Afghanistan

Foto: Oriane Zerah

Afghanistan


Konflikt har preget landet i mer enn 40 år, og det er store helsebehov rundt om i landet. 

Hjem > Land > Afghanistan
Oppdatert 16.10.2023
        

Hva er situasjonen i Afghanistan i dag?

Afghanistan har lidd under kronisk ustabilitet og konflikt i en årrekke, noe som har lagt økonomien og landets infrastruktur i ruiner. Landet har høy mor- og spedbarnsdødelighet, og det er begrenset tilgang på helsehjelp – særlig i avsidesliggende områder. Hundretusener er på flukt i eget land, og det er store helsebehov.

Lørdag 7. oktober ble det vestlige Afghanistan rammet av et jordskjelv med en styrke på 6,3 og flere kraftige etterskjelv. I Herat-provinsen er det meldt om minst 2.400 omkomne og over 2.400 skadde (per mandag 9. oktober), men disse tallene kan endre seg. 

Leger Uten Grenser bistår med utstyr og medisinsk personell. Videre kartlegger vi situasjonen og justerer innsatsen dersom det er behov for det, etter hvert som situasjonen blir mer oversiktlig i byen Herat og i områdene rundt.

Også i 2022 ble landet rammet av et kraftig jordskjelv.

I 2021 tok Taliban over landet og opprettet et islamsk emirat (IEA). Taliban har stadig innført nye restriksjoner for kvinner i Afghanistan. I slutten av desember i 2022 ble det innført et forbud mot kvinnelige ansatte i NGOs (non-governmental organizations). Forbudet kommer kort tid etter at departementet for høyere utdanning kunngjorde at kvinner ikke skal få studere ved private eller offentlige universiteter. 

I april 2023 bestemte Taliban også at ingen afghanske kvinner får lov til å arbeide for FN i landet. Dette er en forlengelse av direktivet som ble vedtatt i desember året før. Selv om helsearbeidere i dag er unntatt denne avgjørelsen, frykter våre kvinnelige kollegaer i landet for fremtiden.

Leger Uten Grenser fordømmer kvinneforbudet på det sterkeste. Ingen land kan lykkes når halve befolkningen er marginalisert og systematisk utsatt for diskriminering. Ingen humanitær organisasjon, uavhengig av størrelse, kan heller fungere ordentlig uten kvinnelig ansatte.

For at både kvinner og menn skal ha tilgang til grunnlegende helsetjenester, må både menn og kvinner kunne bistå. 

Våre siste nyheter fra Afghanistan

Artikkelen fortsetter under bildet.

En kirurg fra Leger Uten Grenser utfører et keisersnitt på Boost sykehuset i Lashkar Gah i Afghanistan. Foto: Kadir Van Lohuizen / Leger Uten Grenser

 

Hva gjør Leger Uten Grenser i Afghanistan?

Leger Uten Grenser startet å jobbe i Afghanistan i 1980 og har i dag prosjekter i Kabul, Herat, Khost, Kandahar, Lashkar Gah, Kunduz og Bamyan. Vi behandler barn mot undernæring, vaksinerer, gir tuberkulosebehandling og jobber med mor-barn-helse. Vi gir også akutt helsehjelp og rykker ut ved behov. 

I 2022 tok vi imot 337.700 pasienter med behov for akutt helshjelp, vi assisterte ved flere enn 42.800 fødsler, behandlet 9.170 barn mot underernæring og utførte 13.700 kirurgiske inngrep.

Helsehjelp i Herat

I 2018 åpnet vi en klinikk for internt fordrevne i utkanten av Herat, og i dag støtter vi også det regionale sykehuset i Herat og driver barneklinikken her, inkludert akuttmottak, poliklinikk og ernæringssenter for underernærte barn.

I 2022 økte antall innleggelser av underernærte barn med 42 prosent sammenlignet med året før. Nær halvparten av pasientene var barn under seks måneder. 

Samtidig behandler vi gravide og ammende mødre og barn med underernæring i leirer for internt fordrevne, samt gir grunnleggende helsehjelp ved poliklinikken i Kahdestan.

Fødselssykehus i Khost

I 2012 åpnet Leger Uten Grenser et døgnåpent fødselssykehus i Khost, på grunn av mangel på  svangerskaps-, fødsels- og barselhjelp i området. Her blir det født hundrevis av barn hver uke, og sykehuset retter seg hovedsaklig mot fødsler og svangerskap med komplikasjoner. 

I 2022 støttet vi også åtte lokale helsesentre i provinsen. Vi ga medisiner og midler til å ansette ekstra jordmødre, slik at kvinner med mindre risiko kunne føde nærmere der de bor.

Les også: Bli med gynekolog Tori Husum inn på fødselssykehuset i Khost.

Se gynekolog Tori Husum fortelle om sterke møter fra sitt oppdrag i Khost tidlig 2022.

Akutt helsehjelp i Lashkar Gah city i Helmand-provinsen

Boost Hospital i Lashkar Gah har i mer enn et tiår gjentatte ganger blitt rammet av de voldelige kampene i landet. Fra mai 2021 var byen preget av harde kamper, og situasjonen eskalerte i august. Teamene våre på sykehuset fikk inn mange pasienter som hadde blitt skadet i kryssilden. Leger Uten Grenser støtter en rekke avdelinger på Boost Hospital, også akuttmottaket. 

I 2022 økte antall innleggelser med 32 prosent fra året før. Årsaken skyldes primært at mange helsestasjoner i avsidesliggende områder i Helmand stengte dørere eller kuttet tilbudet på grunn av mangel på medisiner, penger og kvalifiserte helsearbeidere.

Resistent tuberkulose i Kandahar

Resistent tuberkulose (DR-TB) er en stor helseutfordring i Afghanistan som forverres av mangel på kunnskap om sykdommen og et mangelfullt behandlingstilbud. Siden 2016 har vi støttet det nasjonale tuberkuloseprogrammet i Kandahar-provinsen med diagnostisering og behandling.

I desember 2019 startet vi å gi pasienter en nyere behandlingsform mot resistent tuberkulose. Det innebærer at de ikke lenger trenger å få smertefulle injeksjoner, men heller kan ta piller. Resultatene er lovende så langt. Siden usikkerhet i området gjør det vanskelig for pasienter å besøke helsesentrene for oppfølging, gir vi dem ekstra medisiner i tilfelle de ikke får kommet seg til sykehus eller helsesentre.

Les mer: Vårt arbeid med tuberkulose

For håndterer den økende graden av underernæring i provinsen, åpnet vi i 2022 en ernæringsklinikk med 40 sengeplasser. 

Bismillah og datteren Najiba kommer fra et krigsherjet område utenfor Herat og oppsøkte barneklinikken vår for internt fordrevne. Da bildet ble tatt behandlet Leger Uten Grenser rundt 266 pasienter daglig. Foto: Andrew Quilty

 

Traumesenter i Kunduz

I oktober 2015 ble traumesykehuset vårt i Kunduz i Afghanistan bombet i et amerikansk luftangrep. I alt 42 personer mistet livet i angrepet. Etter angrepet innledet vi forhandlinger med alle parter i konflikten og vektla behovet for å beskytte helsehjelp i krig- og konfliktområder.

Sykehuset kunne endelig åpne igjen i 2021, og her er det plass til 54 innlagte pasienter. 

Les mer: Angrep på helsehjelp

Nytt prosjekt i Bamyan

I mars 2022 startet Leger Uten Grenser et nytt prosjekt i provinsen Bamyan. Her støtter vi provinssykehuset med ansatte, donasjoner av medisiner, isolasjonsavdeling, ledelse, saksbehandling og håndtering av meslinger og covid-19.

Renovering av sykehus i Kabul

I hovedstaden støttet vi i 2022 Maiwand-sykehuset ved å utføre renoveringsarbeid på barneavdelingen og åpne to nye avdelinger: en meslingavdeling med 28 sengeplasser og et ernæringssenter med 34 plasser.

Vi fortsetter samarbeidet med den afghanske jordmordforeningen om et pilotprosjekt som finansierer og støtter familieplanlegging og gir helsehjelp før, under og etter fødsler.

Leger Uten Grenser drev frem til midten av mai 2020 en døgnåpen fødselsavdeling på Dasht-e-Barchi-sykehuset i Kabul. Dette var det eneste sykehuset for akutte fødselskomplikasjoner i et området med over én million mennesker og rask befolkningsvekst.

Denne klinikken måtte vi stenge av sikkerhetsmessige hensyn, etter et forferdelig angrep på fødeavdelingen i mai 2020. Der mistet 24 mennesker livet. Blant dem var 16 mødre, to barn og en av våre jordmødre.

Les mer: – De kom for å drepe mødrene

Mødreavdelingen på sykehuset dagen etter det forferdelige angrepet i midten av 2020. Foto: Frederic Bonnot / Leger Uten Grenser

 

 HVORFOR ER VI I AFGHANISTAN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen