Bangladesh

Foto: Sarah Crete

Bangladesh


Leger Uten Grenser tilbyr helsehjelp til sårbare grupper som rohingya-flyktninger, papirløse flyktninger, unge kvinner, og mennesker i avsidesliggende og fattige områder i Bangladesh.

Hjem > Land > Bangladesh
19.06.2017 | Oppdatert 05.08.2019
        

Leger Uten Grenser begynte å jobbe i Bangladesh for første gang i 1985 med å tilby helsetjenester til grupper som av forskjellige grunner ikke har hatt tilgang til helsehjelp. 

Store humanitære behov blant rohingya-flyktningene i 2017 

Nesten 700.000 rohingya-flyktninger har siden august 2017 flyktet fra Myanmar til Bangladesh og bor i overfylte flyktningleirer under svært dårlige leveforhold. Leger Uten Grenser har jobbet med rohingya-flyktninger i landet siden 2009, men måtte fra august 2017 trappe opp arbeidet i rekordfart på grunn av de nesten 700.000 nye flyktningene som flyktet til landet i løpet av året. 

Den enorme flyktningbølgen kom etter den 25. august da rohingya-folket som bodde i Rakhine-delstaten i Myanmar ble utsatt for gjentatte angrep av det myanmarske militæret. Flyktningene Leger Uten Grenser har snakket med har fortalt forferdelige historier om ekstrem vold, voldtekt og drap. 

Les også: Vitnemål: Flykter fra drap, voldtekt og ekstrem vold i nordlige Rakhine-delstaten i Myanmar (NB, sterke skildringer) 

I desember 2017 publiserte Leger Uten Grenser en rapport som viste at minst 6700 rohingyaer hadde dødd i Rakhine-delstaten i Myanmar mellom 25. august og 25. september 2017. Over 70 prosent av de rapporterte dødsfallene var voldsrelaterte. Basert på funnene i rapporten, estimeres det at minst 6700 ble drept, deriblant så mange som 730 barn under fem år. Over 60 prosent av de drepte ble skutt. Andre ble slått ihjel, utsatt for grov seksualisert vold, eller brant inne i påtente hus. Undersøkelsen støtter opp om at et systematisk massedrap fant sted i Rakhine-delstaten i denne perioden.

Les også: Ny rapport: Over 6.700 Rohingya ble drept i Rakhine-delstaten i Myanmar på kun én måned

Artikkelen fortsetter under bildet

DIFTERIUTBRUDD: På akuttavdelingen undersøker lege Øyunn Holen hjerterytmen til en ung gutt for difteri - en fryktet sykdom som kan gi alvorlig halsbetennelse, pustebesvær og trange luftveier. Leger Uten Grenser hadde frem til slutten av februar 2018 behandlet 4678 pasienter mot difteri under utbruddet.
Foto: Sara Creta/Leger Uten Grenser  


Leger Uten Grensers arbeid i Cox’s Bazar i 2017 

Leger Uten Grenser hadde i mars 2018 ti døgnåpne helsesentre og flere enn 2800 ansatte i Cox’s Bazar- distriktet. Her jobber vi med grunnleggende og akutt helsehjelp, i tillegg til mental helsehjelp og vann- og sanitærarbeid.

Tilgang på helsehjelp i Rakhine-delstaten har vært, og er fremdeles, svært begrenset. De fleste som ankom Bangladesh var ikke vaksinert og flere sykdomsutbrudd har brutt ut i leirene. Leger Uten Grenser behandlet tusenvis av barn mot meslinger, difteri, diaré og lungebetennelse i 2017. Vi jobber også med kartlegging av sykdommer, helseinformasjonsarbeid, vaksinering, fødselshjelp og behandler ofre for seksualisert vold. 

Provisoriske teltkonstruksjoner er satt opp i et område som under regntiden fører til jordskred og mye gjørme. Faren for kolera og andre smittsomme sykdommer er stor, og Leger Uten Grenser følger nøye med på situasjonen. 

Humaira (25) ble funnet av Leger Uten Grenser i en telt og var i sjokk. Hun flyktet fra Myanmar da volden brøt i Rakhine-delstaten. Hun mistet mannen sin og måtte flykte til fots med sin syv år gamle sønn. Hun var i tillegg gravid med komplikasjoner og fødte på flukten. Humaira har ikke hatt brystmelk på månedsvis og den nyfødte datteren lider av undernæring. Foto: Anna Surinyach

 

Liten tilgang på rent vann og nok latriner

Det er veldig dårlige leve- og boforhold for flyktningene, og særlig dårlig tilgang på rent vann og toaletter. I 2017 sørget Leger Uten Grenser for åtte millioner liter klorbehandlet vann, satte opp flere enn 1700 latriner og 170 brønner i Cox’s Bazar. I tillegg delte Leger Uten Grenser ut såpe og drev helseinformasjonsarbeid om god hygiene. Flere helsearbeidere sto også klare da flyktningene ankom Bangladesh med informasjon om hvor det fantes rent drikkevann og toaletter.

I 2017 trappet Leger Uten Grenser opp arbeidet i Kutupalong-distriktet, i tillegg til et nytt prosjekt i Balukhail. I Tasnimarkhola-leiren ble det åpnet et nytt sykehus med 50 senger, det eneste i området med sengeplasser. Det er også planer om å åpne et tilsvarende sykehus i nærheten av Moynarghona-leiren, som under difteriutbruddet fungerte som et midlertidig difterisenter med plass til 85 pasienter. 

Boshir (25) flyktet med moren, konen og sine tre barn til Bangladesh fra Myanmar. Her blir den yngste sønnen hans vaksinert kort tid etter akomst. De fleste rohingyaene som har bodd i Rakhine-delstaten i Myanmar er ikke vaksinerte og har hatt veldig begrenset tilgang på helsehjelp. For å unngå sykdomsutbrudd vaksinerer Leger Uten Grenser mange av flyktningene. Foto: Anna Surinyach/MSF

 

Sykdomsutbrudd og vaksinering 

Leger Uten Grenser har også flere steder lagt beredskapsplaner dersom det skulle oppstå sykdomsutbrudd av kolera eller andre diarésykdommer i Balukhali, Hakimpara, Jamtoli og Unchiprang.

I samarbeid med helse- og familiemyndighetene i Bangladesh har Leget Uten Grenser vaksinert barn for å hindre sykdomsutbrudd. Leger Uten Grenser støttet også opp myndighetenes omfattende vaksinasjonskampanje mot meslinger og røde hunder i desember 2017. Her hjalp vi blant annet til med logistikkdelen og transportering av vaksinene. Rundt 330.000 barn mellom seks måneder og 15 år ble vaksinert. 

Siden 25. august har Leger Uten Grenser behandlet flere enn 120 ofre for seksualisert vold på ulike helsesentre. De fleste var under 18 år, og 80 prosent av pasientene var voldtektsofre. 

I starten av desember 2017 brøt det ut difteri, og på det verste dedikerte Leger Uten Grenser tre av helsesentrene til å begrense og behandle sykdommen. Det ble også utført vaksinering av små barn i samarbeid med helsemyndighetene. Innen slutten av februar 2018 hadde Leger Uten Grenser behandlet over 4678 pasienter mot difteri i Cox’s Bazar distriktet, de fleste barn mellom fem og 14 år.

Mot slutten av 2017 fortsatte rohingya-flyktningene å søke trygghet i Bangladesh og Leger Uten Grenser ber innstendig om at humanitærhjelpen økes betraktelig i 2018 for å bistå den humanitære krisen som utspiller seg. 

Les også: Rohingya-flyktningene: Vi har ingen andre steder å dra

Les også: Bangladesh: Akutt hjelp må til for å unngå massiv helsekatastrofe

Artikkelen fortsetter under videoen av et av sykehusene vi har bygget i Bangladesh.

Les også: Myanmar: Internasjonale humanitære organisasjoner må gis full tilgang øyeblikkelig til Rakhine-delstaten

Artikkelen fortsetter under kartet 

 

Kamrangirchar-slumområdet

I 2017 ga Leger Uten Grenser helsehjelp til nesten 7000 fabrikkarbeidere på et prosjekt i Kamrangirchar-slumområdet utenfor hovedstaden Dhaka. Prosjektet tilbyr også helsehjelp innen familieplanlegging for jenter og kvinner. Her ble det utført flere enn 10.000 fødselskonsultasjoner, 4371 konsultasjoner innen familieplanlegging, og 974 assisterte fødsler. I tillegg fikk 400 ofre for seksualisert vold behandling, og det ble utført 2300 mentalhelsehjelpkonsultasjoner.

DIAGNOSTISERING: En Leger Uten Grenser-ansatt tar blodprøver av en pasient på Kutupalongklinikken i Cox’s Bazaar 15.mars 2016. Foto: Alva White.


 

 

 HVORFOR ER VI I BANGLADESH 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen