Honduras
Honduras
I Honduras jobber Leger Uten Grenser med å gi helsehjelp til ofre for seksualisert vold, i tillegg til at vi jobber med mor-barn-helse og rykker ut under sykdomsutbrudd
Dette er situasjonen i Honduras:
I Honduras har mange år med politisk, økonomisk og sosial ustabilitet ført til store medisinske, psykologiske og sosiale konsekvenser for befolkningen. Honduras er også et av landene i verden der det forekommer mest vold.

Hva gjør vi?
Leger Uten Grenser startet prosjekter for første gang i Honduras i 1974 og jobber i dag i Choloma og i Tegucigalpa. Teamene våre utførte blant annet 42.500 pasientkonsultasjoner, 5170 mental helsekonsultasjoner og ga 350 pasienter behandling mot seksualisert vold i 2019. Vi jobber også med å gi helsehjelp til flyktninger og migranter i Latin-Amerika, der mange har flyktet fra Honduras.
Artikkelen fortsetter under videoen hvor Daniela, en transseksuell kvinne, forteller om hvorfor hun flyktet fra Guatemala
Helsehjelp til ofre for seksualisert vold
I 2019 fortsatte Leger Uten Grenser å gi helsehjelp til ofre for vold, inkludert seksualisert vold, i hovedstaden Tegucigalpa. Teamene våre gir medisinsk behandling til de som har blitt utsatt for voldtekt, det inkluderer også å gi forebyggende medisiner mot hiv- og hepatitt B-infeksjon. Vi behandler også andre seksuelt overførbare sykdommer som syfilis. I dette prosjektet har vi også rådgivning og gruppeterapi, og mulighet for å gi akutt mentalhelsehjelp.
Artikkelen fortsetter under bildet

Mor-barn-helse
Vi har også et team ved en mor- og barneklinikk i Choloma som assisterer ved fødsler og jobber med helsetjenester relatert til prevensjon og svangerskap. Her er det også mulig for ofre for vold eller seksualisert vold å få psykologisk støtte. Vi driver også helsefremmende arbeid og har team som oppsøker fabrikker og skoler for å øke bevisstheten rundt klinikkens tjenester. De retter seg også særlig mot ungdom for å drive helseinformasjonsarbeid rundt seksualhelse og reproduktiv helse.
Leger Uten Grenser jobber også aktivt for å sikre bedre tilgang til helsetjenester for ofre for seksualisert vold i hele landet. I Honduras er det blant annet forbudt med angrepille.
Artikkelen fortsetter under bildet

Rykket ut under et utbrudd av denguefeber i nord
I løpet av åtte måneder i 2019 rykket vi ut under et utbrudd av denguefeber hovedsakelig i Cortés som ligger nord i landet. Her støttet et av teamene våre en barneklinikk ved nasjonalsykehuset Mario Catarino Rivas i San Pedro Sula by. Mellom februar og april fortsatte utbruddet å vokse, noe som gjorde at vi aktivt jobbet med å identifisere tilfellene og henviste dem slik at de fikk behandling fort. Vi jobbet også på fire andre helsentre i Choloma, med pasienter som ikke trengte behandling på sykehus.
