Malaysia

Foto: Arnaud Finistre/ Leger Uten Grenser

Malaysia


I Malaysia gir vi helsehjelp og psykisk helsehjelp til rohingyaer og andre papirløse flyktninger. 

Hjem > Land > Malaysia
Oppdatert 11.04.2023
        

Dette er situasjonen i Malaysia i dag: 

Fordi Malaysia ikke har skrevet under FNs flyktningkonvensjon fra 1951, blir flyktninger og asylsøkere kriminalisert etter loven. De har heller ikke direkte tilgang til å rette krav til FNs høykommissær for flyktninger. Rohingyaene har i flere tiår flyktet fra Rakhine-delstaten i Myanmar, mange til Malaysia. De utgjør rundt 90 prosent av landets asylsøkere. 

Les mer: Hvem er rohingyaene og hva flykter de fra? 

Hva gjør Leger Uten Grenser i Malaysia? 

I Malaysia jobber vi med å gi helsehjelp til rohingya-flyktninger og andre papirløse migranter. Det innebærer å gi grunnleggende helsehjelp, psykisk helsehjelp, psykososial støtte og rådgivning. Vi var også en del av korona-responsen under pandemien. 

I 2021 utførte teamene våre blant annet 11.600 pasientkonsultasjoner, 1589 konsultasjoner var innen psykisk helse og 2080 konsultasjoner innen svangerskapshelse. 

Les mer: Vårt arbeid med psykisk helse

Les mer om hvordan rohingayene lever i frykt i Malaysia under bildet

Denne familien bor i likhet med mange andre i skjul i en bygning i nærheten av Kuala Lumpur. Foto: Arnaud Finistre/Leger Uten Grenser

 

Rohingyene – lever under bakken og i frykt 

Rohingyene har ikke statsborgerskap fra Myanmar, og har derfor heller ikke flyktningstatus. Mangelen på lovlig status er svært vanskelig, og mange lever i konstant stress og i frykt for å bli arrestert eller i verste fall deportert. Mange velger å leve «utenfor» samfunnet, og i skjul. Flere er redde for å gå ute offentlig og utsetter derfor å oppsøke sykehus og klinikker, selv når det oppstår akutte helsebehov. De frykter de vil bli rapportert inn av sykehusansatte. De har heller ikke mulighet til å arbeide lovlig i landet, noe som tar dem inn et farlig svartebørsmarked. Her risikerer de å bli utnyttet, havne i gjeld eller skadet i forbindelse med jobb.   

Flesteparten av asylsøkerne i Malaysia er statsløse rohingyaer som har flyktet fra Myanmar. De blir fremdeles nektet å søke asyl gjennom FNs høykommissær for flyktninger, noe vi jobber aktivt for å endre.

Vi jobber også sammen med andre organisasjoner som MERCY Malaysia og landets helsemyndigheter for mer langvarige løsninger for tilgang til helsehjelp blant flyktninger. 

I Malaysia gir vi også psykisk helsehjelp og utfører screeninger i sentre hvor mennesker holdes igjen. 

Les mer: Bildeserie: Grusomme vitnesbyrd fra rohingya-flyktninger i Bangladesh

Fatima (22) plukker grønnsaker og er glad hun kan tjene litt penger slik at hun kan sørge for at faren, mannen og barna hennes har et sted å sove. Foto: Arnaud Finistre/Leger Uten Grenser


 

 HVORFOR ER VI I ... 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen