Sierra Leone

Foto: Anna Surinyach/Leger Uten Grenser

Sierra Leone


Ebolautbruddet i Sierra Leone resulterte i 8695 tilfeller av viruset og over 3951 dødsfall. 

Hjem > Land > Sierra Leone
        

Leger Uten Grenser åpnet en klinikk for overlevende i Freetown i juli 2015 som ble overlevert til helsemyndighetene i September 2016. Klinikken ga psykologisk og medisinsk hjelp til over 400 overlevende og deres pårørende og de organiserte over 450 individuelle- og gruppeterapitimer.

Klinikken drev også med helsefremmende arbeid, som å gi overlevende seksualundervisning, hygienetips og informasjon om hvordan forebygge malaria. Hvis de overlevende rapporterte om stigma rettet mot det at de hadde hatt Ebolaviruset, sendte klinikken ut helsepromotører til de aktuelle nabolagene for å gi informasjon om sykdommen.

Artikkelen fortsetter under bildet

CHECK-UP: 5 år gamle Hassan Sillah har overlevd ebola og får en helsesjekk av doktor Jostein Heggeboe på Leger Uten Grensers klinikk i Freetown.
Selv om Sierra Leone er offisielt ebola-fritt, er det mange overlevende som sliter med psykiske, sosiale og fysiologiske
problem etter kampen mot viruset. Foto: Tommy Trenchard


Helsetilstanden i Sierra Leone var allerede dårlig før epidemien brøt ut. Mor- og barnedødeligheten er en av de høyeste i verden og det er ikke nok helsearbeidere for nyfødte og mødre.

I Tonkolilidistriktet, på Magburaka distriktsykehus, støtter Leger Uten Grenser, i samarbeid med helsemyndighetene, barneavdelingen, mødrehelse, nyfødtavdelingen og blodoverføringslaboratoriet. I Yona støtter Leger Uten Grenser et helsesenter som fokuserer på obstetrisk helsehjelp.

I løpet av 2016 begynte vi å støtte et ruralt helsesenter, Masengbeh, hvor vi har i løpet av 2017 tenkt til å utvide støtten. En epidemiolog har hjulpet helsemyndighetene med infeksjonsrapportering i hele distriktet.

Artikkelen fortsetter under bildet

NY KLINIKK: Sykepleierne Patience Bimba og Dennis konye hep setter opp en klinikk for ebola-overlevende.
Dette er et tiltak av Leger Uten Grenser for å nå ut til folket i landsbyen Mabekoh. Foto: Tommy Trenchard 


Leger Uten Grenser startet å støtte et prosjekt i Koinadugu med mål om å redusere mor-og barnedødelighet i distriktet, å tilby gratis helsehjelp til ebolaoverlevende og å respondere på nye utbrudd, i tillegg til ernæringskriser. Sykehuset hjalp 1185 gravide kvinner og assisterte 783 fødsler, inkludert 111 keisersnitt.

Leger Uten Grenser rehabiliterte Kabalasykehuset og lagde en nyfødtavdeling med 3 senger, og utvidet pediatrisk avdeling fra 15 til 45 senger. 23.197 pasienter ble undersøkt for ebola, hvor 9 suspekte tilfeller ble oppdaget, men heldigvis viste de seg å være negative. Fra april til desember ble 1600 barn under 12 år lagt inn på sykehuset, hvor 148 av dem ble behandlet for alvorlig underernæring.

For å være beredt for et eventuelt virusutbrudd ble SLERU etablert. Temaet ga opplæring til ansatte i helsemyndighetene i 3 distrikter, samtidig som de ga støtte til helsemyndighetene med sykdomsrapportering i de samme distriktene og drev med vaksinasjonskampanjer mot Ebola i 2016. 
 

 

 

 HVORFOR ER VI I SIERRA LEONE 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen