Sierra Leone

Foto: Peter Bräunig

Sierra Leone


I Sierra Leone er det høy mødre- og barnedødelighet, og kritisk mangel på helsearbeidere. 

Hjem > Land > Sierra Leone
Oppdatert 01.06.2022
        

Dette er situasjonen i Sierra Leone

Sierra Leone ligger på vestkysten i Afrika og grenser mot Guinea og Liberia. Landet har lenge vært et av landene med høyest mødredødelighet i verden. Ifølge en rapport fra helsemyndighetene vil én av 17 kvinner i fruktbar alder (15-49 år) dø av svangerskap og fødselskomplikasjoner i landet hvis situasjonen ikke endrer seg. Det er også høy barnedødelighet, hvor malaria er en av de ledende årsakene. 

Borgerkrigen mellom 1991 og 2002 satte dype spor og fikk alvorlige konsekvenser i samfunnet i mange år etter krigens slutt. I etterkant skulle også landet bli rammet av enda en katastrofe, det forferdelige ebola-utbruddet i Vest-Afrika. Viruset tok livet av 3800 mennesker, og landet mistet mange helsearbeidere til viruset. Helsesystemet ble ytterligere svekket, og det er i dag fremdeles kritisk mangel på helsearbeidere. 

Blødningsfeberen lassavirus er også endemisk i landet, og derfor har vi et eget beredskapsteam som kan rykke ut hvis det oppstår utbrudd. 

Under TV-aksjonen 2022 vil en del av de innsamlede midlene gå til arbeidet vårt i Sierra Leone. 

Glemt krise 2020: Lassavirus: Den glemte blødningsfeberen

Her får en liten jente behandling mot underernæring på sykehuset vi driver i Kenema-distriktet. Her behandler vi svært mange barn hvert år, blant annet mot undereræring, luftveisinfeksjoner og malaria.
Foto: Peter Bräunig 

 

Hva gjør vi i Sierra Leone?

Leger Uten Grenser startet først å jobbe i Sierra Leone i 1986. Siden da har vi gitt omfattende helsehjelp i landet og jobber i dag i hovedstaden Freetown og i regionene Bombali,Tonkolili og Kenema. I Kenema-distriktet driver vi et stort barnesykehus og støtter mange klinikker og helsesentre i området. Vi jobber blant annet med opplæring av helsearbeidere, mor- og barnehelse, og bistår landet med å gjenoppbygge helsetjenestene sine etter ebolautbruddet i 2014-2016. Vi var også en stor del av ebola-responsen under dette utbruddet. Vi har også et eget lassafeber prosjekt og bidrar i behandling av tuberkulose, i tillegg til at vi også er en del av korona-responsen. 

I 2020 utførte vi 140.000 pasientkonsultasjoner, behandlet 53.100 pasienter mot malaria, hadde 11.400 innleggelser og assisterte ved 5850 fødsler. 

Her blir Baidu Jinnah undersøkt av jordmor Sia Kallon på en klinikk i Bumbeh. Mødredødeligheten er veldig høy i landet, og derfor viktig at gravide kvinner oppsøker helsehjelp. Foto: Peter Bräunig 

 

Et av de farligste landene for kvinner å være gravide i

Sierra Leone har lenge vært et av landene med høyest mødredødelighet i verden. De fleste dør av blødning før, under eller etter fødsel. Det mangler ofte godt nok utstyr, blod, og stabil strøm- og vannforsyning på mange lokale klinikker i avsidesliggende områder. Basert på myndighetenes egne tall mistenker de at mødredødeligheten er 1165 dødsfall per 100.000 levende fødsler, noe som tilsvarer at det dør åtte kvinner hver dag som følge av svangerskap.

Les mer: Glemt krise 2018: Livsfarlig å være gravid i Sierra Leone

Sykepleiere og jordmødre avbildet ved avgangsseremonien etter å ha fullført kurset sponset av Leger Uten Grenser. Foto: Vincenzo Livieri / Leger Uten Grenser

 

Opplæring av lokale helsearbeidere

Profesjonell opplæring av lokale helsearbeidere er en av de største prioriteteringene til Leger Uten Grenser. I slutten av 2019 hadde 47 sykepleiere og jordmødre fullført ett toårig kurs i Ghana i regi av blant annet Leger Uten Grenser. De skal nå jobbe på sykehuset vårt i Hangha og andre helsefasiliteter rundt om i landet. En ny gruppe startet med kurset i februar.

Helsehjelp i Kenema og Tonkolili 

På barnesykehuset vårt i Hangha i Kenema-distriktet gir vi omfattende barnehelsetjenester. Det innebærer legevakt, en intensivavdeling, et ernæringssenter, en allmenn avdeling og en isolasjonsavdeling for pasienter som mistenkes å være smittet av lassafeber (en sykdom som er svært vanlig i landet). Vi har også bygd ett laboratorium og en blodbank.

Vi støtter også 13 helsefasiliteter i Gorama Mende, Wandor og Nongow. Her bor folk spredt rundt om i området, og dårlig infrastruktur gjør flere steder vanskelig å nå. Tilgang på helsehjelp er derfor begrenset. Leger Uten Grenser retter seg her mot barn, gravide kvinner og nybakte mødre, og bidrar med grunnleggende helsehjelp og koordinering av henvisninger til spesialisthelsetjenester.

I Tonkolili distriktet støtter vi Magburaka distriktsykehus og ni helsefasiliteter, hvor vi jobber med å styrke infeksjonskontrollen og forbedring av vann-og sanitæranlegg. Her donerer vi også medisiner, driver opplæring av helsearbeidere og får pasienter henvist. Vi jobber også med familieplanlegging, psykososial støtte og behandler ofre for seksualisert eller kjønnsbasert vold.

Pasient: Momo (7 måneder) med moren sin Fatmata (30) ved vår pediatriske avdeling ved sykehuset i Kenema. Foto: Vincenzo Livieri / Leger Uten Grenser

 

Diagnostisering og behandling av resistent tuberkulose i Bombali

Leger Uten Grenser startet også et prosjekt i byen Makeni i Bombali-distriktet i 2019 med fokus på resistent tuberkulose i samarbeid med nasjonale helsemyndigheter. Dette innebærer blant annet å gjøre en kortere behandling mot sykdommen tilgjengelig i lokalsamfunn. Vi støtter også tuberkulose-avdelingen på Lakka sykehuset i Freetown.

Les mer: Glemte fremskritt: Folkelig engasjement bidro til billigere tuberkulose-medisin

 

 

 

 HVORFOR ER VI I SIERRA LEONE 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen