Zimbabwe

Foto: Leger Uten Grenser / Brendan Bannon

Zimbabwe


Zimbabwe er et land i dyp økonomisk krise. Det er mange fattige og arbeidsløse og det er mye politisk uro og undertrykking. 

Hjem > Land > Zimbabwe
        

Zimbabwe har et av verdens høyeste antall hivsmittede. Tilgang til behandling har derimot blitt forbedret de siste årene.

Leger Uten Grenser har jobbet i Zimbabwe siden 2000 og gir behandling for hiv og tuberkulose.

Vårt arbeid i 2016

Leger Uten Grenser driver prosjekter i samarbeid med helsemyndighetene hvor vi gir behandling for hiv, tuberkulose, pasienter med kroniske sykdommer og pasienter med psykiske problemer.

Den økonomiske situasjonen i landet fortsetter å bli verre og det er lite penger til overs til bruk i det offentlige. Som et resultat av dette møter helsesektoren utallige utfordringer, inkludert mangler når det kommer til medisiner og medisinsk utstyr. I tillegg blir landet, inkludert hovedstaden Harare, til stadighet utsatt for oversvømmelser og utbrudd av vannbårne sykdommer på grunn av urent vann og dårlige sanitærforhold.  

Selv om utbredelsen av hiv har gått ned fra 30 prosent til 15 prosent i dag, er det fortsatt store mangler i helsetilbudet, spesielt når det gjelder behandlingen av aids.

Livmorhalskreft er også et økende problem, ettersom kvinner med hiv har fem ganger så stor sjanse for å få det.

Artikkelen fortsetter etter bildet

MARS 2017: Beauty (36) og mannen hennes Mr Chigouriemba (28). Beauty testet positivt på hiv i 2014, og ble senere diagnostisert med livmorhalskreft. FOTO: Melanie Wenger


Harare

Leger Uten Grenser tilbyr omfattende støtte til ofre for seksuell vold, og det finnes også omfattende tilbud til unge i distriktet Mbare. På poliklinikken Epworth tilbys omfattende behandling for hiv, tuberkulose og multiresistent tuberkulose som er tilpasset alle aldre, i tillegg til sjekk og eventuell behandling for livmorhalskreft til alle kvinner som er hiv-positive.

Leger Uten Grenser fortsetter å rekonstruere og reparere borehull i byens mest utsatte nabolag, og sikrer tilgang til rent vann som en strategi for å forhindre utbrudd av vannbårne sykdommer som tyfoidfeber og kolera.

Leger Uten Grenser støtter diagnostisering og behandling av hiv, tuberkulose og psykisk helse i Chikurubi høysikkerhetsfengsel og tilbyr psykiatrisk behandling og støtte til pasienter på psykiatrisk avdeling på sykehuset i Harare.

Artikkelen fortsetter etter bildet

GRAVID: Da livmorhalskreften ble påvist, anbefalte legene å fjerne livmoren til Beauty,men senere
fant Beauty ut at hun var gravid. I konsultasjon med legene, kunne hunbære frem barnet med nøye
tilsyn og tilrettelagte behandlinger. Foto: Melanie Wenger


Leger Uten Grenser gir også psykiatrisk hjelp i desentraliserte områder og oppfølging etter at pasienter har blitt skrevet ut for å forhindre tilbakefall og gjeninnleggelse på sykehuset.

Teamene utførte 1579 individuelle rådgivningstimer, i tillegg til 180 gruppetimer. Leger Uten Grenser utførte også renovasjon- og konstruksjonsarbeid på den nye polikliniske avdelingen på Harare psykiatriske avdeling, i tillegg til å lage 100 nye sengeplasser.

Gutu

Siden 2011 har Leger Uten Grenser har fokusert på samfunnet som en helhet for å kunne ta vare på og følge opp en stor gruppe hiv-pasienter.

En studie fra 2016 viste at distriktet nådde 86-94-86 og var på sporet til å nå 90-90-90-målet. 90-90-90-målet vil si at innen 2020 så skal 90 prosent av alle som lever med hiv vite om sin hiv-status, 90 prosent av alle som er blitt diagnostisert med hiv skal få antiretroviral behandling, og 90 prosent av alle som får denne behandlingen skal ha ”viral suppression” – det vil si at mengden virus i kroppen skal være ekstremt lavt.

Leger Uten Grenser jobber med helsemyndighetene i Mwenezi for at de rundt 18.000 menneskene der med hiv skal få den behandlingen de har krav på. Nye modeller har blitt implementert hvor små grupper i samfunnet bytter på å hente antiretrovirale (ARV) medisiner til resten av lokalbefolkningen.  

Artikkelen fortsetter etter bildet

«Nå er babyen to uker gammel og vi er alle så lykkelige. Jeg har blitt anbefalt å teste meg for livmorhalskreft igjen, seks uker etter fødselen. Nå som jeg har fått barnet mitt, går jeg med på hvilken som helst behandling, til og med hysterectomy. Mitt sterke budskap er at alle kvinner burde gå å teste seg, det er ingen skam med det. Jeg ville forblitt i mørket hvis ikke jeg ikke ble screenet.» FOTO: Melanie Wenger


I Manicaland følger Leger Uten Grenser opp pasienter som tar antiretrovirale medisiner og i Chipingedistriktet og Mutare sykehus samarbeider vi med helsemyndighetene for å behandle pasienter med kroniske sykdommer, som for eksempel diabetes og høyt blodtrykk. Leger Uten Grenser gir også behandling til 26 pasienter med multiresistent tuberkulose i Epworth, Gutu og Mwenezi.

I Beitbridge gir teamene psykisk hjelp i tillegg til helsetjenester, inkludert testing for hiv og tuberkulose.

I 2016 testet Leger Uten Grenser på landsbasis 84.502 personer for mengden hiv de hadde i blodet (kalt ”viral load”).


 

 HVORFOR ER VI I ZIMBABWE 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen