Myanmar

Foto: Anthony Kwan

Myanmar


I Myanmar jobber vi med å gi helsehjelp til rohingyaene og andre sårbare grupper, og vi har tusenvis av hiv-pasienter i behandling. 

Hjem > Land > Myanmar
Oppdatert 19.01.2023
        

Dette er situasjonen: 

Myanmar grenser blant annet mot Kina, Bangladesh og Thailand. I Rakhine-delstaten bor det ulike minoriteter, mange med svært begrenset tilgang på helsehjelp. Rohingyaene utgjør en stor del av innbyggerne i Rakhine-delstaten, selv om det i 2017 flyktet mange hundretusener til nabolandet Bangladesh. Rohingyaene har i flere tiår vært utsatt for diskrimmering og forfølgelse, og har heller ikke statsborgerskap i Myanmar. Flere ganger har det oppstått sammenstøt i Rakhine-delstaten. Det er også flere andre lokalsamfunn med begrenset tilgang til helsehjelp andre steder i landet. 

I februar 2021 ble det utført et militærkupp I Myanmar og Leger Uten Grenser er dypt bekymret over de siste ulovlige arrestasjonene av helsearbeidere, og av befolkningen generelt, i kjølvannet av dette. 

Hva gjør Leger Uten Grenser i Myanmar?

Leger Uten Grenser startet prosjekter i Myanmar for første gang i 1992. I dag jobber vi med å gi helsehjelp i fem områder i landet, og flere steder i Rakhine-delstaten. I Rakhine-delstaten bor hundretusener av rohingyaer som har svært begrenset tilgang til helsehjelp. Gjennom mobile klinikker gir vi også helsehjelp til lokalsamfunn i Naga, Sagain – en avsidesliggende region oppe i fjellene nord i landet. Disse menneskene har liten tilgang på helsehjelp, noen ganger i månedsvis under regntiden. Vi har også bidratt i covid-19-responsen i landet. 

Vi har også tidligere hatt titusenvis av hiv-pasienter i behandling i Myanmar, men jobber nå med å overføre disse pasientene til det nasjonale hiv- og aidsprogrammet i landet. Dette innebærer også hiv-pasienter med andre sykdommer, som hepatitt C, tuberkulose og multiresistent tuberkulose. 

I 2021 utførte Leger Uten Grenser 105.400 pasientkonsultasjoner og hadde 8720 hiv-pasienter i behandling i Myanmar. 29 pasienter startet tuberkulosebehandling, og vi ga 2540 konsultasjoner innen psykisk helse. 

Leger Uten Grensers siste nyheter fra Myanmar

Artikkelen fortsetter under bildet

Bangladesh: Flere enn 700.000 rohingya-flyktninger har flyktet fra Myanmar til Bangladesh siden 25. august 2017,
men fremdeles bor det hundretusener av rohingyaer igjen i Rakhine-delstaten. Foto: Robin Hammond

 

Helsehjelp I Rakhine-delstaten

Rohingyaene er en muslimsk minoritet, de er statsløse og et av verdens mest forfulgte folkeslag. Leger Uten Grenser har jobbet med å gi helsehjelp til rohingyaene og andre minioriteter i Rakhine-delstaten i Myanmar i mange tiår Dette arbeidet har ikke vært like enkelt, og vi ble blant annet i 2017 nektet tillatelse til å arbeide nord i landet. Likevel hadde vi på tross av korona-pandemien mulighet til å nå flere steder i Rakhine-delstaten med mobile klinikker gjennom 2020. Vi har også store prosjekter i nabolandet Bangladesh, hvor det bor nesten én million rohingya-flyktninger i Cox's Bazar. De aller fleste flyktet til Bangladesh i august 2017 etter en rekke målrettete angrep i Rakhine-delstaten utført av det myanmarske militæret. 

Hiv, tuberkulose og hepatitt C-behandling

I Kachin og Shan og Tanintharyi-regionen har vi klinikker for hiv-pasienter, hvor vi også behandler mennesker mot hepatitt C og tuberkulose. 

Her går Leger Uten Grenser team for å nå aviseliggende områder i Ah Nauk Ye camp i Myanmar for å sette opp en mobil klinikk. Her finnes det nesten ikke finnes andre helsetilbud. 
Foto: Scott Hamilton/MSF

 


 

 HVORFOR ER VI I MYANMAR 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen