-leiren

Situasjonen i Moria i dag er en akutt humanitær krise forårsaket av Europas mangel på humane politiske løsninger siden 2015. I og rundt Moria-leiren på Lesvos, som ble planlagt for rundt 3000 mennesker, var det i begynnelsen av september rundt 13.000 mennesker. 

8. september ble leiren rammet av en storbrann. Om morgenen 9. september jobber Leger Uten Grenser med å få oversikt over situasjonen. 

Summen av svært dårlige boforhold, en usikker livssituasjon, ofte traumatiske opplevelser fra hjemlandet og tiden på flukt, er alvorlig både for fysisk og psykisk helse. 

Fra februar 2020 har vold og uro gjort det vanskelig å yte hjelp. Noen organisasjoner har måtte trekke seg ut. Situasjonen er prekær og umiddelbare tiltak nå enda viktigere. 

I denne filmen forteller Katrin om opplevelsene fra sist gang hun var i Moria.

Artikkelen fortsetter under videoen

 

Bekymret for utbrudd av covid-19 i flyktningleirene

Den 9. mars ble det bekreftet ett tilfelle av covid-19 på Lesvos. Den smittede var en fastboende. Vi er bekymret for spredningen av enhver smittsom sykdom i de overbefolkede leirene. Det er også mangel på rent vann, dårlige og manglende sanitærforhold, i tillegg til ekstremt begrenset tilgang til helsehjelp for menneskene som bor i leirene. Risikoen for at viruset sprer seg i flyktningleirene nå som de har blitt eksponert er veldig høy. Dette gjør at det er enda mer akutt å evakuere flyktningene nå! 

Korona-pandemien: Smitteverntiltak i greske flyktningleirer er nærmest umulig - evakuer nå!

Leger Uten Grenser ber om:

  • Europeiske land må sette i gang umiddelbar evakuering fra leirene, for eksempel gjennom relokalisering eller på andre trygge måter. Barna og de som trenger tilgang til akutt medisinsk hjelp må prioriteres.
  • En slutt på systemet som ble satt opp av EU-Tyrkia-avtalen, som holder mennesker på øyene på ubestemt tid og skaper en kronisk og uhåndterbar overbefolkning i leirene. 
  • En umiddelbar økning i trygge og verdig mottaksplasser på det greske fastlandet, og tilgang til tilstrekkelig helsehjelp og andre nødvendige tjenester. 
  • Flere helsearbeidere (leger, psykologer, sykepleiere og tolker) til leirene for å sikre at menneskene der får helsehjelpen de trenger og at alle spesielt sårbare blir identifisert. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Vi har vært med på å vaksinere tusenvis av barn på de greske øyene mot ulike sykdommer de siste årene. På grunn av de dårlige forholdene er de ekstra sårbare mot sykdommer, og derfor er det 
viktig at de kan beskyttes mot sykdommer som meslinger og lungebetennelse. Foto: Anna Pantelia/ Leger Uten Grenser

 

Respons på covid-19 i Hellas

I Hellas har vi utarbeidet en kriseplan i tilfelle viruset bryter ut og sprer seg i flyktningleiren Moria på øya Lesvos. I tillegg til å drive vår vanlige klinikk rett utenfor leiren, jobber vi nå mye med helseinformasjonsarbeid i Moria. Vi har også alle prosedyrer på plass for å kunne støtte opp arbeidet om å henvise pasienter med covid-19-symptomer videre. Vi har satt i gang store tiltak for å sørge for at pasienter og helsepersonell er trygge på klinikken vår, og vi trapper opp vann- og sanitærarbeidet vårt i leiren. Vi holder på å rekruttere ekstra personell, og vi er i gang med å skaffe mer nødvendig utstyr. Vi er også i dialog med greske helsemyndigheter om muligheten for å bidra mer. 

Vi hjelper også til med pasientisolasjon for mindre alvorlige tilfeller av covid-19 på Samos. 

Les mer: Korona-viruset: Slik jobber vi i land verden over

Artikkelen fortsetter under bildet

Her lages det mat i Moria-leiren på Lesvos. Mange må vente i timevis for matrasjoner, og noen ganger er det ikke nok til alle. Foto: Anna Pantelia/ Leger Uten Grenser

 

Les Leger Uten Grensers siste nyheter fra Hellas

Leger Uten Grensers arbeid i Hellas i 2018

I 2018 jobbet vi med å gi flyktninger og migranter helsehjelp på det greske fastlandet og på øyene Chios og Lesvos. I løpet av året gjennomførte Leger Uten Grenser blant annet rundt 26.500 pasientkonsultasjoner, vaksinerte 4500 barn mot de vanligste barnesykdommene, gav behandling til 320 torturofre og 280 ofre for seksualisert vold i Hellas.

Vi krever evakuering av flyktninger på Lesvos

 HVORFOR ER VI I HELLAS 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen