Malawi

Foto: Leger Uten Grenser / Aurelie Baumel

Malawi


Malawi opplevde den mest alvorlige flommen i landets historie i 2015. Flommen sendte mange på flukt, ødela avlinger og førte med seg kolera. 
 

Hjem > Land > Malawi
        

Siden 2007 har innlandslandet opplevd sterkere økonomisk vekst på grunn av program satt til verks av president Bingu wa Mutharikas regjering i 2005.

En stor hindring i helsedekningen i Malawi er mangelen på kvalifiserte helsearbeidere. Nesten 60 prosent av stillingene innenfor helsevesenet er ubemannet i landet med nesten 18 millioner innbyggere.

Leger Uten Grenser har jobbet i landet siden 1986. Vi tilbyr helsetjenester innenfor hiv- og tuberkulosebehandling, mødrehelsetjenester og nødhjelp i naturkatastrofer.

Vårt arbeid i 2016

I Malawi lever anslagsvis 980.0000 mennesker med hiv. Leger Uten Grenser driver en rekke prosjekter og jobber på spreng for å bekjempe viruset.

Malawis massive underskudd i statsbudsjettet har rammet landets helsevesen hardt. I tillegg har internasjonale støttespillere siden 2014 holdt tilbake budsjettstøtte på grunn av flere korrupsjonsskandaler.

Til tross for dette bekreftet en nasjonal undersøkelse blant Malawis befolkning fra 2016 at det ambisiøse hiv-programmet i landet allerede har oppnådd svært mye.

Artikkelen fortsetter etter bildet 

HIV-POSITIV: Miriam Thomas (18) er hiv-positiv og går på antiretrovirale medisiner (ARV). Her holder hun sitt andre barn, mens hun venter på sin rutinemessige konsultasjon på Nsanje distriktsykehus. Begge barna ble født hiv-fri, takket være ARV-terapien. Foto: Marco Longari


Nå arbeider Malawi med å iverksette retningslinjer godkjent av Verdens helseorganisasjon (WHO) for testing og behandling av hiv. Det gjør behovet for stabil finansiering og tilstrekkelig med menneskelige ressurser mer kritisk enn noensinne.

Hiv-behandling i Nsanje og Chiradzulu

I Nsanje-distriktet støtter Leger Uten Grenser et lokalt hiv- og tuberkuloseprogram som også omfatter spedbarn diagnostisert med hiv.

I distriktene gir vi støtte til mennesker med spesielt kompliserte tilfeller av hiv-smitte, spesielt blant lastebilsjåfører og sexarbeidere.

I 18 år har Leger Uten Grenser samarbeidet med Malawis helsedepartement for å gi støtte og behandling til hiv-pasienter i Chiradzulu-distriktet.

Nå er vi inne i en fire år lang overgangsfase der Leger Uten Grenser skal trekke seg ut av prosjektet. Overgangsfasen er såpass lang for å sikre god styring av prosjektet og slik sørge for at hiv-pasientene får god behandling.

Leger Uten Grenser fokuserer på pasientgrupper som er vanskelige å nå, som hiv-smittede ungdommer og pasienter som opplever at behandlingen svikter og har behov for medisiner som kan holde aidsen i sjakk (antiretrovirale behandlingsmidler, ARV).

Artikkelen fortsetter etter bildet

KØ: Folk står i kø for å få utskrevet medisinen de har fått på resepter fra Leger Uten Grensers medisinske team. Foto: Luca Sola


Prosjektet i Chiradzulu bidrar også ved fem distriktshelsesentre med å bedre tilgangen til kvantitativ testing («viral load») av hiv-virusnivået og undersøke og gi forebyggende behandling av livmorhalskreft.

Helsetjenester i fengsel

Leger Uten Grenser tilbyr hiv- og tuberkulosebehandling, i tillegg til grunnleggende helsetjenester, til innsatte i fengselet i Maula og Chichiri. I løpet av 2016 ble 97 prosent av de innsatte her testet for hiv. For 94 prosent av dem som testet positivt, ble det samme år satt i gang behandling av dette.

SE VIDEO: Fengselshelsen i Malawi var én de ti glemte krisene i 2016

 

Leger Uten Grenser har nå startet tilsvarende prosjekter i to distriktsfengsler, der de innsatte nærmest ikke har noen tilgang på helsetjenester.

Leger Uten Grenser fortsetter å utvikle sitt «korridorprosjekt», som er et overnasjonalt prosjekt i Malawi og Mosambik. Her har enkelte grupper – spesielt sexarbeidere, lastebilsjåfører og menn som har sex med menn – liten eller ingen tilgang på helsetjenester.

Dette gjelder spesielt ved kommersielle transportruter mellom Malawi og Beira i Mosambik. Totalt har 1930 sexarbeidere blitt registrert i Zalewa, Mwanza og Dedza. Sistnevnte er et nytt prosjekt startet i 2016.

Nødhjelp

Etter et stort kolerautbrudd ved innsjøen Chilwa tidlig i 2016 satte Leger Uten Grenser i gang en massevaksinasjonskampanje. Den nådde 108.400 mennesker.

Artikkelen fortsetter etter bildet

FOREBYGGER: Mobilt personell gjør seg klar for en ny runde med vaksinering av folk som bor nært innsjøen. Foto: Aurelie Baumel


En ny og innovativ to-stegs-strategi ble benyttet for å få vaksinert 5863 fiskere. Der ble dose nummer to administrert på egen hånd av den enkelte fisker to uker etter den første dosen.

Leger Uten Grenser iverksatte også en ni måneders nødinnsats i Kapise, et område ved grensen til Mosambik. Her søkte rundt 10.000 mosambikere tilflukt grunnet den ustabile situasjonen i landet i desember 2015.
 


 

 HVORFOR ER VI I MALAWI 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen