Haiti

Foto: Johnson Sabin

Haiti


I Haiti gir vi gratis spesialisert helsehjelp som mange ellers ikke hadde hatt råd eller tilgang til. 

Hjem > Land > Haiti
Oppdatert 11.10.2023

Hva er situasjonen i Haiti i dag? 

Haiti er et av de fattigste landene i Amerika, og landet har flere ganger blitt rammet av naturkatastrofer. Haiti befinner seg også i en alvorlig økonomisk og politisk krise. Helsevesenet er på randen til kollaps, og det er mange helsebehov som ikke dekkes. I hovedstaden Port-au-Prince har voldhendelser blitt et kronisk problem, noe som også innebærer væpnede kamper, ran og kidnappinger. Hele nabolag har vært under kontroll av ulike væpnede grupper, som stadig endrer territorier. 7. juli 2021 ble presidenten henrettet i sitt eget hjem. Landet har også siden jordskjelvet vært rammet av alvorlige kolerautbrudd, også i 2023. 

Les mer: Nytt kolera-utbrudd på Haiti – og i 19 andre land

Kraftig jordskjelv i 2021 

Lørdag morgen 14. august ble Haiti rammet av et kraftig jordskjelv, målt til en styrke på 7,2 på Richters skala. Det ble estimert at 500.000 mennesker - 40 prosent av befolkningen i de rammede områdene - hadde behov for humanitær nødhjelp. Jordskjelvet førte til store skader på bygninger, hus og hovedveier i de tre provinsene Grand’Anse, Nippes og Sud. 

Les mer: Kraftig jordskjelv på Haiti: Vi trapper opp nødhjelpsresponsen vår

Det katastrofale jordskjelvet i 2010  

Øystaten ble i 2010 rammet av et stort jordskjelv med katastrofale følger. Svært mange mennesker mistet livet eller ble skadet, og millioner mistet hjemmene sine. Jordskjelvet førte til massive ødeleggelser og rundt 60 prosent av landets helsevesen ble ødelagt og mange helsearbeidere mistet livet. Landet ble også rammet av et kolera-utbrudd som varte frem til 2019, og tok 11.000 liv. 

Leger Uten Grenser hadde før jordskjelvet allerede jobbet i landet i 19 år, og mistet 12 ansatte på den katastrofale dagen. Ødeleggelsene og tap av menneskeliv var overveldende. Leger Uten Grenser sin akuttrespons etter jordskjelvet og i den påfølgende koleraepidemien som også rammet landet noen måneder senere er fortsatt en av de mest omfattende i vår historie. 

Les mer: Glemt krise 2023: Haiti: Innbyggerne i hovedstaden er i alvorlig fare

Hva jobber Leger Uten Grenser med i Haiti? 

Leger Uten Grenser startet å jobbe i Haiti for første gang i 1991, og jobber i dag flere steder i landet. Det innebærer akutt helsehjelp, svangerskapshelse og behandling av ofre for seksualisert vold. Dessverre har den ustabile sikkerhetssituasjonen og gjentatte voldshendelser på sykehusområdene ført til at vi midlertidig har vært nødt til å midlertidig stenge prosjekter i hovedstaden, Port-au-Prince i perioder i 2023. 

I 2022 hadde Leger Uten Grenser 45.500 akutthelsehjelp-konsultasjoner, 5780 mennesker fikk behandling for voldsskader, og vi behandlet 2600 ofre for seksualisert vold.

Les mer: Nye sikkerhetstrusler i Haiti: – Vi og pasientene våre er i fare

Artikkelen fortsetter under bildet.

Svært mange av pasientene som oppsøker oss har voldsskader. Her fra et venterom i Port-au-Prince. Foto: Johan Lolos / Leger Uten Grenser

 

Voldsskader, traumeskader og masseskadde i Port-au-Prince

I hovedstaden Port-au-Prince i Haiti har voldhendelser blitt et kronisk problem, noe som også innebærer væpnede kamper, ran og kidnappinger. Hele nabolag har vært under kontroll av ulike væpnede grupper, som stadig endrer territorier. 7. juli 2021 ble presidenten henrettet i sitt eget hjem. 

På traume-sykehuset vårt i Tabarre jobber i med kirurgi og oppfølging av pasienter med livstruende skuddskader, stikkskader og trafikkulykker. I noen tilfeller med masseskadde må vi øke kapasiteten for å gi alle som trenger det behandling. 

I august 2021 åpnet vi et nytt akutthelsesenter i Turgeau i hovedstaden, i tillegg til et akuttmottak på et offentlig sykehus i Carrefour. 

Tusenvis flyktet fra vold

I august samme år ble rundt 19.000 mennesker tvunget på flukt på grunn av væpnede grupper. Mange var nødt til å bo hos slektninger eller under vanskelig forhold på ulike steder, som skoler og i kirker. Gjennom mobile klinikker ga vi mange av disse menneskene helsehjelp, i tillegg til at vi jobbet med å bedre vann- og sanitærforholdene. 

Angrep på helsehjelp truer tilgang til helsehjelp

Dessverre måtte Leger Uten Grenser i februar 2021 trekke oss ut av Cité Soleil, og stengte alle avdelinger på Drouillard-sykehuset vårt – unntatt akuttmottaket. Den usikre sikkerhetssituasjonen gjorde det for farlig for pasienter og ansatte, og vi overførte derfor alle pasientene til Tabarre-sykehuset. En av våre ansatte på dette sykehuset ble også i mai 2021 skutt og drept på vei hjem fra jobb, og våre tanker går til familien og de pårørende. 

Etter ukevis med intense kamper havnet også akuttmottaket vårt i Martissant i juni 2021 midt i kryssilden. Dette var første gang at vi har blitt utsatt for et slikt angrep i alle 15 årene Leger Uten Grenser har jobbet i landet. Denne hendelser gjorde dessverre til at vi måtte stenge ned prosjektet, i frykt for pasienter og våre ansattes sikkerhet. 

Helsehjelp til ofre for kjønnsbasert- og partnervold

Leger Uten Grenser driver to klinikker i Port-au-Prince og i Artibonite hvor vi gir omfattende helsehjelp til ofre for kjønnsbasert- og partnervold. Vi ga også opplæring til helsearbeidere og jobber med lokale organisasjoner og lokalsamfunn for å drive helseopplysning om seksualisert vold og helseproblemer blant ungdom. 

Les mer: Vårt arbeid med seksualisert vold

 

 


 

 HVORFOR ER VI PÅ HAITI 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen