Afghanistan

Foto: Oriane Zerah

Afghanistan


Konflikt har preget landet i mer enn 40 år, og det er store helsebehov rundt om i landet. 

Hjem > Land > Afghanistan
Oppdatert 23.01.2023
        

Dette er situasjonen

Afghanistan har lidd under kronisk ustabilitet og konflikt i en årrekke, som har etterlatt økonomien og landets infrastruktur i ruiner. Landet har høy mor-og spedbarnsdødelighet, og det er begrenset tilgang på helsehjelp – særlig i avsidesliggende områder. Hundretusener er på flukt i eget land,

og det er store helsebehov, og i 2022 ble også landet rammet av et stort jordskjelv, og Leger Uten Grenser rykket ut.

I 2021 tok Taliban over landet. Taliban har stadig innført nye restriksjoner for kvinner i Afghanistan, og sist i slutten av desember ble det innført et forbud mot at kvinnelige ansatte i NGOs (non-governmental organizations). Selv om helsearbeidere i dag er untatt denne avgjørelsen, frykter våre kvinnelige kollegaer i landet for fremtiden.  Forbudet kommer kort tid etter at departementet for høyere utdanning kunngjorde at kvinner ikke skal få studere ved private eller offentlige universiteter. 

Leger Uten Grenser fordømmer dette. Kvinner må få jobbe for ikke-statlige organisasjoner i Afghanistan. Uten dem vil det være umulig å gi helsehjelp til alle som trenger det, og det vil få katastrofale konsekvenser.

Artikkelen fortsetter under bildet

En kirurg fra Leger Uten Grenser utfører et keisersnitt på Boost sykehuset i Lashkar Gah i Afghanistan. Foto: Kadir Van Lohuizen/Leger Uten Grenser

Hva gjør vi?

Leger Uten Grenser startet å jobbe i Afghanistan for første gang i 1980, og har i dag prosjekter i Kabul, Herat, Khost, Kandahar, Lashkar Gah og Kunduz. Vi behandler barn mot undernæring, vaksinerer og gir akutt helsehjelp. Vi jobber også med mor-barn-helse, gir tuberkulosebehandling og rykker ut ved behov. 

I 2021 tok vi imot 172.700 pasienter med behov for akutt helshjelp, vi assisterte ved flere enn 37.800 fødsler, behandlet 5470 barn mot underernæring og utførte 11.000 kirurgiske inngrep i Afghanistan.

Helsehjelp i Herat

I 2018 åpnet vi en klinikk for internt fordrevne i utkanten av Herat. Her jobber teamene våre med pasientkonsultasjoner, underernæring, vaksinasjon, svangerskapsomsorg, helsehjelp til kvinner etter fødsel og familieplanlegging. 

Fødselssykehus i Khost

I 2012 åpnet Leger Uten Grenser et døgnåpent fødselssykehus i Khost, på grunn av mangel på  svangerskaps-, fødsels- og barselhjelp i området. Her blir det født hundrevis av barn hver uke, og sykehuset retter seg hovedsaklig mot fødsler og svangerskap med komplikasjoner. 

Les også: Bli med gynekolog Tori Husum inn på fødselssykehuset i Khost.

Se gynekolog Tori Husum fortelle om sterke møter fra sitt oppdrag i Khost tidlig 2022.

 

 

 

Akutt helsehjelp i Lashkar Gah city i Helmand-provinsen

Boost Hospital i Lashkar Gah har i mer enn et tiår gjentatte ganger blitt rammet av de voldelige kampene i landet. Fra mai 2021 var byen preget av harde kamper, og situasjonen eskalerte i august. Teamene våre på sykehuset fikk inn mange pasienter som hadde blitt skadet i kryssilden. Leger Uten Grenser støtter en rekke avdelinger på Boost Hospital, også akuttmottaket. 

Resistent tuberkulose i Kandahar

Resistent tuberkulose (DR-TB) er en stor helseutfordring i Afghanistan, som forverres av mangel på kunnskap om sykdommen og et mangelfullt behandlingstilbud. Siden 2016 har vi støttet det nasjonale tuberkuloseprogrammet i Kandahar-provinsen med diagnostisering og behandling.

I desember 2019 startet vi med å gi pasienter en nyere behandlingsform mot resistent tuberkulose. Det innebærer at de ikke lenger trenger å få smertefulle injeksjoner, men heller kan ta piller. Resultatene er lovende så langt. Siden usikkerhet i området gjør det vanskelig for pasienter å besøke helsesentrene for oppfølging gir vi dem ekstra medisiner i tilfelle de ikke får kommet seg til sykehus eller helsesentre.

Les mer: Vårt arbeid med tuberkulose

Bismillah og datteren Najiba kommer fra et krigsherjet område utenfor Herat, og oppsøkte barneklinikken vår for internt fordrevne. Da bildet ble tatt behandlet Leger Uten Grenser rundt 266 pasienter daglig. Foto: Andrew Quilty

 

Traumesenter i Kunduz

I oktober 2015 ble traumesykehuset vårt i Kunduz i Afghanistan bombet i et amerikansk luftangrep. 42 personer mistet livet i angrepet. Etter angrepet innledet vi forhandlinger med alle parter i konflikten og vektla behovet for å beskytte helsehjelp i krig- og konfliktområder.

I 2021 kunne endelig sykehuset åpne igjen, og her er det plass til 54 innlagte pasienter. 

Les mer: Angrep på helsehjelp

Angrep på fødeavdeling i Kabul

Leger Uten Grenser drev frem til midten av mai 2020 en døgnåpen fødselsavdeling på Dasht-e-Barchi-sykehuset i Kabul. Dette var det eneste sykehuset for akutte fødselskomplikasjoner i et området med over én million mennesker og rask befolkningsvekst.

Denne klinikken måtte vi stenge av sikkerhetsmessige hensyn, etter et forferdelig angrep på fødeavdelingen i mai 2020. Der mistet 24 mennesker livet. Blant dem var 16 mødre, to barn og en av våre jordmødre.

Les mer: – De kom for å drepe mødrene

Mødreavdelingen på sykehuset dagen etter det forferdelige angrepet i midten av 2020. Foto: Frederic Bonnot/Leger Uten Grenser

 

 HVORFOR ER VI I AFGHANISTAN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen