Nigeria

Foto: Leger Uten Grenser/Ghada Saafan

Nigeria


I Nigeria jobber Leger Uten Grenser med å gi helsehjelp til mennesker rammet av konflikt, i tillegg til at vi jobber vi mye med mor-barnhelse og rykker ut under sykdomsutbrudd. 

Hjem > Land > Nigeria
Oppdatert 13.01.2022
        

Dette er situasjonen i Nigeria: 

Nord-øst i Nigeria har vært preget av konflikt mellom regjeringsstyrker og væpnede grupper i over ti år. Dette har gått hardt utover befolkningen, og ifølge FN har to millioner mennesker blitt tvunget på flukt, og rundt syv millioner er avhengige av humanitærhjelp for å overleve. De siste årene har flere humanitærarbeidere blitt kidnappet og drept av væpnede opposisjonsgrupper. I tillegg har nye terrorbekjempelseslover lagt nye restriksjoner på humanitært arbeid i noen områder. 

Landet har også høy barne- og mødredødelighet, høy forekomst av malaria og andre sykdommer. 

Førstehåndsberetninger fra Nigeria: Kidnappinger, seksualisert vold og drap

Artikkelen fortsetter under bildet

Falmata har to barn og bor i leiren for internt fordrevne i Borno. Sønnen hennes, Mohammed, døde av malaria da han var kun to år gammel. Foto: Abdulkareem Yakubu

 

Hva gjør vi i Nigeria? 

Leger Uten Grenser har arbeidet i Nigeria siden 1996, og jobber i 11 regioner i landet, blant annet i Sokoto, Zamfara, Kebbi, Ebonyi og Jigawa.  

I Nigeria jobber vi med å gi helsehjelp til mennesker rammet av konflikt, akutt fødselshjelp og helsehjelp til nyfødte. Vi driver klinikker der vi gir medisinsk og psykisk helsehjelp til ofre for seksualisert vold, og jobber med behandling av sykdommer som den glemte bakteriesykdommen noma og malaria.

I 2020 gjennomførte Leger Uten Grenser 432.600 pasientkonsultasjoner, hadde 78.900 innlagte pasienter, og 127.600 pasienter fikk behandling mot malaria. Vi assisterte også ved 22.600 fødsler og hadde 10.700 barn innlagt mot underernæring.Vi rykket også ut under utbrudd av kolera, gulfeber og lassafeber. 

Artikkelen fortsetter under bildet

En av våre sykepleiere bytter bandasjene til Terfa David Yongo (38) etter at en oljetank eksploderte i Benue. Foto: Leger Uten Grenser / Benedicte Kurzen

 

Noma: Glemt, stigmatisert og livsfarlig 

Noma er en dødelig sykdom som forårsaker lidelse, misdannelse og i verste fall død uten behandling. Sykdommen rammer spesielt små barn. Tannkjøtt og innsiden av kinnet blir betent og utvikler åpne blemmer og sår. Infeksjonen sprer seg til huden hvor kjøttet i munn og kinn dør. Sykdommen etterlater arr som bare kan bli bedre ved hjelp av avansert rekonstruktiv kirurgi. Flere ganger i året sender vi kirurger, sykepleiere og anestesileger for å gi behandling mot noma på et noma-barnesykehus i Sokoto. Dette er det eneste sykehuset i verden som jobber dedikert med denne sykdommen.  

I tillegg til rekonstruktiv kirurgi gir vi ernæringshelsehjelp, psykososial støtte og fysioterapi. På grunn av korona-restriksjoner var dette arbeidet utfordrende i 2020, men likevel ble det utført 73 kirurgiske inngrep på noma-pasienter gjennom året. I samarbeid med helsemyndightene drev vi også prosjekter med fokus på tidlig identifisering av sykdommen og helseinformasjonsarbeid flere steder. 

Les mer: Vårt arbeid med noma 

Artikkelen fortsetter under bildet

Vi utførte et kirurgisk inngrep på Zayyanu Murtala (6) for å rekonstruere et hull i kjeven og en skade på øyet som han hadde fått som følge av sykdommen noma. Foto: Leger Uten Grenser / Adavize Baiye

 

Akutt fødselshjelp og behandling av vaginal fistula i Jigawa 

Ved Jahun-sykehuset i Jigawa jobber Leger Uten Grenser med å gi omfattende akutt fødselshjelp og helsehjelp til nyfødte. I 2019 assisterte vi ved tusenvis av fødsler der, mange var kompliserte tilfeller. Et spesialisert team ved sykehuset utførte også kirurgi på 205 kvinner som led av vaginal fistel. Obstetriske fistler, eller fistula, er hull mellom vagina og blære eller rektum, noe som forårsaker lekkasje av urin eller avføring. Fistula forårsakes oftest av komplikasjoner i forbindelse med fødsel, med forferdelige fysiske og psykiske plager for de som blir rammet.   

Les mer: Vårt arbeid med vaginal fistel 

Malaria

Nigeria er et av landene i verden der flest mennesker dør av malaria. Det er vanligvis en økning i antall malaria-tilfeller i regnsesongen mellom august og oktober. I 2020 har likevel Leger Uten Grenser observert en uvanlig økning i antall malaria-tilfeller utenom regnsesongen i Nigeria. Gjennom året behandlet vi 127.600 pasienter mot malaria i hele landet.

Les mer: Vårt arbeid med malaria

Artikkelen fortsetter under bildet

Et av teamene våre assisterer ved en fødsel ved Jahun-sykehuset i Jigawa. Foto: Leger Uten Grenser / Maro Verli

 

Helsehjelp til mennesker rammet av konflikt 

Nord-øst Nigeria 

Nordøst-Nigeria har i mer enn et tiår vært rammet av konflikt mellom nigerianske myndigheter og ikke-statelige-grupper. Ifølge FN har to millioner mennesker blitt tvunget på flukt, og en million mennesker har blitt avkuttet fra å motta nødhjelp i årevis. Situasjonen fortsetter å forverre seg, med alvorlige hendelser som massedrap og kidnappinger.

Leger Uten Grenser er til stede i de områdene vi kan, og driver blant annet akuttmottak, operasjonssaler, mødrehelse-avdelinger og barneavdelinger. Her behandler vi pasienter mot malaria, tuberkulose, hiv og seksualisert vold. Vi jobber også med ernæring, vaksinering og støtter arbeid for psykisk helsehjelp. 

I Maiduguri leder vi et ernæringssenter med plass til 72 innlagte pasienter, hvor alvorlig underernærte barn med komplikasjoner får behandling. Vi driver også et barnesykehus med en intensivavdeling med plass til 62 innlagte pasienter. Dette er det eneste tilsvarende gratis helsetilbudet på dette området i hele Borno-delstaten. Her behandler vi tusenvis av barn mot malaria, meslinger og underernæring.
I 2020 rykket vi også ut til leirer for internt fordrevne i Ngala og Banki og behandlet pasienter mot malaria. 

Økt voldsnivå, ran og plyndringer har drevet mennesker på flukt. Mange mister levebrødet sitt, matkilder og tilgang til grunnleggende tjenester. I 2018 oppsøkte rundt 100.000 mennesker trygghet i flere byer i Zamfaran. Her gir Leger Uten Grenser helsehjelp på en rekke områder, som malaria og underernæring. 

I Zamfara har vi også et eget prosjekt hvor vi behandler pasienter mot blyforgiftning, som kommer av utrygge minebruk. I 2020 fikk 1500 behandling og oppfølging gjennom dette prosjektet. 

Les mer: Kidnappinger, seksualisert vold og drap: Førstehåndsberetninger fra Nigeria

En pasient får behandling mot malaria ved sykehuset vårt i Maiduguri. Foto: Leger Uten Grenser / Stefan Pejovic

 


 

 HVORFOR ER VI I NIGERIA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen