Sierra Leone

Foto: Leger Uten Grenser

Sierra Leone


I Sierra Leone jobber Leger Uten Grenser med å bistå helsevesenet som ble kraftig svekket under ebolautbruddet, i tillegg til at vi fokuserer på å redusere den høye mødre- og barnedødeligheten i landet.

Hjem > Land > Sierra Leone
Oppdatert 18.09.2020
        

Leger Uten Grenser har jobbet i Sierra Leone siden 1986 og rykket også ut under ebolautbruddet i Vest-Afrika hvor Sierra Leone sammen med Liberia og Guinea ble hardest rammet. Hele 14.000 mennesker fikk ebola i Sierra Leone, 3800 mennesker mistet livet. Helsearbeidere var i særlig risiko. Rundt ti prosent av helsearbeiderne i Sierra Leone døde av ebola, i et land som allerede hadde alt for få. Utbruddet varte fra 2014 til 2016 og svekket det allerede svake helsesystemet i landet. 

VI jobbet også i etterkant med de som hadde overlevd ebola, og hadde flere klinikker som både ga medisinsk og mental helsehjelp. Disse prosjektene ga vi over til helsemyndighetene i 2017. 

I dag jobber vi først og fremst med mor-barnhelse flere steder i landet. I mai 2019 åpnet vi et nytt opplæringssykehus i Kenema med plass til 150 innlagte pasienter. 

I 2018 utførte vi blant annet 103.800 pasientkonsultasjoner, behandlet 43.800 pasienter mot malaria, utførte 25.000 svangerskapskonsultasjoner og assisterte ved 5890 fødsler. Vi hadde også 8360 innlagte pasienter, 4830 var barn under fem år. 

Glemt krise 2018: Livsfarlig å være gravid i Sierra Leone

Covid-19-respons

I Sierra Leone er vi en del av det nasjonale operasjonssentret, og vi samarbeider tett med helsemyndighetene- 

Les mer: Korona-responsen: Dette gjør vi i Afrika

Vårt arbeid i 2018 

Tonkolili-distriktet

I Tonkolili jobbet Leger Uten Grenser i 2018 på barne-mødre- og nyfødtavdelingen, i tillegg til blodbanken på Magburaka distriktsykehus. Vi støttet også helseposter med helsearbeidere for mor- og barnehelse og jobbet med vann- og sanitærforhold. I dette distriktet assisterte teamene våre blant annet ved 3230 fødsler og utførte 16.300 svangerskapskonsultasjoner i løpet av året.  

Vi behandlet også ofre for seksualisert vold på Magburaka-sykehuset, og på nærliggende helsefasiliteter. Under regntiden tester vi mange for malaria, ga behandling og henviste pasienter videre til sykehus om nødvendig.  

Artikkelen fortsetter under bildet 

Robarrie-klinikken i Tonkolili-distriket har blitt totalt renovert av Leger Uten Grenser og drives sammen med helsemyndighetene. Leger Uten Grensers sykepleier Ellen besøker her én måned gamle Fatmata som har malariasymptomer. Testen er negativ, men babyen blir flyttet til Magburaka-sykehuset for videre oppfølging. Foto: Giuseppe La Rosa/Leger Uten Grenser

 

Koinadugu-distriktet

I Koinadugu-distriktet arbeidet Leger Uten Grenser på barne- og mødreavdelingen og på akuttmottaket på Kabala distriktsykehus. Vi hadde også et team som støttet det lokale helsesentret, lokale helsearbeidere, tradisjonelle fødselshjelpere og en helsepost. 
Dette arbeidet ble overlevert til helsemyndighetene i slutten av 2018. 

Artikkelen fortsetter under bildet

CHECK-UP: Fem år gamle Hassan Sillah overlevde ebola og får her en helsesjekk av lege Jostein Heggeboe tilbake i 2015.
Leger Uten Grenser drev lenge oppfølgingsprosjekter for de som overlevde ebola, men har nå gitt disse prosjektene til helsemyndighetene. Nå fokuserer vi mye med mor-barnhelse i landet. Foto: Tommy Trenchard

 

Kenema-distriktet  

Leger Uten Grenser støtter opp 13 helsefasiliteter i Goroma Mende, Wandor og Nongowa. Her jobber vi blant annet med opplæring, henvising av pasienter og sørger for medisiner og annet medisinsk utstyr. Vi jobber også her med å engasjere lokalsamfunn med blant annet helseinformasjonsarbeid. 

Nytt Leger Uten Grenser-sykehus åpnet i Kenema, mai 2019

Kenema var et av distriktene som ble hardest rammet av ebolautbruddet og hvor mange helsearbeidere mistet livet. Det nye sykehuset vårt vil først og fremst fokusere på å redusere barne- og mødredødeligheten, samtidig som det vil forsøke å styrke kapasiteten til landets helsearbeidere. Sykehuset åpnet i mai 2019, og har plass til 150 innlagte pasienter. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Leger Uten Grensers helsearbeidere hjelper den gravide Mariatu på vei i ambulansen til Mile91-klinikken, hun blødde kraftig og ble senere overført til Magburaka sykehuset. Foto: Giuseppe La Rosa/MSF

 

Opplæring av helsearbeidere

I 2016 startet Leger Uten Grener et opplæringsprogram (MSF Academy for Healthcare) for å styrke kapasiteten til helsearbeidere i fattige land. 

I 2018 fikk 160 helsearbeidere fra Kenema-distriktet opplæring gjennom dette programmet, i tillegg til at 25 sykepleiere og 25 jordmødre reiste til Ghana for opplæring gjennom et toårig stipendprogram. De fik også selskap av 12 sykepleiere fra Sør-Sudan som skulle ta diplom i anestesi-sykepleie.

Alle helsearbeiderne i Sierra Leone som fullfører programmet i Ghana vil reise tilbake til Sierra Leone og jobbe på vårt nye sykehus i Kenema. Dette er et pilotprosjekt som vi å ønsker å kunne tilby også for helsearbeidere i Den sentralafrikanske republikk, Den demokratiske republikken Kongo og i Sør-Sudan.

 

 

 HVORFOR ER VI I SIERRA LEONE 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen