Hellas

Foto: Leger Uten Grenser

Hellas


Helt fram til mars 2016, ankom tusenvis av mennesker på flukt fra krig og forfølgelse til de greske øyene hver dag, før de fortsatte sine reiser over Europa.

Hjem > Land > Hellas
        

Leger Uten Grenser skiftet fokus fra å gi livreddende kirurgi og medisinsk hjelp på farten, til å henvende seg til det spesifikke behovet til alle dem som satt fast i uhygieniske leirer. Leger Uten Grenser startet å jobbe i Hellas i 1991.

Les Leger Uten Grensers siste nyheter fra Hellas

Leger Uten Grensers arbeid i Hellas i 2016

Lesbos

Etter signeringen av EU-Tyrkia avtalen, ble antallet migranter som ankom de greske øyene redusert drastisk. I 2016 utførte Leger Uten Grenser 12.830 grunnleggende helsetjenestekonsultasjoner over hele øya, gjennom sine mobile klinikker og i registreringssentrene Moria og Kara Tepe. I Matamados, som ligger i den nordlige delen av øya, styrte Leger Uten Grenser et transittsenter for nye ankommende, og organiserte busser for å frakte dem til registreringssentrene.

Etter mars ble Moria-hotspoten et fengslingssenter brukt til å holde migranter fanget før de ble sendt tilbake. Her har de innsatte liten garanti for at deres menneskerettigheter blir respektert. Leger Uten Grenser bestemte seg for å stoppe alle sine aktiviteter i Moria, inkludert transport, og heller overgi sine helsetjenester til andre organisasjoner. Leger Uten Grenser fortsatte å gi medisinsk og psykisk helsehjelp i Kara Tepe-leiren, og svaret på behovene hos de mest sårbare menneskene.

I september åpnet Leger Uten Grenser en klinikk i Mytilene bysenter, med tilbud om seksuelle og reproduktive helsetjenester, i tillegg til behandling for kroniske sykdommer og mental helsestøtte. Et team begynte også med oppsøkende aktiviteter i Moria for å identifisere spesifikke sårbarheter og behov for psykisk støtte.

VIDEO: Logistiker Jan-Helge forteller om sitt møte med flyktningene på øya Lesbos.
 

 

Samos

På øya Samos bidro Leger Uten Grenser etter forespørsel fra det lokale politiet med grunnleggende helsetjenester for de nyankommende ved havna og i fengselet. Vi sendte også ut et landredningsteam som kunne gi førstehjelp, og dele ut nødhjelpsmateriell som tepper, klær og telt. I tillegg skaffet de transport til folk som trengte å nå fram til leirene og de medisinske fasilitetene i innlandet. Landredningsteamet hjalp 5721 mennesker før aktiviteten ble stoppet i mai. Et annet landredningsteam opererte på øya Agathonisi, sør for Samos.

Før en offisiell hotspot ble oppført, bidro Leger Uten Grenser med 18.700 måltider i flyktningleiren på Samos, og fordelte 1470 telt og 2800 tepper. På innsiden av Samos hotspoten, forverret forholdene seg hurtig mellom mars og desember.

Sprengt kapasitet, overbefolkede leirer

Samos hotspoten var i utgangspunktet bygd som et fengslingssenter for å holde 280 personer. I 2016 utvidet greske myndigheter kapasiteten til 600 plasser, men på slutten av året hadde befolkningsantallet vokst til over 2000, og nye ankommende ble nødt til å sove i telt spredt over tomme skogsområder. Leger Uten Grenser bidro med psykisk helsehjelp gjennom 170 individuelle konsultasjoner og 249 oppfølgingskonsultasjoner mellom mars og desember.    

Leger Uten Grenser gir også husly for sårbare personer på Samos gjennom et lokalt hotell. Mellom mai og desember, skaffet teamet bosted og primær helsehjelp til 180 mennesker fra 39 familier og henviste også til lokale, sekundære medisinske fasiliteter.      

Søk- og redningsarbeid i Egeerhavet

Leger Uten Grenser iverksatte søk- og redningsarbeid fra øya Lesbos i samarbeid med Greenpeace, og i løpet av 361 aksjoner, hjalp de mer enn 18.117 mennesker i perioden november 2015 og mars 2016. På grunn av kraftig reduksjon i antall ankomster rundt Lesbos, stoppet Leger Uten Grenser disse aktivitetene i August.

Athen

Leger Uten Grenser opererte tre klinikker i Athen for å svare på det spesifikke behovet til migranter og asylsøkere boende i formelle og uformelle steder i byen. Athens urbane dagshjelpssenter gir seksuelle og reproduktive helsetjenester, og psykisk støtte. I tillegg har de en oppsøkingsenhet som besøker migranter der de bor.

Psykisk helse i fokus

En klinikk i Victoria Square tilbyr grunnleggende og psykiske helsetjeneste på en drop-in basis. Mellom februar og desember ble det utført over 4055 medisinske konsultasjoner der. I tillegg behandlet en psykolog fra Leger Uten Grenser 152 pasienter og utførte 574 individuelle psykisk helsekonsultasjoner. I Kypseli jobber et team bestående av psykologer, leger, fysioterapeuter, sosialarbeidere og cultural mediators med lokale partnere for å kunne tilby tverrfaglig rehabilitering for ofre av tortur og andre former av dårlig behandling. Etter gjennomføringen av EU-Tyrkia avtalen, økte det månedlige snittet fra av nye tilfeller fra ti til nesten 40.

Leger Uten Grenser tilbydde grunnleggende helsetjenester i Eleonas leiren, fengslingssenteret Korinthos, og Piraeus havna. På disse stedene ble det utført 6734 konsultasjoner i løpet av året og fulgte 623 pasienter til spesialiserte medisinske tjenester. I Elliniko leiren, som var vert for opp mot 4000 flyktninger i 2016, sørget teamet for seksuelle og reproduktive helsetjenester, i tillegg til psykisk helsestøtte.

Attica-regionen

På høyden av krisen, distribuerte Leger Uten Grenser 6600 måltider og 9660 tepper, og sørget for over 1680 medisinske konsultasjoner for migranter overført fra øyene til fastlandet. Ulike team jobbet på tvers av regionen, der de tilbydde psykisk helsestøtte til mennesker som bodde under dårlige forhold i overfylte leire i Ritsona, Malakasa, Lavrio og Aghio Andreas. I Thermopiles var seksuell og reproduktive helsetjenester også var tilgjengelige. Mellom juni og desember utførte ulike team 573 konsultasjoner med 184 pasienter.

Nord-Hellas

Med de økende restriksjonene på bevegelse, ble tusenvis av folk som forsøkte å krysse grensen mellom Hellas og den tidligere Jugoslaviske republikken av Macedonia, strandet i den uformelle leiren ved Idomeni i usle forhold, med lite tilgang på livsnødvendige ressurser og tjenester. Mellom januar og juni, sørget Leger Uten Grenser for husly, vann, sanitetssentre og medisinsk hjelp gjennom 27.087 konsultasjoner. Tjenester inkluderte grunnleggende helsehjelp, behandling av kroniske sykdommer, seksuelle og reproduktive helsetjenester, og psykisk helsestøtte.

Etter leiren var demontert, ble tusenvis av mennesker flyttet til leire i området rundt Thessaloniki. Ulike team tilbød psykisk helsestøtte i fem av leirene og gjennomførte totalt 1177 individuelle konsultasjoner og 85 gruppeøkter mellom juli og slutten av året.

Lengre vest, sørget Leger Uten Grenser for psykiske helsetjeneste i Ioannina fra april, og fram til september ble det brukt en mobil klinikk som gav grunnleggende helsetjenester til leire i området. Det ble sørget for 1487 konsultasjoner, og 249 av disse pasientene ble referert til det offentlige helsesystemet for spesialisert helsehjelp.

Leger Ute Grenser fortsatte å støtte lokale, frivillige grupper som distribuerte stressnedsettende ting som telt, tepper og klær til migranter og flyktninger.

Vaksinasjonskampanjer

Leger Uten Grenser utførte en vaksinasjonskampanje i Idomeni-leiren før den stengte. Mellom juli og september støttet et team også en av helsedepartementets vaksinasjonskampanjer mot ti av de vanligste barndomssykdommene. Kampanjen var tok for seg mer enn 7000 barn i alderen mellom seks uker og 15 år i mer enn 15 steder på tvers av det greske fastlandet, Athen, og noen av øyene.  

TRENGER LIVSVIKTIGE VAKSINER: Her blir syriske Huluds datter vaksinert i en flyktningleir i nærheten av Evzeni i Hellas. Leger Uten Grenser organiserte en vaksinasjonskampanje som startet i mai 2016 OG som resulterte i at over 7000 barn ble vaksiner, blant annet mot lungebetennelse. Foto: Rocco Rorandelli/ TerraProject

 

 

 HVORFOR ER VI I HELLAS 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen