Kirgisistan

Foto: Leger Uten Grenser / Vincent Tremeau

Kirgisistan


Utbredelsen av resistent tuberkulose (RTB) i Kirgisistan — et av verdens fattigste land i Sentral-Asia — er fremdeles svært høy.

Hjem > Land > Kirgisistan
Oppdatert 21.01.2018
        

Forekomsten av resistens er så høy som en tredjedel blant nye tuberkulosetilfeller. Hos pasienter som har mottatt tuberkulosebehandling, har flere enn halvparten utviklet en resistent versjon av sykdommen.

Verdens helseorganisasjon antar at det finnes rundt 2400 mennesker med resistent tuberkulose i landet.

Leger Uten Grensers arbeid i Kirgisistan i 2016

Sør i landet jobber Leger Uten Grenser i provinsene Osh og Kara med poliklinisk behandling av mennesker med RTB, og reduserer dermed tiden pasientene må tilbringe på sykehus.

Artikkelen fortsetter etter bildet

OVERVÅKNING: Hver uke har det lokale medisinske helsepersonellet møte med Leger Uten Grenser, som fungerer som overvåkende og rådgivende. Her tar en av personellet sin rutinemessige sjekk for å se til pasientene. Denne pasienten døde dagen etter. Foto: Helmut Wachter


Pasientene kommer til månedlig kontroll på én av tre TB-klinikker som Leger Uten Grenser støtter.

Disse kontrollene omfatter psykisk helsevern, som hjelper dem med å gjennomføre en svært krevende behandling som kan pågå i opptil to år. I tillegg veileder Leger Uten Grenser også ansatte i Det kirgisiske helsedepartementet.

Pasienter som lider av de mest alvorlige typene av tuberkulose, blir lagt inn på sykehus. På Kara Suu-sykehuset, som har 40 sengeposter til RTB-pasienter, hjelper Leger Uten Grenser helsedepartementet med diagnostisering og behandling.

Et annet team støtter oppfølgning av pasienter som mottar behandling på tuberkulosesykehuset i Osh.

Artikkelen fortsetter etter bildet

MDR-TB: Aleksey G. er 50 år gammel og er diagnostisert med multiresistent tuberkulose (MDR-TB). Han veier under 40kg og har fulgt behandlingen sin siden 1996. Foto: Vcenint Tremeau

 

SMITTEDE: I følge en liste lansert av WHO, er Kirgisistan et av de 27 landene med høyest antall MDR-TB-smittede. Mangel på kvalitetssikret diagnostisering og behandling er et stort problem. Foto: Vcenint Tremeau  


Til sammen ble 90 pasienter innført i Leger Uten Grensers TB-program i 2016.

I desember 2016 begynte Leger Uten Grenser å jobbe i Aidarken i Batken-provinsen: et team utvikler et program for å behandle mennesker som er rammet av sykdommer som er grunnet gruvedrift eller miljøforurensning i området.

 

 

 HVORFOR ER VI I KIRGISISTAN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen