Usbekistan

Foto: Leger Uten Grenser

Usbekistan


Leger Uten Grenser håper i år å starte utprøving av en ny tuberkulosemedisin i Usbekistan. 

Hjem > Land > Usbekistan
Oppdatert 30.01.2018
        

Vårt arbeid i 2016

I Nukus, Karalpakstan, i den vestlige delen av Usbekistan, lanserte Leger Uten Grenser i desember en klinisk utprøving av en ny tuberkulosemedisin. Den første pasienten startet behandling i januar 2017.

Usbekistan er blant de 27 landene med størst sannsynlighet for multiresistent tuberkulose. Prøveprosjektet kombinerer de nye tuberkulosemedisinene med eksisterende medisiner som behandler resistente former for sykdommen. De nye medisinene er de første som er utviklet på 50 år.

I juli startet Leger Uten Grenser kortere behandlingstid av barn med tuberkulose. Tidligere tok behandlingen tolv måneder, men er nå kuttet ned til ni. Det vil bli forsket på resultatene av den kortere behandlingsperioden.

Artikkelen fortsetter etter bildet

MDR-TB: Rohatay Abdullaeva er diagnostisert med multiresistent tuberkulose (MDR-TB). Her er hun i hjemmet sitt i Hojeily, Karakalpakstan (Uzbekistan). Foto: Leger Uten Grenser


Ved slutten av desember 2016 ble åtte barn satt på den kortere behandlingsmetoden. De medisinske utfallene for voksne på denne korte behandlingen ble publisert i mars 2017. Slike initiativ er en del av Leger Uten Grensers motivasjon for å utvikle kortere og mer robuste behandlingsmetoder for mennesker som lider av tuberkulose.

Leger Uten Grenser utfører alle sine behandlingsprosjekter for tuberkulose i samarbeid med regionale og nasjonale helsemyndigheter. Langvarig samarbeid gjør det mulig for Leger Uten Grenser å utvikle en helsemodell som kombinerer poliklinisk behandling med toppmoderne diagnostiske tester, for eksempel med Genexpert, og et omfattende støtteprogram.

Dette gjør det ved enkelte tilfeller mulig for pasienter å bli behandlet hjemme allerede fra første dag av behandlingen.

Artikkelen fortsetter under bildet

GÅSTAV: Rohatay Abdullaeva flytter seg rundt om i huset med hjelp av en gåstav. Rohatay har akkurat begynt å gå rundt med stav, før kunne hun bare ligge ned og ikke snu hodet eller sette seg opp. Foto: Leger Uten Grenser  


I 2016 startet 2646 pasienter på tuberkulosebehandling gjennom dette programmet, hvor 1767 ble behandlet for tuberkulose som er følsom for medisiner, men ikke resistent, 878 for multiresistent tuberkulose.

29 pasienter ble behandlet med bedaquiline, linezolid og imipenem, tolv på bedaquiline og linezolid, og åtte på den konvensjonelle behandlingen.

Les mer om tuberkulose her

Hiv-behandling

I hovedstaden, Tashkent, støtter Leger Uten Grenser det regionale senteret for aids, med mål om å øke tilgangen til diagnostisering og behandling av pasienter som lever med hiv og behandling av de med opportunistiske infeksjoner som følge av hiv. I 2016 startet 25 pasienter på behandling for hepatitt C.

Artikkelen fortsetter under bildene

GIR UT MATLEVERINGER: Leger Uten Grenser deler ut BMI-matleveringer til pasienter med multiresistent tuberkulose (MDR-TB). Foto: Leger Uten Grenser


For første gang i Usbekistan ble 13 pasienter satt på hivbehandling med medisiner fra Verdens helseorganisasjons (WHO) hivmedisingruppe fem, medisiner som er mindre effektive eller veldig dyre, fordi tidligere behandling ikke har fungert. I 2016 ble totalt 842 pasienter satt på antiretroviral behandling.

Leger Uten Grenser har vært tilstede i Usbekistan siden 1997.
 

 

 

 HVORFOR ER VI I USBEKISTAN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen