Den demokratiske republikken Kongo

Foto: Pablo Garrigos / Leger Uten Grenser

Den demokratiske republikken Kongo


Millioner av mennesker er internt fordrevet som følge av konflikt, og de humanitære og medisinske behovene er store i Den demokratiske republikken Kongo. 

Hjem > Land > Den demokratiske republikken Kongo
Oppdatert 27.06.2022
        

Dette er situasjonen i DR Kongo

Den demokratiske republikken Kongo er et av verdens fattigste land, og mange dør av sykdommer som kan behandles. Landet er stort, med nesten 90 millioner innbyggere. Tilgang på helsehjelp kan for mange være dagevis unna til fots, og i flere avsidesliggende områder mangler det veier og infrastruktur. 

Krig og konflikt har preget landet i mange tiår, og i dag er særlig de østlige provinsene hardt rammet. Over fem millioner mennesker er på flukt i eget land, noe som gjør folk ekstra sårbare for sykdommer. 

Seksualisert vold er også svært utbredt i landet, og i 2021 ga vi ut en rapport som peker på at dette er en akutt helsekrise som krever handling.

Landet blir ofte rammet av sykdomsutbrudd og hvert år bryter det ut meslinger. Mellom 2018 - 2020 var DR Kongo rammet av det som da var verdens største meslingutbrudd. Flere hundretusen mennesker ble rammet, og 7000 mennesker døde, flesteparten barn. 

Leger Uten Grenser har et eget nødhjelpsteam i landet som står klare til å rykke ut under sykdomsutbrudd og andre akutte kriser, og under TV-aksjonen 2022 vil en del av de innsamlede midlene gå til nødhjelpsarbeidet vårt i DR Kongo. 

Les mer: Overlevende forteller sine historier

Artikkelen fortsetter under videoen som handler om frykten for spredning av covid-19 i landet

Dette gjør vi i DR Kongo

Leger Uten Grenser hadde i 2020 prosjekter i 16 av landets 26 provinser. Her har vi blant annet jobbet med å gi grunnleggende helsehjelp, barnehelsetjenester, behandling til ofre for seksualisert vold og rykket ut under sykdomsutbrudd. Vi jobber også med svangerskap- og fødselshelse, utfører kirurgi og jobber med helseinformasjonsarbeid. De siste årene har vi rykket ut under ebolautbrudd og flere meslingsutbrudd, og vi har også covid-19 respons i landet. 

Malaria er en av de ledende årsakenene til at mennesker dør i landet, og derfor behandler vi hvert år hundretusenvis av mennesker mot sykdommen. Altfor mange kvinner dør som følge av svangerskap. Kvinnehelse er derfor et viktig fokus for Leger Uten Grenser, og vi driver vi flere svangerskaps- og mødrehelseprosjekter, i tillegg til behandling til ofre for seksualisert vold. 

I 2020 utførte vi blant annet nesten 1,7 millioner pasientkonsultasjoner, behandlet 680.700 pasienter mot malaria, utførte 11.900 kirurgiske inngrep og vaksinerte 567.800 mot meslinger. 

Glemt krise 2020: Verdens største meslingutbrudd herjer i DR Kongo

Artikkelen fortsetter under bildet

Alphonseime (54) fikk alvorlige kuttskader da landsbyen hennes i Uturi ble angrepet. Hun fikk skader i hodet, armer og på hendene. Begge barna hennes ble drept. I to dager måtte hun gjemme seg i skogen før hun ankom Bunia for å få helsehjelp. Foto: John Wessel

 

Meslinger: Rammer landet hvert år

På grunn av lav vaksinedekning bryter det ut meslinger hvert år, og vårt eget dedikerte nødhjelpsteam rykker ut og starter vaksinasjonskampanjer i rammede områder. Dette teamet kan rykke ut på kort tid, og er alltid i beredskap for å respondere på sykdomsutbrudd eller andre akutte kriser. Da DR Kongo mellom 2018 og 2020 var rammet av det som da var verdens største pågående meslingutbrudd bidro vi til at over én million mennesker ble vaksinert mot viruset. Vi behandlet også 90.000 mot meslinger i samme periode. I 2022 fortsetter vi med å vaksinere mennesker mot det livsfarlige viruset, og står klare til å oppskalere etter behov.

Glemt krise 2020: Verdens største meslingutbrudd herjer i DR Kongo

Her får Nasolonga Eve vaksinen som beskytter henne mot meslinger under en vaksinasjonskampanje i Bakalawa i 2021. Mange barn i området ble rammet av viriset, og Leger Uten Grenser rykket ut og vaksinerte tusenvis av barn.
Foto: Leger UTen Grenser /Pacom Bagula 

 

Ebolautbruddet i Øst-Kongo 2018 - 2020

Ebolautbruddet som startet 1. august 2018 i Beni er det største i Den demokratiske republikken Kongo noensinne, hvor minst 3470 personer ble smittet og 2287 døde av viruset. Å stanse ebola-epidemien i DR Kongo var svært vanskelig, blant annet fordi utbruddet var i en aktiv konfliktsone. Den usikre sikkerhetssituasjonen, og krevende terreng, gjør at flere områder er vanskelig å nå. Det var også mangel på koordinert respons fra de ulike aktørene, og mangel på tilitt i lokalsamfunn var et stort problem. 

Under denne ebola-responsen var også nye behandlingsmetoder og vaksine tilgjengelig. Likevel lå dødeligheten på 60-70 prosent gjennom hele perioden. Det er høyere enn under det store ebola-utbruddet i Vest-Afrika. Leger Uten Grenser var lettet over at utbruddet ble erklært over av Verdens helseorganisasjon 25. juni i 2020. Samtidig er vi også nødt til å sette spørsmålstegn ved hvorfor det tok så lang tid å stanse og hvorfor dødeligheten var så høy når man hadde vaksine og nye medisiner tilgjengelig.

Glemt fremskritt 2020: Ebola-utbruddet i Øst-Kongo endelig erklært over

 
Ebolautbruddet som pågikk i nesten to år, fra 2018-2020, var det største i DR Kongos historie og verdens nest største.
Vi behandlet syke, vaksinerte helsearbeidere og ga helseinformasjon til lokalbefolkningen. Foto: Leger Uten Grenser. 

 

Seksualisert vold: Et akutt helseproblem 

I 2020 ga vi behandling til rundt 11.000 ofre for seksualisert vold, flesteparten av dem kvinner, og nesten en femtedel mindreårige. Mange opplever i tillegg til fysiske og psykiske traumer, også stigmatisering og utestengelse. I 2021 ga vi ut en rapport som peker på at dette er en akutt helsekrise som krever handling. 

– Det skjedde da jeg var på vei hjem. Jeg og familien min gikk langs veien da vi møtte på en gjeng med væpnede menn. De bortførte oss og truet med å drepe oss. De voldtok meg foran barna mine. De var seks stykker, og på grunn av barna kunne jeg ikke løpe vekk. Jeg ville ikke at mennene skulle skade dem, forteller Léonié* (40) fra Kasai i DR Kongo. 

Seksualisert vold i DR Kongo: Overlevende forteller sine historier

Her snakker noen pasientene våre i DR Kongo med en psykolog om sine egne erfaringer av å bli utsatt for vold og seksuelle overgrep. Kvinnene diskuterer også andre ting som preger dagliglivet. Dessverre er det mange i dette området i Kivu som har blitt utsatt for vold og overgrep, eller som har opplevd andre traumatiske opplevelser. Behovet for mental helsehjelp er stort. Foto: Sara Creta/MSF

 


 

 HVORFOR VI ER I DEN DEMOKRATISKE REPUBLIKKEN KONGO 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen