Nigeria

Foto: Yuna Cho/ Leger Uten Grenser /

Nigeria


I Nigeria jobber vi blant annet med å gi helsehjelp til befolkninger rammet av vold og konflikt, og vi behandler sykdommer og gir fødselshjelp.

Hjem > Land > Nigeria
Oppdatert 26.05.2020
        

Dette er situasjonen

Nigeria er et stort land med rundt 195 millioner mennesker. Konflikten mellom militære og ikke-statlige væpnede grupper har pågått i nesten ti år nordøst i landet, og har gått hardt ut over befolkningen. Mange tusen mennesker har dødd av sult og sykdommer som enkelt kan behandles hvis man får helsehjelp i tide. Leger Uten Grenser og andre ikke-statlige organisasjoner har jobbet for å få på plass viktige helsetjenester, men den usikre situasjonen i området gjør tilgang enkelte områder utfordrende.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger ble 230.000 mennesker internt fordrevet bare i løpet av de tre siste månedene av 2018. Rundt 800.000 bor i områder hvor hjelpeorganisasjoner ikke har tilgang. Mye av den humanitære responsen finnes i Maiduguri som er hovedstaden i Borno, her er én million internt fordrevne. På tross av dette er det likevel ikke nok hjelp til å dekke de store behovene. 

Feltbrev fra Nigeria: – Jeg heter Samia og jobber med undernæring i Nigeria

Dette gjør vi 

Leger Uten Grenser startet å jobbe for første gang i Nigeria i 1996, og jobber i dag i syv delstater. Vi jobber blant annet med mor-barnhelse, undereræring, mentalhelsehjelp og helsehjelp til ofre for seksualisert vold. Ved utgangen av 2018 var 1,9 millioner på flukt i eget land. Bare nordøst i landet hadde 7,7 millioner mennesker behov for humanitærhjelp. Dette er den regionen som er hardest rammet av konflikten og vi fortsatte i 2018 å gi helsehjelp i noen av de verste konfliktherjede delstatene. Vi jobbet også i flere andre deler av landet med blant annet spesialisert helsehjelp og rykket ut i akutte kriser. 

I 2018 utførte vi blant annet over 334.300 pasientkonsultasjoner, behandlet 41.300 for malaria, assisterte ved 15.400 fødsler og hadde 60.200 pasienter innlagt på våre klinikker og sykehus.

Les mer: Siste nytt fra Nigeria

Covid 19 respons

I Nigeria jobber vi med å kunne fortsette våre vanlige prosjekter. Vi setter også opp isolasjonsenheter i flere av prosjektene våre, og vi setter i gang flere tiltak for at pasienter og ansatte skal være trygge. Vi driver med helseinformasjonsarbeid i flere lokalsamfunn og i leirer for internt fordrevne. 

Les mer: Korona-innsats i Afrika

Vårt arbeid i Nigeria i 2018 

Artikkelen fortsetter under bildet

Gideon fikk behandling på Leger Uten Grensers mobile klinikk for internt foredrevne i Mbawa-leiren i 2019. Hans største ønske er å kunne dra tilbake til landsbygda han kommer fra. Foto: Benedicte Kurzen/NOOR. 

 

Store medisinske behov nordøst i landet 

I områdene rundt Maiduguri er flere byer og landsbyer under kontroll av militæret, noe som begrenser muligheten til mange til å bevege seg fritt. Det hindrer også mennesker i å drive landbruk eller fiske. Det er heller ikke mulig å nå lokalsamfunnene som er under kontroll av ikke-statelige væpnede grupper.

Vi har flere team på ulike plasser i delstatene Borno og Yobe. Her støtter vi opp akuttmottak, operasjonssaler, mor- og barneavdelinger og andre avdelinger for innlagte pasienter. Vi behandlet blant annet pasienter mot underernæring og hiv, ga mental helsehjelp og støttet voldsofre og ofre for seksualisert vold. Vi bidro også til at akutte pasienter ble henvist videre til sykehuset i Maiduguri, og kartla behovene for blant annet mat, vann og husly for internt fordrevne.

I 2018 hadde vi klinikker i Maiduguri, Ngala, Rann, Banki og hadde sekundærhelsetjenester i Pulka og Gwoza. Vi drev også mobile klinikker i Gajigara, Gajiram og Kukawa.

Bare i 2018 utførte vi flere enn 247.400 pasientkonsultasjoner, behandlet 15.700 barn mot underernæring og 27.400 mennesker fikk behandling mot malaria i det nordøstlige Nigeria.

Feltbrev: – Jeg heter Samia og jobber med undernæring i Nigeria

Rykket ut under sykdomsutbrudd

Nigeria hadde i 2018 et av sine største utbrudd av lassafeber. Lassaviruset kan være dødelig om pasientene ikke får behandling. I mars 2018 sendte vi team til et lokalt sykehus i Abakaliki som jobbet med lassafeber. 

I 2018 behandlet Leger Uten Grenser 26.900 mennesker mot kolera i Borno, Yobe, Adamawa, Bouchi og Zamfara. Vi støttet også myndighetene i en kolera-vaksinasjonskampanje som omfattet 332.7000 mennesker i Borno og Yobe.

Nødhjelp for mennesker på flukt

Da den politiske situasjonen forverret seg i nabolandet Kamerun i 2018, flyktet rundt 30.000 kamerunere til Nigeria. De fleste befant seg i delstaten Cross River, og i juni 2018 satte vi opp nødhjelpsprosjekter her. Vi gav rent vann til flyktninger og lokalsamfunnet, og gjennomførte 7100 pasientkonsultasjoner.

Artikkelen fortsetter etter bildet

Gmoltee og sønnen Sema er to kamerunske flyktninger som har fått hjelp av Leger Uten Grenser i Cross River. –  Vi er i en vanskelig situasjon, og vi er glade for å få hjelp av kvalifiserte leger, sa Gmoltee i november 2018. Foto: Albert Masias/Leger Uten Grenser 

 

Flere hundre tusen er blitt drevet på flukt i delstaten Benue som konsekvens av en voldelig konflikt over naturressurser. I februar 2018 var våre team til stede for å gi nødhjelp i flyktningleirene Makurdi, Logo og Guma.

Mor-barn-helse

Å redusere mødre- og barnedødeligheten er en viktig del av Legers Uten Grensers arbeid Nigeria.

I 2018 jobbet våre team ved flere barnesykehus i landet: i Maiguguru, Damaturu, Monguno og Bama. Vi er også på plass ved flere helsesentre, og bidrar med helsehjelp innen svangerskapskomplikasjoner.

Leger Uten Grenser har i flere år drevet fødsels- og nyfødtavdelinger ved Jahun-sykehuset i Jigawa. I 2018 fikk 16.000 kvinner behandling på sykehuset. 67 prosent av disse hadde fødeselskomplikasjoner, og vi opererte blant annet 267 kvinner for fistula. Obstetriske fistler, eller fistula, er hull mellom vagina og blære eller rektum, noe som forårsaker lekkasje av urin eller avføring. Fistula forårsakes oftest av komplikasjoner i forbindelse med fødsel.

Artikkelen fortsetter under bildet

Leger Uten Grenser har hatt prosjekter på Jahun-sykehuset siden 2008. Her er en av våre dyktige leger på vakt i 2017. Foto: Maro Verli/Leger Uten Grenser

 

I Port Harcourt har Leger Uten Grenser team på plass i to klinikker som gir mentalhelsehjelp og helsehjelp til ofre for seksualisert vold. I 2018 fikk flere enn 1400 mennesker behandling på disse klinikkene. 61 prosent av disse var under 18 år.

I desember 2018 avsluttet vi et prosjekt i delstaten Anambra. Prosjektet ble startet i november 2017. I løpet av dette året har våre team testet nesten 6000 mennesker for malaria, og gitt 3500 behandling. De fleste av disse var barn og gravide kvinner.

I Sokoto fortsetter Leger Uten Grenser å støtte verdens eneste dedikerte barnesykehus for pasienter med noma, en sykdom som oftest rammer små barn. Noma starter som en infeksjon i munnen, deretter til forråtnelse av tannkjøtt, slimhinner og vev i munn, svelg, lepper og kinn – og potensielt til deformasjoner i ansikt. Uten behandling vil ni av ti pasienter med akutt noma dø. De som overlever risikerer livslange komplikasjoner som spisevansker og pusteproblemer. I 2018 ble 117 barn operert for noma i Sokoto.

Artikkelen fortsetter etter bildet

Guttene Umar (8) og Adamu (15) var to av barna som ble operert av Leger Uten Grenser for noma i 2018. Her er de på vei ut av Sokoto sykehus etter et lengre sykeopphold. Foto: Benedicte Kurzen/NOOR

 

Underernæring

Internt fordrevne på flukt fra voldelig konflikt er spesielt sårbare for matmangel, og hardest rammes kvinner og barn, som utgjør størstedelen av landets flyktninger.

I 2018 jobbet Leger Uten Grenser med underernæring flere steder i landet. I delstaten Borno, som er hardest rammet av konflikt, hadde vi prosjekter i Fori (Maiduguri), Rann, Ngala, Pulka og Gwozola og Banki. Vi jobbet også med underernæring i Damaturu, som ligger i delstaten Yobe, og i Anka som ligger i Zamfara. I 2018 fikk 23,682 barn behandling ved Leger Uten Grensers ernæringssenter.

Blyforgiftning i delstaten Zamfara

Leger Uten Grenser startet å behandle barn under fem år for blyforgiftning i Zamfara i 2010. En stor gruvedrift i området fører til at mange, spesielt barn, blir blyforgiftet. I 2018 arbeidet teamene våre på fem mobile klinikker i delstaten, og på barneavdelingen på sykehuset i Anka.

I 2018 behandlet våre helsearbeidere 800 pasienter mot blyforgiftning hver måned. Vi har tidligere jobbet med et lignende prosjekt i Rafi i Niger-delstat. Dette prosjektet ble i løpet av 2018 overlevert til nigerianske helsemyndigheter.

Leger Uten Grenser arrangerte i samarbeid med nigerianske helsemyndigheter to medisinske konferanser i 2018, en om noma og en om blyforgiftning. Målet med konferansene var å øke bevisstheten rundt sykdommene, slik at myndighetene i landet øker innsatsen i å bekjempe disse.

 


 

 HVORFOR ER VI I NIGERIA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen