Sierra Leone

Foto: Leger Uten Grenser

Sierra Leone


I Sierra Leone jobber Leger Uten Grenser med å bistå helsevesenet som ble kraftig svekket under ebolautbruddet, i tillegg til at vi fokuserer på å redusere den høye mødre- og barnedødeligheten i landet.

Hjem > Land > Sierra Leone
Oppdatert 16.08.2018
        

Leger Uten Grenser har jobbet i Sierra Leone siden 1986 og rykket også ut under ebolautbruddet i Vest-Afrika hvor Sierra Leone sammen med Liberia og Guinea ble hardest rammet. Hele 14.000 mennesker fikk ebola i Sierra Leone, 3800 mennesker mistet livet. Helsearbeidere var i særlig risiko. Rundt ti prosent av helsearbeiderne i Sierra Leone døde av ebola, i et land som allerede hadde alt for få. Utbruddet varte fra 2014 til 2016 og svekket det allerede svake helsesystemet i landet. 

Leger Uten Grenser jobbet også med de som hadde overlevd ebola og hadde flere klinikker som både ga medinisk og mental helsehjelp. Disse prosjektene ga vi over til helsemyndighetene i 2017 og fokuserer nå blant annet på å forsøke å redusere den høye barne- og mødredødeligheten i landet. 

 

Les mer: Glemt krise: Livsfarlig å være gravid i Sierra Leone

 

Tonkolili-distriktet

I Tonkolili jobber Leger Uten Grenser på barne-mødre- og nyfødtavdelingen, i tillegg til blodbanken på Magburaka distriktsykehus. Vi støtter også helseposter med helsearbeidere for mor- og barnehelse og donerer utstyr. 

Leger Uten Grenser jobber også i samarbeid med helsemyndighetene i landet med barnehelse og grunnleggende fødselshjelp på flere lokale helsesentre i Yoni-området. I slutten av 2016 utførte vi en undersøkelse som viste at barnedødeligheten var på grensen til å nå et kritisk nivå. (1,55 dødsfall per 10.000 mennesker daglig)  

Under regntiden i 2017 lærte opp og ansatte Leger Uten Grenser lokale helsearbeidere til å utføre malariatester og å behandle og henvise pasienter i landsbyer til ti ulike helseklinikker. Totalt ble over 13.000 barn testet, hvor 77 prosent testet positivt for malaria. 

Leger Uten Grenser støtter også fire andre helsesentre i distriktet med medisinsk utstyr og opplæring og oppfølging av nasjonale helsearbeidere. 

Artikkelen fortsetter under bildet 

Robarrie-klinikken i Tonkolili-distriket har blitt totalt renovert av Leger Uten Grenser og drives sammen med helsemyndighetene. Leger Uten Grensers sykepleier Ellen besøker her én måned gamle Fatmata som har malariasymptomer. Testen er negativ, men babyen blir flyttet til Magburaka-sykehuset for videre oppfølging. Foto: Giuseppe La Rosa/Leger Uten Grenser

 

 

Koinadugu-distriktet

I Koinadugu-distriktet arbeider Leger Uten Grenser på barne- og mødreavdelingen og på akuttmottaket på Kabala distriktsykehus. Mot slutten av 2017 hadde Leger Uten Grenser assistert 1314 fødsler og behandlet 618 svangerskapskomplikasjoner. 

I 2017 startet vi å tilby grunnleggende helsehjelp i fire helsesentre i Mongo-området og åpnet en blodbank. Leger Uten Grenser fortsetter å utvide kapasiteten på lokale helsesentre, blant lokale helsearbeidere, og innen fødselshjelp på ulike helseposter med fokus på barn-og mødrehelse. I tillegg donerer vi medisiner, utfører informasjonsarbeid, og jobber med infeksjonsforebygging og infeksjonskontroll. Vi støtter også opp under henvisningssystemet av pasienter i hele området.

Artikkelen fortsetter under bildet

CHECK-UP: Fem år gamle Hassan Sillah overlevde ebola og får her en helsesjekk av lege Jostein Heggeboe tilbake i 2015.
Leger Uten Grenser drev lenge oppfølgingsprosjekter for de som overlevde ebola, men har nå gitt disse prosjektene til helsemyndighetene. Nå fokuserer vi mye med mor-barnhelse i landet. Foto: Tommy Trenchard

 

Kenema-distriktet  

Leger Uten Grenser støtter opp ti helseposter i Goroma Mende og Wandor-områdene. Teamene våre bistår også pasienter med å bli henvist, i tillegg til at vi jobber med å reparere vann- og strømforsyningen til alle klinikkene. Kenema var et av distriktene som ble hardest rammet av ebolautbruddet hvor over 200 helsearbeidere mistet livet. Et nytt opplæringssykehus for helsearbeidere skal etter planen åpne i oktober 2018. Sykehuset vil først og fremst fokusere på å redusere barne- og mødredødelighet, samtidig som det vil forsøke å styrke kapasiteten til landets helsearbeidere.

 

Nødhjelpsrespons

Leger Uten Grenser har fulgt nøye med på underernæringssituasjonen i Tonkolili, Koinadugu, Kenema og i hovedstaden Freetown, i tillegg til at vi rykket ut under nødsituasjoner. I august 2017 rykket Leger Uten Grenser ut når det var det jordskred og flom i hovedstaden. Her sørget vi for at 3000 mennesker fikk rent drikkevann på tre ulike steder i byen, og vi assisterte helsemyndighetene med deres koleravaksinasjonskampanje. Til sammen nådde kampanjen rundt 120.000 mennesker. Leger Uten Grenser bisto helsemyndighetene med oppfølging av nasjonale helsearbeidere, informasjonsarbeid, og logistikken rundt nødhjelpsarbeidet. 

Leger Uten Grensers helsearbeidere hjelper den gravide Mariatu på vei i ambulansen til Mile91-klinikken, hun blødde kraftig og ble senere overført til Magburaka sykehuset. Foto: Giuseppe La Rosa/MSF

 

 

 HVORFOR ER VI I SIERRA LEONE 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen