Hellas

Foto: Leger Uten Grenser

Hellas


Leger Uten Grenser jobber med de store medisinske og mentalhelsebehovene blant flyktninger som befinner seg i Hellas. 

Hjem > Land > Hellas
Oppdatert 27.01.2020
        

Siden EU-Tyrkia avtalen trådte i kraft i 2016 har migranter og flyktninger blitt sittende fast i Hellas over lengre tid i påvente av endelig svar på asylsøknaden. Bare i 2018 ankom 50.000 migranter og flyktninger landet, mange fra land som Syria, Afghanistan og Irak.  
Leger Uten Grenser er ekstremt bekymret over helsen til migranter og flyktninger i landet. Summen av dårlige boforhold, en usikker livssituasjon og ofte traumatiske opplevelser fra hjemlandet og tiden på flukt, gjør at mange sliter fysisk og psykisk. 

I 2018 jobbet vi på det greske fastlandet og på øyene Chios og Lesbos. I løpet av året gjennomførte Leger Uten Grenser blant annet rundt 26.500 pasientkonsultasjoner i Hellas, vaksinerte 4500 barn mot de vanligste barnesykdommene, gav behandling til 320 torturofre og 280 ofre for seksualisert vold.  

Les Leger Uten Grensers siste nyheter fra Hellas

I denne filmen forteller Katrin om opplevelsene fra sist gang hun var i Moria.

Artikkelen fortsetter under blidet

 

Leger Uten Grensers arbeid i Hellas i 2018

De greske øyene

Leger Uten Grenser jobbet på øyene Lesbos og Chios. Fram til april 2018 hadde vi også prosjekter på øya Samos.  

Vi krever evakuering av flyktninger på Lesbos

Lesbos  

Siden oktober 2016 har Leger Uten Grenser drevet en klinikk på Lesbos hvor vi gir grunnleggende helsetjenester og mentalhelsehjelp. Vi jobber også med seksualhelse og reproduktiv helse, i tillegg til at vi behandler pasienter mot kroniske sykdommer.  I 2017 åpnet vi en ny klinikk for de som lever i den svært overbefolkede leiren Moria. Her bor innbyggere under ekstremt vanskelige forhold. I flyktningleiren gir vi helsehjelp til barn under 16 år, gravide kvinner og ofre for seksualisert vold.  Vi har også et team på plass på øyas hovedstad Mytilene som arbeider med mentalhelsehjelp.  

De svært krevende forholdene flyktningene lever under gjør at pasientene våre lider og sliter mentalt.  Mange forteller at de sliter med selvskading og har selvmordstanker.  

Artikkelen fortsetter under bildet

TRENGER LIVSVIKTIGE VAKSINER: Her blir syriske Huluds datter vaksinert i en flyktningleir i nærheten av Evzeni i Hellas. Leger Uten Grenser organiserte en vaksinasjonskampanje som startet i mai 2016 OG som resulterte i at over 7000 barn ble vaksiner, blant annet mot lungebetennelse. Foto: Rocco Rorandelli/ TerraProject

Feltbogg: Unntakstilstand i flyktningleiren Moria på Lesbos

Chios 

I desember 2017 begynte Leger Uten Grenser å jobbe på øya Chios. Her har vi gitt grunnleggende helsetjenester, seksualhelsetjenester og mentalhelsehjelp. Vi hadde også kulturtolker og sosialarbeidere som bisto det lokale sykehuset.  

Siden april 2018 startet vi en mobil helseklinikk, for å øke tilgangen av helsehjelp til flyktninger og migranter på gjennomreise. Det innebar blant annet tilgang til vaksiner, medisiner og muligheten til å bli henvist til spesialisthelsetjenester i Athen.  


Artikkelen fortsetter under videoen

VIDEO: Logistiker Jan-Helge forteller om sitt møte med flyktningene på øya Lesbos. 

 

Det greske fastlandet 

På det greske fastlandet jobbet Leger Uten Grenser i Athen, og i den nordlige regionen Evros.  I Athen driver vi to klinikker for å imøtekomme de spesifikke behovene til migranter og flyktninger. På dagsenteret jobber vi med seksualhelse og reproduktiv helse, mental helsehjelp og behandling av kroniske sykdommer.  

Vi driver en helseklinikk i samarbeid med dagsenteret Babel og greske migrasjonsmyndigheter. Her får torturofre et omfattende behandlingsforløp som både omfavner medisinsk hjelp, mentalhelse, fysioterapi, sosialhjelp og rettshjelp.  

Nord-Hellas 

Fra 2017 til 2018 økte antallet flyktninger og migranter som ankom Nord-Hellas fra 6500 til 18.000. Leger Uten Grenser så det derfor som nødvendig at vi økte tilstedeværelsen i regionen i 2018.   
Fra juli til desember 2018 hadde vi team på plass i ankomst- og registreringssenteret i byen Fylakio, som ligger i nærheten av den tyrkiske grensen. Her gav vi blant annet grunnleggende helsetjenester og seksualhelsehjelp. 

 

 

 

 HVORFOR ER VI I HELLAS 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen