Belarus

Foto: Viviane Dalles / Leger Uten Grenser

Belarus


I Belarus jobber vi hovedsaklig med helsemyndighetene i landet for bedre behandling for pasienter med multiresistent tuberkulose. I tillegg bistår vi også flyktninger og migranter i landet. 

Hjem > Land > Belarus
Oppdatert 28.03.2023
        

Dette er situasjonen: 

Ifølge Verdens helseorganisasjon er det høy forekomst av multiresistent tuberkulose i Belarus, og primært det Leger Uten Grenser arbeider med i landet. Men som følge av utviklngen på grensene mot EU har vi siden juni 2021 støtter flyktninger og migranter i landet. 

Les mer: Slik responderer vi på krigen i Ukraina og situasjonen i nabolandene.

Siden juni 2021 har tusenvis av mennesker forsøkt å komme seg til Polen, Litauen og Latvia fra Belarus. De fleste kommer fra Irak, men det er også mange fra Syria, Afghanistan, Den demokratiske republikken Kongo og andre land. Politiske ledere i Polen og Litauen har sammen med EU-land og EU-institusjoner gjentatte ganger anklaget Belarus sin leder, Aleksandr Lukasjenko, for å forsøke å destabilisere EU ved å oppmuntre migranter og asylsøkere til å krysse grensen inn til EU.

Som et svar på dette har EU satt opp gjerder, økt grensekontrollen betraktelig og erklært unntakstilstand på grensene. Samtidig har flere land nå en tung militær tilstedeværelse i grenseområdene, og unntakstilstanden gjør at ingen har tilgang til områdene, noe som også gjelder for humanitære aktører. Fra landegrensene strekker disse områdene seg tre kilometer inn i Polen, og fem kilometer inn i Litauen.

I august endret Litauen loven slik at alle mennesker som kommer inn i landet automatisk kan bli returnert til grensen. Dette skjer uten at de får søke om internasjonal beskyttelse, og lovendringen legaliserer dermed slike «pushbacks». Polen gjorde det samme i oktober. For å unngå å bli tvunget tilbake til Belarus, noe som kan skje med vold, gjemmer mange mennesker seg i skogområdene. Der lever de under dårlige forhold mens de venter på å finne et trygt sted i EU.

Dette gjør vi i Belarus

Leger Uten Grenser startet for første gang å jobbe i Belarus i 2015. I Belarus jobbet vi sammen med helsemyndighetene for å forbedre tilgang til pasienter som lider av resistent tuberkulose, og som er avhengige av blant annet alkohol. Vi støtter fire fasiliteter som jobber med tuberkulose i Minsk by og i regionen.

Det blir også utført to kliniske studier i Minsk hvor pasientene blir behandlet med nye medisiner med kortere behandlingsløp gjennom partnerskapet StopTB. I Orsha har vi også hatt team som jobber med å gi tuberkulosebehandling til innsatte, som også lider av andre infeksjoner som hepatitt C. 

Leger Uten Grenser fortsetter å forhandle om å få tilgang til grenseområdene i Belarus, inkludert et varehus i Bruzgi, hvor rundt 800 mennesker skal befinne seg. Vi fortsetter også å gi støtte og helsehjelp til mennesker rundt om i landet.  

Les mer: Ekstremt bekymringsfull situasjon på grensen mellom Belarus og EU

Dimitry (48) fikk tuberkulose da han satt i fengsel og får nå behandling av Leger Uten Grenser. Foto: Viviane Dalles

 


 

 HVORFOR ER VI I BELARUS 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen