Jemen
Jemen
I Jemen behandler vi blant annet krigsskader, gir svangerskapshelsehjelp og rykker ut under sykdomsutbrudd.
Slik er situasjonen i Jemen
Helsesystemet har kollapset og tilgang på helsehjelp og andre nødvendige tjenester er svært begrenset i Jemen. Dette skyldes blant annet at mye av infrastrukturen har blitt ødelagt i krigen, også sykehus, helsesentre og klinikker. Det er harde kamper, sykehus blir bombet og mange får ikke oppsøkt helsehjelp i tide. Siden krigen startet har landet flere ganger vært rammet av sykdomssutbrudd, og Leger Uten Grenser gir helsehjelp i 11 guvernementer i landet.
Les mer: Vilkårlige angrep mot humanitær hjelp i Taiz
Artikkelen fortsetter under bildet

I denne leiren har vi støttet opp de internt fordrevne flyktningene med å dele ut nødhjelpspakker,i tillegg til at vi tidligere har hatt mobile klinikker. Foto: Agnes Varraine-Leca/MSF
Inflasjon og blokade
Det er også høy inflasjon i Jemen, og blokaden innført av koalisjonen som ledes av Saudi-Arabia og Emiratene i 2015 gjør også import av varer svært vanskelig. Blokaden har før til at Leger Uten Grensers kapasitet til å utføre helsehjelp i enkelte sårbare områder ble svekket.
I tillegg har mange av landets rundt 50.000 offentlig ansatte helsearbeidere ikke fått lønn siden august 2016, noe som fører til at mange i det offentlige helsevesenet har vært tvunget til å finne andre måter å tjene penger på.
Utfordringer for humanitærhjelp
Manglende respekt for de humanitære prinsippene og sikkerheten til sykehus, klinikker og helsepersonell er en av de største utfordringene med å gi medisinsk nødhjelp i Jemen. I tillegg har blokaden innført av den saudi-ledede koalisjonen hatt svært negative effekter på helsevesenet. Myndighetene i Sana’a og i Aden fortsetter å sette nye og ofte vilkårlige krav og restriksjoner på nødhjelpsarbeid rundt om i landet.
Feltbrev: Trygve Thorson jobbet i den glemte krigen i Jemen
Artikkelen fortsetter under bildet

Bare i løpet av de de første fire månedene i 2019 hadde vi nesten 8000 pasienter innlagt med mistanke om kolera i Jemen. Foto: SufalAl Hareth Al Maqaleh
Hva gjør vi i Jemen
Leger Uten Grenser har jobbet i Jemen siden 1986. I dag jobber vi på 12 sykehus og støtter flere enn 20 helsefasiliteter i 12 guvernementer: Abyan, Aden, Amran, Hajjah, Hodeidah, Ibb, Lahj, Saada, Sanaa, Shabwah and Taiz.
Her behandler vi blant annet pasienter mot krigs-og voldsskader, utfører svangerskapshjelp og behandler mot kolera, malaria og underernæring. Vi utførte blant annet 308.900 pasientkonsultasjoner, behandlet 35.100 for kolera, hadde 75.800 pasienter innlagt og assisterte ved 31.000 fødsler i Jemen i 2019.
Respons mot covid-19
I Jemen støtter vi helsemyndighetene i Aden med å sette opp en isolasjonsenhet. I Hajjah har vi satt i gang forebyggingstiltak på Abs-sykehuset og Al Jambouri sykehuset. Det innebærer å sette opp områder for helsesjekk før de ankommer sykehuset, en isolasjonsenhet med plass til 16 pasienter, styrke smittevernsprotokoller og opplæring av våre- og helsemyndighetenes ansatte.
Les mer: Katastrofe i Aden – FN og giverland må øke støtten til Jemen umiddelbart
Artikkelen fortsetter under bildet

Får ikke helsehjelp i tide
I krigsherjede Jemen er noen av de mest sårbare – gravide, mødre og barn – ikke i stand til å komme seg til helsehjelp tidsnok. Det får ofte fatale konsekvenser, og dødstallene stiger. Leger Uten Grenser jobber mye med svangerskap- og fødselshjelp i Jemen og bare i 2018 assisterte vi ved 24.400 fødsler.
Les mer: Mødre og barn dør fordi de hindres helsehjelp
Artikkelen fortsetter under bildet

Mange har ikke mulighet til oppsøke de helsetjenestene som fremdeles er i drift fordi de ikke har råd til transport. Pasienter risikerer å dø når de rammes av sykdommer som enkelt kan behandles fordi de ikke når fram til helsehjelp i tide. Vi opplever flere ganger at sykehus blir overveldet når det har vært intense og harde kamper.
Siden mars 2015 har vi behandlet 91.574 pasienter mot krigs- eller voldsskader, 973.095 pasienter har vært på akuttmottak på sykehus vi enten driver eller støtter og vi har utført 76.436 kirurgiske inngrep i landet.
Les mer: Leger Uten Grensers Sykehuset vårt i Aden overveldet av nye pasienter etter intense kamper
Artikkelen fortsetter under denne videoen fra 2017
Angrep på sykehus
Siden mars 2015 har sykehus Leger Uten Grenser støtter i Jemen blitt utsatt for fem luftangrep som den saudi- og emiratledede koalisjonen står bak. Slike angrep får store konsekvenser ettersom kun halvparten av Jemens sykehus, klinikker og helsesentre er i full drift, i et land hvor flere enn 11 millioner mennesker har behov for nødhjelp. Det innebærer blant annet helsehjelp for kolera og andre sykdommer som enkelt kan behandles hvis man får helsehjelp i tide.
Les mer: Tre år etter blir ingen holdt ansvarlig for dødelig angrep på sykehus
Artikkelen fortsetter under bildet

Rammet av kolerautbrudd
Jemen ble i 2017 utsatt for et omfattende kolerautbrudd, og Leger Uten Grenser hadde totalt 101.475 pasienter innlagt på kolerasentrene våre i 2017.
Det har siden da vært flere kolerautbrudd i landet og bare i 2019 behandlet vi flere enn 30.000 pasienter mot sykdommen som uten behandling kan være dødelig.
Les mer: Hva er kolera?
Videoen som viser ødeleggelsene etter bombingen av Shihara sykehus.