Myanmar (tidligere Burma)

Foto: Leger Uten Grenser / Aye Pyae Sone

Myanmar (tidligere Burma)


Leger Uten Grenser har gitt helsehjelp til rohingyafolket i Rakhine i flere år, men fra midten av 2017 har vi ikke fått tilatelse av myanmarske myndigheter å drive medisinske prosjekter i delstaten. Leger Uten Grenser jobber fremdeles med hiv- og tuberkulosepasienter i andre deler av landet, samt støtter primærhelsetjenester og vaksineringskampanjer.

Hjem > Land > Myanmar (tidligere Burma)
Oppdatert 10.10.2018
        

Vårt arbeid i 2017

Rakhine-delstaten

Siden 11.august 2017 har Leger Uten Grenser ikke fått tillatelse til å gi helsehjelp i Nord-Rakhine av myanmarske myndigheter. 

Leger Uten Grenser publiserte i desember 2017 en rapport som baserte seg på vitnesbyrd fra rohinngya-flyktninger i Bangladesh, som flyktet fra Rakhine-delstaten i august 2017. Rapporten viser at flere enn 6.700 rohingyaer ble drept i Rakhine-delstaten i Myanmar på kun én måned (mellom 25. August og 24. September 2017). Blant de drepte var minst 730 barn under fem år. 

Rapporten viser at rohingyaene har vært utsatt for målrettede, systematiske og ekstremt brutale angrep. Funnene i rapporten er et klart tegn på en utstakt bruk av vold etter at myanmarsk militære, politi og lokale militser startet sine «opprydningsoperasjoner» som et svar på angrep fra Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA). Landsbyer ble brent ned, og tre av Leger Uten Grensers klinikker ble ødelagt. Flyktningene fortalte Leger Uten Grenser om at de flyktet fra ekstrem vold, voldtekt og drap.

Les mer: Leger Uten Grensers siste nyheter fra Myanmar.

Artikkelen fortsetter under bildet

Flere enn 700.000 rohingya-flyktninger har flyktet fra volden i Myanmar siden 25.august 2017. Det bor nå over 900.000 rohingya-flyktninger i nabolandet Bangladesh, de fleste i
et område som nå er verdens største flyktningleir. Foto: Antonio Faccilongo

 

Siden 25. august har flere enn 700.000 rohingyaer flyktet fra Rakhine-delstaten i Myanmar til nabolandet Bangladesh. Selv om flesteparten av rohingyafolket har flyktet over til Bangladesh er det fortsatt mellom 550.000 og 600.000 statsløse rohingyaer igjen i hele Rakhine-delstaten. Myanmarske myndigheter hevder at helsebehovene i området blir tatt vare på, men det mangler uavhengig informasjon til å støtte opp dette.

Siden 11. august 2017 har Leger Uten Grenser i likhet med andre internasjonale organisasjoner og humanitære aktører mistet tilgang til Nord-Rakhine. Leger Uten Grenser har flere ganger gått ut offentlig og bedt myanmarske myndigheter om tillatelse for å reise inn og gi helsehjelp, men så langt har ingen fått tilgang. Vi har også etterlyst at dette også må gjelde for andre humanitære organisasjoner og aktører. 

Les også: Akutt hjelp må til for å unngå massiv helsekatastrofe.

RAKHINE-DELSTATEN FEB 2013: Leger Uten Grenser har ikke hatt tilgang til Nord-Rakhine på over ett år.Tidligere hadde orginasjonen fire klinikker som utførte rundt 11.000 pasientkonsultasjoner hver måned. 
Babyen på bildet ble behandlet for diaré. Denne dagen 3. februar 2013 behandlet Leger Uten Grenser 80 barn mot diaré. Foto: Kaung Htet / Leger Uten Grenser

 

Frem til august 2017 ga Leger Uten Grenser grunnleggende helsehjelp og seksualhelsehjelp fra faste og mobile klinikker i Maungdaw-distriktet. Vi støttet også helse- og sportsmyndighetenes sykehus i Maungdaw og Buthidaung med hiv-behandling. Til sammen utførte Leger Uten Grenser flere enn 36.000 pasientkonsultasjoner, og henviste 1043 pasienter til andre sykehus. I Sittwe og Pauktaw hadde Leger Uten Grenser prosjekter innen grunnleggende helsehjelp og familieplanlegging. Vi henviste også akutte pasienter via mobile klinikker i landsbyer og i fem leirer for internt fordrevne. 

I de fem flyktningleirene ble det gjennomsnittlig utført rundt 1820 pasientkonsultasjoner hver måned. 

Leger Uten Grenser har fortsatt ansatte på plass i Maungdaw i Rakhine-delstaten, selv om det ikke er mulig å gi helsehjelp. Teamet som er til stede er i tett dialog med lokalsamfunnet, og de blir fortalt at det er svært vanskelig å få helsehjelp. 

Les mer: Humanitære aktører får ikke tilgang i Nord-Rakhine

Artikkelen fortsetter etter bildet

DAWEI BY: Lokale sykepleiere, støttet av Leger Uten Grenser, tar i mot en hiv-pasient for en regelmessig helsesjekk og påfyll av medisin. I 2015, startet Leger Uten Grenser et hiv-prosjekt og begynte å overføre klinisk stabile pasienter,
som responderer bra på behandlingen, over til det offentlige aidsbehandlingsprogrammet (NAP). I september 2016, hadde opptil 1.500 pasienter blitt overført. Foto: Aye Pyae Sone

 

Shan og Kachin-delstatene 

100.000 mennesker ble i 2017 internt fordrevne på grunn av konflikt i de to delstatene i 2017 og Leger Uten Grenser tilbyr helsehjelp til de som er rammet av konflikten. 

Her hadde vi også 16.586 hivpasienter i behandling, og 504 tuberkulosepasienter. 28 av disse pasientene fikk behandling mot multiresistent tuberkulose (MDR-TB). 

Yangon-delstaten

I Yangon har Leger Uten Grenser to hiv-og tuberkuloseklinikker og i 2017 startet 21 pasienter behandling mot komplisert tuberkulose resistens. I tillegg ble 42 hiv-pasienter behandlet mot MDR-TB, og 194 pasienter ble behandlet mot hepatitt C. 

HELSEINFORMASJON: En ansatt i Leger Uten Grenser gir helseinformasjon for hiv-pasienter i Dawei by. 

 

Tanintharyi regionen

Leger Uten Grenser fortsetter å arbeide på de to klinikkene vi driver i Dawei, i tillegg til at vi støtter sykehus med å sørge for desentralisering av hiv-behandling. Vi har også ansvaret for å teste alle regionens hiv-pasienter for hvor mye virus de har i kroppen, og jobber tett med lokalsamfunn for å sørge for at hiv-pasienter i tidlig stadium blir fanget opp og får behandling. Leger Uten Grenser behandler også pasienter mot tuberkulose og hepatitt C. 

Wa og Naga

På grunn av den urolige politiske situasjonen måtte Leger Uten Grenser stenge ned prosjekter i Wa Special Region 2 nord i Shan-staten i midten av 2017 på grunn av sikkerhetshensyn for våre ansatte. Før prosjektet ble lagt ned hadde vi utført flere enn 2430 pasientkonsultasjoner på klinikkene våre. I Naga startet vi et nytt prosjekt som fokuserer på grunnleggende helsehjelp og helseinformasjonsarbeid. Naga er et av de mest avsidesliggende områdene i landet og ligger i Sagaing-regionen. 


INFORMASJON: En rådgiver for Leger Uten Grenser gir helseinformasjon om hiv ved barneskole i Tizit, et fiskersamfunn sør i Myanmar. Foto: Aye Pyae Sone

 

 HVORFOR ER VI I MYANMAR 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen