Pakistan

Foto: Nasir Ghafoor

Pakistan


I Pakisten jobber Leger Uten Grenser med mor-barn-helse, behandling av hudsykdommer og hepatitt C, og rykker ut i sykdomsutbrudd og etter naturkatastrofer. 

Hjem > Land > Pakistan
Oppdatert 20.10.2020
        

Dette er situasjonen i Pakistan: 

Pakistan ligger sør i Asia og grenser til blant annet India og Afghanistan. Tilgangen til gratis helsetjenester i landet er svært begrenset, spesielt for kvinner og barn som bor i avsidesliggende områder. Mange har heller ikke råd til å benytte seg av de helsetjenestene som er tilgjengelige, og kvinner i Pakistan dør av fødselskomplikasjoner som kan forebygges. Intensivpleie for nyfødte er også utilgjengelig i mange områder. Som et resultat av det manglende helsetilbudet, er det estimert at ett av 11 barn dør før de fyller fem år. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Subhan beroliger datteren Afia mens hun får behandling for kutan leishmaniasis ved Leger Uten Grensers behandlingssenter i Peshawar. Foto: Leger Uten Grenser / Nasir Ghafoor

 

Hva gjør vi i Pakistan? 

Leger Uten Grenser har jobbet i Pakistan siden 1986. Her jobber vi mye med mor-barn-helse. Vi jobber også med reproduktive helsetjenester, fødselshjelp og behandling av underernæring. Det er også en høy forekomst av hepatitt C, og vi har et eget prosjekt dedikert til dette i Machar Colony.  

Vi jobber også med behandling av hudsykdommen kutan leishmaniasism, og rykker ut i sykdomsutbrudd og etter naturkatastrofer.   

I 2019 assisterte Leger Uten Grenser ved 33.200 fødsler og behandlet 6550 mennesker for kutan leishmaniasis i Pakistan. Vi hadde også 5150 barn under fem år innlagt på sykehusene våre.  

Artikkelen fortsetter under bildet

En av våre sykepleiere gir pustestøtte til et nyfødt barn i Timergara. Foto: Leger Uten Grenser / Nasir Ghafoor

 

Covid-19-respons 

I Timergara driver vi en isolasjonsavdeling for milde og moderate tilfeller av covid-19. Våre team screener også i gjennomsnitt 950 personer daglig for symptomer og tilbyr pasientkonsultasjoner til personer som det mistenkes å ha blitt smittet av viruset. Vi jobber også med helseinformasjonsarbeid slik at folk får informasjon om hvordan de kan beskytte seg mot viruset og forebygge spredning.  

Artikkelen fortsetter under bildet

Våre team deler ut munnbind i Machar Colony. Foto: Leger Uten Grenser / Nasir Ghafoor

 

Helsetjenester for kvinner og barn i Balochistan og Khybar Pakhtunkhwa 

Leger Uten Grenser jobber med reproduktive helsetjenester og helsehjelp til gravide kvinner under og etter fødsel ved fem forskjellige steder i Balochistan og Khybar Pakhtunkhwa. Våre døgnåpne fødselshjelpstjenester er tilgjengelige for lokale innbyggere, afghanske flyktninger og mennesker som krysser grensen fra Afghanistan for å oppsøke helsehjelp.   

Vi driver et barnesykehus i Quetta med plass til seksti innlagte pasienter. Her har vi også en nyfødtintensivavdeling og et ernæringssenter for barn under fem år som lider av alvorlig akutt underernæring. I Balochistan har vi også et ernæringssenter hvor vi behandler alvorlig underernærte barn.  

Vi behandlet 11.110 barn mot underernæring i fire ulike distrikter i området i 2019.  

Artikkelen fortsetter under bildet

Sidra er lege og jobber for Leger Uten Grenser i Pakistan. Her gjennomfører hun en undersøkelse på nyfødtintensivavdelingen ved sykehuset vårt i Peshawar. Foto: Leger Uten Grenser / Nasir Ghafoor 

 

Behandling av endemiske sykdommer 

Leger Uten Grenser leder fire behandlingssentre for kutan leishmaniasis i Pakistan. Denne sykdommen overføres gjennom å bli bitt av en sandflue, og karakteriseres ved skjemmende og smertefulle forandringer som skjer på eller under overflaten av huden. Selv om sykdommen ikke er livstruende, kan den utseendemessige forandringen føre til stigmatisering og diskriminering. Sykdommen er endemisk i deler av Pakistan, men behandlingen er enten utilgjengelig eller for dyr for de aller fleste.  

Som en konsekvens av dette er Pakistan i stor grad avhengige av internasjonale organisasjoner som Leger Uten Grenser for medisinsk behandling. I tillegg til diagnostisering og behandling, gjennomfører teamene våre helseinformasjonsarbeid og gir psykologisk rådgivning. Under et utbrudd av sykdommen i 2019 donerte vi medisinsk utstyr til helsedepartementet i Khyber Pakhtunkhwa.  

Pakistan har også en av de største forekomstene av hepatitt C i verden. I Machar Colony, et tett befolket slumområde i Karachi, har Leger Uten Grenser gjennomført 8740 pasientkonsultasjoner for hepatitt C.  

I 2019 startet 1410 nye pasienter behandling for hepatitt C.   

Artikkelen fortsetter etter videoen

VIDEO: Tilbake fra Pakistan: Hva er egentlig hepatitt C? 

Nødhjelpsrespons 

Leger Uten Grenser bistår Pakistanske myndigheter med nødrespons ved sykdomsutbrudd og naturkatastrofer. I 2019, under et denguefeber utbrudd i landet, bistod vi helsemyndighetene med bevisstgjøringskampanjer og donerte myggnetting, logistikk og medisinsk utstyr og insektdrepende midler. Vi donerte også medisinsk utstyr til et sykehus i Kashmir etter et jordskjelv i september.   

En lokal innbygger i Machar Colony mottar såper, ansiktsmasker og en informasjonsbrosjyre fra våre team i Machar Colony. Foto: Leger Uten Grenser / Nasir Ghafoor

 

 

 

 

 

 HVORFOR ER VI I PAKISTAN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen