Jemen

Foto: Agnes Varraine-Leca

Jemen


I Jemen behandler vi krigsskader og underernæring, gir svangerskapshelsehjelp og rykker ut under sykdomsutbrudd. 

Hjem > Land > Jemen
26.06.2017 | Oppdatert 16.05.2023
        

Hva er situasjonen i Jemen i dag? 

Helsesystemet har nærmest kollapset og tilgang på helsehjelp og andre nødvendige tjenester er svært begrenset. Krigen i Jemen har tatt livet svært mange mennesker siden 2015. Millioner har blitt tvunget på flukt og mye av landets infrastruktur er ødelagt - særlig helsesystemet har blitt hardt rammet.

Det er harde kamper, sykehus har blitt bombet og mange får ikke oppsøkt helsehjelp i tide. Siden krigen startet har landet flere ganger vært rammet av sykdomsutbrudd, blant annet meslinger og kolera. 

Les mer: 5 grunner til at underernæring øker blant barn i Jemen

Inflasjon og blokade

Det er også høy inflasjon i Jemen. Blokaden, innført i 2015 av koalisjonen som ledes av Saudi-Arabia og Emiratene, gjør i tillegg import av varer svært vanskelig. Blokaden har blant annet svekket Leger Uten Grensers kapasitet til å utføre helsehjelp i enkelte sårbare områder.

I tillegg har mange av landets rundt 50.000 offentlig ansatte helsearbeidere ikke fått lønn siden august 2016, noe som fører til at mange i det offentlige helsevesenet har blitt tvunget til å finne andre måter å tjene penger på. 

Utfordringer for humanitærhjelp

Manglende respekt for de humanitære prinsippene og sikkerheten til sykehus, klinikker og helsepersonell er en av de største utfordringene med å gi medisinsk nødhjelp i Jemen. I tillegg har blokaden innført av den saudi-ledede koalisjonen hatt svært negative effekter på helsevesenet. Myndighetene i Sana’a og i Aden fortsetter å sette nye og ofte vilkårlige krav og restriksjoner på nødhjelpsarbeid rundt om i landet. 

Hva gjør Leger Uten Grenser i Jemen? 

Leger Uten Grenser har jobbet i Jemen siden 1986. I dag jobber vi på flere sykehus og støtter mange helsefasiliteter i 12 guvernementer: Abyan, Aden, Amran, Hajjah, Hodeidah, Ibb, Lahj, Sa'ada, Sana'a, Shabwah and Taiz.

Her behandler vi blant annet pasienter mot krigs-og voldsskader, utfører svangerskapshjelp og behandler kolera, malaria og underernæring.

I 2021 hadde vi 104.800 pasienter innlagt, utførte 28.300 kirurgiske inngrep, 6777 barn ble behandlet mot underernæring og vi assisterte ved 30.500 fødsler i Jemen.

Lege i Jemen: – Jeg fikk frysninger: Jeg holdt i en granat

Artikkelen fortsetter under bildet

Fra Dahadh-leiren i Amran-provinsen hvor 410 familier har bodd siden starten av krigen i 2015. Mange av familiene flyktet fra bombingen i Saada. Foto: Agnes Varraine-Leca/MSF

 

Får ikke helsehjelp i tide

I krigsherjede Jemen er noen av de mest sårbare – gravide, mødre og barn – ikke i stand til å komme seg til helsehjelp tidsnok. Det får ofte fatale konsekvenser, og dødstallene stiger. Leger Uten Grenser jobber mye med svangerskap- og fødselshjelp i Jemen og bare i 2018 assisterte vi ved 24.400 fødsler. 

Mange har ikke mulighet til oppsøke de helsetjenestene som fremdeles er i drift fordi de ikke har råd til transport. Pasienter risikerer å dø når de rammes av sykdommer som enkelt kan behandles fordi de ikke når fram til helsehjelp i tide. Vi opplever flere ganger at sykehus blir overveldet når det har vært intense og harde kamper. 

Siden mars 2015 har vi behandlet 91.574 pasienter mot krigs- eller voldsskader, 973.095 pasienter har vært på akuttmottak på sykehus vi enten driver eller støtter og vi har utført 76.436 kirurgiske inngrep i landet. 

Les mer: Sykehuset vårt i Aden overveldet av nye pasienter etter intense kamper

Angrep på sykehus

Siden mars 2015 har sykehus Leger Uten Grenser støtter i Jemen blitt utsatt for fem luftangrep som den saudi- og emiratledede koalisjonen står bak. Slike angrep får store konsekvenser ettersom kun halvparten av Jemens sykehus, klinikker og helsesentre er i full drift, i et land hvor flere enn 11 millioner mennesker har behov for nødhjelp. Det innebærer blant annet helsehjelp som behandling av kolera og andre sykdommer som enkelt kan behandles, hvis man får helsehjelp i tide.  

Les mer: Tre år etter blir ingen holdt ansvarlig for dødelig angrep på sykehus

Videoen som viser ødeleggelsene etter bombingen av Shihara sykehus i 2016.

 

 

 HVORFOR ER VI I JEMEN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen