Honduras

Foto: Edu Ponces/RUIDO Photo

Honduras


Siden 1974 har vi vært til stede under væpnede konflikter, håndtert sykdomsutbrudd, og gitt helsehjelp til ekskluderte folkegrupper.

Hjem > Land > Honduras
Oppdatert 21.01.2018
        

Republikken Honduras ligger i Mellom-Amerika og har 8.7 millioner innbyggere. Honduras ble selvstendig fra Spania i 1821.  

I 1998 ble Honduras rammet av orkanen Mitch som drepte minst 5000 mennesker og ødela 70 prosent av landets avlinger. Det ble antatt at det ville koste 3 billioner amerikanske dollar å gjenreise landet.

Daværende president hevdet at landet var blitt satt 50 år tilbake i tid som følge av de enorme ødeleggelsene.  

Mordraten i San Pedro Sula er 171 mennesker per 100.000 hvert år, men de medisinske konsekvensene av denne volden blir likevel ikke regnet som et offentlig og akutt helseproblem.  

Vårt arbeid i 2016  

Honduras har vært gjennom år med politisk, økonomisk og sosial uro, samtidig som det har et av verdens høyeste voldsrater. Dette har store medisinske, psykologiske og sosiale konsekvenser for landets befolkning.

Samarbeider med myndighetene

I 2016 fortsatte Leger Uten Grenser med sine prosjekter i samarbeid med landets Helsedepartement gjennom å tilby akutt medisinsk hjelp og psykologisk hjelp til ofrene for vold, inkludert seksuell vold.

Disse tjenestene er gratis, konfidensielle og er tilgjengelige på to helsesentre som Leger Uten Grenser støtter, og på hovedsykehuset i Tegucigalpas.  

Seksualisert vold

I 2016 behandlet Leger Uten Grenser over 900 ofre for vold, inkludert 560 ofre av seksuell vold. Vi utførte 1830 konsultasjoner for å utrede den psykiske helsen til våre pasienter.  

De som har blitt utsatt for seksualisert vold får tilbud om post-eksponering profylaks. Dette er en behandling for å hindre hivinfeksjoner og andre seksuelt overførbare infeksjoner, hepatitt B og stivkrampe.

Den psykiske helsehjelpen, inkluderer veiledning, gruppeterapi og psykologisk førstehjelp.    

Kontrollere Aeda-myggen

Leger Uten Grenser gjennomførte også en rekke tiltak for å få bedre kontroll over Aeda-myggen i byen Tegucigalpa, som sprer zikaviruset, og dengue- og chikungunya-feber.

Et av tiltakene er at man kartlegger og samler informasjon om de områdene der behovet for mer arbeid er størst. Et annet tiltak er å reise rundt og oppsøke ulike lokalsamfunn og informere folk om gassing av mygg og andre tiltak for å holde myggbestanden nede.  

Omstridt å gi nødprevensjon

Nødprevensjonspiller er forbudt i Honduras. Det pågår en debatt i kongressen i Honduras for å forandre denne politikken.

Leger Uten Grenser kjemper fortsatt for at ofre for seksuell vold skal ha tilgang til medisinsk hjelp som er på linje med internasjonale retningslinjer, inkludert tilgang på angrepillen.

Leger Uten Grenser retter søkelyset på de psykologiske og medisinske konsekvensene av et svangerskap som følge av seksuelle overgrep.   

 HVORFOR ER VI I HONDURAS 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen