Afghanistan

Foto: Sandra Calligaro

Afghanistan


I Afghanistan er det store medisinske og humanitære behov som forverres av den pågående konflikten. 

Hjem > Land > Afghanistan
Oppdatert 23.10.2020
        

Slik er situasjonen i Afghanistan

Aghanistan har lidd under kronisk ustabilitet og konflikt i en årrekke som har etterlatt økonomien og infrastrukturen i ruiner. 

Landet har høy mor-og spedbarnsdødelighet, og det er begrenset tilgang på helsehjelp- særlig i avsidesliggende områder. Hundretusener er på flukt i eget land. 

Konflikten i Afghanistan har de de siste årene stadig blitt mer intens og antall pasienter som oppsøker helsehjelp gjennom Leger Uten Grensers prosjekter i landet fortsetter å øke. 

I midten av mal 2020 ble fødselsavdelingen vi drev på et sykehus i Kabul angrepet hvor 25 mennesker mistet livet. I dagene etter det forferdelige angrepet på Dasht-e-Barchi-sykehuset i Kabul har det blitt tydelig at det var et målrettet angrep på en fødeavdeling, hvor målet var å drepe mødre. 

Angrep på sykehus: De kom for å drepe mødrene

Artikkelen fortsetter under bildet

Bismillah og datteren Najiba kommer fra et krigsherjet område utenfor Herat, og oppsøkte barneklinikken vår for internt fordrevne.
Her behandler Leger Uten Grenser rundt 200 pasienter daglig, og de største helseutfordringene er underernæring, akutt luftveisinfeksjon og alvorlig diaré. Foto: Andrew Quilty

 

Hva gjør Leger Uten Grenser

Leger Uten Grenser startet å jobbe i Afghanistan for første gang i 1980, og har i dag prosjekter i Kabul, Khost, Kandahar, Lashkar Gah og Kunduz. Vi jobber med akutt helsehjelp, mor og barn-helse, tuberkulosebehandling og rykker ut etter behov. 

Vi assisterte blant annet ved flere enn 59.000 fødsler, utførte 307.000 pasientkonsultasjoner og utførte nesten 6280 omfattende kirurgiske inngrep i Afghanistan i 2019. 

Leger Uten Grenser jobber også nå på et covid-19-behandlingssenter i samarbeid med helsemyndighetene i Herat med infeksjonsforebygging og smittevern. Det har blitt satt i gang flere tiltak i de vanlige prosjektene vi driver, og vi gjør de vi kan for å fortsette det vanlige arbeidet vårt under trygge omgivelser.

Les mer: Varme, lite vann og mindre humanitær hjelp forverrer situasjonen for 100.000 fordrevne i Herat

Artikkelen fortsetter under bildet

I likhet med alle prosjektene våre er det ulovlig å ta med våpen inn på sykehus eller klinikker vi driver. Derfor er det skilt hvor dette blir kommunisert flere steder, også på bilene våre. Bildet er fra Kabul.
Foto: Francois Dumont

 

Arbeidet vårt i Kabul 

Angrep på fødselsavdelingen på Dasht-e-Barchi-sykehuset

Hovedstaden Kabul har opplevd en massiv befolkningsvekst, og byens helsetjenester har ikke kapasitet til ikke å dekke de medisinske behovene.

Leger Uten Grenser drev frem til midten av mai 2020 en døgnåpen fødselsavdeling på Dasht-e-Barchi-sykehuset i Kabul. Dette er det eneste sykehuset for akutte fødselskomplikasjoner i et området med over én million mennesker og rask befolkningsvekst. 

Vi drev operasjons- og fødestuen, samt kirurgienheten for keisersnitt og andre kompliserte fødsler. I tillegg ble det driftet en enhet med 30 sengeplasser for mødre, et restitusjonsrom, og 20 sengeplasser til mødre på nyfødtavdelingen. 

Dette arbeidet ble dessverre avsluttet på grunn av sikkerhetshensyn etter det forferdelige angrepet i mai 2020.

Offisielle tall viser at 25 mennesker ble drept og minst 20 ble skadd i det grusomme angrepet. Flesteparten var pasienter. Vi hadde 28 mødre innlagt på avdelingen da angrepet skjedde. Minst ti kom seg til sykehusets tilfluktsrom sammen med mange helsearbeidere. 16 andre nybakte eller vordende mødrene ble alle skutt. Fem av dem sammen med deres ufødte barn på fødestuen. Blant de drepte var det også to unge gutter og en av Leger Uten Grensers afghanske jordmødre. To nyfødte ble skadd i angrepet.

En av de disse ble skutt i benet og sammen med tre Leger Uten Grenser-ansatte ble babyen sendt og hasteoperert på et annet sykehus.

Angrep på sykehus: De kom for å drepe mødrene

Artikkelen fortsetter etter bildet

Mødreavdelingen på sykehuset dagen etter det forferdelige angrepet. Foto: Frederic Bonnot

 

Fødselsklinikken i Khost

I 2012 åpnet Leger Uten Grenser en barneklinikk i Khost øst i Afghanistan. Dette ble gjort for å dekke mangelen på svangerskaps-, fødsels- og barselhjelp i området. Takket være Khost-klinikken har man lyktes i å redusere antall mødre- og spedbarnsdødsfall drastisk; dette ved at sykehuset gir et trygt miljø for fødende kvinner og et gratis tilbud gitt av et hovedsakelig kvinnelig medisinsk personell. 

I 2019 assisterte vi ved 23.000 fødsler, dette regner man med tilsvarer nesten halvparten av alle fødslene i Khost.   

Leger Uten Grenser støtter også fem helsesentre i utkanten av Khost-provinsen med ikke-kompliserte fødsler og hvor det ikke er nødvendig å henvises til sykehuset. På den måten kan vi fokusere på de svangerskapskomplikasjoner som krever spesialistbehandling på fødselsklinikken i Khost. 

Les mer: Vi trenger gynekologer og jordmødre i felt

Artikkelen fortsetter under bildet

BILBOMBE: Taj Mohammed kjørte motorsykkel sammen med sønnen da en bilbombe sprengte rett ved. Han behandles nå for benbrudd på Boost sykehuset i Afghanistan. Taj Mohammed er fra Marjah-distriktet, hvor det er hyppige kamper mellom regjeringsstyrker og Taliban. Foto: Kadir Van Lohuizen
 

Boost Hospital i Lashkar Gah

Siden 2009 har Leger Uten Grenser støttet sykehuset Boost i Lashkar Gah i Helmand-provinsen. Dette er ett av tre sykehus man kan henvise pasienter til i sørlige Afghanistan. Helmand-provinsen er hardt rammet av den pågående konflikten, og det er også alt for få fungerende sykehus og klinikkeri regionen. Militære kontrollposter og farlige veier gjør det enda vanskeligere for folk å oppsøke helsehjelp, mange kommer alt for sent. 

Teamene våre assisterte ved flere enn 18.000 fødsler, utførte flere enn 184.500 akuttkonsultasjoner og behandlet 87.00 barn på dette sykehuset i 2019. 

Bildeserie: Nyttårsbarna 2019

Artikkelen fortsetter etter bildet

KEISERSNITT: En kirurg fra Leger Uten Grenser utfører et keisersnitt på Boost sykehuset i Lashkar Gah i Afghanistan. Foto: Kadir Van Lohuizen

 

Traumebehandling i Kunduz

Etter at USA i oktober 2015 bombet Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz, hvor 42 mennesker ble drept, innledet organisasjonen forhandlinger med alle parter i konflikten om at medisinsk bistand fortsatt må anses og behandles som en nøytral aktør. 

I slutten av 2016 oppnådde Leger Uten Grenser endelig løfter fra disse partene om at helsepersonell og pasienter vil bli holdt unna angrep, og at medisinsk hjelp skal kunne gis til alle i nød, uavhengig av etnisitet og politisk overbevisning. 

Selv om dette er vanskelig å garantere i krigsområder, bestemte vi at de løftene og forpliktelsene som ble lovet gjorde at vi kunne starte opp prosjekterer igjen i Kunduz. 

Leger Uten Grenser åpnet i 2017 en poliklinikk for ikke akutte-pasienter med mindre brannsår, sår fra tidligere kirurgiske inngrep, mindre traumeskader eller sykdommer som diabetes som forårsaker kroniske hudskader. Teamene våre behandlet 3383 pasienter og hadde 21.000 oppfølgingkonsultasjoner i 2019. 

I tillegg fortsetter Leger Uten Grenser å drive en klinikk i Chardara-distriktet utenfor byen. 

Les mer: Angrep på sykehus

Artikkelen fortsetter under bildet

Det som er igjen av en sykeseng i et rom i den østlige fløyen av den polikliniske hovedbygningen. Kunduz, 10. oktober 2015. Foto: Andrew Quilty.

 

Tuberkulosebehandling i Kandahar

I 2016 begynte Leger Uten Grenser å diagnostisere og behandle multiresistent tuberkulose i Kandahar-provinsen, og det ble åpnet et laboratorium og mulighet for innleggelse. Siden da har 126 pasienter startet behandling, og over halvparten ved hjelp av et nytt og kortere behandlingsløp. I september 2018 startet man å bygge et døgnåpent tuberkulosesenter som åpnet i 2019. Vi støttet også helsemyndighetene med tuberkulosebehandling på Mirwais-regional-sykehus og på et helsesenter. 

Les mer: Hva er tuberkulose

 

 

 


 

 HVORFOR ER VI I AFGHANISTAN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen