Malawi

Foto: Isabel Corthier

Malawi


I Malawi jobber vi med hiv-behandling, tuberkulose og livmorhalskreft. 

Hjem > Land > Malawi
Oppdatert 13.04.2023
        

Dette er situasjonen:

Malawi ligger øst i Afrika, og grenser til Tanzania, Zambia og Mosambik. Hiv er den sykdommen som tar flest liv hvert år, og i en region Leger Uten Grenser jobber er 25.000 mennesker hiv- positive. Innsatte i fengsler, kvinner og ungdom er grupper som er særlig utsatt for viruset. Det er høy forekomst av tuberkulose i landet, en sykdom som kan være livsfarlig for hiv-pasienter.  Livmorhalskreft er også en av de vanligste krefttypene blant kvinner i Malawi, og dødeligheten er en av de høyeste i verden. 

12. mars ble Malawi truffet av syklonen Freddy og mange mennesker mistet livet eller ble skadet. Siden 2022 har Malawi vært rammet av det største kolerautbruddet i landets historie. Syklonen skapte frykt for økt smitte

Les mer: Syklonen Freddy skaper frykt for økt kolerasmitte i Malawi

Hva gjør Leger Uten Grenser i Malawi?  

Leger Uten Grenser har jobbet i Malawi siden 1986, og jobber i dag med hiv, tuberkulose og livmorhalskreft. Vi jobber i mange forskjellige deler av landet, blant annet i Nsanje, Chiradzulu, Lilongwe, Dedza, Zalew, og Blantyre.  

I 2021 hadde vi 1830 hiv-pasienter i behandling, og 83 pasienter fikk tuberkulosebehandling.  

Les mer: Her dør nest flest kvinner i verden av livmorhalskreft

Artikkelen fortsetter under bildet

Joana med to av barna sine ved Mbenje helsesenter i Nsanje distriktssykehus. Hun har fire barn; en er HIV-positiv. Joana er for tiden på ARV-behandling.
Joana er hiv- positiv og går på antiretrovirale medisiner (ARV). Hun har fire barn og en har hiv.
Her står hun sammen med to av barna sine på Mbjene helsesenter i Nsjane- distriktet. Foto: Isabel Corthier

 

 

Hiv-behandling i Nsjane og Neno  

Svært mange pasienter oppsøker sykehuset vårt i Nsjane, og dessverre har mange langtkommen hiv-infeksjon. Derfor jobber vi med å identifisere syke pasienter så tidlig som mulig, og vi deler ut hiv-medisiner i lokalsamfunn. Vi jobber også med å bedre helsetilbudet på distriktssykehuset, og vi følger tett opp pasienter som skrives ut. Dette har bidratt til at antall hiv-relaterte dødsfall på sykehuset har blitt halvert.  

I Nsanje-distriktet støtter vi distriktsykehusets hiv- og tuberkuloseprogram, og behandler spedbarn som nylig har blitt diagnostisert med hiv. Her gir vi også helsehjelp til voksne hiv-pasienter, kvinnelige sexarbeidere - og mindreårige hiv-positive jenter. Dette er en gruppe som særlig møter på utfordringer når det kommer til å få denne type helsehjelp. Mange frykter juridiske konsekvenser eller bli stigmatisert.  

Artikkelen fortsetter etter bildet 

Miriam Thomas (18) er hiv-positiv og går på antiretrovirale medisiner (ARV).
Her holder hun sitt andre barn, mens hun venter på sin rutinemessige konsultasjon på Nsanje distriktsykehus.
Begge barna ble født uten hiv, takket være ARV-terapien. Foto: Leger Uten Grenser / Marco Longari

 

Hiv-behandling for unge og aids-pasienter   

I Chiradzulu driver vi to ulike hiv-prosjekter som retter seg mot ungdom og mot syke-aids-pasienter. Vi driver en ungdomsklubb hvor vi gir unge hiv-pasienter konsultasjoner, individuell rådgivning, helseopplæring, og vi gir seksual- og reproduktive helsetjenester. Vi organiserer også gruppesamtaler med unge jevnaldrende, og har fritidsaktiviteter som oppmuntrer til oppmøte og at de følger behandlingen sin.    

«Intensive clinic days» er et arrangement som holdes på 11 ulike helsefasiliteter som Leger Uten Grenser støtter i distriktet. Her retter vi oss mot pasienter som har fått avbrutt behandling eller som har utviklet alvorlig langtkommen hiv-infeksjon (aids). Her tilbyr vi konsultasjoner, rådgivning, testing og sykehushenvisninger.  

Les mer: Hiv/aids

Artikkelen fortsetter etter bildet 

Lite er 20 år og har hiv. Her undersøkes hun av lokalt ansatte på en hiv- klinikk i Nsjane-distriktet.
Lita er 20 år og hiv- positiv. Her undersøkes hun av lokalt ansatte på en av hiv- klinikkene som Leger Uten Grenser støtter i Nsjane-distriktet. Foto: Isabel Corthier

 

Forebygging og behandling mot livmorhalskreft  

Livmorhalskreft er en av de vanligste krefttypene hos kvinner i Malawi, og står for 45 prosent av alle krefttilfeller i landet. 2300 kvinner dør av livmorhalskreft i Malawi hvert år. En av hovedårsakene til dette er høy forekomst av human papillomavirus (HPV), viruset som forårsaker livmorhalskreft. I tillegg så er det ikke nok screeninger, og manglende behandlingsmuligheter.  

Derfor har Leger Uten Grenser satt opp et omfattende livmorhalskreft-prosjekt som særlig jobber med forebygging. I 2021 åpnet vi en ny spesialisert operasjonssal på Queen Elizabeth Central Hospital i Blantyre. Teamene våre vaksiner, utfører screeninger, diagnostiserer, og behandler livmorhalskreft. Vi gir også lindrende behandling der det er ønskelig og nødvendig. 

I tillegg jobber vi også med opplæring og veiledning av helsearbeidere ved sykehuset.  

Les mer: Her dør nest flest kvinner i verden av livmorhalskreft

Nødhjelpsrespons under pandemien  

I 2021 trappet vi opp vårt arbeid i Blantyre i forbindelse med covid-19. Vi sørget for en nødhjelpsrespons og ansatte flere helsearbeidere, i tillegg til forsyninger av nødvendige medisiner og utstyr. 

Her står mødre i kø med barna sine for å få antiretrovirale medisiner (ARV). Foto: Isabel Corthier

 

 


 

 HVORFOR ER VI I MALAWI 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen