Nigeria

Foto: Yuna Cho/ Leger Uten Grenser /

Nigeria


I Nigeria arbeider Leger Uten Grenser blant annet med mor-barnehelse, gir helsehjelp til de som blir rammet av konflikten i landet, vaksinerer og rykker ut under sykdomsutbrudd.  

Hjem > Land > Nigeria
Oppdatert 23.10.2019

Konflikten nordøst i landet fortsatte gjennom 2018 og gå utover befolkningen og det er store humanitære behov i regionen. I tillegg er det også usikkerhet og vold sentralt i landet.  

Les Leger Uten Grensers siste nyheter fra Nigeria

Vårt arbeid i Nigeria i 2017

Vi fortsatte å prioritere arbeidet med å hjelpe mennesker fanget i konflikten mellom væpnede opposisjonsgrupper og militæret i Nigeria i 2017.

Sivilbefolkningen lider av konflikten som i 2017 gikk inn i sitt åttende år. Ifølge FN er flere enn 1,7 millioner mennesker internt fordrevet nordøst i Nigeria. Av disse er rundt 80 prosent i delstaten Borno. Tusenvis har blitt drept i kampene,og enda flere av den dødelige kombinasjonen av underernæring, meslinger og malaria.

I 2017 responderte vi på Nigerias største utbrudd av hjernehinnebetennelse på ti år, og vi fortsatte å utvide våre programmer med fokus på kvinner og barn.

Det anslås at 58.000 kvinner dør av komplikasjoner under graviditet og fødsel hvert år, og ett av åtte barn dør før de fyller fem år.

Væpnet konflikt i nordøst

Vi har trappet opp arbeidet vårt i Borno de siste to årene, men tilgangen til områder som kontrolleres av væpnede opposisjonsgrupper, eller der de to partene kjemper, er begrenset. Vi vet derfor lite om behovene til vi ernæringsprogrammer, utfører vaksinasjonskampanjer og vi foretar generelle pasientkonsultasjoner for barn.

Leger Uten Grenser støtter også akuttmottak, fødeavdelinger, barneavdelinger og andre avdelinger med sengeposter.

Vi jobber også med mental helse, vi overvåker sikkerheten med tanke på mat, vann og husly, og vi responderer på sykdomsutbrudd.

Leger Uten Grenser har gitt helsetjenester til folk på flukt og lokalbefolkningen i Borno siden midten av 2014.

Artikkelen forsetter under videoen.

 

Etter et omfattende nødhjelpsarbeid har ernæringssituasjonen stabilisert seg i Maiduguri, hovedstaden i Borno. Likevel er enkelte områder fortsatt sårbare. I noen enklaver som er kontrollert av militæret, er det ikke mulig for befolkningen å drive jordbruk eller fiske. I disse områdene er det svært vanskelig for innbyggerne å bevege seg fritt, noe som igjen gjør dem svært avhengige av humanitær bistand. Leger Uten Grenser delte ut mat, utførte helsesjekker og hjalp flere enn 35.700 underernærte barn på poliklinikker og sengeposter i Borno og Yobe. Totalt ble 11.842 barn under fem år tatt innlagt på våre to helsesentrene i de to delstatene.

Leger Uten Grenser ga grunnleggende helsehjelp til internt fordrevne og henviste pasienter videre på klinikkene våre i Maiduguri, Damboa, Benisheik, Gwoza, Monguno, Ngala, Pulka, Rann, Damaturu, Kukerita og Jakusko. Vi drev også mobile klinikker for å nå byer som det er utfordrende å få til gang i:  Bama, Banki, Damasak og Dikwa. Her forbedret vi sanitærforholdene og tilgangen på rent vann, og vi gjennomføre medisinske konsultasjoner. Aktivitetene våre i Benisheik og Jakusko overleverte vi til andre organisasjoner mot slutten av året. I Jakusko behandlet vi flere enn 20.200 barn under 15 år for malaria.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

UNDERERNÆRT: Maja Gana (30) holder datteren Mariam (1) gjennomgår et ernæringsprogram i Maiduguri. Foto: Sylvain Cherkaoui

 

Leger Uten Grenser overleverte mor- og barnehelseprosjektet vårt i Maimusari og Bolori i Maiduguri til nigerianske helsemyndigheter. Vi har også avsluttet arbeidet ernæringssenteret vårt i Gwange, men vi åpnet et nytt barnesykehus med en intensivavdeling på samme sted.

I 2017 utførte Leger Uten Grenser flere enn 400.000 pasientkonsultasjoner nordøst i Nigeria. Vi bisto også ved over 9.000 fødsler, nesten dobbelt så mange som året før. Leger Uten Grensers team vaksinerte også barn mot meslinger, lungebetennelse og andre sykdommer det er mulig å forebygge.

I januar ble den avsidesliggende byen Rann, hvor Leger Uten Grenser driver en helseklinikk, bombet. Minst 90 personer ble drept, inkludert tre Leger Uten Grenser-arbeidere. Flere ble såret. Den nigerianske hæren erkjente seg skyldig for bombingen og sa at de hadde gjort en feil.

Sykdomsutbrudd

Under et utbrudd av hjernehinnebetennelse i Sokoto, Zamfara, Yobe og Katsina rykket Leger Uten Grenser ut i de verst rammede områdene for å støtte helsemyndighetene. Her hjalp vi blant annet med medisinske forsyninger, opplæring, og ledelse. I Sokoto drev Leger Uten Grenser en klinikk med 200 sengeplasser. Flere av våre team hjalp til i en vaksinasjonskampanje som nådde flere enn 278.000 mennesker i Sokoto og Yobe.

Leger Uten Grenser fortsetter å drive overvåking og monitorering av potensielt epidemiske sykdommer som hjernehinnebetennelse, meslinger, kolera og lassafeber. Mellom august og november responderte Leger Uten Grenser på et kolerautbrudd i Maiduguri, Monguno og Mafa, hvor vi driver tre kolerabehandlingssentre og én kolerabehandlingsenhet.

Vi behandlet flere enn 4000 pasienter for kolera i Nigeria i 2017.

Leger Uten Grenser gikk også inn for å bistå kamerunske flyktninger i delstaten Cross River, hvor vi arbeidet med vanntilgang og bedre sanitetsforhold.

Mor-barn-helse

Leger Uten Grenser driver fødsels- og nyfødtavdelinger på Jahun-sykehuset i delstaten Jigawa. En stor andel av de 1000 kvinnene som ble innlagt hver måned i 2017 led av svangerskapskomplikasjoner som kramper etter fødsel (eklampsi). I 2017 behandlet Leger Uten Grenser 325 kvinner for gynekologiske fistler, en tilstand som krever komplisert kirurgi. Vi støtter også flere helsesentre med helsehjelp innen svangerskapskomplikasjoner. 

Artikkelen fortsetter etter bildet

GRAVID: Fatima er syv måneder gravid. Hun har kommet for hennes konsultasjon i helsesenteret i Bolori. Fatima har allerede hatt seks graviditeter, og mistet ett barn. Aishatou, jordmor, har pulsen hennes og spør henne om graviditeten for å være sikker på at hun er i bra form. Antenatal omsorg er essensielt for å oppdage og evaluere eventuelle risikoer, som følger en graviditet.
Foto: Jean Christophe Nougaret

 

I Sokoto fortsetter Leger Uten Grenser å støtte verdens eneste dedikerte barnesykehus for pasienter med noma. Sykdommen starter med en infeksjon i munnen, og bakteriene bryter ned tannkjøttet og vevet i munnen og slimhinnene i munnen utvikler munnsår. Tannkjøtt og innsiden av kinnet blir betent og utvikler åpne blemmer og sår. Infeksjonen sprer seg til huden hvor kjøttet i munn og kinn dør. De som blir rammet av noma vil derfor risikere å få deformasjon i ansiktet, ved at munn, lepper og kinn spises opp av bakterier og etterlater omfattende arr.

Uten behandling vil opp til ni av ti pasienter i akutte stadier av sykdommen dø, og de som overlever får livslange komplikasjoner. I tillegg til kirurgi, tilbyr teamet pre- og postoperativ omsorg og mental helsehjelp. Totalt gjennomførte vi 301 operasjoner på 243 noma-pasienter i 2017.

Sykdommen noma er en glemt krise.

I samarbeid med helsemyndighetene åpnet vi vår andre klinikk i Port Harcourt i delstaten Rivers State. Her tilbyr vi omfattende helsehjelp til ofre for seksualisert vold. Vi organiserte også helseinformasjonskampanjer på skoler, politistasjoner og gjennom media.

Blyforgiftning i Zamfara og Niger-delstaten

Leger Uten Grenser begynte å jobbe i delstaten Zamfara i 2010, som er kjent for gruvedrift. Vi bistå med helsehjelp for barn som led av blyforgiftning. I 2017 arbeidet teamene våre på fem mobile klinikker i Abare, Bagega, Dareta, Yargalma og Sumke, og i barneavdelingen på sykehuset i Anka.

Etter et utbrudd av blyforgiftning i Niger-delstaten i 2015, startet vi også et prosjekt for sikrere gruvearbeid. Vi begynte å jobbe med gruvearbeidere for å redusere eksponeringen for bly og forurensning i lokalsamfunnene rundt gruvene. Lignende prosjekter ble startet i Zamfara i 2017. En del av prosjektet er å screene og behandle blyforgiftede barn, og vi behandlet 433 pasienter i 2017.

I Onitsha i delstaten Anambra startet vi et nytt prosjekt for å forebygge malaria. Det gjør vi gjennom å bedre vann- og sanitærforhold og ved å drive vektorkontroll, altså å redusere antall malariamygg i området. Vi gir også støtte til lokale helsetiltak.

 


 

 HVORFOR ER VI I NIGERIA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen