India

Foto: Atul Loke/Panos Pictures

India


I India fokuserer Leger Uten Grenser på psykisk helse, diagnostisering og behandling av hiv, tuberkulose og hepatitt C, samt hjelp til offer av seksualisert vold.

Hjem > Land > India
Oppdatert 28.04.2021
        

Dette er situasjonen i India 

India er et av verdens mest folkerike land og grenser blant annet til Pakistan, Kina, Bangladesh og Myanmar. Til tross for forbedret tilgang til helsetjenester i landet er det mange som ikke har tilgang til helsehjelp. Fattigdom, sosial ekskludering, og et overbelastet offentlig helsevesen er noen av grunnen til det. Landet har også høy forekomst av hiv, tuberkulose og hepatitt C.   

Artikkelen fortsetter under bildet

Dr. Pavani Reddy undersøker en én måneder gammel baby ved den mobile klinikken vår i Chandrugurem. Foto: Leger Uten Grenser / Tadeu Andre

 

Hva gjør Leger Uten Grenser i India? 

Leger Uten Grenser har jobbet i India siden 1999, og jobber med helsehjelp 11 steder i landet. Det innebærer behandling av resistens tuberkulose, hiv og hepatitt C, psykisk helsehjelp, underernæring, og helsehjelp til ofre for seksualisert- eller kjønnsbasert vold. Vi er også en del av covid-19-responsen i landet.  

I 2019 gjennomførte Leger Uten Grenser blant annet 55.000 pasientkonsultasjoner og 4540 mentalhelsekonsultasjoner.  

Vi hadde 2360 hiv-pasienter, 1440 tuberkulose-pasienter og 1390 pasienter fikk behandling mot hepatitt C-viruset. 

Covid-19-respons 

Som svar på den alvorlige covid-situasjonen i India har vi startet en nødhjelpsrespons i Mumbai. Vi jobber med blant annet testing, infeksjonsforebygging, rådgivning og oppfølging av pasienter i risikogruppen. Vi forbereder oss nå på å støtte to avdelinger ved et feltsykehus i Mumbai, som vil inkludere to telt med rundt 1000 intensivsengeplasser i hver av dem. Fem ekstra leger og fem sykepleiere har også blitt rekruttert for å bistå i responsen.  

Vi vil fortsette å gi medisinsk og teknisk støtte, og bidra med oksygen og behandling. 

Les mer: Covid-krise i India: Vi har startet nødhjelpsrespons

Artikkelen fortsetter under bildet

Det midlertidige covid-19 feltsykehuset Leger Uten Grenser har satt opp i Bihar. Foto: Leger Uten Grenser / Garvit Nangia

 

Resistent tuberkulose, hiv og hepatitt C 

Manipur 

I Manipur er det høy forekomst av hiv, hepatitt C og resistent tuberkulose. På grunn av begrensede helsetjenester i landet er det også flere pasienter som får flere av sykdommene på samme tid, som gjør pasientene mer sårbare og medisinsk behandling mer utfordrende.    

Leger Uten Grenser har klinikker i Churachandpur, Chapikarong og Moreh. Her jobber vi med screening, diagnostisering og behandling av de tre sykdommene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Boddi Bazar har hatt tuberkulose siden juni 2019. Her er han sammen med familien etter en medisinsk oppfølgning hos våre team. Foto: Leger Uten Grenser / Tadeu Andre

 

Bihar 

I Bihar, en av de mest befolkede byene i India, er hiv svært utbredt. Her gir vi helsehjelp til pasienter med langtkommen hiv-infeksjon.  

Vi bistår også helsedepartementet med å administrere en avdeling som sørger for at hiv-pasienter blir behandlet på en verdig måte, samtidig som de får en trygg og målrettet behandling. Det gis også lindrende behandling der det er nødvendig. Leger Uten Grenser samarbeider også med myndighetene for å øke tilgangen til livreddende hiv-medisiner.  

Artikkelen fortsetter under bildet

A. Prun Kumar får en vaksine ved vår klinikk i Chakpikarong. Foto: Leger Uten Grenser / Jan-Joseph Stok

  

Mumbai 

Siden 1999 har Leger Uten Grenser samarbeidet med de nasjonale tuberkulose- og hiv-programmene i Mumbai.

Ved M/East Ward driver vi en uavhengig avdeling som gir hiv og tuberkulose-behandling.  

På denne avdelingen trenger flere pasienter medisinsk behandling som det er vanskelig å få gjennom privat eller offentlig helsesektor. Dette prosjektet var et av de første i verden som startet å behandle resistente tuberkulose-pasienter med de nye medisinene, bedaquiline and delamanid.

Leger Uten Grenser støtter også et tuberkulose sykehus i Sewri sør i Mumbai hvor vi behandler avanserte tilfeller. Her gir vi også psykososiale støtte, og støttet i 2019 åtte helseposter i området.  

Artikkelen fortsetter under bildet

Kam Thianlam (42) er en av tuberkulose-pasientene ved vår klinikk i Churachandpur. Foto: Leger Uten Grense / Jan-Joseph Stok

 

Uttar Pradesh 

Siden 2017 har vi bistått helsedepartementet i Uttar Pradesh med å utvikle et effektiv, desentralisert og forenklet program for diagnostisering og behandling av hepatitt C, dette prosjektet ble overlevert til helsedepartementet i 2019.  

I løpet av de to årene Leger Uten Grenser administrerte programmet ble flere enn 10.000 mennesker testet for hepatitt C og 3675 startet behandling. Vi ga også opplæring til tusenvis av helsearbeidere, studenter og andre i forebygging av hepatitt C.   

Artikkelen fortsetter under bildet

Karam Laccha opplevde sterke smerter i blæren og får her hjelp av Dr. Vishwas Reddy. Foto: Leger Uten Grenser / Tadeu Andre

  

Psykisk helsehjelp i Jammu og Kashmir 

Siden 2001 har Leger Uten Grenser tilbudt psykisk helsehjelp i Jammu og Kashmir, områder som i flere år har vært preget av konflikt. I 2019 jobbet vi ved sykehus i fire ulike distrikter: Srinagar, Baramulla, Pulwama og Bandipora. Vi vurderte også den psykiske helsesituasjonen i flere andre områder i landet, og basert på funnene våre utvider vi nå aktivitetene våre til å også inkludere distriktene Sopore og Pulwama. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Singruwng Bejoy Anal (35) får her rådgiving ved en av våre klinikker. Han har infeksjon av hiv og hepatitt C. Foto: Leger Uten Grenser / Jan-Joseph Stok

 

Seksualisert og kjønnsbasert vold i Delhi 

I 2015 åpnet Leger Uten Grenser en døgnåpen helseklinikk i Jahangirpuri-distriktet. Her tilbyr vi helsehjelp til ofre for seksualisert vold og vold i hjemmet. Vi gir ut et legemiddel (posteksponeringsprofylakse) for å hindre spredning av hiv-viruset, og tester og behandler for seksuelt overførbare sykdommer. Det gis psykososial støtte, samt hjelp ved uønskede svangerskap. Vi har også rådgivningstjenester ved det lokale sykehuset. 

Artikkelen fortsetter under bildet

En kvinne holder en antibakteriell såpe hun fått etter et foredrag Leger Uten Grenser holdt om kvinnehelse til en gruppe kvinner i landsbyen Tetrai. Foto: Leger Uten Grenser / Tadeu Andre

 

Behandling av alvorlig akutt underernæring i Jharkhand 

Leger Uten Grenser har siden 2018 jobbet sammen med helsemyndighetene i Jharkhand for å identifisere og behandle barn med alvorlig akutt underernæring. I 2019 behandlet vi 960 barn for alvorlig underernæring ved 47 ernæringssentre i ulike områder. Leger Uten Grenser gjennomførte også forskning på feltet, og resultatene av studiet vil bli delt med myndigheter og helsearbeidere.

Les mer: India: Kampen mot underernæring i Jharkhand 

Artikkelen fortsetter under bildet

Stenshila Hembrom er en av våre sykepleiere og utfører her en konsultasjon av et underernært barn. Foto: Leger Uten Grenser / Aditi Sonrexa

 

Helsehjelp i avsidesliggende områder 

Leger Uten Grenser har mobile klinikker som tilbyr grunnleggende medisinsk helsehjelp til mennesker som lever i de avsidesliggende landsbyene i Andhra Pradesh, Chhattisgarh og Telengana. Her jobber vi med behandling av malaria, tuberkulose og luftveisinfeksjoner, helsehjelp til gravide kvinner under og etter fødsel, samt vaksinasjoner. Vi driver også helseinformasjonsarbeid og sykdomsovervåking.  

Thota Srinivasarao har jobbet som sjåfør hos oss siden 2009. Foto: Leger Uten Grenser / Tadeu Andre

 


 

 HVORFOR ER VI I INDIA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen