Nigeria

Foto: Yuna Cho/ Leger Uten Grenser /

Nigeria


I Nigeria jobber Leger Uten Grenser med å gi helsehjelp til mennesker rammet av konflikt, i tillegg til at vi jobber med kvinnehelse og behandler pasienter mot blyforgiftning og sykdommen noma

Hjem > Land > Nigeria
Oppdatert 18.12.2020
        

Dette er situasjonen i Nigeria: 

Nord-øst i Nigeria har vært preget av konflikt mellom regjeringsstyrker og væpnede grupper i nesten ett tiår. Dette har gått hardt utover befolkningen, og ifølge FN har to millioner mennesker blitt tvunget på flukt, og rundt syv millioner er avhengige av humanitærhjelp for å overleve. 

I 2019 ble flere humanitærarbeidere kidnappet og drept av væpnede opposisjonsgrupper. I tillegg har nye terrorbekjempelseslover lagt nye restriksjoner på humanitært arbeid i noen områder.  

Covid-19-respons 

I tillegg til å fortsette vårt vanlige arbeid har vi satt opp isolasjonsenheter i prosjektene våre, og har flere tiltak på plass for at pasienter og ansatte skal være trygge. Vi driver også med helseinformasjonsarbeid i flere lokalsamfunn og i leirer for internt fordrevne. 

Les mer: Korona-innsatsen: Dette gjør vi i Afrika

Artikkelen fortsetter under bildet

Falmata har to barn og bor i leiren for internt fordrevne i Borno. Sønnen hennes, Mohammed, døde av malaria da han var kun to år gammel. Foto: Abdulkareem Yakubu

 

Hva gjør vi? 

Leger Uten Grenser har arbeidet i Nigeria siden 1996, og jobber i flere regioner i landet, blant annet i Sokoto, Zamfara, Kebbi, Ebonyi og Jigawa.  

I Nigeria jobber vi med å gi helsehjelp til mennesker rammet av konflikt, akutt fødselshjelp og helsehjelp til nyfødte. Vi driver klinikker der vi gir medisinsk og psykisk helsehjelp til ofre for seksualisert vold, og jobber med behandling av blyforgiftning og den glemte bakteriesykdommen noma.  

I 2019 gjennomførte Leger Uten Grenser 287.000 pasientkonsultasjoner, hadde 64.400 innlagte pasienter, og 53.300 pasienter fikk behandling mot malaria.  

Artikkelen fortsetter under bildet

En av våre sykepleiere bytter bandasjene til Terfa David Yongo (38) etter at en oljetank eksploderte i Benue. Foto: Leger Uten Grenser / Benedicte Kurzen

 

Gir behandling mot blyforgiftning og noma 

I 2019 ble 938 barn under fem år behandlet mot blyforgiftning gjennom et prosjekt vi driver i gruveområdet Zamfara.  

Noma er en dødelig sykdom som forårsaker lidelse, misdannelse og i verste fall død uten behandling. Sykdommen rammer spesielt små barn. Tannkjøtt og innsiden av kinnet blir betent og utvikler åpne blemmer og sår. Infeksjonen sprer seg til huden hvor kjøttet i munn og kinn dør. Sykdommen etterlater arr som bare kan bli bedre ved hjelp av avansert rekonstruktiv kirurgi. Fire ganger i året sender vi kirurger, sykepleiere og anestesileger for å gi behandling mot noma på et noma-barnesykehus i Sokoto. Dette er det eneste sykehuset i verden som jobber dedikert med denne sykdommen.  

I tillegg til rekonstruktiv kirurgi gir vi ernæringshelsehjelp, psykososial støtte og fysioterapi. I 2019 gjennomførte teamene våre 170 kirurgiske inngrep og 530 mentale helsekonsultasjoner i Sokoto. I samarbeid med helsedepartementet drev vi også prosjekter med fokus på tidlig identifisering av sykdommen, og behandling i Sokoto, Kebbi, Niger og Zamfara.  

Les mer: Noma 

Artikkelen fortsetter under bildet

Vi utførte et kirurgisk inngrep på Zayyanu Murtala (6) for å rekonstruere et hull i kjeven og en skade på øyet som han hadde fått som følge av sykdommen noma. Foto: Leger Uten Grenser / Adavize Baiye

 

Akutt fødselshjelp i Jigawa 

Ved Jahun-sykehuset i Jigawa jobber Leger Uten Grenser med å gi omfattende akutt fødselshjelp og helsehjelp til nyfødte. I 2019 assisterte vi ved 13.400 fødsler der 70 prosent av disse var kompliserte tilfeller. Et spesialisert team ved sykehuset utførte også kirurgi på 302 kvinner som led av vaginal fistel. Obstetriske fistler, eller fistula, er hull mellom vagina og blære eller rektum, noe som forårsaker lekkasje av urin eller avføring. Fistula forårsakes oftest av komplikasjoner i forbindelse med fødsel, med forferdelige fysiske og psykiske plager for de som blir rammet.   

Les mer: Vaginal fistel 

I Port-Harcout i Rivers driver vi to klinikker der vi gir medisinsk og psykisk helsehjelp til et økende antall mennesker som har blitt utsatt for seksualisert vold. I løpet av 2019 behandlet vi 1424 pasienter og 61 prosent av disse pasientene var under 18 år.  

Les mer: Seksualisert vold

Artikkelen fortsetter under bildet

Et av teamene våre assisterer ved en fødsel ved Jahun-sykehuset i Jigawa. Foto: Leger Uten Grenser / Maro Verli

 

Malaria

Nigeria er et av landene i verden der flest mennesker dør av malaria. Det er vanligvis en økning i antall malaria-tilfeller i regnsesongen mellom august og oktober. I 2020 har likevel Leger Uten Grenser observert en uvanlig økning i antall malaria-tilfeller utenom regnsesongen i Nigeria. 

Les mer: Malaria

Under regnsesongen i år jobbet Leger Uten Grenser med å gi behandling mot malaria og donerte medisiner til myndigheter og andre internasjonale organisasjoner. Til tross for forebyggende arbeid var det mange personer som døde av malaria i områdene vi jobber i, og spesielt barn mellom 5 og 10 år ble hardt rammet.  

Artikkelen fortsetter under bildet

Et barn får medisinisk behandling på sykehuset vårt i Maiduguri. Foto: Leger Uten Grenser / Stefan Pejovic

 

Helsehjelp til mennesker rammet av konflikt 

Nord-øst Nigeria 

I 2019, i de områdene vi kunne nå, drev vi akuttmottak, operasjonsstuer, fødeavdelinger og barneavdelinger. Vi ga helsehjelp innenfor ernæring, malaria, tuberkulose og hiv, i tillegg til at vi ga helsehjelp til ofre for seksualisert vold. Vi utførte vaksinasjonskampanjer og bistod i arbeidet med psykisk helse. I løpet av året hadde vi 34.900 innlagte pasienter på sykehus, og behandlet 106.300 pasienter ved polikliniske avdelinger.  

I Maiduguri driver vi et ernæringssenter og et barnesykehus. I 2019 behandlet vi flere enn 7600 barn mot alvorlig underernæring, 7700 barn fikk malariabehandling, og nesten 6970 fikk behandling mot meslinger.

I Gwoza og Pulka, byer som er kontrollert av det nigerianske militæret, ga vi helsehjelp til 18.600 pasienter ved offentlige sykehus. I Pulka ga vi også helsehjelp til 74.00 pasienter ved polikliniske avdelinger. Mange pasienter plages av akutt diare som skyldes manglende tilgang til rent vann i området. I leirer for internt fordrevne i Ngala behandlet vi 5550 barn for alvorlig akutt underernæring og asssisterte ved 1000 fødsler.  

Artikkelen fortsetter under bildet

En pasient får behandling mot malaria ved sykehuset vårt i Maiduguri. Foto: Leger Uten Grenser / Stefan Pejovic

 

Zamfara

I Zamfara har titusenvis av mennesker flyktet fra vold nord i regionen, og søkt tilflukt i og rundt byen Anka. I Anka gjennomførte teamene våre 31.800 pasientkonsultasjoner og delte ut maltlagingsutstyr og personlige hygieneartikler til flere enn 1000 familier. Vi observerte også svært mange barn under fem år led av underernæring, og på bakgrunn av dette ble 12.000 pasienter innlagt på vårt ernæringssenter i Gusau, og ved sykehusene i Anka, Zurmi, Shinkafi, Talata Mafara og Bukkuyum.  

Vi behandlet også 27.300 pasienter mot malaria og 920 pasienter mot meslinger ved sykehuset i Anka og på 11 ulike klinikker rundt om i regionen. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Lege Akitunde Damilare gjennomfører en pasientkonsultasjon ved malariaavdelingen ved sykehuset i Anka. Foto: Leger Uten Grenser / Benedicte Kurzen

 

Benue 

I Benue er det estimert at 16.00 mennesker som har flyktet fra vold fortsatt mangler fast bosted. Rundt halvparten av dem lever i leirer i og rundt regionens hovedstad Makurdi. I 2019 gjennomførte vi flere enn 27.300 pasientkonsultasjoner, bygde latriner, dusjer og midlertidig husly, og delte ut rent vann. Mellom juli og desember jobbet vi ved sykehuset i Benue og assisterte ved operasjoner, ga rådgivning og jobbet med fysioterapi etter at en oljetank eksploderte i området.  

Ousange har bodd i Abagana-leiren i Benue siden april 2019, etter at familien hennes måtte flykte fra hjemmet sitt på grunn av vold. Foto: Leger Uten Grenser / Scott Hamilton

 


 

 HVORFOR ER VI I NIGERIA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen