Jemen

Foto: Nuha Mohammed

Jemen


Siden 2015 har landet vært preget av en brutal og blodig krig som har ført til enorme lidelser og store humanitære behov i store deler av landet. Helsesystemet har kollapset og tilgang på helsehjelp er svært utfordrende for mange jemenitter. 

Hjem > Land > Jemen
26.06.2017 | Oppdatert 17.01.2019
        

Tilgang på helsehjelp og andre nødvendige tjenester er svært begrenset i Jemen. Dette skyldes blant annet at mye av infrastrukturen har blitt ødelagt i krigen, også sykehus, helsesentre og klinikker.

Det er også høy inflasjon i Jemen, og blokaden innført av koalisjonen som ledes av Saudi-Arabia og Emiratene i 2015 gjør også import av varer svært vanskelig. I tillegg har mange av landets rundt 50.000 offentlig ansatte helsearbeidere ikke fått lønn siden august 2016, noe som fører til at mange i det offentlige helsevesenet har vært tvunget til å finne andre måter å tjene penger på.Kart over Leger Uten Grensers prosjekter i Jemen i 2017

Leger Uten Grenser arbeider i dag på 12 sykehus og helsesentre i Jemen og støtter flere enn 20 sykehus og klinikker i 11 provinser: Abyan, Aden, Amran, Hajjah, Hodeidah, Ibb, Lahj, Saada, Sana’a, Shabwah og Taiz.

Her behandler vi blant annet pasienter mot krigs-og voldsskader, utfører svangerskapshjelp og behandler mot kolera, malaria og underernæring.
 
Siden mars 2015 har vi behandlet 91.574 pasienter mot krigs- eller voldsskader, 973.095 pasienter har vært på akuttmottak på sykehus vi enten driver eller støtter og vi har utført 76.436 kirurgiske inngrep i landet. 

Angrep på sykehus

Mellom oktober 2015 og august 2016 mistet Leger Uten Grenser 26 av sine kollegaer, da fire sykehus vi drev eller støttet ble utsatt for bombeangrep. Et sykehus i Haydan ble truffet 26.oktober 2015 og en klinikk i Al-Houban utenfor Taiz ble utsatt for angrep 2.desember. Det siste angrepet førte til at ni mennesker ble skadet, én person mistet livet. 

Les mer: Angrep på sykehus

I 2016 ble tre sykehus angrepet. Et av sykehusene som Leger Uten Grenser støttet i Razed-provinsen i Nord-Jemen ble truffet 10.januar, her mistet seks mennesker livet og åtte ble skadet. Tre av de skadde pasientene jobbet for Leger Uten Grenser. Angrepet førte også til at flere bygninger ble ødelagt. Da sykehuset igjen ble bombet 1.mars ble skadene verre og mer omfattende. 

15 august 2016 ble Abs-sykehuset som Leger Uten Grenser støtter bombet. 19 mennesker ble drept og minst 24 ble såret, en av de sårede var en som jobbet for Leger Uten Grenser.

I november 2018 måtte Leger Uten Grenser trekke seg ut av Ad Dhale-provinsen i Jemen etter gjentatte angrep og trusler. 

Les mer: Tilbake i Hayden etter sykehusbombing

 

Vårt arbeid i 2017

Artikkelen fortsetter under bildet

Kawkab Al Sarafi jobber som sykepleier på akuttmottaket i Al Koweit universitetssykehus i Sana’a. Hun er en av de mange offentlige helsearbeidere som ikke har fått lønn siden august 2016. Foto: Florian Seriex/Leger Uten Grenser

 

Alt dette bidrar til at helsevesenet i stor grad har kollapset, og landet har blitt rammet av blant annet kolera og difteriutbrudd. Mange har ikke mulighet til oppsøke de helsetjenestene som fremdeles er i drift fordi de ikke har råd til transport. Pasienter risikerer å dø når de rammes av sykdommer som enkelt kan behandles fordi de ikke når fram til helsehjelp i tide.

Leger Uten Grenser trappet opp innsatsen i Jemen i 2017 og jobbet på til sammen 13 sykehus og helsesentre i 12 provinser. I tillegg støttet vi 20 offentlige sykehus og klinikker med blant annet medisinsk utstyr og medisiner. Leger Uten Grenser gjenopptok også arbeidet på sykehusene i Haydan og Abs som ble bombet av den Saudi-ledede koalisjonen i oktober 2015 og august 2016. Til sammen hadde Leger Uten Grenser flere enn 1790 nasjonalt og internasjonalt ansatte i Jemen i 2017, i tillegg til at vi bistå med lønn til 1000 offentlige helsearbeidere. Arbeidet vi gjør i Jemen er derfor et av de største prosjektene våre i antall hjelpearbeidere.

Artikkelen fortsetter under bildet

Mohammad Ahmed er lege på det offentlige sykehuset i Abs, hvor Leger Uten Grenser gjenopptok sine prosjekter i 2017. Sykehuset i Abs var et av de som ble bombet av den Saudi-ledede koalisjonen i oktober 2015 og august 2016. Foto: Sonia Verma/Leger Uten Grenser


 
I 2017 utførte vi 19.728 kirurgiske inngrep i Jemen. På akuttsykehuset vårt i Aden så vi et økende antall pasienter som hadde behov for kirurgiske inngrep. Dette var både pasienter som kom fra frontlinjen, men også pasienter som hadde blitt skadet på grunn av en økning i voldelige sammenstøt i byen.
 
Leger Uten Grenser opplevde gjennom 2017 at mange pasienter med behov for grunnleggende helsehjelp kom for sent på klinikkene våre. Blant annet fødte kvinner hjemme eller ankom klinikkene våre med svangerskapskomplikasjoner.
 
Leger Uten Grenser assisterte ved flere enn 7900 fødsler på Al-Houban mor- og barnesykehus i Taiz i 2017. Byen er landets nest største by og har i to år blitt utsatt for intens og brutal krigføring. På begge sider av frontlinjen fører den økende volden i byen til at sivilbefolkningen daglig risikerer å bli rammet av kampene.

Artikkelen fortsetter under videoen

s

 

Flere enn 100.000 behandlet mot kolera 


Jemen ble i 2017 utsatt for et omfattende kolerautbrudd, og Leger Uten Grenser hadde totalt 101.475 pasienter innlagt på kolerasentrene våre i 2017.
 
Kolerautbruddet er et eksempel på hvordan konflikten i Jemen rammer sivilbefolkningen. For å kunne respondere best mulig på et kolerautbrudd trenger man blant annet tilgang på rent vann, riktig avfallshåndtering og ikke minst medisinsk behandling, noe som var svært utfordrende på grunn av konflikten.
 
Da utbruddet startet i april 2017 rykket Leger Uten Grenser ut og åpnet 37 kolerabehandlingsentre og vannposter i ni av 22 provinser i landet. På Khamir-sykehuset i Amran ble det satt opp en enhet med 15 sengeplasser, men sentret måtte kort tid etter bli utvidet til 100 sengeplasser.

Dette er andre gang på noen få uker at Reda, en alenemor med seks barn, har måttet reise med hennes sønn Muhatasein til Leger Uten Grensers kolerabehandlingssenter. Hun hadde egentlig ikke råd til reiseveien da sønnen ble dårlig, men etter noen dager fikk hun solgt to kyllinger slik at de fikk dra til behandlingssenteret. Foto: Florian Seriex/Leger Uten Grenser


I Hajjah-provinsen, hvor utbruddet var særlig utbredt, ble det bare på Abs-sykehuset innlagt 15.769 pasienter. Det tilsvarte rundt én sjettedel av alle kolerapasientene vi behandlet i landet under hele utbruddet.  Leger Uten Grenser team drev også opplæring for å forhindre videre smitte, i tillegg til flere aktiviteter for å overvåke vannsikkerhet, samt utdeling av artikler for desinfisering av vann og helseinformasjonsarbeid.
 
I tredje uken i juni, når utbruddet var på sitt verste, hadde Leger Uten Grenser 11.139 kolerapasienter innlagt. Etter dette ble antall pasienter redusert og i oktober 2017 var antallet et par hundre.

 

Artikkelen fortsetter under videoen som viser ødeleggelsene etter bombingen av Shihara sykehus.

 

Utbrudd av difteri 

Da kolerautbruddet kom under kontroll så Leger Uten Grensers team de første difteripasientene. Nesten 70 prosent av de mistenkte tilfellene av difteri ble identifisert i Ibb-provinsen, de resterende var fordelt i 15 andre provinser. Difteri som på grunn av vaksine nesten har blitt eliminert i mange land i verden, kan være dødelig i opp til 40 prosent av tilfellene, hvis man ikke får behandling. Det siste tilfellet av difteri i Jemen kan spores tilbake til 1992, det siste utbruddet i 1982.
 
Leger Uten Grenser åpnet et behandlingsenter for difteripasienter på Nasser-sykehuset i byen Ibb og et på Al Nasr-sykehuset i Ad Dhale. Vi støttet også to andre sykehus i Yarim og Jiblah-sykehuset. På sistnevnte sykehus hadde vi også et ambulansesystem hvor pasienter ble transportert til sykehuset. Leger Uten Grenser støttet også transport av prøver til laboratorier og utførte helseinformasjonsarbeid i ulike lokalsamfunn. I 2017 behandlet Leger Uten Grenser flere enn 400 pasienter mot difteri.

 

Behandling av pasienter med nyresvikt

Siden 2015 har fire av Jemens 22 sentre for nyrebehandling blitt tvunget til å stenge. De resterende 28 sentrene som fremdeles holder åpent er i ferd med å gå tom for utstyr og medisiner, noe som gjør at pasienter får avbrutt behandlingen.
 
I løpet av de to siste årene har Leger Uten Grenser importert mer enn 8000 tonn med dialyseutstyr og sørget for flere enn 83.000 dialysetimer for flere enn 800 pasienter. I tillegg støttet vi åtte andre dialysesentre, hvorav tre av har blitt overlevert til andre organisasjoner. Flere enn 4400 pasienter med nyresvikt har behov for akutt behandling.
 

Utfordringer for Leger Uten Grensers arbeid i Jemen

Manglende respekt for de humanitære prinsippene og sikkerheten til sykehus, klinikker og helsepersonell er en av de største utfordringene med å levere medisinsk nødhjelp i Jemen. I tillegg har blokaden innført av den saudi-ledede koalisjonen hatt svært negative effekter på helsevesenet.
 
Myndighetene i Sana’a og i Aden fortsetter å sette nye og ofte vilkårlige krav og restriksjoner på nødhjelpsarbeid rundt om i landet. I november 2017 innførte den saudi-ledede koalisjonen en full blokade for både hjelpearbeidere og nødhjelpsforsyninger i havnene og flyplassene de kontrollerte. Det førte til at Leger Uten Grensers kapasitet til å utføre helsehjelp i enkelte sårbare områder ble svekket.
 
I 2017 ble flere enn 200 flyvinger fra Djibouti til Jemen organisert fra Leger Uten Grensers kontor i Djibouti. Disse flyvningene fraktet flere enn 1200 av våre ansatte til prosjektene våre og 500 tonn forsyninger inn i Jemen.

Leger Uten Grenser krever at Saudi-Arabia umiddelbart gir humanitære organisasjoner tilgang til Jemen

Les om vårt tidligere arbeid i Jemen

 HVORFOR ER VI I JEMEN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen