Den demokratiske republikken Kongo

Foto: Pablo Garrigos / Leger Uten Grenser

Den demokratiske republikken Kongo


Millioner av mennesker er internt fordrevet som følge av konflikt, og de humanitære og medisinske behovene er store i DR Kongo. 

Hjem > Land > Den demokratiske republikken Kongo
Oppdatert 14.09.2023
        

Hva er situasjonen i Den demokratiske republikken Kongo i dag?

Den demokratiske republikken Kongo grenser blant annet mot Tanzania, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk og har rundt 90 millioner innbyggere. Tilgang på helsehjelp kan for mange være dagevis unna til fots, og i flere avsidesliggende områder mangler det gode veier og infrastruktur. 

Krig og konflikt har preget den østlige delen av landet i flere tiår, og over fem millioner mennesker er på flukt i eget land, noe som gjør folk ekstra sårbare. 

Seksualisert vold er også svært utbredt i landet, og i 2021 ga vi ut en rapport som peker på at dette er en akutt helsekrise som krever handling.

Meslinger bryter ut i områder med lav vaksinedekning. Mellom 2018 - 2020 var DR Kongo rammet av det som da var verdens største meslingutbrudd. Flere hundretusen mennesker ble rammet, og over 8000 mennesker døde, flesteparten barn. 

Leger Uten Grenser har egne nødhjelpsteam i landet som står klare til å rykke ut under sykdomsutbrudd og andre akutte kriser. 

Langlesning: Hundrevis av kilometer er tilbakelagt: Her kommer vaksinene frem - bli med på reisen!

Artikkelen fortsetter under videoen som handler om frykten for spredning av covid-19 i landet

 

Hva gjør Leger Uten Grenser i DR Kongo?

Leger Uten Grenser hadde i 2021 prosjekter i 21 av landets 26 provinser, og et av landene vi har mest omfattende prosjekter i. Vi har dedikerte nødhjelpsteam som rykker ut under kriser og sykdomsutbrudd, ofte under meslingutbrudd. Vi jobber også med å gi grunnleggende helsehjelp, barnehelsetjenester og behandling til ofre for seksualisert vold. Leger Uten Grenser har også prosjekter som jobber med hiv, svangerskap- og fødselshelse, utfører kirurgi og jobber med helseinformasjonsarbeid. De siste årene har vi også rykket ut under flere ebola-utbrudd.

I 2021 utførte vi blant annet 1,7 millioner konsultasjoner, vaksinerte 717.000 mot meslinger, utførte 12.700 kirurgiske inngrep og og ga behandling til 9550 ofre for seksualisert vold. 

Hør podcast i Spotify: Verdens mest smittsomme sykdom i DR Kongo– med Miriam Steinstø Haugen

Våre siste nyheter fra DR Kongo

Artikkelen fortsetter under bildet

Alphonseime (54) fikk alvorlige kuttskader da landsbyen hennes i Uturi ble angrepet. Hun fikk skader i hodet, armer og på hendene. Begge barna hennes ble drept. I to dager måtte hun gjemme seg i skogen før hun ankom Bunia for å få helsehjelp. Foto: John Wessel

 

Vi rykker ut under sykdomsutbrudd

På grunn av lav vaksinedekning bryter det ut meslinger, og vi har derfor dedikerte nødhjelpsteam som rykker ut og starter vaksinasjonskampanjer i rammede områder. Dette teamet kan rykke ut på kort tid, og er alltid i beredskap for å respondere på sykdomsutbrudd eller andre akutte kriser. Da DR Kongo mellom 2018 og 2020 var rammet av det som da var verdens største pågående meslingutbrudd bidro vi til at over to million mennesker ble vaksinert mot viruset. Vi behandlet også 80.000 mot meslinger i samme periode. I 2022 fortsetter vi med å vaksinere og behandle tusenvis av mennesker mot det livsfarlige viruset, og står klare til å oppskalere etter behov.

Langlesning: Hundrevis av kilometer er tilbakelagt: Her kommer vaksinene frem - bli med på reisen!

Seksualisert vold: Et akutt helseproblem 

I 2021 ga vi behandling til flere enn 9000 ofre for seksualisert vold, flesteparten av dem kvinner. Mange opplever i tillegg til fysiske og psykiske traumer, også stigmatisering og utestengelse. I 2021 ga vi ut en rapport som peker på at dette er en akutt helsekrise som krever handling. 

– Det skjedde da jeg var på vei hjem. Jeg og familien min gikk langs veien da vi møtte på en gjeng med væpnede menn. De bortførte oss og truet med å drepe oss. De voldtok meg foran barna mine. De var seks stykker, og på grunn av barna kunne jeg ikke løpe vekk. Jeg ville ikke at mennene skulle skade dem, forteller Léonié* (40) fra Kasai i DR Kongo. 

Les mer: Seksualisert vold i DR Kongo: Overlevende forteller sine historier

 

Her får Nasolonga Eve vaksinen som beskytter henne mot meslinger under en vaksinasjonskampanje i Bakalawa i 2021. Mange barn i området ble rammet av meslinger, og Leger Uten Grenser rykket ut og vaksinerte tusenvis av barn.
Foto: Leger UTen Grenser /Pacom Bagula 

 

Hiv/aids - en stille epidemi

Hiv/aids-epidemien DR Kongo skjer i det stille, men sykdommen tar nesten 17.000 liv hvert år. Derfor fortsetter vi å gi behandling til hiv-pasienter som befinner seg i et sent stadium av sykdommen i Kinshasa og Goma. Etter forespørsel fra helsemyndighetene drev vi også opplæring av helsearbeidere på sykehuset i Bunia, Mbuji-Mayi og i Boma. I 2021 hadde vi 860 hiv-pasienter i behandling. 

Ebolautbruddet i Øst-Kongo 2018 - 2020

De siste årene har DR Kongo vært rammet av flere ebola-utbrudd, og den 1. august 2018 startet det som skulle bli det største i Den demokratiske republikken Kongo noensinne, hvor minst 3470 personer ble smittet og 2287 døde av viruset. Å stanse ebola-epidemien i DR Kongo var svært vanskelig, blant annet fordi utbruddet var i en aktiv konfliktsone. Den usikre sikkerhetssituasjonen, og krevende terreng, gjorde at flere områder var vanskelig å nå. Det var også mangel på koordinert respons fra de ulike aktørene, og mangel på tilitt i lokalsamfunn var et stort problem. 

Under denne ebola-responsen var også nye behandlingsmetoder og vaksine tilgjengelig. Likevel lå dødeligheten på 60-70 prosent gjennom hele perioden. Det er høyere enn under det store ebola-utbruddet i Vest-Afrika.

Leger Uten Grenser var lettet over at utbruddet ble erklært over av Verdens helseorganisasjon 25. juni i 2020. Samtidig er vi også nødt til å sette spørsmålstegn ved hvorfor det tok så lang tid å stanse og hvorfor dødeligheten var så høy når man hadde vaksine og nye medisiner tilgjengelig.

Glemt fremskritt 2020: Ebola-utbruddet i Øst-Kongo endelig erklært over

Ebolautbruddet som pågikk i nesten to år, fra 2018-2020, var det største i DR Kongos historie. Under dette utbruddet hadde man både vaksine og medisiner, likevel var dødeligheten altfor høy.
Foto: Leger Uten Grenser. 


 

 HVORFOR VI ER I DEN DEMOKRATISKE REPUBLIKKEN KONGO 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen