Hellas

Foto: Leger Uten Grenser

Hellas


Leger Uten Grenser har gitt medisinsk og humanitær hjelp til migranter og flyktninger i Hellas siden 1996, men oppskalerte arbeidet vårt i 2014. Nå jobber vi på det greske fastlandet og øyene Lesbos, Samos og Chios. 

Hjem > Land > Hellas
Oppdatert 12.10.2018
        

Flytkningene og migrantene som kommer til fastlandet lever ofte under dårlige forhold mens de venter på flyktningstatus eller å bli flyttet til leirer eller leiligheter. De oppholder seg i lange perioder med dårlig tilgang til helsetjenester og med frykt for å bli sendt tilbake til Tyrkia. 

Leger Uten Grenser fortsetter å gi helsehjelp i Athen og andre deler på det greske fastlandet, samt på øyene Lesbos, Samos og Chios.

Mellom januar og desember 2017 utførte vi nesten 19.600 pasientkonsultasjoner i Hellas. 

Les Leger Uten Grensers siste nyheter fra Hellas

 

Leger Uten Grensers arbeid i Hellas i 2017

De greske øyene

Siden oktober 2016 har Leger Uten Grenser drevet en klinikk på Lesbos hvor vi gir grunnleggende helsetjenester og mental helsehjelp, vi jobber også med seksualhelse og reproduktiv helse i tillegg til at vi behandler kroniske sykdommer. 

Siden august 2017 har Leger Uten Grenser fokusert mye på mentalhelse til torturofre, ofre for seksualisert vold, og mennesker med alvorlige psykiske lidelser. I november opprettet Leger Uten Grenser en ekstra klinikk i Moria-leiren for å øke tilgangen til medisinsk hjelp for barn under 16 år og gravide kvinner som lever under uverdige forhold inne i leiren.

Les mer: Feltbogg: Unntakstilstand i flyktningleiren Moria på Lesbos

På Samos tilbyr Leger Uten Grenser midlertidig husly for opptil 80 personer. Dette er et tilbud til familiene til gravide kvinner, nyfødte eller enslige foreldre. Vi tilbyr også mental helsehjelp, samt individuell juridisk bistand i samarbeid med den greske Flyktninghjelpen. 

Leger Uten Grenser har gjennomført en vaksinasjonskampanje for barn, i tillegg til at vi har assistert helsemyndighetene i landet under noen av deres vaksinasjonskampanjer. Leger Uten Grenser har også jobbet for å forbedre leveforholdene og tilgangen til medisinsk og mental helsehjelp for innsatte på Vathy-politistasjon. 

I desember begynte Leger Uten Grenser å jobbe på Chios, hvor vi har kulturtolker til stede for å bistå det lokale sykehuset.

Les mer: Krever medisinsk evakuering av flyktninger på LesbosArtikkelen fortsetter under videoen

VIDEO: Logistiker Jan-Helge forteller om sitt møte med flyktningene på øya Lesbos. 

 

Athen

Leger Uten Grenser driver tre klinikker i Athen for å imøtekomme de spesifikke behovene til migranter og flyktninger. På dagsenteret jobber vi med seksualhelse og reproduktiv helse, mental helsehjelp og behandling av kroniske sykdommer. I september opprettet teamene våre en mobil reiseklinikk for å støtte mennesker som migrerer videre fra Athen. 


Ved et annet helsesenter som er i samarbeid med Day Centre Babel og den greske Flyktninghjelpen gir Leger Uten Grenser omfattende hjelp til tortur- og voldsofre. Klinikken jobber tverrfaglig og bistår pasienter med medisinske og mentale helsetjenester, fysioterapi, sosial hjelp og juridisk støtte.
På et tredje senter nær Victoria Square, ga Leger Uten Grenser grunnleggende helsetjenester og mental helsehjelp fram til desember 2017. Her har vi også bistått den kommunale klinikken med kulturtolker.

 

Artikkelen fortsetter under bildet

TRENGER LIVSVIKTIGE VAKSINER: Her blir syriske Huluds datter vaksinert i en flyktningleir i nærheten av Evzeni i Hellas. Leger Uten Grenser organiserte en vaksinasjonskampanje som startet i mai 2016 OG som resulterte i at over 7000 barn ble vaksiner, blant annet mot lungebetennelse. Foto: Rocco Rorandelli/ TerraProject

 

Det greske fastlandet

Fram til desember 2017 tilbød Leger Uten Grenser mental helsehjelp og barnehelsehjelp til mennesker som lever i og rundt Ioannina i Epirus.
Mobile team opererte også i Attika-regionen rundt Athen, samt i Sentral-Hellas gjennom hele året.

Rundt Tessaloniki tilbød Leger Uten Grenser psykologisk og psykiatrisk hjelp, samt helsepromotering i mange leirer. Vi støttet i tillegg lokale sykehus i regionen. Dette gjorde vi fram til juli 2017.

 

 HVORFOR ER VI I HELLAS 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen